nagrzanym do 180*C piekarniku ok.15 minut (termoobieg). Ja swoje jeszcze dodatkowo polukrowałam i posypałam migdałami. Lukier przygotowałam z cukru trzcinowego z dodatkiem kilku kropli olejku waniliowego i kremówki. Dodałam także odrobinę własnej konfitury wiśniowej. W zależności od ilości konfitury uzyskamy lukier mniej lub bardziej różowy. Można zabarwić także lukier rozduszoną mrożoną maliną. Smacznego
Smaczne Zdrowepietruszki - 1,5 łyżki posiekanego koperku - 1,5 łyżki posiekanego szczypiorku - ok.1 łyżki oleju kokosowego lub oliwy do smażenia Sos pieczarkowy: - 250g pieczarek - 1 łyżeczka oleju kokosowego - 1 łyżka kremówki - 1 łyżeczka masła - 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej (Maizena) - sól i pieprz Ziemniaki zemleć lub przecisnąć przez praskę. Gdy mamy ziemniaki, które pozostały nam z poprzedniego dnia, proponuję je lekko podgrzać
Smaczne Zdroweziemniaki - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku - kawałek chudego boczku lub np.ogonówki (50-100g) - sól i pieprz - szczypta gałki muszkatołowej - 1-2 łyżki słodkiej śmietanki (u mnie kremówka) - płatki migdałów lub pestki dyni do posypania - 1-2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju kokosowego W garnku podgrzać tłuszcz, dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażyć. Następnie dodać przeciśnięty przez
Smaczne Zdroweposmarowania - lukier do posmarowania : 1,5 szklanki pudru trzcinowego, ok.4-5 łyżek soku z cytryny (u mnie tradycyjnie lukier marcepanowy: puder trzcinowy- ok.10 łyżeczek+kilka kropli aromatu migdałowego+kilka łyżeczek kremówki) Uwaga: drożdże, masło i jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki, aby się ociepliły. Z drożdży mleka i mąki robimy zaczyn. W tym celu rozkruszamy drożdże do kubeczka, dodajemy do nich łyżeczkę
Smaczne Zdrowemielone migdały do wysypania formy. Na wierzch mielony ksylitol lub lukier z cukru z trzcinowego: kilka łyżeczek pudru trzcinowego lub zwykłego, kilka kropli olejku migdałowego i kilka łyżeczek słodkiej kremówki. Masło roztopić, dodać sok wyciśnięty z cytryny oraz skórkę (u mnie gotowa Oetkera) i odstawić. Do większej miski wbić jajka, dodać ksylitol i ubijać ok.10 minut na gęstą i puszystą
Smaczne Zdrowedół) ok.45-50 minut. Gdy lekko przestygnie (po ok.10-15 minutach) wyjąć z formy . Najlepiej polukrować jeszcze letnią. U mnie lukrem z pudru trzcinowego z mieloną skórką cytrynową i kilkoma łyżeczkami kremówki. Posypana kruszonymi migdałami. Smacznego
Smaczne Zdrowezawsze wyjmuję ok.10-15 minut po wyjęciu z piekarnika. Najlepiej jeszcze letnią babkę od razu polukrować. Lukier przyrządzam z pudru trzcinowego, z kilkoma kroplami olejku migdałowego i słodkiej kremówki. U mnie posypane dodatkowo pokruszonymi migdałami. Smacznego
Smaczne Zdrowezapachu kokosa) - 100g rodzynek - 3 łyżki ksylitolu - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 płaska łyżka cynamonu +dodatkowo na lukier: - kilka łyżeczek pudru trzcinowego - kremówka (lub gorąca woda) - troszkę startej drobno skórki pomarańczowej (u mnie gotowa O'etkera) - pokruszone orzechy włoskie Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut. Umyte, obrane marchewki zetrzeć na tarce
Smaczne ZdroweBabcie, że takie fajne- wypieczone...) Wierzch przestudzonego ciasta posypać mielonym ksylitolem lub polać lekko lukrem z pudru trzcinowego: ja przygotowałam z 5 łyżeczek pudru, kilku kropli olejku migdałowego i kremówki. Posypałam dodatkowo uprażonymi płatkami migdałów. Smacznego
Smaczne Zdrowesobą współgrały, tworząc delikatne różowe lody. Sezon na truskawki jest dawno rozpoczęty, więc lody nie mogły być innego smaku. Składniki : 200 g truskawek* 200 ml śmietany kremówki 400 ml mleka kokosowego (1 puszka) 120 g cukru sok z 1/2 limonki 2 łyżki malibu** Wszystkie składniki umieścić w blenderze i dokładnie zmiksować. Następnie przelać do maszyny do lodów
Zabawa smakiemróżne ranty. Pieczemy spody mazurków wielkanocnych w temperaturze 160 C około 15 minut. Nie powinny być zbytnio się zarumienić. Ciasto zostawiamy do ostygnięcia. Polewę na mazurki przygotowujemy zagotowując śmietankę kremówkę, dodajemy połamane kostki czekolady, gotujemy chwilkę na małym ogniu mieszając aż czekolada się rozpuści i masa lekko zgęstnieje. Ostudzone mazurki smarujemy powidłami, polewą czekoladową i dekorujemy posypkami, bakaliami w sposób
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrzygotowanie masy serowej: W misie robota miksujemy ser z białym cukrem, cukrem z prawdziwą wanilią, oraz 3 łyżkami mąki ziemniaczanej . Dodajemy stopniowo po 1 jajku i po trochę śmietanki kremówki, cały czas miksując na najmniejszych obrotach. Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do przestudzenia. Na koniec do masy serowej dodajemy rozpuszczone masło i jeszcze raz miksujemy aż tłuszcz się wchłonie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękokos 100 g cukier 50 g margaryna 80 g mąka ziemniaczana 1 łyżeczka kopiasta Masa orzechowa: orzechy włoskie krojone 100 g cukier 100 g margaryna 100 g kremówka 70 ml cukier waniliowy 1 łyżeczka Polewa: margaryna 50 g mleko 1,5 łyżki kakao 1 łyżka cukier puder 1 łyżka Przygotowanie: Kruche ciasto: Mąkę przesiać dodać zimną margarynę
Ala piecze i gotujeSkładniki: 2 gruszki 250 ml francuskiego wina różowego CELEBRO 4 łyżki cukru 3 goździki kawałek kory cynamonu kawałek laski wanilii żurawina staropolska Sos karmelowy 200 g cukru 150 ml kremówki Przygotowanie: Gruszki obrać z skórki pozostawiając ogonek, wydrążyć gniazda nasienne. Do wina dodać cukier, goździki, korę cynamonu. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż , wyskrobać ziarenka i razem z kawałkami laski
Ala piecze i gotujepomidory suszone 2 ząbki czosnku sól pieprz Do smażenia 2 łyżki oleju 1.5 łyżki masła 80 ml białego wina półwytrawnego Celebro 100 ml bulionu warzywnego 250 ml kremówki Przygotowanie: Składniki marynaty wymieszać. Polędwiczkę oczyścić, umyć i osuszyć. Rozkroić wzdłuż ale nie do końca, rozsunąć i rozbić formując prostokąt. Z dwóch stron polędwiczkę posmarować marynatą, zwinąć, włożyć do szklanego naczynia
Ala piecze i gotuje