ciasta z kremami - 20669 przepisów (strona:885/1378)

Daniel ma roczek! I torcik mocno czekoladowy... 129

sprawdzone metody i smaki, bez eksperymentowania, wymyślania i stania godzinami przy piekarniku.  Dlatego: skorzystałam ze stałego przepisu na ciasto -  klik . A do wyszukania mocno czekoladowej masy zatrudniłam Internet -  klik . I tak: do zrobieniu maślanego kremu czekoladowego wystarczy stopić w szklanej miseczce nad gotujaca się woda  50g mlecznej czekolady  (oryginalnie - ciemna, 70% kakao, znacznie mniej słodka(...)Masa powinna spokojnie wytrzymać w lodówce kilka dni, a przed użyciem wystarczy doprowadzić ja do temperatury pokojowej i dokładnie przemieszać. Można też ja mrozić - osobno, lun na cieście. Podana ilość wystarcza na sklejenie i pokrycie cienka warstwa ciasta o średnicy 18cm. Ale że jest dość słodka i bogata nikt się raczej nie upomni o więcej

Lejdi of the house
Torcik biszkoptowy z jeżynami 124

jeżynami /tortownica o średnicy 23 cm Biszkopt 4 jajka 1 szkl cukru 2/3 szkl mąki tortowej 1/3 szkl mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem 0,5 l śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru jeżyny Nasączenie 0,5 szkl wody sok z cytryny opcjonalnie odrobina wódki Białka ubić na sztywno, pod konieć(...)delikatnie wymieszać szpatułką. Gotowe ciasto biszkoptowe wyłożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną. Piec około 35-40 min do momentu “suchego patyczka”. Wyłożyć na kratkę i pozostawić do wystudzenia. Schłodzoną śmietankę i serek mascarpone przelać do miski i ubić mikserem na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Gotowy krem wymieszać delikatnie z jeżynami. Wystudzony biszkopt

Pieguskowa Kuchnia
Torcik biszkoptowy z jeżynami 145

jeżynami /tortownica o średnicy 23 cm Biszkopt 4 jajka 1 szkl cukru 2/3 szkl mąki tortowej 1/3 szkl mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem 0,5 l śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru jeżyny Nasączenie 0,5 szkl wody sok z cytryny opcjonalnie odrobina wódki Białka ubić na sztywno, pod konieć(...)delikatnie wymieszać szpatułką. Gotowe ciasto biszkoptowe wyłożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną. Piec około 35-40 min do momentu „suchego patyczka”. Wyłożyć na kratkę i pozostawić do wystudzenia. Schłodzoną śmietankę i serek mascarpone przelać do miski i ubić mikserem na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Gotowy krem wymieszać delikatnie z jeżynami. Wystudzony biszkopt

Pieguskowa Kuchnia
Madame Anna Pavlova z owocami i piankami 156

Anna Pawłowa składniki na torcik bezowy: 4 białka  szklanka cukru pudru 2 łyżeczki octu winnego (albo zwykłego octu) szczypta soli 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej (przesianej) składniki na krem: 500 ml śmietanki kremówki, najlepiej 36 % (u mnie 30 % UHT) 200 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru skórka otarta z połowy cytryny dodatkowo: ulubione owoce u mnie: maliny, borówki(...)pieczenia rysujemy kółko o średnicy 20 cm. Wylewamy ciasto na papier do pieczenia. Piekarnik zmniejszamy do 120 stopni i wkładamy ciasto do środka. Pieczemy około 1 godziny. Następnie torcik bezowy pozostawiamy na całą noc w piekarniku. Następnego dnia przygotowujemy krem i dekorujemy dowolnymi owocami. Krem: Schłodzoną śmietankę ubijamy mikserem. Gdy śmietana będzie ubita dodajemy cukier puder i jeszcze przez chwilę

Bon Appetit Małgorzaty
Babeczki kawowo – chałwowe 165

krem chałwowy zrobić z gotowej chałwy, polecam jednak domową chałwę . Babeczki wyszły przepyszne, mięciutkie, wilgotne mocno czekoladowe. Oryginalny przepis na babeczki pochodzi ze strony Moje wypieki , ja go troszkę zmodyfikowałam. Zamiast kawy rozpuszczalnej dodałam espresso. Zamiast likieru kawowego dałam ajerkoniak. Wyszło mi 12 babeczek – standard i 5 mini babeczek. Na 3 dzień babeczki też smakują świetnie a ciasto smakuje(...)suche, wymieszać trzepaczką tylko do połączenia się składników. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Wypełnić je ciastem prawie do pełna, pozostawiając 1 cm wolnego od górnych brzegów papilotki. Piec w temperaturze 170ºC przez 20 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce. Krem chałwowy: 200 gr śmietany 30% (u mnie z Lidla) 250 gr chałwy 250 gr serka

moj przepis na
Tarta z truskawkami Fit (bez pieczenia, wege, bez glutenu) 23217

migdałów. Podane proporcje powinny dać ciasto o idealnej konsystencji. Dno okrągłej formy do tarty o średnicy 25 cm z wyjmowanym dnem, wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić formę ciastem. Wstawić ciasto do lodówki. Budyń jaglany z nutą kokosową: puszka pełnotłustego mleczka kokosowego (400 ml) 100 g suchej kaszy jaglanej 60 ml wody 2 łyżki wiórków kokosowych dowolny zdrowy słodzik (ilość wedle(...)palnika, zostawić kaszę pod przykryciem na 10 minut.  Ugotowaną kaszę posłodzić do smaku i zmiksować blenderem, najlepiej ręcznym na gładki krem. Wrzucić wiórki kokosowe, wymieszać. Lekko przestudzić. Truskawki umyć, osuszyć, pokroić wzdłuż na pół. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki. Jaglany budyń równomiernie rozsmarować na kruchym cieście. Wierzch ciasta udekorować gęsto truskawkami.  By otrzymać piękny połysk na truskawkach należy

maniapieczenia
Słodkie środy - Kakaowe muffiny z nutą piernika - choinki 159

łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukry 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka kakaa  mokre 125 ml jogurtu naturalnego 1 duże jajko  1/4 szklanki oleju krem : 200 ml schłodzonej śmietany 36% 125 g serka mascarpone 2-3 łyżki cukru pudru zielony barwnik  dodatkowo : cukrowe gwiazdki, śnieżynki do  dekoracji PRZYGOTOWANIE : Do miski wsypujemy suche(...)miski wlewamy jogurt, olej i wbijamy jajko - mieszamy  Do suchych składników przelewamy mokre i dokładnie mieszamy.  Powstałym ciastem uzupełniamy papilotki na muffiny do około 3/4 wysokości  Muffiny pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.  Przygotowujemy krem. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy serek mascarpone oraz barwnik - mieszamy.  Na ostudzone muffiny wykładamy przy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Rolada Żyrafa 255

Rolada Żyrafa z bitą śmietaną i bananami... Składniki: Ciasto: 5 jajek 6 łyżek cukru 80 ml wody 45 ml oleju 3/4 szklanki mąki 4 łyżki kakao Krem: 500 ml śmietany 30 % 2 śmietan fixy 4 łyżeczki cukru pudru Dodatkowo: 2,3 banany (w zależności od wielkości) Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy z 3 łyżkami cukru na puszystą masę, dodajemy

Pelusiowa Kuchnia
Torcik jogurtowo- czekoladowy 195

dodać ubite białka i delikatnie wymieszać łyżką . 4. Tortownice o śred. 26 wyłożyć papierem do pieczenia ( tylko spód ). 5. Przelać ciasto . 6. Piec w temp 180 st do suchego patyczka . 7. Zimny biszkopt przeciąć na 3 części . 8. Krem jogurtowy ; 9. Jogurt wymieszać z mlekiem dodać krem waniliowy i jogurtowy , ubić na sztywno .Dodać pryncypałki starte na tarce o grubych

Sama słodycz i szczypta chili
Lemon curd - idealny krem cytrynowy 209

dużo grudek. Ja użyłam blendera, gdyż nie chciałam pozbywać się drobinek skórki cytrynowej. Do zmiksowanego kremu, jeszcze ciepłego, dodać masło i miksować do połączenia składników. I co, trudne? :)  Lemon curd najbardziej mi smakuje w połączeniu z kruchym ciastem. Można go używać jako masę do przełożenia kruchych placków lub do dekoracji kruchych

Codzienna kuchnia niecodzienna
Babeczki z michałkami 213

posiekane cukierki i mieszamy całość. Gotowe ciasto przekładamy łyżką do papilotek umieszczonych w formie do muffinek. Wypełniamy je do ¾ ich wysokości. Pieczemy ok 20-25 minut w 170°C (bez termoobiegu) , lub dłużej, do suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Krem z białymi michałkami – krem(...)krem był stabilniejszy, to polecam użycie kremówki 36%. Jeśli jej nie mamy, to warto zwiększyć ilość mascarpone – 250g i zmniejszyć ilość kremówki 30% -150g. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 170°C, piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Przy termoobiegu zmniejszamy temperaturę o 15°C. Jeśli lubisz robić torty, piec ciasta

Słodki Pomysł
Babeczki z masłem orzechowym i konfiturą malinową 231

orzechowym i konfiturą malinową Składniki powinny być w temperaturze pokojowej: Ciasto: 70g masła orzechowego (najlepiej masło orzechowe o zawartości orzechów minimum 90%) 90g miękkiego masła 120g jasnego brązowego cukru 80g konfitury malinowej 2 jajka 150g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody Krem: 70g masła orzechowego (najlepiej masło orzechowe o zawartości orzechów minimum(...)muffiny wyłożonej papierowymi foremkami. Ciasto nakładać do 3/4 wysokości papierowych foremek. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190C przez około 20-22 minuty. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. 3. Po wyjęciu z piekarnika babeczki odstawić na około 10 minut, po tym czasie wyjąć je z blaszki i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Krem: 4. Do miski przełożyć oba masła

Mała Cukierenka
Tort czekoladowy 511

minut do lodówki, kiedy masło lekko stwardnieje będzie dało się ją rozmiksować na idealnie gładki krem. Na koniec dodajemy kakao – najlepiej po trochu, żeby podczas włączania miksera nie mieć całej kuchni w kakao ;) Na paterze układamy pierwszy spód biszkoptu, pod ciasto wkładamy kilka szerokich pasków papieru do pieczenia, dzięki temu, kiedy skończymy dekorowanie będzie można łatwo je usunąć

Ciastkozercy
Piernik Karmi 136

długo dojrzewających pierników z lekką nutą goryczki i białego pieprzu,  idealny do zrobienia w tortownicy i przełożenia go kremem, zachowuje długo swoją świeżość.   Łatwy w wykonaniu. Jeden z lepszych przepisów, na stałe zagości w moim repertuarze świątecznych ciast. Składniki: Ciasto na keksówkę o wym 13X39 cm 3 jajka 200 ml ciemnego karmelowego piwa 30 dag mąki pszennej-użyłam

Wanilia i Kardamon
Wegański CHLEBEK BANANOWY + ORKISZOWE BABECZKI BANANOWE 184

czegokolwiek to właśnie teraz, bo to już koniec pracy. Przelewamy do formy, pieczemy. Jeśli forma na chlebek lub zwykłe, okrągłe ciasto - około 45 minut, jeśli babeczki, wystarczy nawet pół godziny, wszystko zależy od piekarnika. Jeszcze ciepły chlebek można smarować kremem czekoladowym  np. takim ) i pochłaniać na śniadanie; babeczki z kolei sprawdzą się super na szybki podwieczorek albo do zabrania

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE