Ciasto parzone należy chyba do jednego z najbardziej uniwersalnych ciast. Możemy je wykorzystać jako bazę pod desery – ptysie, eklery, karpatkę, jak również wykonać z nich dania wytrawne faszerując np. szpinakiem, podając w formie groszku ptysiowego do gulaszu czy jako dodatek do zup. Mi chyba jednak najbardziej odpowiada wersja deserowa. A ponieważ ptysie na tym blogu już gościły(...)wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, aby ciasto się nam nie przypaliło. Gotujemy mieszając około 2 minut, aż ciasto zacznie być jednolite i lśniące. Odstawiamy do wystygnięcia. Do zimnego ciasta dodajemy po jednym jajku i ucieramy mikserem na najwyższych obrotach. Gdy masa połączy się z jajkiem dodajemy kolejne jajko i tak do końca. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego. Na blasze
Jacob Tastescały czas miksując. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy łyżką mąkę, aż do jej wyczerpania. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia. Składniki na krem budyniowy: 1 budyń waniliowy (u mnie z cukrem 40g) 1 szklanka mleka 150 g masła (o temp(...)puszystą masę. Do utartego masła dodawać po łyżce zimnego budyniu i ubijać na średnich obrotach. Ponadto: truskawki 2 galaretki rozpuszczone w połowie wody przewidzianej na opakowaniu Wykonanie ciasta: Na biszkopt wykładamy krem budyniowy. Na kremie układamy połówki truskawek. Zalewamy lekko tężejącą galaretką i chłodzimy do stężenia w lodówce
Walijskie Pichceniedodajemy przyprawy i wlewamy do ciasta. Wbijamy jajka. Wszystko wyrabiamy na gładkie ciasto. Tak wyrobione ciasto przekładamy do szklanej, ceramicznej lub glinianej misy, zakrywamy ściereczka, obwiązujemy sznurkiem lub gumką i chowamy w zimne miejsce (do piwnicy bądź lodówki) na 4-6 tygodni. Minimalny czas dojrzewania ciasta to dwa tygodnie. Przygotowane uprzednio ciasto wyjmujemy z lodówki(...)papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 20 minut. Składniki kremu czekoladowego umieszczamy w garnuszku i rozpuszczamy w kąpieli wodnej dokładnie mieszając. Odstawiamy do przestudzenia. Gdy krem zacznie gęstnieć przekładamy nim ciasto. Upieczone blaty studzimy, zawijamy w papier do pieczenia i lnianą ściereczkę, przenosimy w chłodne miejsce. Po czterech dniach
Kulinarne przygody GatityPyszna mleczna kanapka, choć bardzo słodka... w smaku krem przypomina smak mleka skondensowanego :) Duża ilość masła spowodowała, że krem jest dość twardy po schłodzeniu i bardzo ładnie się kroi. Przepis znalazłam na to ciasto na stronie Moje Wypieki . Składniki: kakaowy biszkopt: 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 3/4 szklanki cukru, 6 jajek, 4 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku(...)wrzenia). Miękkie masło ucieram, dodajemy ostudzone mleko (ciepłe spowoduje, że masło będzie się rozpuszczać), mleko w proszku i ucieramy. Zimny biszkopt przekrawamy na pół. Nakładamy krem na jeden biszkopt i przykrywamy drugim biszkoptem. Ciasto odstawiamy do lodówki na całą
Aga w kuchniWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Kostka wiśniowa to przekładane ciasto kakaowymi blatami z kremem z wiśni (poza sezonem można użyć mrożonych). Całość udekorowana jest czekoladowym sosem z dodatkową wiśnią na każdej kostce. Ciasto wyszło pyszne, rozpływające się w ustach. Wiśnie i czekolada to idealne połączenie smakowe. Jeśli macie jeszcze trochę wiśni
Marta Gotujesię robić ciasta z jej dodatkiem, ale babeczki dyniowe są o niebo lepsze niż ciasta, nie wiem czemu, ale dla mnie smakowały na dużo lepiej niż ciasta, może dlatego, że dopełniał je krem na bazie białek, a może dlatego, że zawsze bardziej lubiłem malutkie babeczki na jeden kęs niż ciasta. No nie wiem, ale uwieżcie mi, że babeczki dyniowe(...)dodajemy mieszankę z mąki, proszku do pieczenia i cynamonu, ciągle mieszamy, aby masa była gładka. Papilotki napełniamy ciastem do 3/4 czwartych wysokości i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 25-27 min. Ostudzamy. Dopóki babeczki stygną rozpoczynamy przygotowanie kremu. Białka ubijamy na pyszną pianę. Z cukru i wody na małym ogniu gotujemy przez
Kuchnia Łukaszaszklanki suchego maku 1 łyżka proszku do pieczenia biszkopt orzechowy: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 200 g mielonych orzechów włoskich 2 łyżki mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem budyniowy: 700 ml mleka 2 łyżki mąki pszennej 1 budyń waniliowy na 3/4 l 1 łyżka cukru z wanilią 4 żółtka 4 łyżki cukru 250 g masła(...)dodawać żółtka. Do masy jajecznej wsypać orzechy,mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać i gotowe ciasto przelać na blaszkę o śr.24 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 35 minut w temperaturze 180*. Po upieczeniu biszkopt wystudzić krem: Odlać 1/2 szklanki mleka, wymieszać z proszkiem budyniowym,mąką i żółtkami,resztę zagotować z cukrem i cukrem
Kolorowa kuchnia Elkipiekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i przekroić je raz w poziomie. Otrzymamy 2 blaty ciasta. Jeden kawałek ciasta włożyć z powrotem do blaszki i posmarować go 4-5 łyżkami dżemu. Krem: 7. Żelatynę zalać 6 łyżkami wody i odstawić na około 10-15 minut, aby napęczniała. Następnie podgrzewać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści(...)gorąca). 8. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z fixami, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Cały czas miksując, powoli wlewać ciepłą żelatynę. Gotowy krem wyłożyć na biszkopt w blaszce. Wyrównać i przykryć go drugim kawałkiem ciasta. Wierzch biszkoptu posmarować dżemem. Polewa: 9. Do rondelka z grubym dnem wlać śmietankę, dodać połamaną czekoladę i masło. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając
Mała Cukierenkatrochę posiekanych orzechów włoskich i białej czekolady... Brakowało tylko dżemu śliwkowego, bo wtedy roladka była by winniejsza i pewnie mniej słodka:) Ale do kawy i tak fantastyczna! Składniki na ciasto: 5 średnich jajek; 2/3 szklanki cukru kryształu; 2 łyżki kakao; 3/4 szklanki mąki; 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia; Wykonanie: Nie rozpisuję się tutaj, bo sposób wykonania jest taki(...)Masło utrzeć na krem i nadal ucierając dodawać po łyżce "Nutellii". Następnie dodać do smaku troszeczkę spirytusu. Wymieszać. Poncz: 1/2 szklanki mocnej herbaty; troszeczkę spirytusu; 3-4 krople aromatu rumowego lub migdałowego; Podane składniki wymieszać. Zamiast aromatu i spirytusu, można dodać rum lub Amaretto. Wystudzoną roladę delikatnie rozwinąć i delikatnie skropić przygotowanym wystudzonym ponczem. Następnie ciasto posmarować powidłem śliwkowym
In my kitchenBiszkopt makowy 200 gram maku mielonego 200 gram mielonych migdałów 200 gram cukru 200 gram miękkiego masła 10 jajek 1 łyżka miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól Krem advocat 300 ml mleka 300 ml likieru advocat 5 żółtek 1/3 szklanki cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 500 gram sera mascarpone Wykonanie: Biszkopt makowy Masło(...)pieczenia. Wszystko razem dokładnie ucieramy, do masy nie dużymi porcjami, dodajemy ubite białka następnie bardzo delikatnie wszystko łączymy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 26 cm. Piecyk rozgrzewamy do 180 stopni C pieczemy około 40-45 minut. Biszkopt studzimy w tortownicy. Krem advocat Żółtka ucieramy z cukrem na bardzo puszystą masę, następnie dodajemy wymieszane ze sobą mąki dokładnie łączymy
kgwjanczewoWyśmienity tort składający się z delikatnych kakaowych blatów, mocno nasączonych likierem, przekładanych kwaskową konfiturą z czarnej porzeczki oraz pysznym kremem maślanym, a wszystko to zwieńczone bitą śmietaną i pokruszonymi ciasteczkami owsianymi. Ciasto jest słodko-kwaśne, a smaki idealnie się równoważą, dzięki czemu nie poprzestaniecie na jednej dokładce. Polecam upiec od razu dwa, bo znika w tempie natychmiastowym :). Skorzystałem(...)masy delikatnie mieszając łyżką. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać nań gotowe ciasto. Piec 35-45 minut w temperaturze 180°C do suchego patyczka. Ciasto wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.Składniki na krem maślany:200 g niesolonego masła600 g kremowego serka typu Philadelphia4 łyżki cukru pudruWszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową (inaczej krem się zważy!). Masło ubić mikserem
Food SquareOwoców mamy już pełny wybór. Tym razem "zajęłam" się brzoskwiniami :) Składniki na ciasto: niepełna szklanka mąka pszennej 3 jajka połowa szklanki drobnego cukru płaska łyżeczka
Proste PotrawyMam ochotę jeszcze dopisać "...i z czekoladowym ganache ". Na samo wspomnienie tego ciasta mam dreszcze! Dreszcze rozkoszy, bo było to jedno z TYCH ciast. Na niepogodę
bistro mamaBanana cake. Składniki. Ciasto. 5 jajek 3 łyżki cukru 6 łyżek mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 aromat cytrynowy 1 łyżka masła 1 łyżka bułki tartej Krem. 6 bananów 400ml śmietanki 30% 1 łyżeczka cukru pudru 1/2 cytryny 2 łyżeczki żelatyny Wykonanie. Białka ubić, stopniowo dodawać cukier i ubijać do rozpuszczenia. Dodawać żółtka(...)dalej ubijając. Wlać aromat cytrynowy, wymieszać. Wsypać mąkę z proszkiem i wymieszać. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem, natłuścić masłem i posypać bułką tartą. Wlać ciasto i piec 15 min w temp.170-180stop. Przygotować krem. Banany obrać. Część pokroić w plasterki, skropić cytryną i ułożyć na upieczonym, ostudzonym cieście. 2-3 banany posiekać . Śmietanę ubić z cukrem, dodać posiekane banany
Kulinarny karnet Christophera