ciasta z kremami - 20669 przepisów (strona:403/1378)

Jeżyny i krem budyniowy 252

schłodzenia kremu, ale i z tym można sobie poradzić. Tarta jest jeszcze smaczniejsza gdy możemy zajadać się nią w miłym towarzystwie :-)     Tarta z jeżynami i kremem budyniowym składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 500g jeżyn 1 budyń waniliowy 300ml mleka 125ml śmietany kremówki 1 utrwalacz do śmietany 1 łyżka miodu wykonanie: Ciasto francuskie wyciągamy z opakowania, składamy(...)piekarnika i pieczemy około 15-20 minut. W czasie pieczenia brzegi tarty ładnie urosną. Może się też podnieść środek ciasta, ale po upieczeniu lekko dociskamy go widelcem. Ciasto należy wystudzić. Krem : Budyń rozpuszczamy w 6 łyżkach mleka, dodajemy do niego miód i dokładnie mieszamy. Resztę mleka zagotowujemy, wlewamy przygotowany budyń i energicznie mieszamy. Gotujemy jeszcze 2 minuty. Odstawiamy do wystygnięcia

Przysmaki Karolki
Kremówka 342

najniższe i dodawałam po łyżce zimnego budyniu. Na koniec wsypałam bitą śmietanę w proszku Śnieżka i jeszcze chwilę mieszałam robotem. Placek stanowiący spód ciasta lekko posmarowałam kwaśnym dżemem (z czarnej porzeczki), na to wyłożyłam krem (użyłam worka cukierniczego i tylki w kształcie gwiazdy – łatwo, szybko i równo). Na masę wyłożyłam drugą część ciasta i posypałam cukrem pudrem. Kremówkę ozdobiłam

mojewypiekiinietylko
Karpatka 191

można oczywiście upiec 2 części ciasta na raz, jeżeli posiadacie 2 takie samy formy i jeżeli Wasz piekarnik jest przystosowany do pieczenia na kilku poziomach równocześnie ). Upieczone ciasto odłożyć do wystudzenia. Krem budyniowo - maślany: 1 szklankę mleka ( 250 ml ) zmiksować z żółtkami oraz obiema mąkami na gładką masę.  Pozostałe mleko ( 500 ml ) przelać do garnuszka z grubszym dnem. Dodać(...)kilka minut, do powstania jaśniejszej, puszystej masy. Następnie partiami dodawać wystudzony budyń ( np. po 3 łyżki ), ucierając/miksując po każdym dodaniu, do połączenia.  Gotowy krem wyłożyć na jeden z płatów ciasta, na to położyć drugi płat. Lekko docisnąć. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem ciasto suto oprószyć cukrem pudrem. Smacznego

Opowieści z piekarnika
Tartaletki z malinami 155

warzywniaku lub z własnego ogródka. Od razu proponuję zrobić z podwójnej porcji. Mega pyszne! Składniki: CIASTO KRUCHE  na 4 sztuki: 1 szklanka mąki pszennej 10 dag masła 50 g cukru pudru 1 łyżka cukru z wanilią  ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 żółtko KREM: 350 ml mleka 1 budyń śmietankowy 50 g masła 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru(...)włóż na 15 minut do lodówki, następnie schłodzone ciasto rozwałkuj, wylep nim foremki do tartaletek, ponakłuwaj widelcem, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 15 minut, wystudź. Przygotuj masę budyniową: Ugotuj gęsty budyń na mleku, wystudź. Miękkie masło utrzyj na puch dodawaj stopniowo zimny budyń, miksuj aż powstanie krem. Masę wyłóż na zimne korpusy tartaletek, wygładź, posyp malinami. Galaretkę rozpuść

Wanilia i Kardamon
Rolada lawendowa 137

odklej) od ciasta. W miejsce papieru rozłóż na cieście złożony na pół mały ręcznik frotte i szybko ale delikatnie zwiń ciasto w roladę tak, jakby ręcznik był kremem do ciasta. Odstaw tak zwinięty biszkopt, aż całkiem wystygnie. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do wystygnięcia. Kwiatki lawendy (bez zielonych części) ugnieć w moździerzu wraz z cukrem waniliowym w pudrze(...)lodówki ubitą śmietankę i dodaj do niej lawendowy serek, zmiksuj krótko na wolnych obrotach. Rozwiń delikatnie biszkopt i usuń ręcznik. W jego miejsce rozsmaruj krem lawendowy i zwiń roladę zaczynając od krótszego boku ciasta. Roladę wstaw do lodówki na co najmniej 8 godzin (przykryj ją ściereczką kuchenną). Przed podaniem posyp roladę cukrem pudrem

Delicious Place
Tort czekoladowo-cynamonowy z nutellą i orzechami włoskimi… 169

Tak się przyjemnie złożyło, że obchodzimy w marcu aż trzy bardzo przyjemne święta: naszą rocznicę, irlandzki Dzień Matki oraz dzisiejszy Światowy Dzień Kobiet, więc od soboty

brunetkawkuchni
Tort czekoladowo-cynamonowy z nutellą i orzechami włoskimi… 244

Tak się przyjemnie złożyło, że obchodzimy w marcu aż trzy bardzo przyjemne święta: naszą rocznicę, irlandzki Dzień Matki oraz dzisiejszy Światowy Dzień Kobiet, więc od soboty

brunetkawkuchni
Torcik śmietanowo-anansowy 205

wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem, wymieszać delikatnie, ciasto wylać do wyłożonej pergaminem-samo dno tortownicy-tej samej w której piekliśmy ciasto kruche piec około 25 minut w temp 170*c. Po wystudzeniu przekroić wzdłuż na połowę. Krem: Z cytryny wycisnąć sok dodać 100 ml wody, wsypać żelatynę i podgrzewać w kąpieli wodnej aż się się rozpuści. Dobrze schłodzoną kremówkę

Wanilia i Kardamon
Jubileuszowe ciasto 251

powideł - masa orzechowa - biszkopt - masa jabłkowa - biszkopt - masa orzechowa - druga połowa powideł - sernik - polewa. Uwagi: 1. Pamiętaj, aby jabłka przed przełożeniem ciasta, wystudzić. 2. Biszkopty można nasączyć ponczem. 3. Jeżeli masz obawy co do surowych jajek w kremie, to możesz zrobić masę maślaną i do niej dodać sparzone orzechy. W przepisie zmieniłam proporcje cukru i mleka pod własne potrzeby

In my kitchen
Rolada z kremem karpatkowym 190

świąteczne uroczystości. Rolada: 4 jajka 70 g cukru 60 g mąki pszennej 60 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao Skworcu  (klik) Szczypta soli Krem: 500 ml mleka 10 g cukru pudru 2,5 łyżki mąki pszennej 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1 żółtko 0,5 szklanki cukru 125 g margaryny lub masła Dodatkowo(...)kolejno po jednym żółtku. Do masy dosypujemy partiami przesiane mąki, mieszamy szpatułką bardzo delikatnie. Masę przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę piekarnikową (wymiar 35x38 cm). Wygładzamy po całości. Ciasto pieczemy w 170*C przez 12 minut.  Po wyjęciu z piekarnika od razu odwracamy na suchą ściereczkę i zwijamy do środka. Zostawiamy do wystygnięcia. Do garnka wlewamy

VioletoweKucharzenie
Ciasto Michałek 835

Witam Kochani, dziś zapraszam na pyszne ciasto z dodatkiem cukierków Michałków. Ciasto składa się z kilku warstw-miękkiego, wilgotnego ciasta, kwaskowych powideł, kremu z Michałkami i śmietankowej góry :) Całość posypana jest orzechami i startymi cukierkami Michałkami. Ciasto pięknie wygląda i wspaniale smakuje. SKŁADNIKI ***przepis na blaszkę 25x25cm CIASTO KAKAOWE -5 jajek -3.4 szkl cukru -1 szkl mąki pszennej tortowej(...)wodę i wszystko miksujemy. Powstałą masę dajemy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki  i pieczemy około 25 minut w temp 180 stopni (do suchego patyczka) Ciasto studzimy i kroimy na dwa spody. KREM Cukierki Michałki kroimy na drobne kawałki. Do garnka wlewamy 800 ml mleka, i stawiamy na gazie. Do miski dajemy 200 ml mleka, 2 budynie, cukier, cukier

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Napoleonka 339

Wrocławiu czy Poznaniu może być jeszcze innym ciastkiem. Tak więc trudno ustalić nazwę. W moim rodzinnym domu napoleonka zawsze podawana była na półkruchym, domowym cieście i charakteryzowała się ciężkim, budyniowym kremem. Kremówka – znana mi bardziej z mazowieckich cukierni (w moim domu się jej nie piekło) była wyższa i miała dodatkową, lekką jak chmurka warstwę bitej śmietany, zaś pieczona była(...)mieszając, aż masa zgęstnieje i się zagotuje. Zdejmujemy z ognia i dodajemy pokrojone w kostkę masło. Mieszamy, aż masło się rozpuści w gorącym budyniu. Miksujemy, aż krem będzie gładki. Jeden z blatów ciasta wkładamy do formy. Wlewamy gorący krem i przykrywamy drugim plackiem. Po ostudzeniu chowamy na całą noc do lodówki.   Post Napoleonka pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Kostka Cappuccino 390

mnie :) Kawy nie pijam w ogóle, nie lubię, ale kawowym słodkościom nie odmawiam.. Wiem, trochę taki paradoks, ale każdy ma swoje dziwactwa ;) Wracając do ciasta - dwa czekoladowe blaty przełożone pysznym kremem cappuccino na bazie serka mascarpone i kremówki. Całość nie za słodka, co dla mnie bardzo istotne. Ciasto eleganckie, ładnie prezentujące się na stole. W sam raz na jakąś(...)możliwości pieczenia dwóch ciast na raz, drugą połowę ciasta należy przygotować bezpośrednio przed pieczeniem; surowe ciasto nie może długo "czekać" na upieczenie gdyż białka opadną i ciasto nie urośnie.    Krem cappuccino: Żelatynę umieścić w małym garnuszku i zalać 1/4 szklanki zimnej wody, odstawić na kilka minut do napęcznienia. Następnie postawić na palniku i podgrzewać na małym ogniu

Opowieści z piekarnika
Ciasto na weekend. Chlebek dyniowy. 119

dyni piżmowej lub hokkaido - 3 łyżki miodu - imbir świeży kawałeczek - 5 łyżek brązowego cukru - łyżka masła W rondelku zagotuj i wymieszaj wszystkie składniki. Zmiksuj blenderem na gładki, gęsty krem. NA CIASTO NA CHLEBEK: - 2 szklanki mąki pszennej typ 480 - 1/2 opakowania drożdży świeżych - 220 ml ciepłego mleka 3,2% - 3 łyżki cukru  - cukier waniliowy - cynamon - 1 płaska łyżeczka - kardamon(...)może się kleić do rąk. Podsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Na minimum 45 minut. Po tym czasie ciasto podwoi swoją objętość. Wyjmujemy ciasto, wałkujemy na prostokąt, smarujemy krem szafranowo-dyniowym. Prostokąt składamy na pół. Odcinamy w miarę możliwości równe kwadraty i układamy w blaszce, tak aby potem móc odrywać sobie płaty chlebka.  Smacznego! ;-) Zapraszam

SMYKWKUCHNI
Karpatka z kremem budyniowym 193

Zapraszam Was na ulubione ciasto mojego dzieciństwa: karpatkę z domowym budyniem. Jest to moja pierwsza karpatka ale nie ostatnia. Polecam Składniki: ciasto: 1 szkl wody 125 g margaryny 1 szkl mąki 4 jajka krem: 500 ml mleka 2 łyżki cukru + 1/2 szkl cukru 3 żółtka 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 125 g margaryny cukier puder do posypania(...)ognia i studzimy. Margarynę miksujemy z 1/2 szkl cukru na puch. Następnie dodajemy po 1 łyżce zimnego budyniu, cały czas miksując. Do tortownicy wkładamy jeden krążek upieczonego ciasta, wkładamy krem, wyrównujemy go i układamy drugi krążek ciasta lekko go dociskając. Wstawiamy ciasto do lodówki na całą noc. Przed podaniem posypujemy karpatkę cukrem pudrem

słodkie i nie tylko historie kulinarne

Proponowane wyszukiwania