jeżynami /tortownica o średnicy 23 cm Biszkopt 4 jajka 1 szkl cukru 2/3 szkl mąki tortowej 1/3 szkl mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem 0,5 l śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru jeżyny Nasączenie 0,5 szkl wody sok z cytryny opcjonalnie odrobina wódki Białka ubić na sztywno, pod konieć(...)delikatnie wymieszać szpatułką. Gotowe ciasto biszkoptowe wyłożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną. Piec około 35-40 min do momentu “suchego patyczka”. Wyłożyć na kratkę i pozostawić do wystudzenia. Schłodzoną śmietankę i serek mascarpone przelać do miski i ubić mikserem na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Gotowy krem wymieszać delikatnie z jeżynami. Wystudzony biszkopt
Pieguskowa Kuchniajeżynami /tortownica o średnicy 23 cm Biszkopt 4 jajka 1 szkl cukru 2/3 szkl mąki tortowej 1/3 szkl mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem 0,5 l śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru jeżyny Nasączenie 0,5 szkl wody sok z cytryny opcjonalnie odrobina wódki Białka ubić na sztywno, pod konieć(...)delikatnie wymieszać szpatułką. Gotowe ciasto biszkoptowe wyłożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną. Piec około 35-40 min do momentu „suchego patyczka”. Wyłożyć na kratkę i pozostawić do wystudzenia. Schłodzoną śmietankę i serek mascarpone przelać do miski i ubić mikserem na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Gotowy krem wymieszać delikatnie z jeżynami. Wystudzony biszkopt
Pieguskowa KuchniaAnna Pawłowa składniki na torcik bezowy: 4 białka szklanka cukru pudru 2 łyżeczki octu winnego (albo zwykłego octu) szczypta soli 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej (przesianej) składniki na krem: 500 ml śmietanki kremówki, najlepiej 36 % (u mnie 30 % UHT) 200 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru skórka otarta z połowy cytryny dodatkowo: ulubione owoce u mnie: maliny, borówki(...)pieczenia rysujemy kółko o średnicy 20 cm. Wylewamy ciasto na papier do pieczenia. Piekarnik zmniejszamy do 120 stopni i wkładamy ciasto do środka. Pieczemy około 1 godziny. Następnie torcik bezowy pozostawiamy na całą noc w piekarniku. Następnego dnia przygotowujemy krem i dekorujemy dowolnymi owocami. Krem: Schłodzoną śmietankę ubijamy mikserem. Gdy śmietana będzie ubita dodajemy cukier puder i jeszcze przez chwilę
Bon Appetit Małgorzatykrem chałwowy zrobić z gotowej chałwy, polecam jednak domową chałwę . Babeczki wyszły przepyszne, mięciutkie, wilgotne mocno czekoladowe. Oryginalny przepis na babeczki pochodzi ze strony Moje wypieki , ja go troszkę zmodyfikowałam. Zamiast kawy rozpuszczalnej dodałam espresso. Zamiast likieru kawowego dałam ajerkoniak. Wyszło mi 12 babeczek – standard i 5 mini babeczek. Na 3 dzień babeczki też smakują świetnie a ciasto smakuje(...)suche, wymieszać trzepaczką tylko do połączenia się składników. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Wypełnić je ciastem prawie do pełna, pozostawiając 1 cm wolnego od górnych brzegów papilotki. Piec w temperaturze 170ºC przez 20 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce. Krem chałwowy: 200 gr śmietany 30% (u mnie z Lidla) 250 gr chałwy 250 gr serka
moj przepis namigdałów. Podane proporcje powinny dać ciasto o idealnej konsystencji. Dno okrągłej formy do tarty o średnicy 25 cm z wyjmowanym dnem, wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić formę ciastem. Wstawić ciasto do lodówki. Budyń jaglany z nutą kokosową: puszka pełnotłustego mleczka kokosowego (400 ml) 100 g suchej kaszy jaglanej 60 ml wody 2 łyżki wiórków kokosowych dowolny zdrowy słodzik (ilość wedle(...)palnika, zostawić kaszę pod przykryciem na 10 minut. Ugotowaną kaszę posłodzić do smaku i zmiksować blenderem, najlepiej ręcznym na gładki krem. Wrzucić wiórki kokosowe, wymieszać. Lekko przestudzić. Truskawki umyć, osuszyć, pokroić wzdłuż na pół. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki. Jaglany budyń równomiernie rozsmarować na kruchym cieście. Wierzch ciasta udekorować gęsto truskawkami. By otrzymać piękny połysk na truskawkach należy
maniapieczeniałyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukry 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka kakaa mokre 125 ml jogurtu naturalnego 1 duże jajko 1/4 szklanki oleju krem : 200 ml schłodzonej śmietany 36% 125 g serka mascarpone 2-3 łyżki cukru pudru zielony barwnik dodatkowo : cukrowe gwiazdki, śnieżynki do dekoracji PRZYGOTOWANIE : Do miski wsypujemy suche(...)miski wlewamy jogurt, olej i wbijamy jajko - mieszamy Do suchych składników przelewamy mokre i dokładnie mieszamy. Powstałym ciastem uzupełniamy papilotki na muffiny do około 3/4 wysokości Muffiny pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. Przygotowujemy krem. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy serek mascarpone oraz barwnik - mieszamy. Na ostudzone muffiny wykładamy przy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiRolada Żyrafa z bitą śmietaną i bananami... Składniki: Ciasto: 5 jajek 6 łyżek cukru 80 ml wody 45 ml oleju 3/4 szklanki mąki 4 łyżki kakao Krem: 500 ml śmietany 30 % 2 śmietan fixy 4 łyżeczki cukru pudru Dodatkowo: 2,3 banany (w zależności od wielkości) Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy z 3 łyżkami cukru na puszystą masę, dodajemy
Pelusiowa Kuchniadodać ubite białka i delikatnie wymieszać łyżką . 4. Tortownice o śred. 26 wyłożyć papierem do pieczenia ( tylko spód ). 5. Przelać ciasto . 6. Piec w temp 180 st do suchego patyczka . 7. Zimny biszkopt przeciąć na 3 części . 8. Krem jogurtowy ; 9. Jogurt wymieszać z mlekiem dodać krem waniliowy i jogurtowy , ubić na sztywno .Dodać pryncypałki starte na tarce o grubych
Sama słodycz i szczypta chilidużo grudek. Ja użyłam blendera, gdyż nie chciałam pozbywać się drobinek skórki cytrynowej. Do zmiksowanego kremu, jeszcze ciepłego, dodać masło i miksować do połączenia składników. I co, trudne? :) Lemon curd najbardziej mi smakuje w połączeniu z kruchym ciastem. Można go używać jako masę do przełożenia kruchych placków lub do dekoracji kruchych
Codzienna kuchnia niecodziennaposiekane cukierki i mieszamy całość. Gotowe ciasto przekładamy łyżką do papilotek umieszczonych w formie do muffinek. Wypełniamy je do ¾ ich wysokości. Pieczemy ok 20-25 minut w 170°C (bez termoobiegu) , lub dłużej, do suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Krem z białymi michałkami – krem(...)krem był stabilniejszy, to polecam użycie kremówki 36%. Jeśli jej nie mamy, to warto zwiększyć ilość mascarpone – 250g i zmniejszyć ilość kremówki 30% -150g. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 170°C, piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Przy termoobiegu zmniejszamy temperaturę o 15°C. Jeśli lubisz robić torty, piec ciasta
Słodki Pomysłorzechowym i konfiturą malinową Składniki powinny być w temperaturze pokojowej: Ciasto: 70g masła orzechowego (najlepiej masło orzechowe o zawartości orzechów minimum 90%) 90g miękkiego masła 120g jasnego brązowego cukru 80g konfitury malinowej 2 jajka 150g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody Krem: 70g masła orzechowego (najlepiej masło orzechowe o zawartości orzechów minimum(...)muffiny wyłożonej papierowymi foremkami. Ciasto nakładać do 3/4 wysokości papierowych foremek. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190C przez około 20-22 minuty. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. 3. Po wyjęciu z piekarnika babeczki odstawić na około 10 minut, po tym czasie wyjąć je z blaszki i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Krem: 4. Do miski przełożyć oba masła
Mała Cukierenkaminut do lodówki, kiedy masło lekko stwardnieje będzie dało się ją rozmiksować na idealnie gładki krem. Na koniec dodajemy kakao – najlepiej po trochu, żeby podczas włączania miksera nie mieć całej kuchni w kakao ;) Na paterze układamy pierwszy spód biszkoptu, pod ciasto wkładamy kilka szerokich pasków papieru do pieczenia, dzięki temu, kiedy skończymy dekorowanie będzie można łatwo je usunąć
Ciastkozercydługo dojrzewających pierników z lekką nutą goryczki i białego pieprzu, idealny do zrobienia w tortownicy i przełożenia go kremem, zachowuje długo swoją świeżość. Łatwy w wykonaniu. Jeden z lepszych przepisów, na stałe zagości w moim repertuarze świątecznych ciast. Składniki: Ciasto na keksówkę o wym 13X39 cm 3 jajka 200 ml ciemnego karmelowego piwa 30 dag mąki pszennej-użyłam
Wanilia i Kardamonczegokolwiek to właśnie teraz, bo to już koniec pracy. Przelewamy do formy, pieczemy. Jeśli forma na chlebek lub zwykłe, okrągłe ciasto - około 45 minut, jeśli babeczki, wystarczy nawet pół godziny, wszystko zależy od piekarnika. Jeszcze ciepły chlebek można smarować kremem czekoladowym np. takim ) i pochłaniać na śniadanie; babeczki z kolei sprawdzą się super na szybki podwieczorek albo do zabrania
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEwkładamy na około pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i za pomocą foremki wykrawamy ciasteczka. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy do zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około 10-15 minut. Upieczone dokładnie studzimy. 3. Krem: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy(...)Tort można pokroić na około 8 części. Żelatyna powinna mieć temperaturę zbliżoną do kremu, inaczej zrobią się grudki. Odkąd piekę i gotuję to wiem jak różne triki potrafią ułatwić w kuchni życie. W tym filmiku możecie zobaczyć jak sprawnie, równo i łatwo pokroić ciasto. Zapraszam do oglądnięcia: #beko #ciastojakzobrazka
IzabelawkuchniKolorowe Ptasie Mleczko z Mleka Skondensowanego i Galaretek to cudnie prezentujące się ciasto, dziecinnie proste, szybkie w wykonaniu i w dodatku przygotujemy je bez potrzeby używania piekarnika. Ptasim Mleczkiem zachwycone będą w szczególności dzieci - idealny pomysł na lekki wiosenny deser. Kolorowe Ptasie Mleczko z Mleka Skondensowanego i Galaretek (Kolorowa Pianka) - Składniki: 530 g mleka skondensowanego słodzonego (lub niesłodzonego(...)minut. Resztę kremów starajmy się trzymać w ciepłym miejscu, aby nie zdążyły stężeć. Po tym czasie wyciągamy formę i wykładamy kolejny krem i znów umieszczamy w lodówce - czynność powtarzamy do wyczerpania kolorów. Chłodzimy do całkowitego stężenia ciasta. Gotowe ptasie mleczko kroimy na nieduże kwadraty. Ciasto możemy dodatkowo przyozdobić kleksem bitej śmietany oraz posypać kolorową posypką. Moje posty
Słodka Stronakolejny przepis na lato. Przypominam, że w czerwcu do przepisu miesiąca dodajemy przepisy na lato. Krajanka jagodowa z leśnych jagód to hit lata! Krajanka jagodowa Składniki: Spód do ciasta 18 cm x 25 cm 4 jajka 80 g mąki 1 łyżka kakao ½ łyżeczki proszku do pieczenia 25 g czekolady 100 g cukru pudra Przełożenie 350 ml śmietanki do ubijania(...)ostudzenia. Ubij śmietankę z mascarpone, cukrem pudrem i wanilią. Posmaruj pierwszy placek połową kremu i przykryj drugim plackiem, lekko dociskając. Resztę kremu rozsmaruj na wierzchu i wstaw do lodówki. Kiedy galaretka zacznie tężeć wylej na słodzone ciasto. Wstaw do lodówki na godzinę. Po godzinie można ciasto pokroić na porcje. The post Krajanka jagodowa na czekoladowym spodzie appeared first on Blog
codojedzenia