czyste sumienie, że mimo wszystko jakoś mogłam pomóc ;) Kilka dni temu pokazywałam Wam także krem kinder bueno , teraz mam nieskrywaną przyjemność podzielić się z Wami przepisem na ciasto z wykorzystaniem właśnie tego kremu. Jest przepyszne! Puszysty biszkopt, przełożony obłędnym kremem kinder bueno, udekorowany czekoladową polewą i kawałkami wafelek. Zakochacie się w tym smaku :) Polecam! Składniki na biszkopt: 1/2 szklanki mąki(...)rondelku, przestudzić. Wystudzonym masłem zalać przygotowane wcześniej orzechy i zmiksować na niskich obrotach. Dodać kremówkę i miód, ponownie delikatnie zmiksować. Dodać mleko w proszku. Całość ucierać na puszysty krem. Pierwszy blat ciasta ułożyć na paterze, wyłożyć większość kremu kinder bueno, przykryć drugim plackiem, wyłożyć resztę kremu, cieniutko rozsmarować. Udekorować polewą czekoladową i cząstkami wafelek. Smacznego
Domowa cukiernia EwySmaczne i lekkie ciasto. Puszysty kakaowy biszkopt, delikatny śmietankowy krem, chrupiąca czekoladowa beza, a pomiędzy tym wszystkim - duża ilość truskawek ukrytych w galaretce. Czy to może nie posmakować? ;). Dodam, że ciasto jest dość wysokie i wychodzi go spora blacha, więc jest w sam raz na większą liczbę gości lub po prostu dla licznej rodzinki :). Owoce można tu zmieniać w zależności(...)cukier wanilinowy ). Ubić wszystko razem do otrzymania sztywnego kremu. Nie ubijać zbyt długo by krem się nie zwarzył. Gotowy krem wyłożyć na stężałą galaretkę z truskawkami, wyrównać. Na krem położyć bezę. Ciasto wstawić do lodówki na 2 - 3 godziny. Ciasto najlepiej kroi się po nocy w lodówce, kiedy beza nieco zmięknie. Smacznego
Opowieści z piekarnikajakoś nigdy wcześniej nie miałam styczności z jej przepisami ale po przeglądnięciu znalazłam kilka ciekawych inspiracji. Jedną z nich jest ciasto, które chcę Wam dziś zaprezentować. Dość pracochłonne ale bardzo efektownie się prezentuje i smakuje wybornie. Delikatne kruche placki, krem budyniowy a pomiędzy nim roladki makowe - poezja smaku. Na moim świątecznym stole zastąpiło ono makowiec. Smakowało wszystkim i zachwycało wyglądem(...)następnie mieszamy z makiem. Białka ubijamy na sztywną pianę i również mieszamy z makiem. Na koniec dodajemy kilka kropel olejku i bakalie, ciasto z nimi lepiej smakuje ale trudno się rozsmarowuje masę makową na plackach. Krem budyniowy: 2 szklanki mleka, 2 łyżeczki cukru z wanilią, ½ szklanki cukru, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 200 masła
Cynamonowe szczęścieUwielbiam ciasta z makiem, więc wykorzystałam zalegającą w spiżarce puszkę masy makowej i stworzyłam to cudo :) Smakuje jak najlepszy, najbardziej wilgotny makowiec! Tort jest niezawodny, więc nie ma opcji by się nie udał ;) Składnik na biszkopt makowy (tortownica 26 cm): 1 puszka (850 g) masy makowej 3-4 jajka ½ szklanki cukru 3 łyżki kaszy manny 1 łyżeczka proszku(...)puszystą masę, w międzyczasie zimny budyń przetrzyj przez metalowe sitko i dodawaj łyżka po łyżce do masy maślanej. Miksuj do czasu wykorzystania całego budyniu i uzyskania gładkiego kremu. Wykonanie: Krążek ciast makowego połóż na paterę, zapnij obręcz tortownicy i wyłóż połowę masy budyniowej. Przykryj drugim blatem ciasta i wyłóż resztę masy (do 2 części dodałam 1 łyżkę kakao), przykryj ostatnim
Kulinarna (nie)codziennośćwilgotne, bardzooo smaczne, możemy pokusić się o stwierdzenie, że i zdrowe, więc bez wyrzutów możemy sięgnąć po kawałeczek więcej. Genialnie smakuje z dodatkiem syropu klonowego, zarówno w cieście jak i w kremie, smak pomarańczy równie wyczuwalny. Jednym słowem ciasto z serii tych, które mogę robić i jeść non stop. Jest idealne pod każdym względem. Koniecznie wypróbujcie. Składniki na ciasto(...)Wyjmujemy i s tudzimy początkowo w formie a następnie na kratce kuchennej. Krem: 250 g serka mascarpone 3-4 łyżki syropu klonowego Serek mascarpone ucieramy z syropem klonowym. Krem przekładamy ciasto. Posypujemy cukrem pudrem tuż przed podaniem. Ciasto wkładamy do lodówki lub w chłodne miejsce. Ciasto jest od razu gotowe do spożycia. Źródło: bbcgoodfood.com The post Ciasto z Pietruszką
Made By Mom And SonPyszne ciasto, słodkie, z kremem i kokosowo-orzechową bezą. Poezja smaku <3 nie jest trudne do zrobienia, jednak trochę czasochłonne. Przepis dostałam od Basi, mojej koleżanki z pracy, która bardzo zachwalała to ciasto no i nie rozczarowałam się jego smakiem :) Jestem pewna, że i Was zauroczy. To jak, pieczecie? ;) Ps. Zajrzyjcie tutaj - http://www.chromecrm.com/ Składniki: Biszkopt czekoladowy: 5 jajek(...)masę, dodawać żółtka, jedno po drugim, cały czas ucierać. Do masy wlać wystudzoną, płynną czekoladę, dokładnie wymieszać. Wykonanie - Biszkopt ułożyć na paterze, posmarować go kremem i przykryć bezą kokosowo-orzechową. Schłodzić w lodówce. Gotowe ciasto wyjąć około 30 minut przed podaniem. Smacznego
Domowa cukiernia Ewyzawsze mamy czas na pieczenie ciasta więc możemy przygotować taka napoleonkę bez pieczenia na herbatnikach. krem z dodatkiem wiórek kokosowych jest bardzo smaczny i ma fajną lekką konsystencję. Idealne ciasto do popołudniowej małej czarnej. W Składniki: 1 litr mleka 200 gram wiórek kokosowych Targroch 200 gram masła 0,5 szklanki cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Bajeczna KuchniaMiodowe placki, przełożone biszkoptem z kremem budyniowym i masą jabłkową. Pyszne połączenie,choć dość pracochłonne ;) Warto się zmierzyć z ciastem bo smak wynagradza nam trud przygotowań :) Najlepsze na 2-3 dzień. Bardzo polecam. Piekłam w foremce dużej i musiałam przygotować i upiec dwa miodowe placki . Radze robić to ciasto w większej formie,z tego powodu,ze jest dużo warstw(...)dzięki temu, ciasto troszkę nam się wydłuża i zyska na ilości ;) Wymiary blaszki: 38 x 25 cm Temp. pieczenia: !80 C Czas pieczenia : 30 min.+ 2x25 min. Składniki: 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Placek miodowy: 300 g mąki 150 g margaryny 2 łyżki miodu 1 łyżeczka sody 2 łyżki śmietany
Różne smaki w kuchniMiodowe placki, przełożone biszkoptem z kremem budyniowym i masą jabłkową. Pyszne połączenie,choć dość pracochłonne ;) Warto się zmierzyć z ciastem bo smak wynagradza nam trud przygotowań :) Najlepsze na 2-3 dzień. Bardzo polecam. Piekłam w foremce dużej i musiałam przygotować i upiec dwa miodowe placki . Radze robić to ciasto w większej formie,z tego powodu,ze jest dużo warstw(...)dzięki temu, ciasto troszkę nam się wydłuża i zyska na ilości ;) Wymiary blaszki: 38 x 25 cm Temp. pieczenia: !80 C Czas pieczenia : 30 min.+ 2x25 min. Składniki: 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka maki 1 plaska łyżeczka proszku do pieczenia Placek miodowy: 300 g maki 150 g margaryny 2 łyżki miodu 1 łyżeczka sody 2 łyżki śmietany
Słodkości i nie tylkoKostka czekoladowo-wiśniowa Rewelacyjne połączenia kakaowego biszkoptu z kremem czekoladowym oraz lekko kwaskową frużeliną wiśniową. Niebo w ustach! Bardzo efektowne i przepyszne ciasto. Polecam! Składniki: Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Poncz do nasączenia biszkoptu: 1/3 szklanki soku z wiśni (zostanie nam z frużeliny) opcjonalnie(...)odstawiamy do całkowitego wystudzenia *** *** Biszkopt przecinamy na dwa blaty. Blaty ciasta nasączamy sokiem z wiśni wymieszanym z alkoholom (opcjonalnie) *** *** Pierwszy blat wkładamy ponownie do blaszki. Na ciasto wykładamy frużelinę wiśniową *** *** Przygotowujemy krem czekoladowy: czekoladę topimy w mikrofali lub w kąpieli wodnej *** *** Żelatynę zalewamy jedną łyżką zimnej wody i odstawiamy na kilka minut do napęcznienia *** *** Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno
Blog z Apetytemjajka 250 g jogurtu naturalnego 0,5 szklanki oleju 2 łyżki kakao 1 pomarańcza Składniki na krem budyniowy +czekoladowe cukiereczki do dekoracji (opcjonalnie) Krem przygotowujemy według przepisu . W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki na ciasto oprócz kakao. Blaszki (moja ma średnicę 15 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Do suchych składników dodajemy jajka, olej, jogurt i mieszamy do połączenia składników(...)wycinamy dwa kółka. Krem możemy nakładać tradycyjnie nożem lub szpatułką. Można też nałożyć go workiem cukierniczym z płaską tylką - lubię ten sposób, ponieważ dzięki temu kruszki z ciasta nie mieszają się do kremu. Krążki ze spodów układamy na przemian, jak na zdjęciu. Po ułożeniu ciasto nasączamy sokiem z pomarańczy. Nakładamy krem szprycą i wyrównujemy nożem lub szpatułką. Powtarzamy czynność
Ciastkozercyprzekładamy. Pracy nie wiele, ale efekt naprawdę wspaniały. Rodzinka, a zwłaszcza dzieciaki będą zachwyceni :) Polecam. SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM: 25/40 CM CIASTO: 40 dag mąki 40 dag schłodzonego masła lub margaryny 0,5 szklanki śmietany 18 % KREM: 1 litr mleka 1 szklanka cukru 0,5 opakowania cukru wanilinowego 0,5 kostki masła 2 budynie waniliowe 0,5 szklanki mąki(...)czasie nagrzewamy piekarnik na 200 stopni C termoobieg lub 220 stopni C ustawienie góra dół. Ciasto dzielimy na pół. Wałkujemy i wykładamy na blachy (spód wykładamy papierem) Pieczemy pojedynczo ok. 20 minut na złoty kolor. Odstawiamy do przestudzenia. KREM: Połowę mleka gotujemy razem z cukrami i masłem. W pozostałym mieszamy budynie i mąkę. Wlewamy na mleko
Pani na deserSłodkie a zarazem delikatne ciasto do popołudniowej kawy. Dla mnie poezją jest mus śliwkowy z smakiem pomarańczowej galaretki. Po prostu rozkosz dla podniebienia. Coś pysznego. Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Olejek pomarańczowy Krem budyniowy: 500 ml mleka 2 łyżki cukru 1 budyń śmietankowy (na 3/4 litra) 50 g margaryny Masa śliwkowa(...)Wyłożony biszkopt smarujemy połową kremu budyniowego. Następnie przelewamy masę śliwkową i wstawiamy do lodówki (żeby masa dokładnie stężała). Wierzch smarujemy reszta kremu i przykrywamy odciętą reszta biszkoptu. 5. Ciasto najlepiej zostawić na noc w lodówce. Odwrócić foremkę na talerz. Polać czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej z mlekiem. Udekorować śliwkami
VioletoweKucharzenieRurki z kremem .... genialne w swej prostocie ! :) W tym przepisie są nieprzesłodzone, kruche i delikatne. Mmm.... :) Składniki: kruche ciasto: 1 kostka masła (200 g) 2 szklanki mąki pszennej 1 cukier waniliowy 200 g śmietany 18 % krem: 1 litr mleka 1/4 kostki masła 2 jajka 4 żółtka szklanka cukru pudru 1/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Przygotowanie(...)nawijamy na foremki do rurek, zaczynając od szerszego końca. Ciasto zawijamy tak aby jego kawałki nachodziły na siebie. Foremki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Opcjonalnie możemy posypać je cukrem trzcinowym. Rurki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15-20 minut ( do zarumienienia). Przygotowujemy krem. 4 żółtka i 2 jajka miksujemy ze szklanką
Taste Therapy