łyżki bułki tartej 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 0,5 łyżeczki słodkiej papryki sól, pieprz do smaku 300 g makaronu rurki 1 por 250 g pieczarek 250 ml śmietany kremówki 2 żółtka sól,pieprz do smaku olej do smażenie Przygotowanie: Mięso zmielić. Cebulę pokroić i zrumienić na oleju dodać do mięsa. Wbić jajko dodać bułkę tartą, musztardę,paprykę i doprawić
Ala piecze i gotujedlatego zapraszam na twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem jako dodatek oczywiście chleb razowy. Czy można chcieć czegoś więcej? Składniki: 250 g twarogu półtłustego 7 rzodkiewek większych 50 ml śmietany kremówki 1 pęczek szczypiorku sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Twaróg przełożyć do miseczki i rozgnieść widelcem. Dodać rzodkiewki starte razem z skórką na dużych oczkach, pokrojony szczypiorek i wlać
Ala piecze i gotujerolady o wyglądzie królewskich koronek. Zapraszam na delikatne śmietankowo-cytrynowe lody, przełożone warstwami gorzkiej czekolady. Viennetta Składniki na keksówkę 30x11 cm: 150 g gorzkiej czekolady 650 ml śmietany kremówki (500 na deser i 150 ml na dekoracje) 4 białka 150 g di cukru pudru 50 g posiekanych, prażonych orzeszków laskowych skórka otarta z cytryny bio ½ torebeczki waniliny lub ziarenka
Mia Cucina Sofietamnie marki President) 5 jajek - osobno białka i żółtka 230 g cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 lyzki kaszy manny( u mnie semolina) cukier waniliowy 100 ml śmietany kremówki 100 g masła 70 g rodzynek szczypta suszonej , sproszkowanej skórki pomarańczowej i kardamonu Ciasto: Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobiamy, zawijamy w folię, chłodzimy w lodówce przez
Mia Cucina SofietaOczywiście trzeba odpowiednio zmniejszyć proporcje w przypadku naczynia o mniejszej pojemności. Panna cotta z musem truskawkowym Składniki na formę silikonową 1,4lt: 1 lt śmietany kremówki (30%) 400 ml pełnego mleka 150 g cukru 1/2 laski wanilii/ cukier z prawdziwą wanilią 10 płatków żelatyny każdy po 2 g. 2 łyżki rumu( pominęłam) Mus : 500 g truskawek
Mia Cucina SofietaPłatki żelatyny bardzo dobrze odciskamy i pojedynczo rozpuszczamy w 20 ml gorącego płynu ( wody, słodkiego białego wina, likieru cytrynowego). Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do musu truskawkowego. Zimną śmietanę kremówkę ubijamy wraz z cukrem pudrem na sztywno. Następnie, stopniowo dodajemy ją do truskawek. Delikatnie mieszamy. Piankę przekładamy do salaterek i chłodzimy ok. 2-3 godziny w lodówce. Przed podaniem dekorujemy
Mia Cucina Sofietapokrojony w pierścienie 1 średnia cebula pokrojona w piórka 2-3 drobno posiekane ząbki czosnku 1 litr wywaru warzywnego (lub mięsnego) 1 szklanka mleka 3,2% 3/4 szklanki śmietanki kremówki 36% 60-70g uprażonych wcześniej wiórek kokosowych sok wyciśnięty z 2 pomarańczy 3 wyfiletowane pomarańcze 1 łyżeczka skórki z pomarańczy tłuszcz do smażenia pulpecików przyprawy: sól, świeżo zmielony
Symfonia Smakówząbki czosnku szklanka bulionu warzywnego łyżeczka suszonego rozmarynu, szczypta gałki muszkatołowej i kurkumy świeży koperek świeżo zmielona sól i pieprz olej do smażenia 1/4 szklanki smietanki kremówki 36% Dodatkowo: 1 saszetka kaszy jęczmiennej 2 łyżki octu balsamicznego szczypta płatków chilli Przygotowanie: Mięso dokładnie myjemy i osuszamy. Pozbywamy się jak największej ilości ścięgien i podwięzin, kolejno
Symfonia Smakówszklanki zimnej wody dodać żelatynę, odstawić na 5 minut. Następnie dodać do masy dyniowej wraz z rozgniecionymi na papkę bananami oraz skórką z pomarańczy. Dokładnie wymieszać i ostudzić. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Połowę zmieszać z przestudzoną masą dyniową. Krem dyniowy przełożyć do formy, udekorować resztą ubitej śmietanki, startą skórką z pomarańczy i odrobiną stopionej czekolady
Z miłości do słodkościPodczas sylwestrowego wieczoru dobrze sprawdzają się deserki w pucharkach. Dlatego ja proponuję błyskawiczny w przygotowaniu deser na bazie jogurtu kokosowo-migdałowego oraz kremówki. Do tego banan oraz nasza ulubiona domowa konfitura z jagód i kokosowe batoniki. Dla dorosłych pyszny dodatek w postaci likieru jajecznego... Palce lizać!! Składniki: 1 banan, 1/2 słoiczka domowej konfitury z jagód, 250ml jogurtu kokosowo - migdałowego
Z miłości do słodkościszklanki nalewki z czarnej porzeczki, 1/3 szklanki wody, 1,5 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki (najlepiej własnej roboty!) Nalewkę wymieszać z wodą, nasączyć pierwszy blat ciasta. Posmarować połową dżemu. Krem(...)masła, 500g sera z wiaderka, 5 łyżek cukru pudru. Miękkie masło utrzeć na puch, dodawać stopniowo ser oraz cukier puder. Utrzeć na gładką masę. Krem rozsmarować na cieście. Przykryć drugim blatem. Naponczować i posmarować resztą dżemu. Wierzch: 500ml śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru, 4 łyżki serka mascarpone, 50 g startej czekolady. Śmietankę ubić
Z miłości do słodkościnasze tradycyjne tylko cannoli. S ą to chrupiące, włoskie rurki z kremem, nadziewane serem ricotta. Jako ze nie miałam niestety pod ręką ricotty użyłam do nadzienia śmietany kremówki i startej czekolady. Wyszedł pyszny deser, idealny nie tylko do święta dla zakochanych. I nspiracja z blogu My best food. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikchęci tak nie było. Problemem pewnie jest użycie innych składników, niż te które my mamy dostępnie. W przepisie użyto jakiejś specjalnej mrożonej śmietany i gęstego serka kremowego, nasza śmietana kremówka i serki twarogowe takiej konsystencji nie dały i mimo siedzenia 4 h w zamrażalniku szybko ciasto odtajało. Pierwsze kawałki kroiły się ładnie, drugie już były miękkie, co widać na zdjęciu
Bernika - moj kulinarny pamietniktortownicy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180C na 45-50 min. Ciasto gotowe. Po upieczeniu studzimy I przekrajamy na pół. Składniki na masę: 200 ml śmietany np kremówki ( 36-50% ) 2 serki mascarpone-400 gr 3-4 łyżki cukru pudru 250 gr truskawek Wykonanie: Ubijamy śmietanę, dodajemy serki I cukier puder. Ubijamy do sztywnej masy. Dzielimy na polowę
Smaki Edytymąki 3/4 szkl cukru 3 jajka 1/4 szkl wody 1/4 szkl oliwy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 25 ml barwnika czerwonego spożywczego pare kropel esensji pomarańczowej. 500 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru parę truskawek Wykonanie: Mąkę, cukier, jajka, wodę , oliwę, proszek do pieczenia , esensja i barwnik- wszystko razem miksujemy. Wykładamy na małą formę, wkładamy do nagrzanego piekarnika
Smaki Edyty