ciasta z kremami - 20669 przepisów (strona:870/1378)

Tort czekoladowy z adwokatowym kremem 169

świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy przełożone kremem o smaku adwokata, a całość wieńczy gruba polewa czekoladowa. Smaki bardzo zrównoważone, harmonijnie się przenikają, a tort nie jest za słodki. Jeden kawałek to stanowczo za mało, bo od razu masz ochotę sięgać po następny. Tort jest lekki, ponieważ jego bazę stanowi biszkopt czekoladowy, a nie ciasto czekoladowe z dodatkiem tłuszczu. Nie jest(...)Składniki na krem: 500 g mascarpone 350 ml śmietany kremówki 35% 150 ml adwokata 5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego dodatkowo: 1 pomarańcza 5 łyżek dżemu z pigwy lub innego 160 g gorzkiej czekolady 100 ml śmietany kremówki Wykonanie:   obie mąki wymieszać i zagnieść z zimnym masłem pokrojonym na małe kawałeczki na jednolite ciasto. Gdyby masa się

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Prosta tarta z owocami 111

jajko plus żółtko Niepełna szklanka cukru pudru Pół kostki masła Wrazie potrzeby dodać kwaśnej śmietany Zagnieść ciasto. Przełożyć do foremek. Piec okołl 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Długość pieczenia zależy od wielkości foremek, dlatego dostosujcie czas. Składniki na krem: Owoce Serek mascarpone 250g 250 ml śmietanki 30% Ubić śmietankę z serkiem mascarpone. Wyłożyć na wystudzony spód

Rusty Fork
Sucharki kukurydziane z kremem owocowym Stovit 108

podpiekamy w tosterze lub w piekarniku. Podajemy samodzielnie lub np. z ulubionym dżemem. Ja do sucharków użyłam kremu truskawkowo - bananowego marki Stovit . Jego aksamitna konsystencja świetnie pasowała do chrupiących sucharków, a mieszanka smakowa stworzyła ciekawe połączenie z kukurydzianym smakiem ciasta :-) Sucharki kukurydziane Sucharki kukurydziane Sucharki kukurydziane SMACZNEGO

peggiwkuchni
Cykl wielkanocny: Mazurek amaretto (Crostata con crema agli amaretti) 164

SKŁADNIKI Ciasto 100 g ciasteczek amaretti 150 g m ą ki pszennej   50 g masła 50 g cukru 2 jaja szczypta soli Krem amaretto 250 ml mleka 50 g cukru 50 g ciasteczek amaretti 25 g m ą ki pszennej   20 g masła  3 żółtka 1 łyżka likieru amaretto Dekoracja ciasteczka amaretti płatki migdałowe(...)widelcem, dociskając jego brzegi do foremki.  Ciasto pieczemy ok. 20-25 minut. **** Riscaldate il forno a 200 gradi. Versate l'imposto nello stampo rettangolare di 10 x 35 cm. Bucherellate il fondo con una forchetta. Infornate la crostata per circa 20-25 minuti. W międzyczasie przygotowujemy krem amaretto. Zagotowujemy mleko. Żółtka ubijamy z cukrem na puszyst

La grande e la piccola cuoca
CHARLOTTE MALINOWA 163

charlotte jest przyrządzana z różnego rodzaju owocami i podawana na zimno. Sposób jej przygotowania jest prosty: formę na ciasto (jej boki i opcjonalnie spód) wykłada się długimi, namoczonymi w syropie z dodatkiem alkoholu. W środku formy umieszczony zostaje mus lub krem z owoców, najczęściej truskawek, malin lub gruszek. Mus i biszkopty można układać na przemian warstwami. Istnieją również inne warianty(...)poniżej). Możesz lekko przyciąć końcówki biszkoptów, aby równo stały. Wlej do środka foremki połowę schłodzonego kremu malinowego. Ułóż na nim warstwę nasączonych syropem biszkoptów. Wylej na wierzch pozostałą część kremu, wyrównując wierzch. Wstaw do lodówki na co najmniej cztery godziny, a najlepiej na całą noc. Jeśli używasz tradycyjnej foremki do charlotte (podobnej do tej na zdjęciu poniżej), odwróć

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Tarta dyniowa-czekoladowa 142

jeść trzeba ;). Wracając do przepisu, tym razem powstała tarta, po pierwsze z mąki pełnoziarnistej, po drugie bez zagniatania ręcznego, po trzecie krem powstał na bazie dyni. Na zdjęciu krem jeszcze nie do końca stężał, ale musiałam wykorzystać ostatnie momenty dziennego światła. Spróbujcie koniecznie tej nieklasycznej wersji tarty :) Składniki (forma o śr. 30 cm): - 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej(...)olej i jogurt, krótko mieszaj w malakserze, aż całość się połączy. Formę wysmaruj równomiernie tłuszczem (olej/masło) lub wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wyłóż na formę palcami, postaraj się o ranty po obwodzie, które zabezpieczą później krem. Połóż papier do pieczenia i połóż na nim fasolę/cieciorkę. Piecz ok. 10 minut w 180 stopniach. Następnie wyjmij tartę, wyciągnij fasolę

Corner With Recipes
Ciastka francuskie z kaparami, serem i pomidorkami 169

rozmaitymi serami, wędlinami, mięsem, warzywami, sosami, nawet w wersjach na słodko. Takie mini porcje francuskich babeczek ze śmietankowym kremem z karmelizowanymi owocami, do kawy. Wspaniałe! Lubię przygotowywać ruloniki, ślimaczki, palmiery, krążki, roladki, tartaletki, ciasteczka kwadratowe, okrągłe czy trójkąciki z ciasta francuskiego, nawet szybkie grissini z makiem czy gruboziarnistą solą. Ciasto francuskie sprawdza się naprawdę kulinarnie, jest wygodne, inspiruje do tworzenia

Zasmakuj Kuchni
Tort z musem czekoladowym i wiśniami 172

zaskakuje lekkością i konsystencją, a dodatek wiśni z likieru sprawia, że smak jest miłą niespodzianką. Składniki: biszkopt : 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki łyżeczka proszku do pieczenia krem budyniowy : opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego 420ml mleka 3 łyżki cukru 20 dag masła laska wanilii mus czekoladowy : 200g czekolady deserowej 2 łyżki brandy 4 łyżki wody mineralnej 30g masła(...)sztywno, porcjami wsypujemy cukier. Nie przerywając ubijania, kolejno dodajemy żółtka. Stopniowo wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy. Ciasto wlewamy do tortownicy o średnicy 28cm i pieczemy około 25 minut w 170 stopniach c. Po wychłodzeniu przekrawamy na pół. Krem budyniowy: Odlewamy pół szklanki mleka i rozrabiamy w nim budyń, pozostałą cześć mleka zagotowujemy z miąższem wanilii i cukrem

Pyry na Gaz
Najlepsza tarta malinowo-migdałowa 130

waniliowego szczypta soli Wszystkie składniki ciasta zagnieść i wstawić do lodówki na około godzinę. Formę na tartę o średnicy 24cm posmarować masłem, ciasto rozwałkować i wylepić nim spód i brzegi formy. Piec 15 minut w 180stopniach. Ostudzić. Krem migdałowy: 200g migdałów 100g masła 100g cukru pudru 50ml likieru baileys 1 jajo Wierzch: 200g malin 50g płatków migdałowych Migdały rozetrzeć(...)utrzeć z cukrem pudrem na puch, następnie małymi porcjami dodawać zmielone migdały. W ostatniej kolejności do masy dodać całe jajo i likier. Dokładnie zmiksować. Masę migdałową rozsmarować na wystudzonym cieście, na niej wyłożyć świeże maliny (ja tym razem wykorzystałam niesłodzoną domową konfiturę malinową). Wierzch posypać płatkami migdałowymi i zapiekać przez 10 minut w 200 stopniach, następnie zmniejszyć temperaturę

Zapiski Młodej Żony
KRUCHE CIASTKA BAŁWANKI orzechowo – kokosowe (wegańskie) 174

masła orzechowego 60 ml mleka (roślinne) 110 ml oleju (u mnie kokosowy) Składniki – krem: 240 ml mleczka kokosowego (60%) 1 łyżka cukru 3 łyżki mąki kokosowej 1 łyżeczka cukru wanilinowego Dodatkowo: kokos gorzka czekolada lub polewa kurkuma barszcz instant   Sposób przygotowania: Składniki na ciasto wymieszaj i wyrób z nich zwarte ciasto. Włóż je do lodówki na 20 minut(...)czasie ciasto wyciągnij z lodówki i uformuj z niego kulki o trzech wielkościach. Z powstałych kulek uformuj bałwanki – każdą z nich kolejno rozgnieć na blaszce do pieczenia, zaczynając od największej, tak aby kulki połączyły się (tę kwestię najlepiej zobaczyć na filmiku ). Bałwanki piecz około 20 minut w 180 stopniach Celsjusza. Aby przygotować krem z całości mleczka kokosowego odlej około

Via Gusto
Naleśniki kukurydzine z mięsem 140

pierwszy użyłam kukurydzy konserwowej do ciasta naleśnikowego. Miałam obawy, ale ryzyko opłaciło. Pachnące, mięciutkie, idealnie pasowały do pikantnego farszu, a zapieczone z pieczarkami i serem stanowiły syty posiłek. Jeden naleśnik spokojnie zaspokoi głód jednej osoby. Składniki (4 sztuki): 1 puszka kukurydzy 200g wołowego mięsa mielonego 8 pieczarek średniej wielkości 150g sera żółtego typu gouda  1 jajko 75ml mleka 75ml(...)ziołowego 1/2 łyżeczki oregano 1 łyżka masła + tłuszcz do wysmarowania formy  Sposób przygotowania: 1. Kukurydzę odcedzamy. 2/3 puszki miksujemy na gładki krem. Dodajemy jajko, mąkę, 1/3 łyżeczki soli, mleko, olej oraz wodę i przygotowujemy mikserem ciasto. Na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki- u mnie wyszło 4.  2. Mięso mielone łączymy z pozostałą kukurydzą, ketchupem, majonezem, przeciśniętymi ząbkami czosnku oraz

Kuchnia w czekoladzie
Rolada rafaello 136

czego chcieć więcej?....Idealna do kawy i bardzo podzielna-polecam SKŁADNIKI :  Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki tortowej 1 łyżka maki ziemniaczanej, czubata szczypta soli Krem kokosowy: 400 ml śmietanki kremówki 30% 250 g serka mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru 100 g wiórek kokosowych 1 łyżka Malibu (opcjonalnie) Poncz: 1/2 szklanki wody 1 łyżeczka soku(...)kilku porcjach dodajemy przesiane mąki i bardzo delikatnie łączymy za pomocą dużej łyżki lub szpatułki. Blachę o wym.33×37 cm (użyłam takiej z piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wykładamy i wyrównujemy. Pieczemy w temp. 170 C przez ok. 15-20 min do lekkiego zarumienienia. Po upieczeniu biszkopt wykładamy na ściereczkę wysypaną cukrem, aby nie przywierała. Ściągamy papier do pieczenia

Swojskie jedzonko
Mikołajowe brownie 311

dekorację można zrobić z dowolnych innych czerwonych drobnych owoców, ja widziałam dziś w sklepie czereśnie, które też by się nadały. Składniki na ciasto Składniki na lukier (wystarczy zrobić go z połowy podanych składników) + truskawki do dekoracji, krem czekoladowy (u mnie Nutella) Do miski przekładamy połamaną na kawałki czekoladę, masło i kakao. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej (tzn. kładziemy miskę na garnek(...)masę jajeczną z przestudzoną masą czekoladową. Do masy dodajemy pokrojone na kawałki orzechy i dokładnie mieszamy. Przekładamy do foremki (moja ma 20×22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe ciasto będzie miało mniej więcej taką samą wysokość jak surowa masa przelana na blaszkę. Pieczemy około 20-25 min w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni. Myjemy truskawki i przekładamy na czystą

Ciastkozercy
Ciasto daktylowe z melasą 167

ciasto z daktylami, ozdobione chrupiącą posypką z cukru i orzechów włoskich, jest tak pyszne, że nie można mu się oprzeć. Pyszne daktyle znajdziecie na www.Skworcu.com.pl Składniki na ciasto: 23 dag mąki  1 łyżeczka proszku do pieczenia 12 dag cukru 1 jajko 12 dag masła 1/2 szk mleka 4 łyżki sztucznego miodu 2 łyżki melasy 17 dag daktyli bez pestek(...)masło z cukrem na jasny puszysty krem. Rozgrzać w rondlu melasę, sztuczny miód i mleko, aż mieszanina nabierze płynnej konsystencji. Dodać do kremu i utrzeć. Dodać jajko i suche składniki. Wrzucić orzechy i wyrobić. Nałożyć połowę ciasta do formy, posmarować masą daktylową. Nałożyć resztę ciasta na wierzch i równo rozprowadzić. Piekarnik rozgrzać do 180 C i piec ciasto 45 minut

Apetyczna babeczka