ciasta z kremami - 20669 przepisów (strona:363/1378)

Pikantna gorąca czekolada po aztecku 185

porcje: 1 l mleka 100 g gorzkiej czekolady 2 łyżki cukru muscovado 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, świeżo startej 1 łyżeczka czarnego mielonego pierzu 100 ml śmietany kremówki do dekoracji: cynamon i gałka Mleko wlać do rondla i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i dodać posiekaną czekoladę, cukier oraz przyprawy.  Wymieszać wszystko małą ubijaczką, aż czekolada się

wyzwania kuchenne
Custard (krem angielski) 437

Słodki waniliowy sos ze śmietany i żółtek, będący świetnym dodatkiem do deserów. Składniki: 6 żółtek 1 i 1/2 szklanki kremówki 30 % łyżka ekstraktu waniliowego 4 łyżki cukru W małym rondlu podgrzać śmietankę z ekstraktem waniliowym, aż zacznie wrzeć. W tym samym czasie utrzeć żółtka z cukrem na gładki i puszysty krem. Powoli wlać połowę podgrzanej śmietanki do żółtek cały czas

wyzwania kuchenne
PUT(IN) jabłko do koszyka! czyli gdzie dwóch się bije, tam Tesco korzysta 176

jabłkowy 3 jabłka 3 łyżki cukru 2 łyżeczki cynamonu niepełna szklanka mąki ok. 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szklanki cukru (+ na posypkę) 5 łyżek masła 3/4 szklanki śmietany kremówki (+ do posmarowania) Jabłka obrałam, pokroiłam w cząstki. Wymieszałam z cukrem, cynamonem i wyłożyłam na dnie żaroodpornego naczynia. Składniki ciasta połączyłam i zagniotłam. Palcami uformowałam cienki placek na wielkość naczynia

bastalena
1452. Torcik malinowy z bitą smietaną 195

cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli masa malinowa: 1/2 kg malin ( mogę być mrożone) 3/4 szkl. cukru 3 budynie waniliowe 2 szkl. wody wierzch: 1/2 litra śmietany kremówki 3 łyzki cukru pudru Białka ubić ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier i ubijać , dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem .Delikatnie wymieszać łyżką. Wylać na blachę wysmarowaną masłem

Moje domowe kucharzenie
Kolorowy przekładaniec -ciasto z olejem rzepakowym 172

mnie bursztynowa,niebieska, jabłkowo-miętowa Wodzisław] dowolne owoce  Galaretki rozrobić według instrukcji na opakowaniu.2 tężejące galaretki wyłożyć na jedną cześć ciasta, ułożyć owoce. 500 ml śmietanki kremówki   3 -4 łyżki żelatyny 125 ml gorącej wody  3 łyżki cukru pudru Żelatynę rozpuścić w wodzie, odstawić.Śmietanę ubić razem z cukrem, dodać żelatynę , wymieszać.Dodać owoce i znów

Moje domowe kucharzenie
Mini pavlove 141

Składniki: 6 białek 1 szklanka cukru 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej Szczypta soli Dodatki: 300 ml śmietanki kremówki 30% + łyżka cukru pudru 250 g truskawek Przepis: Nagrzewamy piekarnik do 150 C. Białka na najwyższych obrotach miksera ubijamy wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy łyżka po łyżce cukier, ciągle miksując na najwyższych obrotach aż białka staną się śnieżnobiałe. Następnie

Emcia Pichci
Sernik z polewą kajmakową 326

Miksujemy na najniższych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Następnie do masy serowej dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem miksując je do całkowitego połączenia. Na koniec dodajemy śmietankę kremówkę i również miksujemy. W osobnej misce umieszczamy wszystkie białka, dodajemy szczyptę soli i miksujemy aż będą sztywne. Następnie dodajemy je do masy serowej i za pomocą drewnianej łyżki delikatnie mieszamy

Emcia Pichci
Spaghetti z cukinią ala carbonara 432

jakiś sposób wykorzystać. Zrobiłam spaghetti z cukinią ala carbonara. Dodatek lekko chrupiącej cukinii nadał bardzo oryginalnego i aromatycznego smaku. Było pysznie. Składniki: 50 g makaronu spaghetti 100 ml kremówki 30% 1 żółtko 80 g cukinii pokrojonej w spaghetti 50 g boczku wędzonego 1 mała cebula 1 mały ząbek czosnku 1 łyżka oleju sól pieprz Przygotowanie: Na patelnię wlać olej

Ala piecze i gotuje
Murzynek tradycyjny z czekoladowym ganache 203

łyżeczki proszku do pieczenia; ·        aromat rumowy   czekoladowe ganache:   ·        100 ml śmietanki kremówki (30 %) ·        50 g czekolady gorzkiej ·        50 g czekolady mlecznej Przygotowanie: Margarynę, cukier i kakao zagotowujemy, cały czas mieszając. Dodajemy mleko i aromat

Mania Gotowania
Roladki z kurczaka z serem kozim w sosie musztardowym 333

minut. Roladki odłożyć, na tą samą patelnię wlewamy wino. Podgrzewamy, cały czas mieszając około 1 minuty - aż się odrobinę zredukuje. Jeśli używacie bulionu nie musicie go redukować. Następnie dodajemy kremówkę, musztardę i przyprawy. Gotujemy cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje

Mania Gotowania
Mintaj pod pierzynką z potrawką pomidorowo - paprykową 174

zdrowa i bardzo ładnie prezentująca się na talerzu. składniki: - opakowanie kostek z mintaja ( 6 kostek) - masło, oliwa z oliwek - świeży tymianek - sól morska - pieprz cytrynowy sos: 200 ml śmietanki kremówki 2 jajka potrawka pomidorowo- paprykowa: opakowanie pomidorków koktajlowych czerwona papryka pól szkl. kolorowego ryżu 1 łyżka masła (do wysmarowania formy) pół kostki bulionu warzywnego 2 łyżki oliwy z oliwek pól

SMYKWKUCHNI
Zupa cebulowa z grzankami ;-)))))))))) Smy(a)kowita 245

prawdziwego warzywno-drobiowego bulionu. Zapraszam ;-) Składniki (porcja na 2 osób): 3 duże cebule młode (białe) 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki masła dobrej jakości 2 łyżki śmietanki kremówki 1 ząbek czosnku sól, pieprz 2 kromki chleba pszennego kromka duża bagietki ciemnej około 100 g żółtego sera jakiego lubicie najbardziej lampka białego półwytrawnego lub wytrawnego białego wina 500- 600ml

SMYKWKUCHNI
Panna cotta z truskawkami... 179

podstawowy na panna cottę robię według receptury Carli Bardi, włoszki pochodzącej właśnie z Toskanii, obecnie zamieszkującej nad jeziorem Bolsena, gdzie prowadzi swoją winnicę. składniki: panna cotta: - 620 ml śmietany kremówki - 1 szklanka mleka - 1 laska wanilii, nacięta wzdłuż - 50 g cukru - 60 g białej czekolady - 1 łyżka zimnej wody - 3 łyżeczki żelatyny w proszku mus truskawkowy: - 200 g truskawek - łyżka

SMYKWKUCHNI
Sernik z miętą - orzeźwiający tort bez pieczenia / Cheesecake with mint 346

okrągłych biszkoptów 1 galaretka o smaku cytrynowym 50 dag twarogu pełnotłustego/ew. półtłusty/ 4 łyżki soku z cytryny 1 torebka cukru waniliowego 3/4 szklanki cukru 40 dag śmietany kremówki 30% kilka listków mięty opcjonalnie: paluszki ptysiowe i czerwona porzeczka do dekoracji (można zastosować dowolny wariant dekoracyjny np. pokrojona w cienkie plasterki limonka i posiekane orzeszki pistacjowe) Masło rozpuść w rondelku

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Ciasto 3-bit bez pieczenia 3019

kajmakowych i krówkowych ma niepotrzebne dodatki – zwracajmy na to uwagę. Samo ciasto robi się bardzo prosto – kupujemy mleko skondensowane (ugotowane lub nie), furę herbatników, masło, śmietanę kremówkę, budynie i składamy w całość! W zamian otrzymujemy dużą blachę bardzo słodkiej przyjemności. Ciasto 3-bit bez pieczenia: 4 opakowania herbatników po 200 g (razem 700-800 g) 1 puszka słodzonego

Poezja smaku

Proponowane wyszukiwania