ciasta z kremami - 20669 przepisów (strona:365/1378)

Mini Pavlova 305

borówką amerykańską. Składniki na 4-5 porcji: 4 białka szczypta soli szklanka drobnego cukru łyżeczka skrobi ziemniaczanej łyżeczka białego octu winnego lub soku z cytryny 250 ml śmietany kremówki łyżka cukru pudru owoce Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ciągle ubijając dodawać po łyżce cukier. Ubijać tak długo

wyzwania kuchenne
BABKA NA OLEJU, NA MĄCE ORKISZOWEJ 302

patyczkiem. Po ok.20 minutach babki naciąć przez środek, wtedy równo wyrastają.  Lekko przestudzić i wyjąć z form.Można posypać mielonym ksylitolem lub polukrować (jeszcze letnie) pudrem trzcinowym z kremówką i kilkoma kroplami olejku migdałowego ( lub innego). Smacznego

Smaczne Zdrowe
Drożdżowe z czekoladą i owocami 156

owocom soczyste;) Ja użyłam czereśni i resztki truskawek, jakie jeszcze znalazłam w ogródku, ale możecie użyć dowolnych owoców, a nawet dać ich troszkę więcej- około 800g. Podałam z ubitą kremówką... Inspiracja Ciasto: 750g mąki pszennej, 100g masła lub margaryny, 2 łyżki kakao, szczypta soli, 2 jajka, 130g cukru, 100g mlecznej czekolady, 100g gorzkiej czekolady, 310ml mleka, 40g świeżych drożdży, 300g

Z miłości do słodkości
Trifle z truskawkami po włosku 216

pucharków ułożyć po łyżce truskawek. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder oraz nasiona z 1/2 laski wanilii. Na owoce ułożyć po 2 łyżki ubitej kremówki. Nałożyć po kawałku ciasta, skropić likierem, nałożyć kolejną porcję truskawek, przykryć warstwą śmietanki. Ułożyć kolejny kawałek ciasta, skropić likierem, przykryć pozostałymi owocami i resztą śmietanki. Posypać startą czekoladą

Z miłości do słodkości
Pomarańcze nadziewane musem 151

pomarańcze 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego 1/2 szklanki cukru (lub mniej jeśli pomarańcze są słodkie) 2 białka 2 łyżki cukru pudru 1/2 szklanki śmietany kremówki kandyzowana skórka z pomarańczy PRZYGOTOWANIE  Z pomarańczy odkrawamy wierzchołki i wybieramy ostrożnie miąższ, tak, by nie uszkodzić skórki. Miksujemy go razem z uzyskanym sokiem. W rondlu łączymy zmiksowane  pomarańcze

Moje Kuchenne Rewelacje
Tiramisu z truskawkami 161

PRZYGOTOWANIE Biszkopty kruszymy i wrzucamy na dno pucharków.  Skrapiamy kawą rozpuszczoną w 4 łyżkach wody. Kremówkę ubijamy z serkiem i cukrem na sztywno. Połowę masy kładziemy do pucharków. Na to część pokrojonych truskawek. Potem drugą warstwę.  Dekorujemy pozostałymi truskawkami i listkami mięty.  Posypujemy startą białą czekoladą - u mnie z ziarnami kakaowymi. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki

Moje Kuchenne Rewelacje
Tagliatelle ze szpinakiem i mascarpone 143

Rewelacyjny makaron z kremowym sosem ze szpinaku i serka mascarpone SKŁADNIKI    400g makaronu tagliatelle       300g świeżego szpinaku 200g serka mascarpone 100g śmietany kremówki 4 ząbki czosnku 1/2 gałki muszkatołowej 1 łyżeczka oliwy 2 łyżeczki masła sól, pieprz parmezan lub inny twardy ser  do posypania PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie w/g wskazówek

Moje Kuchenne Rewelacje
Bezowy deser z borówkami i mascarpone 199

mascarpone i owocami - tu borówki amerykańskie, ale mogą być wykorzystane inne owoce - maliny, jeżyny - albo truskawki :) SKŁADNIKI (na 4 porcje) 250g borówek - tu amerykańska 50g bezy 200g śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru 1/2 łyżeczki cukru waniliowego 125g serka mascarpone 1/2 łyżeczki soku z cyrtyny listki mięty do dekoracji

Moje Kuchenne Rewelacje
Zielone szparagi na cieście francuskim 157

wierzchu układamy szparagi. Śmietanę kremówkę mieszamy z surowym jajkiem -doprawiamy solą i pieprzem i łączymy  ze startym serem. Uzyskaną masą zalewamy szparagi. Pieczemy przez około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem, aż tarta ładnie się zarumieni

Moje Kuchenne Rewelacje
Śmietankowy sernik na zimno z truskawkami 184

Sezon truskawkowy w pełni - zapraszam więc na pyszny sernik na zimno  z owocami , które lubię najbardziej :) SKŁADNIKI    300g truskawek 1 galaretka truskawkowa 250 ml śmietany kremówki 100g cukru pudru 1 op. cukru waniliowego 100ml mleka 15g (3 łyżki) żelatyny 450g twarogu śmietankowego okrągłe biszkopty - ok 15 sztuk na tortownicę 23 cm 1/3 szklanki wody  2 łyżeczki

Moje Kuchenne Rewelacje
Pianka porzeczkowa 215

wersji z czerwoną porzeczką, ale pianka z czarną porzeczką też jest przepyszna :) SKŁADNIKI  (na 4 porcje)   400g porzeczek (około 2 szklanek obranych owoców)   1/2l śmietany kremówki 4 łyżki cukru pudru 1/2 szklanki mleka 5 łyżeczek żelatyny PRZYGOTOWANIE Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku i odstawiamy do ostudzenia. Porzeczki (kilka zostawiamy do ozdobienia) miksujemy z 2 łyżkami cukru

Moje Kuchenne Rewelacje
Panna Cotta z Zieloną Herbatą i Limonką 146

mój syn zarezerwował sobie go tylko dla siebie :) Podać więcej przykładów?   Składniki: 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny 1 i 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki śmietanki kremówki 36% 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka zielonej herbaty Matcha Skworcu sok z połowy limonki Dodatkowo: kilka plasterków limonki w syropie ETERNO  kilka listków świeżej melisy Wykonanie: Żelatynę namoczyłam w kilku łyżkach mleka

Blondynka Gotuje
ciastka niespodzianki na jesienną chandre 170

wiem czy utrzymam ręce przy sobie:) Składniki:  ciasto: 0,5 kostki masła 25 dag mąki 3 łyżki miodu łyżeczka sody oczyszczonej jajko Masa: 250 ml śmietany kremówki fix  do śmietany lub łyżeczka żelatyny szklanka bakalii 2 łyżki miodu rum do dekoracji lukier aromat pomarańczowy Wykonanie: Na stolnice wysypujemy mąkę z sodą oczyszczoną. Na szczycie stożka robimy dziurę

ciastkarnia na kruchym spodzie