odklej) od ciasta. W miejsce papieru rozłóż na cieście złożony na pół mały ręcznik frotte i szybko ale delikatnie zwiń ciasto w roladę tak, jakby ręcznik był kremem do ciasta. Odstaw tak zwinięty biszkopt, aż całkiem wystygnie. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do wystygnięcia. Kwiatki lawendy (bez zielonych części) ugnieć w moździerzu wraz z cukrem waniliowym w pudrze(...)lodówki ubitą śmietankę i dodaj do niej lawendowy serek, zmiksuj krótko na wolnych obrotach. Rozwiń delikatnie biszkopt i usuń ręcznik. W jego miejsce rozsmaruj krem lawendowy i zwiń roladę zaczynając od krótszego boku ciasta. Roladę wstaw do lodówki na co najmniej 8 godzin (przykryj ją ściereczką kuchenną). Przed podaniem posyp roladę cukrem pudrem
Delicious PlaceTak się przyjemnie złożyło, że obchodzimy w marcu aż trzy bardzo przyjemne święta: naszą rocznicę, irlandzki Dzień Matki oraz dzisiejszy Światowy Dzień Kobiet, więc od soboty
brunetkawkuchniTak się przyjemnie złożyło, że obchodzimy w marcu aż trzy bardzo przyjemne święta: naszą rocznicę, irlandzki Dzień Matki oraz dzisiejszy Światowy Dzień Kobiet, więc od soboty
brunetkawkuchniwymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem, wymieszać delikatnie, ciasto wylać do wyłożonej pergaminem-samo dno tortownicy-tej samej w której piekliśmy ciasto kruche piec około 25 minut w temp 170*c. Po wystudzeniu przekroić wzdłuż na połowę. Krem: Z cytryny wycisnąć sok dodać 100 ml wody, wsypać żelatynę i podgrzewać w kąpieli wodnej aż się się rozpuści. Dobrze schłodzoną kremówkę
Wanilia i Kardamonpowideł - masa orzechowa - biszkopt - masa jabłkowa - biszkopt - masa orzechowa - druga połowa powideł - sernik - polewa. Uwagi: 1. Pamiętaj, aby jabłka przed przełożeniem ciasta, wystudzić. 2. Biszkopty można nasączyć ponczem. 3. Jeżeli masz obawy co do surowych jajek w kremie, to możesz zrobić masę maślaną i do niej dodać sparzone orzechy. W przepisie zmieniłam proporcje cukru i mleka pod własne potrzeby
In my kitchenświąteczne uroczystości. Rolada: 4 jajka 70 g cukru 60 g mąki pszennej 60 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao Skworcu (klik) Szczypta soli Krem: 500 ml mleka 10 g cukru pudru 2,5 łyżki mąki pszennej 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1 żółtko 0,5 szklanki cukru 125 g margaryny lub masła Dodatkowo(...)kolejno po jednym żółtku. Do masy dosypujemy partiami przesiane mąki, mieszamy szpatułką bardzo delikatnie. Masę przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę piekarnikową (wymiar 35x38 cm). Wygładzamy po całości. Ciasto pieczemy w 170*C przez 12 minut. Po wyjęciu z piekarnika od razu odwracamy na suchą ściereczkę i zwijamy do środka. Zostawiamy do wystygnięcia. Do garnka wlewamy
VioletoweKucharzenieWitam Kochani, dziś zapraszam na pyszne ciasto z dodatkiem cukierków Michałków. Ciasto składa się z kilku warstw-miękkiego, wilgotnego ciasta, kwaskowych powideł, kremu z Michałkami i śmietankowej góry :) Całość posypana jest orzechami i startymi cukierkami Michałkami. Ciasto pięknie wygląda i wspaniale smakuje. SKŁADNIKI ***przepis na blaszkę 25x25cm CIASTO KAKAOWE -5 jajek -3.4 szkl cukru -1 szkl mąki pszennej tortowej(...)wodę i wszystko miksujemy. Powstałą masę dajemy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i pieczemy około 25 minut w temp 180 stopni (do suchego patyczka) Ciasto studzimy i kroimy na dwa spody. KREM Cukierki Michałki kroimy na drobne kawałki. Do garnka wlewamy 800 ml mleka, i stawiamy na gazie. Do miski dajemy 200 ml mleka, 2 budynie, cukier, cukier
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuWrocławiu czy Poznaniu może być jeszcze innym ciastkiem. Tak więc trudno ustalić nazwę. W moim rodzinnym domu napoleonka zawsze podawana była na półkruchym, domowym cieście i charakteryzowała się ciężkim, budyniowym kremem. Kremówka – znana mi bardziej z mazowieckich cukierni (w moim domu się jej nie piekło) była wyższa i miała dodatkową, lekką jak chmurka warstwę bitej śmietany, zaś pieczona była(...)mieszając, aż masa zgęstnieje i się zagotuje. Zdejmujemy z ognia i dodajemy pokrojone w kostkę masło. Mieszamy, aż masło się rozpuści w gorącym budyniu. Miksujemy, aż krem będzie gładki. Jeden z blatów ciasta wkładamy do formy. Wlewamy gorący krem i przykrywamy drugim plackiem. Po ostudzeniu chowamy na całą noc do lodówki. Post Napoleonka pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakumnie :) Kawy nie pijam w ogóle, nie lubię, ale kawowym słodkościom nie odmawiam.. Wiem, trochę taki paradoks, ale każdy ma swoje dziwactwa ;) Wracając do ciasta - dwa czekoladowe blaty przełożone pysznym kremem cappuccino na bazie serka mascarpone i kremówki. Całość nie za słodka, co dla mnie bardzo istotne. Ciasto eleganckie, ładnie prezentujące się na stole. W sam raz na jakąś(...)możliwości pieczenia dwóch ciast na raz, drugą połowę ciasta należy przygotować bezpośrednio przed pieczeniem; surowe ciasto nie może długo "czekać" na upieczenie gdyż białka opadną i ciasto nie urośnie. Krem cappuccino: Żelatynę umieścić w małym garnuszku i zalać 1/4 szklanki zimnej wody, odstawić na kilka minut do napęcznienia. Następnie postawić na palniku i podgrzewać na małym ogniu
Opowieści z piekarnikadyni piżmowej lub hokkaido - 3 łyżki miodu - imbir świeży kawałeczek - 5 łyżek brązowego cukru - łyżka masła W rondelku zagotuj i wymieszaj wszystkie składniki. Zmiksuj blenderem na gładki, gęsty krem. NA CIASTO NA CHLEBEK: - 2 szklanki mąki pszennej typ 480 - 1/2 opakowania drożdży świeżych - 220 ml ciepłego mleka 3,2% - 3 łyżki cukru - cukier waniliowy - cynamon - 1 płaska łyżeczka - kardamon(...)może się kleić do rąk. Podsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Na minimum 45 minut. Po tym czasie ciasto podwoi swoją objętość. Wyjmujemy ciasto, wałkujemy na prostokąt, smarujemy krem szafranowo-dyniowym. Prostokąt składamy na pół. Odcinamy w miarę możliwości równe kwadraty i układamy w blaszce, tak aby potem móc odrywać sobie płaty chlebka. Smacznego! ;-) Zapraszam
SMYKWKUCHNIZapraszam Was na ulubione ciasto mojego dzieciństwa: karpatkę z domowym budyniem. Jest to moja pierwsza karpatka ale nie ostatnia. Polecam Składniki: ciasto: 1 szkl wody 125 g margaryny 1 szkl mąki 4 jajka krem: 500 ml mleka 2 łyżki cukru + 1/2 szkl cukru 3 żółtka 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 125 g margaryny cukier puder do posypania(...)ognia i studzimy. Margarynę miksujemy z 1/2 szkl cukru na puch. Następnie dodajemy po 1 łyżce zimnego budyniu, cały czas miksując. Do tortownicy wkładamy jeden krążek upieczonego ciasta, wkładamy krem, wyrównujemy go i układamy drugi krążek ciasta lekko go dociskając. Wstawiamy ciasto do lodówki na całą noc. Przed podaniem posypujemy karpatkę cukrem pudrem
słodkie i nie tylko historie kulinarneDzisiaj (przynajmniej w naszym rejonie) pogoda pod psem więc tarta z owocami na pewno będzie dobrym pomysłem aby dodać kolorytu. Nasza propozycja to tarta z kremem waniliowym i czerwonymi owocami Składniki na ciasto: - 250 g mąki pszennej - 100 g masła - 80 g cukru pudru - 1 jajko - 1 łyżka śmietany - kilka czerwonych malin do koloru Składniki na krem: - 20g mąki pszennej(...)ciasto wałkujemy, następnie wykładamy nim formę do tarty i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni gdzie pieczemy ok. 15-20 minut do zrumienienia tarty. Podczas pieczenia ciasta robimy krem waniliowy. Najpierw ucieramy żółtka z cukrem. Następnie do żółtek dodajemy obie mąki oraz esencję waniliową i ucieramy na jednolitą masę. Kiedy masa jest już gotowa to do osobnego garnka
Kuchenne WariacjeJedyna w swoim rodzaju Beza Pavlova z owocami i kremem limonko-wym. Składniki: Beza 6 białek 300 g drobnego cukru 1 łyżka stołowa soku z
W Moim Magicznym Domusię składników. Krem wykładamy do środka tortownicy. Wierzch obsypujemy wiórkami kokosowymi. Na górze torcika po zewnętrznej stronie układamy truskawki w całości, w środku wysypujemy resztę pokrojoną w kosteczkę. Całość dekorujemy startą na tarce białą czekoladą oraz kokosowymi kuleczkami. Torcik chłodzimy kilka godzin w lodówce. Znajdź dosłownie 30 minut aby później cieszyć się wspólnymi chwilami z tak pysznym ciastem na talerzyku
VioletoweKucharzenieprzekroić na 2 części. Dolny spód ciasta nasączyć według uznania esencją kawową i rozsmarować 1/2 masy waniliowej. Następnie położyć drugi blat ciasta, który również nasączyć i rozsmarować pozostałym krem wierzch ciasta i boki tortu cienką warstwą kremu. Wierzch wyrównać. Na koniec udekorować tort według uznania. Przykładowa dekoracja: Na bokach tortu za pomocą startej gorzkiej czekolady zrobić falę. Następnie również
Ciastka - domowe słodkości