ciasta z kremami - 20669 przepisów (strona:356/1378)

CUSTARD CZYLI GALARETKI Z ANGIELSKIM SOSEM WANILIOWYM 182

niestety mamy tez lenia do jakiś większych działań kuchennych proponuje zaserwować sobie i domownikom prosty i stary jak świat deser: galaretkę :)  Możemy podać ją z owocami, ubitą śmietaną kremówką lub jej  chudszym zamiennikiem tzw "śnieżką" Ponieważ akurat nie miałam pod ręką żadnych owoców do wzbogacenia deseru, zrobiłam szybki i banalnie prosty angielski sos waniliowy czyli tzw. custard

Walijskie Pichcenie
PUSZYSTA BABKA ZE ŚMIETANĄ 166

swoim smakiem ... Na pewno nie raz do niej wrócę :)   Na zdjęciach oczywiście bez "glancu" i wszelkich posypek, bo takie babki lubię najbardziej :) Składniki: 5 jaj 250 ml śmietany kremówki 30% 1 szklanka cukru 3 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru ( 40 gramowe) 1 szklanka mąki 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie:   Żółtka ucieramy z cukrem do puszystkości

Walijskie Pichcenie
LEKKIE CIASTO BUDYNIOWO-ŚMIETANKOWE 218

wrzącego soku wlewamy rozpuszczony budyń, cały czas mieszając. Odstawiamy na bok do lekkiego przestudzenia, po czym wylewamy nasz zielony budyń na biszkoptowy spód. Masa śmietanowa: ½ l śmietany kremówki 30 % 1 płaska łyżka cukru pudru 2 galaretki cytrynowe lub ananasowe 1 szklanka wody Galaretki rozpuszczamy w jednej szklance wrzącej wody. Czekamy aż  ostygną i zaczną się ,,delikatnie” ścinać. Następnie ubijamy

Walijskie Pichcenie
CZEKOLADOWY MUS Z WIŚNIAMI 163

odstawiamy do  wystudzenia. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do przestudzenia.  W misce mieszamy jogurt grecki z 3 łyżkami cukru pudru i roztopioną, wystudzoną czekoladą. Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy pozostały cukier puder (3 łyżki). Następnie wolnym strumieniem  wlewamy żelatynę do naszej masy czekoladowo - jogurtowej ciągle mieszając. Na koniec do masy delikatnie

Walijskie Pichcenie
ETON MESS 179

Oczywiście tradycyjne truskawki możemy zastąpić innymi owocami: borówkami, jeżynami, malinami a nawet kiwi. Nie będzie klasyki, ale ... na pewno będzie równie smacznie. Składniki: truskawki pokruszone bezy 200ml śmietany kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru dla miłośników bardzo słodkiej wersji: łyżka cukru pudru do posypania truskawek Wykonanie: Bezy kruszymy. Truskawki kroimy na kawałki, posypujemy cukrem pudrem i delikatnie podgrzewamy

Walijskie Pichcenie
Zupa krem z porów 253

Składniki; białe części 4 dorodnych porów cebula 2 kromki czerstwego białego pieczywa 2 l bulionu szklanka śmietanki kremówki sól.pieprz filiżanka startego parmezanu Wykonanie;Przekrojone  wzdłuż , dokładnie umyte białe części pora kroimy w półplasterki, cebulę siekamy i razem dusimy na maśle , często mieszając i nie dopuszczając do zrumienienia. W połowie duszeniadodajemy pokruszone pieczywo i przez 3 minuty zasmażamy razem

Gorący kąsek
Tarta kakaowa z masą kokosową 207

jajko 100 g masła Masa puszka mleka kokosowego (400 ml) 1 op. budyniu waniliowego 100 g cukru 15 g mąki pszennej 1 jajko łyżka masła Ponadto 250 ml śmietany kremówki 30% 1 łyżka śnieżki 1 łyżka cukru pudru pół szklanki wiórków kokosowych Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą szybko zagniatając. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół

Złote przepisy
Tiramisu 276

Tiramisu – lubicie, robicie? Przyznaję, że miłośniczką tiramisu nie jestem. Zdecydowanie bardziej wolę słodkości z przewagą ciasta nad kremem a w tiramisu jest odwrotnie. Jednakże postanowiłam zrobić i przekonać się jak to tak naprawdę jest ze mną i z tiramisu. Zdecydowałam się na wersję bez świeżych jajek i bez alkoholu, tym samym na wersję z korzyścią dla dzieci. Jak większość

Made By Mom And Son
Mus z białej czekolady ... 246

czekoladą. No ta to zawsze jest idealna na poprawę humoru :) Szybki deser dla czterech szczęśliwców, chyba że zrobimy go więcej, albo zjemy wszystko sami. Składniki: 300 ml śmietany kremówki 200 g białej czekolady 2 łyżki mleka 6 łyżeczek żelatyny 3 łyżki gorącej wody 100 g płatków migdałów 4 banany 200 g jagód 2 łyżki miodu Przygotowanie: Migdały uprażyć, podzielić

Niezły Młynek
Ciasto czekoladowe 256

suchego patyczka).. Po wyjęciu ciasto dekorujemy cukrem pudrem lub polewą czekoladową. Polewa:W kąpieli wodnej rozpuszczamy tabliczkę gorzkiej czekolady, dodajemy 3 łyżki dżemu wiśniowego i 120 ml śmietanki kremówki 36%. Łączymy ze sobą wszystkie składniki i polewamy jeszcze ciepłe ciasto

Animelka Blog
Rogale "marcińskie" 205

migdałów [ dałam mielone] 10 dag orzechów włoskich [ nie dałam] 10 dag białego maku [ dałam zwykły mak -mielony] 5 dkg wiórków kokosowych 1/4 szkl. śmietany kremówki lukier do dekoracji migdały do dekoracji Masło stopić, drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości mleka. Jajka utrzeć z cukrem, następnie wymieszać z masłem i mąką. Dodać rozpuszczone w mleku drożdże. Wyrabiać ciasto powoli

Moje domowe kucharzenie
Legumina jabłkowa z żurawiną 127

łyżki mąki Żurawina. 0,5  szklanki żurawiny świeżej 3 łyżki cukru 3 łyżki wody Kruszonka. 1 paczka herbatników 2 łyżki masła 1/2 szklanki cukru pudru 100 ml śmietany kremówki na wierzch Wykonanie. Obrane jabłka zetrzeć i polać sokiem z cytryny. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać mąkę. Rondelek postawić na małym ogniu lub łaźni wodnej i wlewać gorące

Kulinarny karnet Christophera
Mega baton bounty. 128

cukier waniliowy Wsypujemy wiórki do miski. W kąpieli wodnej rozpuszczamy 2-3 tabliczki czekolady ( w zależności ile chcemy jej mieć). Ja pomieszałam gorzką i mleczną. Do osobnego garnka wlewamy kremówkę, dodajemy cukier, masło i zapach. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się składników. Gorące wlewamy do wiórek i  mieszamy. Blaszki ( u mnie jednorazowe 500 ml) wykładamy folią spożywczą i wykładamy mieszaninę

Malinowe Pocałunki
Kokosowa panna cotta z musem ananasowym na kakaowym biszkopcie 147

Uwierzcie mi na słowo, że jest boskie. Robiłam to z tego co akurat miałam w domu ;)  i liczę, że niczego nie pominęłam. Składniki na masę: 400 ml śmietany kremówki 30% 600 ml mleczka kokosowego  pół laski wanilii lub cukier waniliowy   5 łyżeczek żelatyny Mus ananasowy:  1 galaretka ananasowa  1 łyżka żelatyny  puszka ananasów

Malinowe Pocałunki
Gruszkowa zupa z makaronem 139

bardzo smakuje. I czasami pojawia się na stole dla odmiany lub po prostu z braku czasu. Polecam spróbować. Składniki: 500 g pokrojonych gruszek 1l wody 200ml śmietany kremówki kilka goździków odrobina cynamonu  cukier cukier waniliowy kardamon ulubiony makaron Wykonanie:Pokrojone gruszki zalewamy wodą i gotujemy do miękkości z ulubionymi dodatkami np kardamon, goździki.Doprawiamy do smaku cukrem, cukrem waniliowym

Malinowe Pocałunki