szukaj w kategorii "biszkopty") MASA SEROWA: 700 g twarogu półtłustego lub tłustego (zmielonego dwukrotnie, ja wrzucam ser do malaksera i miksuję) 1 łyżka soku z cytryny 1/2 szklanki śmietany kremówki 36% albo jogurtu naturalnego (125 ml) - ( z jogurtem jest również pyszne) 200 g drobnego cukru 2 czubate łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody Wykonanie: Twaróg zmiksować z sokiem
Blondynka Gotujeeksperymentatorem kuchennym :) 4. Kto jest dla ciebie autorytetem w dziedzinie gotowania. Moja Śp. Mama, która z niczego tworzyła cuda. 5. Czego nie może zabraknąć u ciebie w kuchni? Śmietana kremówka, masło, czekolada, cytryna. 6. Co robisz w kuchni, żeby poprawić sobie nastrój ( potrawa ) ? Nie potrafię gotować tylko dla siebie, humor zawsze poprawia mi zielona herbata. 7. Ulubiona kuchnia Kolorowa
Blondynka Gotujeokrągłymi biszkoptami :) Jak kto lubi, jak kto woli. Ja upiekłam biszkopt. Masa serowa: 700 g twarogu półtłustego lub tłustego zmielonego dwukrotnie 1 łyżka soku z cytryny 125 ml śmietany kremówki lub jogurtu naturalnego (pół szklanki) 200 g drobnego cukru 2 czubate łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody 250 g czarnej porzeczki, odszypułkowanej + dodatkowo 120 g drobnego cukru
Blondynka Gotujedelikatnie, ale energicznie. Powstałą masę przelewamy do pucharków. Wstawiamy do lodówki. Po 6 godzinach deser jest gotowy do podania na stół:) Deser możemy dowolnie udekorować. Ja udekorowałam kleksami ubitej kremówki z cukrem pudrem i wiórkami gorzkiej czekolady. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujepudru 1 łyżka cukru waniliowego 140 g masła 1 jajko 1 łyżka zimnej wody PANNA COTTA: 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny 1 i 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% 1/3 szklanki cukru 1 cukier waniliowy + opcjonalnie ziarenka z 1/2 laski wanili karmelizowane brzoskwinie Wykonanie: Spód: Formę na tartę smarujemy masłem. Mąkę, kakao i sól przesiewamy do miski
Blondynka GotujePolecam! Serdecznie dziękuję za cierpliwość i odwiedziny mimo mojego milczenia. Poprawię się - obiecuję ;) Składniki: Panna Cotta: 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny 1 i 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% 1/3 szklanki cukru ziarenka z 1 laski wanilii Mus Truskawkowy: 1 szklanka truskawek (użyłam mrożonych) ok 1/2 szklanki cukru trzcinowego lub zwykłego Wykonanie: Panna Cotta: Żelatynę namaczamy
Blondynka Gotujeupieczeniu i wystudzeniu ciasto pokroić w grubą kostkę, którą obtaczamy w ganache czekoladowym, a na końcu w wiórkach kokosowych. Wstawiamy na chwilę do lodówki. Ganache: 250-300 ml śmietanki kremówki 30% 150-200 g czekolady gorzkiej lub mlecznej połamanej na kosteczki 50 g masła o temperaturze pokojowej (około 5 łyżek) 2-3 łyżki cukru pudru W małym rondelku zagotować
Blondynka GotujeGotowe ciasto wylewamy partiami na gofrownicę i pieczemy kilka minut na rumiany kolor. Gotowe gofry studzimy na kratce. Z czym podajemy? Z czym tylko chcecie! Ja podałam z ubitą kremówką, bananem i moim musem truskawkowym . Pycha! SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujesztuk: 50 g czekolady gorzkiej 50 g czekolady mlecznej 1 łyżka musu truskawkowego Panna Cotta: 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny 1 i 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% 1/3 szklanki cukru ziarenka z 1 laski wanilii Panna Cotta: Żelatynę namaczamy w kilku łyżkach mleka. Do rondelka wlewamy mleko, śmietankę i cukier, mieszamy i zagotowujemy. Odstawiamy z ognia
Blondynka GotujeMasa serowa 350 g twarogu śmietankowego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie (dałam 500 g) 250 g serka mascarpone 3 jajka pół szklanki jasnego brązowego cukru pół szklanki miodu 1 szklanka śmietany kremówki 1 łyżka mąki pszennej rum (do smaku) opakowanie rodzynek w czekoladzie Polewa czekoladowa 3 czubate łyżki cukru pudru 3 łyżki gorącej wody 2 łyżki kakao 2-3 łyżki śmietany
coolinarnastrefa.blogspot.comkawki :) A , żeby go zrobić , potrzeba tak niewiele :) Inspiracja CN Blacha 24 x 28 Składniki: 500 g serka mascarpone 1/2 szkl. cukru pudru 200 g śmietany kremówki 36% ( ja dałam 30 %) kawa espresso ( użyłam 6 łyżek kawy Jacobs rozposzczanej Kronung na 400 ml wody gotowanej ) 100 g likieru amaretto podłużne biszkopty
Słodkości i nie tylkomuszkatałowej tartej ok. kilograma warzyw ( garśc brokuł, 2 marchewki, garśc fasolki szparagowej, 2 pietruszki, 1/2 średniego selera) 4 ziemniaki olej do wysmarowania naczynia do zapiekanki 150 ml śmietany kremówki 120 g tartego żółtego sera 1. Mielone mięso wkłądamy do miski. Dodajemy drobno posiekną cebulkę i bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem, wyrabiamy na jednolitą masę. Z masy formujemy
Słodkości i nie tylkoczekoladę zawsze jest czas i ochota :) Dzisiaj propozycja na deser czekoladowo-rumowy. Składniki: dla 4 osób 500 g śmietany kremówki 50 g mlecznej czekolady 1 i 1/2 łyżki cujru pudru 20 g rodzynek 50 ml rumu 6 małych bez 10 g startej czekolady deserowej Rondelek do połowy napełniamy wodą. Czekamy do momentu kiedy woda zacznie wrzec, po czym zmmniejszamy
Słodkości i nie tylkodużo pisac....naprawdę wielka pychota :) Składniki 150 g jogurtu naturalnego 2/3 szkl. oleju 2 szkl. mąki 1 szkl. cukru 4 jajka proszek do pieczenia sól Ponadto 200 g śmietany kremówki ( dodatkowo na wierzch , ale nie obowiązkowo ) puszka brzoskwiń galaretka pomarańczowa klika kropelek olejku waniliowego Sposób przygotowania Rozpuszczamy galaretkę według opisu na opakowaniu. Ustawiamy w chłodnym miejscu. Piekarnik rozgrzac do temp
Słodkości i nie tylkododatek do kawy i herbaty o każdej porze dnia i roku :) Składniki: 2 szkl. mąki 3 jajka 3/4 szkl.cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia kostka margaryny 250 ml śmietany kremówki 30 % 1,5 kg jabłek Szarej Renety ( można użyć słoik jabłek litrowy) cukier puder Sposób przygotowania: 2 jajka i 1 żółtko (białko zostaw) i zmiksuj z cukrem na puszystą
Słodkości i nie tylko