ciasta z kremami - 20669 przepisów (strona:876/1378)

Pączki z dżemem i kremem mascarpone 154

ciepłego mleka 2 jajka+ 2 żółtka - temp. pokojowa 60 g masła łyżka wódki szczypta soli Krem: 200 g śmietanki 30% 250 g mascarpone  2 łyżki cukru pudru dżem porzeczkowy Pączki: Suche składniki wymieszać. Dodać ciepłe (nie gorące!) mleko, jajka, wódkę i wyrobić gładkie ciasto. Pod koniec wlać rozpuszczone i ostudzone masło. Wyrabiać kilka minut. Ciasto włożyć do miski podsypanej(...)smażyć na rozgrzanym oleju (temp. 175 stopni). Jeśli nie macie termometru warto wrzucić na olej kawałek ciasta i jeśli zacznie skwierczeć to można smażyć pączki.  Pączki smażyć do zarumienienia z obu stron. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Ostudzić.   Krem: Zimną śmietankę ubić z mascarpone i cukrem pudrem na puszystą masę. Pączki przekroić na pół, posmarować

Smakołyki Asi
MIODOWO-MIGDAŁOWE CIASTECZKA 141

cukru, 1 jajko, 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżka miodu, 1 jajko, szczypta soli o'Sole Krem: 1 szkl. mleka, 5 dag margaryny, 3 płaskie łyżki kaszy manny , 2 łyżki cukru, syrop migdałowy Dodatkowo: rozpuszczona czekolada WYKONANIE Ciasteczka: Składniki na ciasto mieszamy, zagniatamy. Rozwałkowujemy cienko (3 mm), wykrawamy foremką gwiazdki. Układamy na blaszce, pieczemy na złoty kolor

słodki bratek
Ciasto Bez Pieczenia Na Herbatnikach 132

Proste i łatwe ciasto  idealne na cieplejsze dni bo nie trzeba odpalać piekarnika ;) Składniki na tortownicę o śred 22 cm Krem budyniowy: 500 ml mleka 2 żółtka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 150 g miękkiego masła 5-6 łyżek cukru Dodatkowo: 2 galaretki "rubinowe" lub o smaku takim aby były ciemno różowe 3/4 słoiczka gęstego dżemu(...)dajemy 1/3 kremu budyniowego, a następnie cienką warstwę dżemu i znów herbatniki i tak aż do wykończenia masy budyniowej. Na ostatnią warstwę nie nakładamy dżem a galaretkę. 6. 1/3 tężejącej galaretki mieszamy z 2 łyżkami jogurtu naturalnego i wylewamy przy bokach w koło blaszki zostawiając pusty środek. Na środek wylewamy resztę galaretki już bez jogurtu. Gotowe ciasto chowamy do lodówki

Gotowanie...to proste !
Mazurek cytrynowo-krówkowy 156

strony.Blachę wyścielić pergaminem i wyłożyć na nim ciasto. Z odkrojonych kawałków uformować brzegi lekko je zkręcając zrobić ramkę. Wstawić ciasto do lodówki na 30 min,potem ponakłuwać widelcem i piec 20-25 min w 200 stopniach robimy krem: Do garnka wlać niewielką ilość wody i zagotować.Następnie ustawić na nim drugi garnek lub miskę metalową i włożyć do niego

Swojskie jedzonko
Mazurek bakaliowy 251

przełożyć marcepan i białko i za pomocą drewnianej łyżki dokładnie je ze sobą połączyć, aż stworzą jednolitą masę, przypominającą gęsty krem. Masę nałożyć do szprycy do dekoracji tortów i wykonać rozetki na obwodzie jednego z placków z kruchego ciasta (fot.2) . Największą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Jeżeli nam się zmieszczą, przełożyć od razu oba blaty ciasta. Jeżeli

Świat Ciasta
Maxi King 226

pieczenia i bez potrzeby używania miksera. Wszystko wyczarujemy naszymi rączkami i łyżką.  Jeżeli lubicie orzeszki- dużo orzeszków i czekoladę to jest to propozycja idealna dla Was.  Ponieważ ciasto wydawało mi się w oryginalnym przepisie trochę za słodkie- ja postanowiłam je troszkę odsłodzić.  Przepis dostałam od mojej bardzo dobrej znajomej Dorotki (z moimi delikatnymi zmianami)- dziękuję kochana ;)  Składniki(...)masę drugą warstwą ciasteczek. Na herbatniki wyłożyć kajmak- rozsmarować i wysypać na niego dwie garści solonych orzeszków, delikatnie je docisnąć i wyłożyć kolejną trzecią warstwę herbatników. Następnie wyłożyć resztę kremu mlecznego, przykryć herbatnikami. W rondelku umieścić połowę szklanki mleka i 2 pokruszone gorzkie czekolady- całość podgrzewać do czasu, aż czekolada się rozpuści i połączy z mlekiem na jednolitą masę. Gotową

Krakowskie smaki Ani
Kakaowy torcik z bananami i masą marshmallow. 166

Ostatnio zastanawiałam się co tu upiec na niedzielę, no i wymyśliłam sobie taki oto torcik z bananami i kremem z pianek marshmallow, powiem Wam że wyszedł pyszny i ciekawy w smaku.Torcik podałam na porcelanie Bogucice . Zapraszam do wypróbowania :)  Składniki na ciasto kakaowe : 3 jajka 3 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Sama słodycz i szczypta chili
Mini ptysie z bitą śmietanką 137

jeden z przysmaków mojego dzieciństwa :) tym razem w nieco innym wydaniu, bo w wersji mini i zamiast bezowego kremu, nadziałam je bitą śmietaną, którą uwielbiam i do której mam niesamowitą słabość :) Mini ptysie doskonale się sprawdzają na wszelkiego rodzaju przyjęciach :) Ciasto ptysiowe: 6dkg margaryny ¼ litra wody 12dkg mąki 4 jajka Nadzienie śmietankowe: 500ml śmietany kremówki (30%) 1 cukier waniliowy

Smakowy Raj
Markizy z kremem kokosowym i dżemem 203

będą zajmować one pierwsze miejscu na liście. Muszę wam powiedzieć, że znikają w oka mgnieniu. Składniki: Ciasto: 380 g mąki pszennej 380 g masła 300 g wiórków kokosowych 120 g cukru pudru 50 g kakao 2 małe jajka lub 1 duże Krem kokosowy: 250 ml mleka 1 łyżka cukru waniliowego 1,5 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)dżem truskawkowy Łowicz kokos do obtaczania Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Umieścić wszystkie składniki w misie miksera i zmiksować na jednolite i gładkie ciasto. Z ciasta uformować kulkę owinąć folią spożywczą i włożyć na 3-4 godziny do lodówki. Odrywać po kawałku. Rozwałkować na grubość maksymalnie 0,5 cm i wykrawać kółka o średnicy maksymalnie

Ala piecze i gotuje
Pastiera Napoletana - włoskie ciasto wielkanocne 100

zbite. Jeżeli ricotta jest zbyt mokra, odsączamy ją na gazie. Krem z ricotty możemy zmiksować lub delikatnie ubić trzepaczką; powinien być bez grudek. Jeżeli nie mamy wody z kwiatów pomarańczy możemy użyć aromatu pomarańczowego. Upieczone ciasto zostawiamy w wyłączonym piekarniku przy otwartych drzwiczkach na ok. 30 minut. Pastiera

La grande e la piccola cuoca
Krem grzybowy z kluskami razowymi / Mushroom cream with whole wheat noodles 143

moczenia grzybów i ponownie zagotuj. Składniki na kluski połącz na stolnicy i wyrabiaj rękami, aż powstanie gładkie ciasto. Rozwałkuj jak najcieniej i pokrój radełkiem lub nożem w niewielkie romby. Gotuj w lekko osolonej wodzie 3-4 minuty. Odcedź i przelej zimną wodą. Krem grzybowy podawaj z kluskami, skropiony oliwą truflową i oprószony grubo mielonym pieprzem. Salaterka Folk AMBITION Ingredients

Delicious Place
Makowiec świąteczny z bakaliami 224

rozpuścić w rondelku i odstawić do przestudzenia. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem i dodać do wymieszanej z suchymi drożdżami lub rozczynem drożdżowym mąki. Stopniowo dodawać pozostałe składniki, a na końcu rozpuszczone i wystudzone masło.  Wyrobić elastyczne ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie lub zbyt gęste, dodać odrobinę mąki lub mleka. Kiedy ciasto zacznie "odchodzić

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Greckie ciasto czekoladowe na piwie 150

Mocno czekoladowe ciasto o wspaniałym smaku. Można upiec w formie babki lub w tortownicy. Jeżeli będziemy chcieli zrobić wersję na bogato, można przełożyć kremem z serka mascarpone. Pyszne, szczerze polecam. Składniki 220 ml ciemnego piwa 230 g masła 60 g kakao 300 g mąki pszennej 170 g jogurtu naturalnego 300 g cukru 1 łyżeczka … Czytaj dalej Greckie ciasto czekoladowe

gotuj ze mną
Kopiec kreta 148

mleka • 1/2 startej gorzkiej czekolady polewa • 1/2 margaryny • 5 łyżek cukru • 3 łyżki kakao • 100 g chałwy waniliowej • woda krem • 500 ml śmietanki 30% • 1 łyżka cukru • 1 galaretka pomarańczowa • 1 galaretka lazurowa • 4 mandarynki  Sposób przygotowania 1. ciasto Miękką margarynę utrzeć z cukrem dodać po 1 jajku na  koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia

W królestwie smaków Beaty