ciasta z kremami - 20669 przepisów (strona:362/1378)

Ciasto biszkoptowo -brzoskwiniowe 110

garnka, zagotować.  Budynie rozmieszać w soku zlanym z brzoskwiń,wlać na gotujący się sok pomarańczowy,mieszając zagotować. Gorący budyń wylać na biszkopt, ostudzić.  WIERZCH CIASTA  Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno,dodać śnieżki ubijając jeszcze ok.4 minut.  Ubitą śmietanę wyłożyć na ostudzoną masę budyniową,posypać startą na tarce czekoladą.  Ciasto schłodzić w lodówce (function

Kuchnia Danusi
CIASTO KRÓWKA 409

Mąka, miód, jajka, masło, 1 cukier waniliowy, soda, cukier 1/2 szkl. Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 2 części i upiec osobno. Piec w 190 stop. do zrumienienia ciasta. KREM Śmietana, cukier waniliowy, cukier puder, śmietan fix, galaretka cytrynowa. Galaretkę rozpuścić w 1 szkl. gotowanej wody, i odstawić do wystygnięcia. Ubić śmietanę, w trakcie ubijania dodać cukier puder, cukier

Kuchnia Danusi
Torcik serowy 169

łyżeczka proszku do pieczenia MASA SEROWA 3 kost sera tłustego 1 galaretka z czarnej porzeczki 1 galaretka agrestowa 1 galaretka wiśniowa śmietana 18% - 400 ml PIANKA 1 szkl śmietany kremówki-36% 1 galaretka truskawkowa PONCZ woda gotowana ostudzona- 400 ml spirytus -1 kieliszek sok z cytryny cukier -1 łyżeczka PONADTO 200 g pierników nadziewanych w czekoladzie PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT  Białka

Kuchnia Danusi
Sernik borówkowy na zimno 145

szkl galaretka o smaku jagodowym - 1 opak borówka amerykańska- 350 g waniliowego serka homogenizowanego- 500 g żelatyna -2 łyżki cukier puder - 3 łyżki PRZYGOTOWANIE: Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubić z cukrem na sztywno. Do ubitej śmietany stopniowo dodawać po łyżce serka homogenizowanego, dalej ubjać. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gotowanej wody, odstawić do lekkiego ostudzenia. Dodać żelatynę do masy serowej, dobrze

Kuchnia Danusi
Deser z truskawkami 210

Prosty i niedrogi deserek  Taki deser można również przygotować ze śmietaną kremówką i innymi owocami. Deser  z truskawkami SKŁADNIKI: galaretka ametystowa - 1 opak bita śmietana - 1 opak 2 szkl mleka truskawki kolorowa posypka do posypania PRZYGOTOWANIE: Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu.  Lekko tężejącą galaretkę przelać do 4 pucharków, odstawić do stężenia .  Bitą śmietanę wsypać

Kuchnia Danusi
Szwedzkie pulpeciki Köttbullar 187

łyżki bułki tartej ½ łyżeczki zmielonego goździków 1/3 łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki gałki muszkatołowej ¼ łyżeczki zielonej kolendry sól, pieprz olej  Sos : 200 ml bulionu wołowego lub wody 30 ml śmietany kremówki 4 łyżki dżemu z borówek do mięs  1 łyżka mąki (opcjonalnie) sól, pieprz Przygotowanie: Bułkę tartą zalewamy mlekiem i mieszamy. Odstawiamy na około 5 minut. Cebulę

Mania Gotowania
Świąteczny piernik 157

pieczenia. Pieczemy ok. 80 minut w 175 stopniach. Jeszcze ciepły piernik przekrawamy w dwóch miejscach i smarujemy powidłami śliwkowymi. Cały piernik polewamy polewą zrobioną z gorzkiej czekolady i kremówki. Im dłużej stoi tym jest lepszy. Można także z ciastem wymieszać powidła i tak upiec, będzie bardziej wilgotny

Aga w kuchni
Szybkie babeczki - serniczki 123

Miałam w domu kruche babeczki, które kiedyś kupiłam i tak sobie leżały. Postanowiłam w końcu zrobić jakieś babeczki, ale kremówki nie miałam... zajrzałam do lodówki i był tam serek śmietankowy... no to serniczki :) Składniki: 18 małych kruchych babeczek, 250 g serka śmietankowego, 1 jajko, 1 żółtko, 3 łyżki cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 2 łyżki budyniu śmietankowego, 3 łyżki oleju

Aga w kuchni
Kwiatki na waflach ryżowych 157

śmietany 36%   kilka malin   2 łyżki cukru pudru   1 śmietan fix   1 opakowanie wafli ryżowych w polewie truskawkowej Sonko Przygotowanie:      Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno wraz z śmietan fixem i 1 łyżką cukru pudru. Następnie przekładamy bitą śmietanę do rękawa cukierniczego i wyciskamy gwiazdki na wafle ryżowe. Maliny miksujemy blenderem, dodajemy cukier puder

Aga w kuchni
Prosty deser truskawkowy 213

myjemy, przebieramy, wycinamy szypułki i miksujemy blenderem z 1 łyżką cukru pudru. Następnie do przezroczystych szklanek wsypujemy na dno 3 łyżeczki granulowanych otrębów. Na to układamy 2 łyżki ubitej kremówki i 2 łyżki musu truskawkowego. Robimy jeszcze jedną taką warstwę. Podajemy od razu

Aga w kuchni
Drożdżówki serca z chałwą 158

wyrośnięcia. Nadzienie: rozdrabniamy chałwę i mieszamy z mlekiem oraz ze zmielonymi orzechami. Nadzienie nie może być zbyt płynne, ale jeśli jest za suche to dolewamy trochę więcej mleka lub kremówki. Jeśli za rzadkie to możemy zagęścić trochę orzechami lub mąką :) Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 części. Z każdej formujemy kulkę i wałkujemy do uzyskania placuszka. Smarujemy nadzienie i zwijamy

Aga w kuchni
Tagliatelle z pieczarkami 116

pieczarek, 400 g makaronu tasiemka Czaniecki, 3 łyżeczki przyprawy do drobiu, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżeczka tymianku, 200 ml kremówki, sól, pieprz biały. Przygotowanie:      Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Po ugotowaniu odcedzamy i hartujemy zimną wodą. Kurczaka kroimy w kosteczkę, przyprawiamy przyprawą do drobiu oraz kryminałkiem

Aga w kuchni
Zapiekanka z ziemniakami 203

Składniki: ok.6 ziemniaków,  0,5 kg pieczarek, 1 cebula, 0,5 kg mięsa mielonego, 300 ml kremówki, 2 żółtka, 100 g żółtego sera, 0,5 łyżeczki czosnku, 2 łyżeczki bazylii Kamis,  1 łyżeczka słodkiej papryki Kamis,  sól Kamis,  pieprz Kamis. Przygotowanie:    Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki i gotujemy ok. 5 minut. Następnie w naczyniu

Aga w kuchni
Kawowe brownie 213

łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka aromatu migdałowego 1 ½ szklanki mąki Szczypta soli   Polewa: 90g  gorzkiej czekolady (1 tabliczka) 8-9 łyżek mleka (może być też śmietana kremówka) 1 łyżka masła Masło wraz z gorzką czekoladą roztapiamy w garnuszku na małym ogniu. Następnie odstawiamy by nieco ostygło. Kawę rozpuszczalną zaparzam w 1/3 szklanki i odstawiam by nieco ostygła

Kolizje Smaków
Kuleczki drożdżowe w karmelu z orzechami 149

jesienne wieczory. Składniki: ciasto podstawowe  karmel 200 g orzechów pekan 100 g migdałów 50 g orzechów nerkowca 125 g masła 200 g cukru trzcinowego 200 ml śmietany kremówki 1 łyżeczka octu jabłkowego 2 łyżeczki rumu szczypta soli 3 krople ekstraktu waniliowego Przygotowanie: W rondelku rozpuszczamy masło dodajemy cukier, śmietanę i gotujemy ok 5 minut, aż masa zgęstnieje. Ściągamy

Niezły Młynek