miałam, ale całość wyklarowała się dopiero w sklepie. Padło na niezawodne połączenie czekolady i pomarańczy. Muszę przyznać, że i w tym przypadku mnie nie zawiodło. Ciasto wyszło przepyszne! Kruchy, maślany spód, delikatny i puszysty krem pomarańczowy, a to wszystko zwieńczone miękką polewą czekoladową. Mmmm... Poezja :) Kruche kwadraty z lekkim jak chmurka musem pomarańczowym i polewą czekoladową (przepis na dużą blaszkę(...)było ok. 4-5 mm) i wylepiamy nimi blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy dość gęsto widelcem i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy na złoty kolor, czyli ok. 20 min. Wyjmujemy i czekamy aż ostygnie. W tym czasie możemy przygotować krem. Pomarańcze dokładnie myjemy i z dwóch ocieramy skórkę. Natomiast wszystkie trzy przekrawamy i wyciskamy
Ratunku obiadTort tiramisu jest swego rodzaju wariacją na temat znanego włoskiego deseru. Jest to nieskomplikowane ciasto na wszelkie okazje. Zawsze dobrze smakuje i po prostu nie może się nie udać. Dzięki nasączeniu biszkoptu kawą i amaretto jest niezwykle delikatny, a krem z serka mascarpone, kremówki i białej czekolady wprost rozpływa się w ustach. Tort nie jest ani za słodki(...)Przygotowanie: Pierwszy blat położyć na tortownicy i nasączyć połową kawy z amaretto. Następnie na biszkopcie rozsmarować połowę kremu. Położyć drugi blat i postąpić analogicznie. Boki ciasta również wysmarować kremem. Górę ciasta posypać kakao lub czekoladą. Z reszty kremu można wykonać dekoracje za pomocą rękawa cukierniczego. Ozdobić nieregularnie pociętymi rurkami waflowymi. Gotowe
Food Squareubić do gładkości. W osobnym naczyniu kremówkę ubić na sztywno, wmieszać ją delikatnie do kremu. Wykonanie - Pierwszy blat biszkoptu umieścić na paterze, nasączyć go 1/3 syropu. Ciasto zapiąć w obręczy tortownicy. Krem tiramisu podzielić na trzy części. Pierwszą wyłożyć na ciasto, wyrównać. Wyłożyć część borówek, przykryć drugim krążkiem biszkoptu. Nasączyć go połową pozostałej mieszanki, wyłożyć połowę pozostałego kremu(...)resztą mieszanki, wyłożyć pozostały krem. Odłożyć niewielką ilość kremu do posmarowania boków ciasta. Schłodzić w lodówce przez 2-3 godziny. Po tym czasie odpiąć boki tortownicy, pozostałym kremem posmarować boki ciasta. Na wierzch zetrzeć białą czekolade i wyłożyć pozostałe borówki. Boki udekorować podłużnymi biszkoptami, przewiązać je wstążeczką. Przechowywać w lodówce. Smacznego
Domowa cukiernia EwyPrzepis powstał przypadkiem - zostałam obdarowana świeżymi malinami wprost z ogrodu podczas rodzinnego spotkania i stwierdziłam, że taki podarunek nie może się zmarnować. Przygotowałam kruche ciasto czekoladowe, pyszny krem miętowy konsystencją przypominający bardziej ptasie mleczko i wykończyłam całość malinami. Do tego pyszny sos malinowy na czerwonym winie :) Po prostu bomba :) Potrzebne nam: *Na kruche ciasto: - 200 g mąki pszennej(...)Maliny opłukać i dokładnie osuszyć, po czym wyłożyć nimi wierzch tarty. Posypać skórką z limonki i cukrem pudrem, po czym wstawić ciasto na 2 godziny do lodówki, żeby krem stężał. Ciasto świetnie smakuje podane z sosem ze zmiksowanych i przetartych malin zredukowanych odrobiną czerwonego wina. A tu więcej zdjęć na zachętę
W poszukiwaniu inspiracjiwyłożonej papierem pergaminowym formy o wymiarach 18cm x 18cm. Piec w 180 o C około 20 minut. Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić. Biszkopt jest dosyć cieniutki dlatego przekrawałam ciasto nitką. Składniki na malinowe nadzienie: 4 szklanki mrożonych malin (dałam świeże); 0,5 szklanki cukru kryształu; 2 łyżki żelatyny; 0,25 szklanki zimnej wody; Wykonanie: Maliny zmiksować, podgrzać, dodać cukier(...)gorącego soku dodać żelatynę, dobrze wymieszać. Przestudzić. Przełożenie ciasta: jeden blat biszkoptu; 1/2 masy malinowej; 1/2 kremu jajecznego; drugi blat biszkopta; 1/2 masy malinowej; 1/2 kremu jajecznego; glazura cytrynowa. Wierzch udekorować malinami. Ciasto dobrze schłodzić w lodówce. Uwagi: Ciasto trzeba składać dosyć szybko, bo poszczególne warstwy szybko tężeją. Podczas przygotowywania krem lubi się zwarzyć. Ja wówczas podgrzałam ten krem dosyć
In my kitchenspróbujcie na pewno się rozsmakujecie. SKŁADNIKI Ciasto margaryna 1 szk. cukru 5 jajek 2 szk. mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao do ciasta 1 kg jabłek krem 1 budyń waniliowy 3/4 kostki masła 2 łyżki cukru pudru żółtko Polewa: odrobina mleka gorzka czekolada WYKONANIE Jabłka obieramy i kroimy w plastry. Margarynę ucieramy(...)studzimy. Ucieramy masło z cukrem, żółtkiem i cukrem pudrem. Dodajemy powoli schłodzony budyń. Czekoladę rozpuszczamy w odrobinie mleka. Tak żeby była płynna ale niezbyt rzadka. Na upieczone, ostudzone ciasto wykładamy krem budyniowy i polewamy czekoladą. Po wierzchu można posypać orzechami włoskimi. Ciasto pozostawiamy do schłodzenia. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej
W kuchennym oknie Ewykawałki czekoladę. Gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje i czekolada się rozpuści. Przykryć folią spożywczą i ostudzić. Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce masy budyniowej. Krem wyłożyć na ciasto. Schłodzić. Czekoladowy krem: 400 ml śmietanki 30%, 100g mlecznej i 100g gorzkiej czekolady, 100g orzechów laskowych (użyłam Helio ). Śmietankę i czekoladę połamaną na kawałki podgrzać(...)czekolada się rozpuściła, lecz nie gotować! Bardzo mocno schłodzić. Następnie ubić na sztywną pianę. Wyłożyć na krem mleczny. Wierzch posypać posiekanymi orzechami laskowymi. Ciasto przechowywać w lodówce. Źródło: Ola in the kitchen
Z miłości do słodkościponownie je na niego układamy. Biszkopt kroimy na równej szerokości paski. MASA - do miski przekładamy składniki kremu i dokładnie go mieszamy, aż składniki się połączą. Paski ciasta smarujemy kremem, każdy zwijamy, jeden za drugim, przyklejając je do siebie aż powstanie owalny tort. Tort wyrównujemy, rozprowadzamy resztę masy na wierzchu i bokach tortu. Trochę masy zostawiamy do dekoracji. Orzechy(...)prażymy na patelni, po ostudzeniu przekładamy do woreczka i ugniatamy aż pozbędziemy się z nich skórki. Część drobno mielimy. Mielonymi orzechami posypujemy boki ciasta, na wierzchu robimy szprycą rozetki z kremu i układamy na nich po całym orzechu. Ciasto chłodzimy w lodówce kilka godzin, najlepiej całą noc. Kroimy na kawałki i podajemy. Tort jest bardzo smaczny i efektowny
Kulinarne Fantazje MarioliBardzo kruchy spód, galaretka przepełniona jagodami, lekki i słodki krem, kolejna warstwa jagód i na koniec bezowe chmurki. Mówię Wam. Po prostu jagodowe niebo. Pierwotnie ciasto miało być bez bez. ;) Jednak chłopcy mnie przekonali, że niebo musi mieć chmurki. I tak każdy wyciskał swoje kształty. Jeśli nie macie ochoty bezy można pominąć. Ciasto jagodowe niebo Ciasto jest trochę czasochłonne(...)galaretki o smaku owoców leśnych (na 500 ml) rozpuszczone w 750 ml gorącej wody Rozpuszczoną galaretkę ostudzić, wymieszać z owocami. Gdy zacznie tężeć przelać na ciasto, schłodzić w lodówce. Krem Wszystkie składniki kremu powinny być bardzo mocno schłodzone (min. 24 godziny w lodówce). Dodatkowo warto schłodzić misy i końcówki do ubijania przez 1 godzinę. 500g mascarpone 220g mleka skondensowanego słodzonego
Pełny talerzszczypta, soda 1/2 łyżeczki, mak suchy zmielony 200 gram, jajka 4 sztuki "L", margaryna stopiona 12,5 dag, kefir zimny 250 gram DODATKI: woda z sokiem do nasączenia ciasta 1/2 szklanki, krem tiramisu dr Oetkera, mleko 3,2% zimne 275 ml, truskawki połówki 2 szklanki, tortenguss klar 1 opakowanie, posypka kolorowa - ile potrzeba, listki mięty - ile potrzeba jajka dobrze roztrzepać(...)pieczenia, do blaszki wlać ciasto, piec w nagrzanym piekarniku 200 C około 45 minut, do suchego partyczka, ciasto dobrze wystudzić, przekroić na dwa placki placek ułożyć na talerzu płaskim, łyżką nasączyć lekko wodą z sokiem /jaki lubisz-użyłam truskawkowy/ wierzch placka krem tiramisu wsypać do wysokiego naczynia, wlać zimne mleko /dałam ciut mniej niż na opakowaniu, krem będzie bardziej
W Mojej Kuchni LubięWitam cieplutko :) Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszny miodownik z orzechowo-budyniowym kremem, który najlepiej smakuje na drugi dzień gdy placki miodowe zmiękną od kremu. Idealne ciasto z filiżanką aromatycznej kawy. Na podwieczorek i świąteczny stół. Polecam i smacznego życzę :) Potrzebujemy: Na ciasto: 2 i pół szklanki mąki tortowej 1 jajko 10 dag masła lub margaryny 1 łyżka oleju(...)pudru 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy odrobina masła lub margaryny ( do posmarowania tortownicy ) pół szklanki zmielonych orzechów włoskich Wykonanie pysznego miodownika z kremem orzechowym: 1. Ciasto: Cukier, miód, masło lub margarynę, mleko dajemy do garnka i roztapiamy, następnie garnek zdejmujemy z ognia, wsypujemy sodę oczyszczoną i dokładnie mieszamy, masę studzimy. Do mąki dodajemy pozostałe
Izabelawkuchnimąkę z margaryną, dodając powoli pozostałe składniki. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki na ok. 20-30 minut. Z białek od ciasta i kremu(6 białek) ubijamy sztywną pianę. Na każde białko dodajemy po jednej łyżeczce cukru. Wyjmujemy ciasto z zamrażarki. Dwie blachy o wymiarze 25 cm na 35 cm wykładamy papierem(...)masy. Energicznie mieszamy cały czas podgrzewając. Jak składniki się połączą i masa będzie jednolita, odstawiamy do ostygnięcia. Gdy krem wystygnie dodajemy masło i dokładnie miksujemy. Na spodnie ciasto wykładamy nasz krem. Na wierzchu kładziemy placek z orzechami i lekko dociskamy. Wkładamy do lodówki na 12 godziny. Smacznego
tojestpyszne.blogspot.comDodajcie do składników kremu. Całość zmiksujcie aż zrobi się bardzo jasna i widocznie zgęstnieje – około 5-7 minut. I już – krem gotowy! Wyłóżcie krem na naszykowany owsiany spód, zasypcie resztą kruchej masy i delikatnie ją dociśnijcie. Ciasto pieczemy w już nagrzanym piekarniku, na środkowej półce przez 30 minut(...)Wyjmujemy je z piekarnika i dajemy ostygnąć przynajmniej 2 godziny. Po tym czasie kroimy je bardzo ostrym nożem w równe kwadraty i schładzamy w lodówce. Podajemy schłodzone. W gorącym cieście krem może być jeszcze płynny. Mleko pod wpływem soku z cytryny zważy się. Przez miksowanie na wysokich obrotach–mocno napowietrzy i zbieleje. Ten krem ‚gotuje się’ pod wpływem cytryny
Karo in the KitchenWilgotne ciasto marchewkowe z pysznym kremem na bazie serka philadelphia. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Podczas pieczenia w całym domu unosi się piękny korzenno-cynamonowy zapach. Jak dla mnie najlepsze z najlepszych! ;) Składniki: (na blaszkę o wymiarach 25x35 cm) Ciasto marchewkowe: 4 jajka w temperaturze pokojowej 1 szkl cukru 1 op. cukru waniliowego (16 g) 1,5 łyżeczki proszku(...)st.C przez około 40 minut do "suchego patyczka". Po tym czasie pozostawić ciasto do ostudzenia w uchylonym piekarniku. 2. Krem: Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Ostudzone ciasto wysmarować kremem i oprószyć cynamonem. Smacznego
Nastoletnie Wypiekanieucieramy z margaryną na gładki krem. Galaretkę rozpuszczamy w wrzątku, odstawiamy do stężenia. Najlepiej przygotować ją przed rozpoczęciem przygotowywania kremu. Gruszkę oraz banana osobno pokroić w kosteczkę. Poncz przygotować z soku z limonki i wody. Złożenie ciasta: W tortownicy układamy jeden blat ciasta, nasączamy wodą z limonką. Układamy pokrojoną gruszkę i zalewamy(...)połową galaretki. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Następnie układamy kolejny blat ciasta, nasączamy. Układamy pokrojonego banana i zalewamy resztą galaretki. Odstawiamy do stężenia. Na wierzchu wylewamy krem i przykrywamy ostatnim blatem ciasta. Posypujemy cukrem pudrem. Ciasto chłodzimy przez kilka godzin w lodówce
VioletoweKucharzenie