wmieszać ręcznie ubitą pianę z białek. Ciasto wlać do niedużej tortownicy i piec około 40 minut w temp.180°C lub do tzw. suchego patyczka. Ostudzone ciasto przekroić na dwa lub trzy krążki. Masło na krem utrzeć(...)cukrem i cukrem waniliowym. Wciąż ucierając dodawać stopniowo kwaśną śmietanę lub mleko. Jeżeli wydaje wam się, że krem jest za mało kwaśny dodać do smaku sok z cytryny. Ciasto przełożyć kremem. Składniki polewy podgrzewać w rondelku aż do połączenia się składników. Lekko przestudzoną polewą polać ciasto i posypać wiórkami kokosowymi. Dodaj do listy blokowanych banerów
Pysznie & Piękniememu zaskoczeniu nie bylo czuc, ze cos z nim nie tak. To chyba zasluga tego genialnego kremu z czekolady, mascaropne i kremowki. Nie bez znaczenia pozostal tez olejek pomaranczowy i swieza pomarancza, bo wydaje mi sie, ze to wlasnie one dodawaly temu ciastu calego aromatu i charakteru. Mimo paru niedoskonalosci moge powiedziec, ze to najlepszy tort jaki zrobilam w ostatnim(...)wygldzamy, ukladamy na nim obrana i pokrojona pomarancze. Przykrywamy jeszcze odrobina kremu i wygladzamy. Najlepiej do tego celu uzyc plastikowej lyzki lub szpatulki do nalesnikow. Na krem kladziemy kolejny krazek ciasta i smakujemy go kremem. Po wygladzeniu kladziemy ostani krazek ciasta i znow wykladamy krem. W tym miejscu mozemy zdjac obramowanie tortownicy i kremem ozdobic tez boki tortu. Dekoracje mozemy
Przysmaki KarolkiTakiego pysznego przekładańca mam dziś dla Was, bez orzechowa i beza kokosowa połączone dżemem, a jakby tego było jeszcze mało to jest krem budyniowy, ciasto kruche i polewa czekoladowa. Mówię Wam pychota. Owszem wymaga całkiem sporo pracy, ale smak wszystko wynagradza. Na zdjęciach wygląda trochę jakby na górze było ciasto miodowe, ale to jest to samo kruche co na dole(...)puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce zimnego budyniu. Dodatkowo: słoik kwaśnego dżemu (u mnie porzeczkowy) tabliczka czekolady 3-4 łyżki mleka Złożenie ciasta: Na jednym z kruchych placków rozsmarowujemy połowę kremu budyniowego, przykrywamy bezą orzechową. Bezę smarujemy dżemem i przykrywamy bezą kokosową, na której z kolei rozsmarowujemy resztę kremu budyniowego. Przykrywamy drugim kruchym plackiem i polewamy czekoladą
Cynamonowe szczęścieCiasto, które zrobiło furorę w mojej rodzinie. Dwa blaty intensywnie czekoladowego ciasta, przełożone słodkim kremem karmelowo-słonecznikowym. Na wierzchu aksamitna polewa czekoladowa i pokruszony, chrupiący słonecznik. Jak widać na zdjęciach, troszkę pośpieszyłam się z fotografowaniem ;) Krem nie stężał do końca, ale i tak myślę, że ciacho wygląda apetycznie.. prawda?! :D Z całą pewnością mogę Wam je polecić(...)Krem karmelowo-słonecznikowy: Miękkie masło utrzeć do puszystości, dodają pod koniec masę kajmakową oraz 3/4 chrupiącego słonecznika. 4. Pierwszy blat ciasta czekoladowego umieścić w blaszce. Wysmarować go kremem i przykryć II ciastem czekoladowym. Schłodzić w lodówce. 5. Polewa czekoladowa: Wszystkie składniki rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce do uzyskania jednolitej, gęstej polewy. Ostudzoną rozprowadzić na cieście czekoladowym. Wierzch ciasta posypać
Nastoletnie Wypiekanieformy wysłanej papierem do pieczenia. Piec (w roz grzanym piekarniku) przez około 25-30 minut (do tzw. "suche g o patyczka") w 180 stopniach . Po ostudzeniu ciasto przekroić na 3 części. Przygotować krem. 2 szklanki mleka zagotować z solą. W pozostałym rozmieszać kaszę manną i przelać do wrzącego mleka. Mieszając - gotować do zgęstnienia masy. Na samym końcu należy wsypać(...)dodać cukier z wiórkami. Wszystko razem uprażyć na lekko złoty kolor. (Uważać, aby nie przypalić.) Złożyć ciasto. Spód delikatnie nasączyć, posmarować kremem, ułożyć pokrojone wafelki, przykryć kolejną częścią ciasta, nasączyć, posmarować kremem, posypać wafelkami, przykryć ostatnim blatem biszkoptu, nasączyć, a boki oraz wierzch toru posmarować pozostałą ilością kremu. Dodatkowo w wierzch wklepać uprażone wiórki. Całość udekorować wafelkami i schłodzić
Di gotujePrzy weekendzie zostawiam Wam przepis na lekkie puszyste ciasto biszkoptowe z aksamitnym rozpływającym się w ustach kremem z nutą pomarańczy. Składniki Biszkopt: 6 jaj wiejskich 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g masła 2 łyżki startej skórki z pomarańczy Krem: 850 ml mleka 3,2% 250 g masła(...)puszysty krem. 3. Składniki ponczu łączymy ze sobą 4. Przełożenie: Pierwszy płat biszkopta nasączamy ponczem smarujemy musem pomarańczowym oraz połową kremu przykrywamy biszkoptem i czynność powtarzamy, przykrywamy znów biszkoptem polewamy polewą czekoladową i dekorujemy. Zostawiamy ciasto na całą noc w lodówce aby stężało
Wanilia i Kardamonwłaśnie te które zagości w tym roku na moim stole świątecznym. Miękkie, wilgotne blaty ciasto biszkoptowego z makiem, kokosem i mączką migdałową przełożone cudownym kremem budyniowym z prażonym kokosem, naprawdę coś cudownego! Takie ciasto jest naprawdę bardzo proste w przygotowaniu, nie wiem czy uwierzycie, ale ja zrobiłem swoje mniej niż w godzinę! Przygotowanie idzie naprawdę bardzo sprawnie. Jest to idealne(...)umieszczamy w formie w której piekliśmy ciasto (najlepiej formę wyścielić folią spożywczą). Na to wykładamy prawie cały krem (zostawiamy 4-5 łyżek) i przykrywamy drugą połową biszkoptu. Wierzch ciasta smarujemy pozostałym kremem i obficie posypujemy wiórkami kokosowymi. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej 6 godzin, najlepiej na noc. Smacznego! Po więcej zdjęć zapraszam na Instagram @KuchniaLukasza
Kuchnia Łukaszabatonika, bardzo słodkie, o wyraźnym aromacie kajmaku i mleka w proszku, jeden mały kawałeczek doskonale zaspokoi głód na słodkie. Kawałki orzeszków zatopione w polewie przyjemnie chrupią. Ciasto po schłodzeniu dobrze się dzieli a krem nie wypływa. Polecam na różne okazje, w tym świąteczne. Choć mega słodkie szybko znika ze stołu. Foremka 24/24 cm Składniki: 40 dag herbatników maślanych 1 puszka(...)gorzkiej czekolady 60% kakao ½ tabliczki białej czekolady 100 ml śmietanki kremówki 10 dag orzeszków ziemnych niesolonych Krem mleczny: 1 szklanka mleka 3,2 % ¼ szklanki cukru 1 torebka cukru z prawdziwą wanilią Dr.Oetker 3 szklanki mleka w proszku 20 dag masła 82% Przygotowanie ciasta: Ciasto rozpoczynamy od przygotowania mlecznej masy: Mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem z wanilią, mieszamy do rozpuszczenia
Wanilia i Kardamoncoś słodkiego, ale sami do końca nie wiecie na co konkretnie, chcielibyście coś domowego a zarazem myślicie o „kupnym” batoniku – koniecznie wypróbujcie to oto ciasto. Ciasto czekoladowe Twix z karmelowym kremem, masą batoników twix, kruchych maślanych shortbread, górą popcornu zaspokoi Wasze kupki smakowe. A to wszystko zawarte w jednym kawałku ciasta. Koniecznie wypróbujcie. Ręczę, że będziecie zachwyceni Biszkopt(...)rzadkie wkładamy na chwilę do lodówki. Dodatkowo do dekoracji: batoniki Twix ciasteczka typu shortbread popcorn karmelowy 0,5 puszki karmelu (ok. 200g) Wykonanie: Na pierwszy blat ciasta wykładamy połowę kremu. Przykrywamy drugim blatem. Wykładamy pozostały krem. Polewamy karmelem. Dekorujemy batonikami, ciasteczkami, popcornem. Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki. The post Ciasto Czekoladowe Twix appeared first on Made
Made By Mom And Sonruna leśnego. Ciasto szpinakowe Ciasto: 2 szklka mąki krupczatki 3 jajka 2/3 szklanki ksylitolu 1 szklanki oleju 500 g szpinaku (ja użyłam świeżego z ogrodu ale możesz zastosować mrożony) 3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem(...)momentu suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto studzę. Po czym przekrawam na pół. Z jednej połówki zeskrobuję wierzch i odkładam do miseczki. Gdy ciasto stygnie przygotowuję krem: śmietanę ubijam, następnie dodaję ksylitol i serek. Wlewam sok z cytryny i dokładnie mieszam. W tortownicy układam placek ciasta, smaruję 2/3 kremu i przyciskam drugim plackiem. Lekko przyciskam. Smaruję resztą kremu i posypuję okruchami
Bon Appetit MałgorzatyPyszne dwukolorowe ciasto z truskawkami, kremem budyniowym i galaretką. Czas na truskawkowe wypieki!!! SKŁADNIKI Ciasto: (blaszka 24x39cm) 3 szkl. mąki 1 1/2 szkl cukru 1 cukier waniliowy 6 jajek 250 g margaryny 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek mleka 2 łyżeczki kakao aromat arakowy Krem budyniowy: 1 szkl. mleka, 1 szkl. cukru 1 budyń waniliowy 3 łyżki wiórek(...)stopniach. Krem: W 1/4 szkl. mleka rozpuszczamy budyń. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Studzimy. Ucieramy margarynę, dodajemy wystudzony budyń, wiórki kokosowe oraz alkohol. Po upieczeniu ciasto odwracamy, smarujemy kremem. Truskawki kroimy na połówki, układamy na kremie. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl. wrzątku. Tężejącą wylewamy na truskawki
słodki bratekMoje słodkie szaleństwo bez pieczenia, tym razem w połączeniu kremu bananowego z gorzkim czekoladowym musem. Ciasto wyszło genialne, odpowiednio wyważone i nie za słodkie. Polecam jest pyszne :) SKŁADNIKI: 200 g maślanych herbatników 2 opakowania okrągłych biszkoptów (po 170 g) żurawina do dekoracji MASA BANANOWA: 1 l nektaru bananowego np. Hortex 2 śmietankowe budynie 2 cytrynowe galaretki 2 łyżki masła MASA
Pani na deserzdjęcia składników niestety nie mam. Może kiedyś... jak zrobię ponownie i będę miała na tyle czasu, to uzupełnię :) Składniki na 12 sztuk (blaszka 24x28 cm): 1 opakowanie ciasta francuskiego Krem budyniowy: 600 ml mleka 300 ml śmietanki kremówki (30%) 170 g cukru 40 g cukru waniliowego domowego 2 łyżki (pełne) mąki pszennej tortowej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 7 żółtek(...)miękkiego masła Krem śmietankowy : 500 ml śmietanki kremówki (36 %) 2 łyżki cukru pudru Wykonanie: Opakowanie ciasta francuskiego wyjęłam z lodówki, żeby stało się plastyczne. Zrobiłam krem budyniowy. 500 ml mleka wlałam do rondla z grubym dnem. Wsypałam cukier, cukier waniliowy i wstawiłam do gotowania na średnim ogniu. Po zagotowaniu, wlałam 300 ml śmietanki. Wymieszałam i postawiłam ponownie na gazie. Pozostałe
Kuchnia u Krysiproszku, a w smaku przypominające znany i bardzo lubiany batonik… palce lizać! Składniki: Składniki na ciasto: 6 jajek szczypta soli 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao Krem mleczny: 250g masła lub margaryny Pół szklanki mleka Pół szklanki cukru 16g cukru waniliowego 2 szklanki pełnotłustego mleka w proszku Polewa(...)Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 25 minut – do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto studzimy i przekrawamy na dwa blaty *** *** Przygotowujemy krem: mleko zagotowujemy z cukrami, dokładnie mieszamy aby się rozpuściły i studzimy. Masło ucieramy na puch, dodajemy zimne mleko, a następnie mleko w proszku. Całość mieszamy delikatnie mikserem, aż uzyskamy gładki
Blog z Apetytem