Tiramisu – lubicie, robicie? Przyznaję, że miłośniczką tiramisu nie jestem. Zdecydowanie bardziej wolę słodkości z przewagą ciasta nad kremem a w tiramisu jest odwrotnie. Jednakże postanowiłam zrobić i przekonać się jak to tak naprawdę jest ze mną i z tiramisu. Zdecydowałam się na wersję bez świeżych jajek i bez alkoholu, tym samym na wersję z korzyścią dla dzieci. Jak większość
Made By Mom And Sonczekoladą. No ta to zawsze jest idealna na poprawę humoru :) Szybki deser dla czterech szczęśliwców, chyba że zrobimy go więcej, albo zjemy wszystko sami. Składniki: 300 ml śmietany kremówki 200 g białej czekolady 2 łyżki mleka 6 łyżeczek żelatyny 3 łyżki gorącej wody 100 g płatków migdałów 4 banany 200 g jagód 2 łyżki miodu Przygotowanie: Migdały uprażyć, podzielić
Niezły Młyneksuchego patyczka).. Po wyjęciu ciasto dekorujemy cukrem pudrem lub polewą czekoladową. Polewa:W kąpieli wodnej rozpuszczamy tabliczkę gorzkiej czekolady, dodajemy 3 łyżki dżemu wiśniowego i 120 ml śmietanki kremówki 36%. Łączymy ze sobą wszystkie składniki i polewamy jeszcze ciepłe ciasto
Animelka Blogmigdałów [ dałam mielone] 10 dag orzechów włoskich [ nie dałam] 10 dag białego maku [ dałam zwykły mak -mielony] 5 dkg wiórków kokosowych 1/4 szkl. śmietany kremówki lukier do dekoracji migdały do dekoracji Masło stopić, drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości mleka. Jajka utrzeć z cukrem, następnie wymieszać z masłem i mąką. Dodać rozpuszczone w mleku drożdże. Wyrabiać ciasto powoli
Moje domowe kucharzeniełyżki mąki Żurawina. 0,5 szklanki żurawiny świeżej 3 łyżki cukru 3 łyżki wody Kruszonka. 1 paczka herbatników 2 łyżki masła 1/2 szklanki cukru pudru 100 ml śmietany kremówki na wierzch Wykonanie. Obrane jabłka zetrzeć i polać sokiem z cytryny. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać mąkę. Rondelek postawić na małym ogniu lub łaźni wodnej i wlewać gorące
Kulinarny karnet Christopheracukier waniliowy Wsypujemy wiórki do miski. W kąpieli wodnej rozpuszczamy 2-3 tabliczki czekolady ( w zależności ile chcemy jej mieć). Ja pomieszałam gorzką i mleczną. Do osobnego garnka wlewamy kremówkę, dodajemy cukier, masło i zapach. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się składników. Gorące wlewamy do wiórek i mieszamy. Blaszki ( u mnie jednorazowe 500 ml) wykładamy folią spożywczą i wykładamy mieszaninę
Malinowe PocałunkiUwierzcie mi na słowo, że jest boskie. Robiłam to z tego co akurat miałam w domu ;) i liczę, że niczego nie pominęłam. Składniki na masę: 400 ml śmietany kremówki 30% 600 ml mleczka kokosowego pół laski wanilii lub cukier waniliowy 5 łyżeczek żelatyny Mus ananasowy: 1 galaretka ananasowa 1 łyżka żelatyny puszka ananasów
Malinowe Pocałunkibardzo smakuje. I czasami pojawia się na stole dla odmiany lub po prostu z braku czasu. Polecam spróbować. Składniki: 500 g pokrojonych gruszek 1l wody 200ml śmietany kremówki kilka goździków odrobina cynamonu cukier cukier waniliowy kardamon ulubiony makaron Wykonanie:Pokrojone gruszki zalewamy wodą i gotujemy do miękkości z ulubionymi dodatkami np kardamon, goździki.Doprawiamy do smaku cukrem, cukrem waniliowym
Malinowe Pocałunkiłyżeczki cukru 50 g masła 2 jajka 2 łyżeczki cukru waniliowego 35 g drożdży olej do smażenia ulubione owoce Sos czekoladowy Tabliczka ulubionej czekolady 50 ml mleka, lub śmietanki kremówki Rozkruszamy drożdże do kubeczka i zalewamy ok 1/4 szkl ciepłego, ale nie gorącego mleka. Wsypujemy łyżeczkę cukru. Odstawiamy na kilkanaście min. tak, aby drożdże zaczęły nam rosnąć
Malinowe Pocałunkimąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 1/2 szkl cukru Biszkopt ciemny: 5 dużych jajek 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szk kakao 1/2 szkl cukru Masa: ok 1200 ml śmietany kremówki 30 % 500 g serka mascarpone 4 łyżeczki żelatyny 4 łyżki cukru pudru małe opakowanie cukru waniliowego Mus brzoskwiniowy: 2 puszki brzoskwiń 2 łyżki żelatyny Wykonanie:Biszkopt jasny.Białka ubijamy
Malinowe Pocałunkikremowego środka, maślanego spodu, gorzkiej czekolady, świeżych fig i pysznego sosu winnego. Smak nie do opisania, do spróbowania. Składniki: 250 g herbatników 200 g masła 400 ml śmietany kremówki 250 g sera mascarpone 2 łyżeczki żelatyny 4 łyżki cukru pudru łyżka cukru waniliowego lub odrobina wanilii mielonej tabliczka gorzkiej czekolady świeże figi 250 ml wina czerwonego Celebro miód
Malinowe Pocałunkijajek 75 ml octu z białego wina 75 ml wytrawnego białego wina pokrojona szalotka, lub mała cebula ząbek czosnku kawałek rozmarynu sól i pieprz 100 ml śmietany kremówki 30-36% (musi być rzadka, mi gęsta 36 się zważyła) ok 100g masła w kawałkach No więc zaczynamy. Wino łączymy z octem. Dokładamy pokrojoną w kawałki cebulę, czosnek i małą
Malinowe Pocałunkilitr mleka nie UHT. Ja użyłam mleka z Piątnicy 3,2 % świeżego. małe opakowanie 200 ml śmietany 36 % sok wyciśnięty z 1 cytryny W garnku mieszamy mleko z kremówką. Wstawiamy na gaz i czekamy, aż uzyska temperaturę ok 80-90 stopni. Jeżeli nie posiadamy termometru wystarczy obserwować naszą miksturę i odstawić garnek w momencie pojawienia się maleńkich bąbelków
Malinowe Pocałunkizmielonych migdałów (migdały Bakalland) 200 g cukru pudru 50 g cukru barwnik spożywczy (w proszku, lub paście) Czekoladowe ganache: 225 g gorzkiej czekolady 180 ml śmietany kremówki Wykonanie: Białka należy przetrzymać ok 24 godz w temp pokojowej. Zmielone migdały (mąkę migdałową) przesiewamy z cukrem pudrem. Następnie na moje oko to najlepszy moment aby dodać barwnik spożywczy
Malinowe PocałunkiLekki jak obłoczek, przywołujący wiosnę. Idealny na świąteczny stół. Polecam gorąco. Składniki: 5 jaj Farmio 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 1/2 szkl cukru 1l śmietany kremówki 30-36% 2 białe czekolady likier fiołkowy sok z cytryny ok 700 ml zimnej przegotowanej wody cukier barwnik spożywczy świeże fiołki Wykonanie:Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy
Malinowe Pocałunki