waszej uwagi! Składniki: 15 płatów wafli tortowych 2 puszki masy kajmakowej 400 g masła lub margaryny 200 g orzechów ziemskich 200 g czekolady mlecznej lub deserowej 100 ml śmietanki kremówki 36% Jeżeli chcemy mleko do lekkiego nasączenia wafli (ja nie robiłem) Przygotowanie: Na rozgrzanej patelni prażymy orzechy. Z początku na dużym ogniu następnie na średnim ok. 3-5 minut
Kuchnia ŁukaszaSkładniki: Biszkopt: 5 jaj szklanka cukru 2 łyżki mleka 2 łyżki miodu 140 g mąki Masa sernikowa: 1 kg sera z kubełka 250 g twarogu tłustego 100 g śmietanki kremówki 4 łyżeczki żelatyny 0,5 szklanki cukru 100 g czekolady 5 łyżek kakao ,,Nesquik" 3 łyżki kwaskowatej konfitury Dekoracja: 300 g czekolady Przygotowanie: Jaja ubijamy z cukrem na bardzo
Kuchnia Łukaszaludzie potrafili przeżyć bez telewizora, komputera, komórki i było im dobrze. Nawet bez miksera. WAFLE Z GALARETKĄ. /inspiracja: Sto kolorów kuchni ; współpraca z Winiary ;/ 1 opakowanie wafli 330ml śmietany kremówki 30% 250g masła 1/4 szklanki cukru 2,5 galaretki truskawkowej Winiary Śmietankę podgrzewam razem z cukrem i masłem. Kiedy to się rozpuści, a całość zacznie wrzeć, zdejmuję z ognia
W kuchni Karmel-itkiSkładniki: Spód: 400 g ciastek digestive w czekoladzie lub ciastek Oreo 60 g roztopionego masła 1 łyżka Nutelli Masa serowa: 1 kg twarogu do serników 1/2 szklanki śmietany kremówki 36% 3/4 szklanki drobnego cukru 4 jajka 1 opakowanie budyniu waniliowego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 laska wanilii 250 g Nutelli Dodatkowo: 1/2 słoiczka dżemu truskawkowego owoce
Mania Gotowaniamnie morelowy z dodatkiem rumu) 2 wafelki do dekoracji 2 kostki białej czekolady (potartej do posypania) Przygotowanie: Rodzynki namoczyć w rumie ok godzinę wcześniej. Po tym czasie ubić schłodzoną kremówkę. Na dno pucharków nałożyć po kilka rodzynek i łyżeczkę rumu w którym się moczyły. Przykryć grubą warstwą bitej śmietany, następnie wyłożyć mus owocowy, posypać rodzynkami (zostawić odrobinę do dekoracji). Przykryć
Ze smakiem i z pasjąDeser wymyśliłam na szybko, bo zostało mi trochę truskawek do wykorzystania. Koktajle lekko się nam już przejadły, a w lodówce była kremówka... Starałam się, aby deser nie był zbyt słodki, więc osoby lubiące więcej słodyczy powinny zwiększyć ilość cukru. Mus truskawkowy z bitą śmietaną Składniki: 500 g truskawek 3 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru 2 łyżki cukru
Kulinarne przygody Gatitymiękkości. Odstawiamy do przestudzenia. Kiedy rabarbar przestygnie dodajemy do niego rozgniecione widelcem truskawki oraz tężejącą galaretkę. Wkładamy do lodówki, aby masa była gęsta. Osobno ubijamy kremówkę na sztywno i delikatnie mieszamy z masą owocową, wykładamy wszystko na biszkopty i ponownie umieszczamy w lodówce. Czekamy aż masa całkowicie stężeje, około 3-4 godziny
Kulinarne przygody Gatitybył jagodowy, ale myślę, że zamiana na borówki nie wypadła źle :-) Sernik jest bardzo prosty w przygotowaniu, nie jest zbyt kaloryczny, bo robiony na jogurcie, a nie na kremówce. A efekt wizualny, jak widać na zdjęciu, rewelacyjny ! Zaświadczam, że walory smakowe równie boskie :-) Sernik na zimno z borówką amerykańską Składniki: Spód: 160 g ciastek owsianych 50 g płatków owsianych
Kulinarne przygody Gatityprzecieramy przez sitko lub blendujemy i chowamy do lodówki. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy do nich mleko i dokładnie mieszamy. Osobno ubijamy na sztywno kremówkę, po czym łączymy ją z masą żółtkową, a następnie z żurawinami. Z zamrażarki wyjmujemy mrożącą się od 24 godzin miskę z maszynki do lodów. Włączamy ją i powoli wlewamy
Kulinarne przygody Gatityłyżki zimnej wody 100 g łuskanych włoskich orzechów 350 g pieczonej dyni 80 g brązowego cukru 1 łyżeczka przyprawy do ciasta dyniowego 100 g śmietany kremówki 2 jajka 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej cukier puder Wykonanie: Z mąki, masła i wody zagniatamy szybko ciasto i wkładamy do lodówki na godzinę. Orzechy siekamy, ale niezbyt drobno. Formę
Kulinarne przygody Gatityprzecieramy przez sitko lub blendujemy i chowamy do lodówki. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy do nich mleko i dokładnie mieszamy. Osobno ubijamy na sztywno kremówkę, po czym łączymy ją z masą żółtkową, a następnie z gruszkami. Z zamrażarki wyjmujemy mrożącą się od 24 godzin miskę z maszynki do lodów. Włączamy ją i powoli wlewamy
Kulinarne przygody Gatitycukrem pudrem. Gdy żelatyna lekko przestygnie, ale będzie jeszcze letnia wlewamy ją do jogurtu miksując, aby nie powstały grudki. W naczyniu ubijamy na sztywno kremówkę, dodajemy ją następnie do masy jogurtowej i delikatnie mieszamy. Wkładamy do lodówki, aby się lekko ścięła. Gdy masa zacznie tężeć dodajemy do niej jagody, delikatnie mieszamy
Kulinarne przygody Gatityśmietany 18% 3/4 szklanki drobnego cukru 4 jajka 1 łyżeczka imbiru 1/4 łyżeczki cynamonu 2 łyżki mąki pszennej Ganache z białej czekolady: 100 g białej czekolady 3 łyżki śmietany kremówki CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MIN CZAS OCZEKIWANIA: 10 GODZIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Składniki na spód wrzucamy do misy blendera i miksujemy na masę o konsystencji mokrego piasku. Wysypujemy ciasteczka
My Culinary Artmasła 175 g cukru 2 jajka 400 g mąki pszennej sól szczypta Nadzienie: 200 g orzechów włoskich 150 g orzechów laskowych 200 g cukru 200 g śmietany kremówki 4 łyżki miodu 0,5 łyżeczki cynamonu Dodatkowo: masło do wysmarowania formy cukier puder do oprószenia jajko do posmarowania Przygotowanie: Masa orzechowa: Orzechy włoskie i laskowe pokroić. Na patelni stopić
Ala piecze i gotujeMuszę przyznać, że wyszło idealnie. Lekko ciepłe śliwki, cynamon plus cynamonowe bezy. Rozpusta idealna. Wykonanie: 400 g śliwek 2 - 3 łyżki cukru 250 g śmietany kremówki 1 łyżeczka cynamonu 3 -5 bez (u mnie cynamonowe) Wykonanie: Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Umyte, wydrylowane śliwki układamy w naczyniu i posypujemy cukrem. Zapiekamy przez około
Sto kolorów kuchni