hociaż do Ś wiąt pozostało jeszcze trochę czasu , mnie naszła ochota właśnie na piernik. Przepis na ciasto pochodzi ze starego zeszytu z przepisami,które gromadziłam wiele lat temu. Nadałam mu trochę nowoczesności przekładając go nie tylko dżemem ale również kremem budyniowym. Piernik od wielu lat gości ma naszym stole podczas Świąt,czuję do niego lekki sentyment(...)będzie na świątecznym stole , ale już tej odświeżonej wersji. ciasto: 3 szkl. mąki pszennej 125 g margaryny 3/4 szkl. cukru 2 jajka + 2 białka 2 łyżki przyprawy do piernika 3 łyżeczki sody 1 łyżka kakao 1 szkl. mleka 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki krem budyniowy: 300 ml mleka 1,5 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki
Kolorowa kuchnia Elkiprzetwory (pudełeczko 500 g kosztuje około 8-10 zł) to do wypieków i deserów można je wykorzystywać teraz jak najczęściej. Dziś na przykład zaproponuję Wam torcik czekoladowy z lekkim kremem z serka naturalnego i śmietanki w którym wykorzystałam świeże maliny. Przygotowałam go na urodziny brata, jednak śmiało można zaserwować go na rodzinny obiad czy niedzielny deser. Wszystko zależy(...)rozgrzanym do 180`C piekarniku przez około 30 minut - do suchego patyczka. Następnie ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia, aby po tym czasie móc przekroić ciasto na dwa cienkie blaty. W tym czasie przygotowujemy krem. Śmietankę ubijamy, serek rozcieramy razem z cukrem pudrem - następnie dodajemy do niego po łyżce ubitej śmietanki aż do uzyskania sztywnego kremu. Na ostudzony blat wykładamy
Słodkie Przyjemnościwiększych tartaletek Drukuj Kruche, mocno czekoladowe tartaletki z czereśniami By Piotr 6 czerwca 2018 Kruche, mocno czekoladowe tartaletki z czereśniami, czyli połączenie idealnie kruchego ciasta z odrobiną kakao, absolutnie pysznym czekoladowym kremem na bazie śmietanki i świeżymi czereśniami. Rewelacja! Składniki: Kruche czekoladowe babeczki: mąka pszenna - 200g masło - 100g żółtko - 1 większe sól - szczypta skórka otarta z cytryny - 1/4 łyżeczki(...)porcję kremu i układamy na nim wydrążone czereśnie. Przechowujemy w chłodnym miejscu. Alergeny Alergeny jajka , mąka Kruche, mocno czekoladowe tartaletki z czereśniami, czyli połączenie idealnie kruchego ciasta z odrobiną kakao, absolutnie pysznym czekoladowym kremem na bazie śmietanki i świeżymi czereśniami. Rewelacja! Można powiedzieć, że sezon na czereśnie ruszył w pełni. Warto więc korzystać z niego maksymalnie! Pewnie pierwsza Twoja myśl
Pogotujmy.plspodoba się ten torcik w kształcie Biedronki :) Cały efekt finalny opiera się właściwie na dekoracji. Ma być wesoło i kolorowo :) Jeśli nie macie czasu piec ciasta wykorzystajcie gotowe blaty biszkoptowe. Zamiast kremu możecie ubić śmietanę z mascarpone lub przyrządzić inne nadzienie. Owoce również możecie dodać według uznania. Ważne, aby z zewnątrz torcik zachęcał do jedzenia, wtedy nawet małe niejadki(...)wodą wymieszaną z sokiem z cytryny i cukrem. Nałożyć warstwę kremu. Na to poukładać pokrojone w kawałki truskawki. Przykryć kolejną warstwą kremu i nałożyć drugi blat biszkoptowy. Ciasto z zewnątrz posmarować pozostałym kremem. Truskawki pokroić w plasterki i poukładać na torciku tak, aby warstwy nachodziły na siebie, na wzór skrzydełek. Z cukierków zrobić oczy i usta biedronki. Boki tortu obsypać
My simple kitchenBlueberry Corner by "jagodzianka" Niedawno odkryłam krem z chałwą – rewelacja! Bardzo smaczny, delikatny krem. Świetny dodatek do tortów, babeczek, muffinów i innych ciast. … Przeczytaj cały artykuł Post Krem z chałwą pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerwymieszać. Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na 3 placki. Pierwszy z nich umieścić z powrotem w foremce, tak by wierzch ciasta znajdował się na spodzie, wtedy ciasto się wyrówna. Układać warstwy: biszkopt, 1/2 kremu, biszkopt, 1/2 kremu, biszkopt. Polewa: Czekoladę połamać, i rozpuścić w mikrofali lub kąpieli wodnej, następnie dodać masło i dokładnie(...)wymieszać. Lekko przestudzić i jeszcze ciepłą rozsmarować na cieście. Wstawić do lodówki. Dekoracja: Do odłożonego kremu dodać kakao i dokładnie wymieszać. Masę przełożyc do rękawa cukierniczego i wyciskać krem na wierzch ciasta. Ciasto wstawić do lodówki. SMACZNEGO!!! Inspired by: http://swiatwypiekow.pl
Malinowo w kuchniświeczek. Świetnie nadają się na wiele okazji: Świeta, Nowy Rok, Karnawał, czy zbliżające się Walentynki. Do zrobiena rurek użyłam kruchego ciasta, a nadzieniem jest budyń (crema pasticcera). Oczywiscie nadzienie może być inne: bita śmietana z serkiem marcarpone, ganache, krem chantilly (crema pasticcera z bitą śmietaną), czy Wasz ulubiony krem do tortów. Szyku(...)całosci dodają sympatyczne karmelowe płomyki. Jak dla mnie, wprost wymażony deser na romantyczną kolację we dwoje) Pomysł, troszkę zmieniony z miesięcznika Cucina Moderna/12/2013. Rurki-świeczki z kremem budyniowym i karmelem Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej 80 g cukru pudru 150 g zimnego masła/margaryny 1 jajko cukier z wanilią 70 g grubo siekanych orzechów laskowych Składniki na krem
Mia Cucina Sofietadrugi dzień. Zapraszam również po wersję ciasta z masą kajmakową -> Orzechowiec - Miodownik Składniki: Ciasto: 0,5 kg mąki pszennej tortowej 3 jajka 200 g masła 150 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia (dałam płaskie ) 3 łyżki płynnego miodu Krem budyniowy: 2 waniliowe / śmietankowe budynie 0,5 L mleka 4 łyżki cukru 200 g masła Masa orzechowa(...)kremu. Ważne aby budyń był chłodny ponieważ może nam stopić masło. Na pierwszy blat wykładamy krem, przykrywamy drugim blatem Potłuczone orzechy na mniejsze kawałki smażymy przez ok. 5 minut cały czas mieszając z dodatkiem miodu i masła. Masę orzechową wykładamy na samą górę ciasta. Ciasto chłodzimy, najlepiej smakuje na drugi dzień. Może wydawać się ciut twarde ale z czasem mięknie
W Moim Magicznym DomuPuszysty biszkopt, frużelina z kwaskowych jeżyn i słodki krem budyniowy - oto składowe ciasta idealnego ;). My się nim zajadaliśmy. Od razu podpowiadam, że jeżyny można zastąpić np. malinami, jagodami/borówkami amerykańskimi lub wiśniami. W wersji jeżynowej podbiło nasze serca i oczywiście podniebienia ;). Bardzo polecam! Biszkopt: 1 szklanka mąki pszennej ( 160 g ) 1 łyżka mąki ziemniaczanej ( 10 g ) 6 dużych jajek(...)włożyć ciasto do lodówki, przed nałożeniem kremu, aby frużelina nieco bardziej stężała ). Na to wyłożyć krem budyniowo - maślany, wyrównać. Przykryć drugim blatem biszkoptu. Na wierzchu rozsmarować odłożony krem, posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przechowywać w lodówce. * Blaty biszkoptowe można lekko nasączyć, np. mieszanką wody i soku z cytryny z dodatkiem
Opowieści z piekarnikaPyszne słodziutkie ciasto bez pieczenia na herbatnikach z cieniutką warstwą kremu czekoladowo-orzechowego i puszystą mleczną warstwą na bazie śmietanki, niesolonego masła orzechowego i mleka w proszku, kaloryczna bomba ale bardzo dobra i na mały kawałek na pewno każdy sobie pozwoli z filiżanką kawy, polecam na słodki poczęstunek również na świąteczny czas. Znika szybko. Foremka 23/29 cm lub podobna
Wanilia i Kardamonuroczystości rodzinne np.: urodziny czy imieniny. U mnie w domu nie odłączny król takich właśnie spotkań. Co tu dużo mówić stefanka a' la zebra to ciasto z kategorii bez pieczenia przełożone dwoma pysznymi kremami: czekoladowym i waniliowym. Całość tworzy niesamowity efekt wizualny i smakowy. Polecam! Składniki: 600 ml mleka 200 g herbatników 100 g masła 100 g cukru
Ciasta z tradycjamiKarmelowe Fale Dunaju Pyszne ciasto do kawy :) Składniki ciasto: 1 kostka margaryny 30 dkg mąki 20 dkg cukru 5 jajek 1 cukier waniliowy 1 płaska łyżeczka
czarrna od kuchniCiasto jest smaczne i delikatne w smaku, mleczny krem doskonale się komponuje ze smakiem kawy, polecam na deser. Składniki: Biszkopt: 8 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 1 masło śmietankowe 1 szklanka cukru pudru 2 serki homogenizowane waniliowe po 200 gram 2 szklanki mlek w proszku Poncz
Bajeczna Kuchnianaczynia z zimną wodą ciągle ucierając. Dodać serek mascarpone i utrzeć na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą żółtkowo-serkową. Ciasto rozwinąć, nasączyć lekko amaretto i wyłożyć 1/3 kremu, rozsmarować. Na kremie ułożyć nasączone amaretti paski biszkopta lub ułożyć 2-3 paski biszkoptów wzdłuż rolady i wyłożyć resztę kremu między i na biszkopty zostawiając
Mix smakuprzesiewamy do ubitych białek. Mieszamy przy pomocy szpatułki do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 21×33 cm, miara dna formy) wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy ok. 30-35 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na krem budyniowy: 500 ml mleka 3 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej 2 łyżki mąki(...)kakaowych 1 mały słoiczek konfitury z czarnej pożeczki poncz: 100 ml mocnego naparu z kawy wymieszanego z 50 ml rumu lub wódki wykonanie ciasta: Biszkopt umieszczamy w foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponczujemy. Wykładamy cały krem budyniowy. Układamy herbatniki waniliowe na nie rozsmarowujemy konfiturę porzeczkową. Układamy herbatniki kakaowe. Na nie wykładamy równomiernie krem śmietanowy. Całość schładzamy w lodówce przez
Domowy Smak Jedzenia