serniczki bardzo efektownie wyglądają na naszym stole. Z podanej ilości składników można upiec 6 sztuk mini serniczków, natomiast krem truskawkowy wykorzystamy jedynie w połowie. Mini serniczki z kremem truskawkowym Składniki: ciasto kruche 70g mąki pszennej 10g (około 1 łyżki) kakao 40g masła 30g cukru pudru 1 żółtko masa serowa 150g trzykrotnie zmielonego twarogu 1 białko 2 łyżki cukru 1 łyżeczka(...)180g truskawek 1 żółtko 1 łyżka cukru 1 łyżka soku z cytryny 50 g masła Wykonanie: - składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej, składniki na ciasto oraz masło do kremu truskawkowego muszą być schłodzone - mąkę przesiać z kakao i cukrem, dodać zimne masło, posiekać, dodać żółtko i szybko zagnieść gładkie ciasto, schłodzić je 30 minut w lodówce - formę
Smakołyki Berenikiwiększej satysfakcji niż zjedzony kawałek pysznego miodownika podczas stołu świątecznego. Miodownik z tego przepisu wychodzi bardzo smaczny, lekko kruchy, przełożony pysznym kremem budyniowym i polany uroczą, błyszczącą polewą czekoladową. Bardzo gorąco polecam przepis do wypróbowania. Składniki: Ciasto: 500-550 g mąki 100 g masła 100 g cukru (ja użyłem trzcinowego) 2 jaja 3 łyżki śmietany 3 łyżki miodu łyżeczka(...)warstwą powidła śliwkowego i nakładamy część kremu budyniowego, przykrywamy drugą częścią ciasta i tą czynność powtarzamy z każdym blatem ciasta.Ostatni blat układamy równą częścią do góry, a boki ciasta smarujemy pozostałym kremem. W malakserze mielimy pozostałe skrawki ciasta i nimi dekorujemy boki ciasta. W rondelku łączymy wszystkie składniki polewy, podgrzewamy do połączenia się składników, lekko studzimy
Kuchnia ŁukaszaMoje dzieciaczki przyszły ze szkoły i zachciało im się ciasta , cóż musiałam wymyślić coś na szybko :) Upiekłam kakaowy biszkopt z nutką piernikową , kremem czekoladowym i wiśniami . Do ciasta użyłam Mąki tradycyjnej z Młyna zbożowego w Szadku oraz Oleju kokosowego ze Skworcu . Ciasto wyszło pyszne i szybko znikało z talerzyków :) Zapraszam :) Składniki na ciasto kakaowe: 1 szklanka mąki Tradycyjnej(...)blat ciasta posmarować połową dżemu wiśniowego . Na dżem wyłożyć większą część kremu . Na kremie ułożyć wiśnie . Spód drugiego blatu posmarować odrobiną kremu i nałożyć na spodnie ciasto . Wierzch posmarować resztą kremu i zetrzeć na wierzch wafelka Grześka . Odstawić do lodówki na kilka godzin . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliniedzielny deser polecam babeczki sezamowe z czekoladowym kremem. Ostatnio mam cały czas ochotę na sezam. Bardzo lubię tahini, zawsze mam w lodówce. Przyrządzam z niego sosy, dodaję do ciast, kremów, a nawet do kawy. Dzisiaj upiekłam babeczki sezamowe z tahini. Pyszne, puszyste babeczki przeuroczo pachnące sezamem. Babeczki posmarowałam czekoladowym kremem. Zgadnijcie, czy dodałam do niego tahini? No pewnie! Czekolada
codojedzeniaPewnie już pisałam, że w mojej rodzinie nie przepada się za "suchymi" (bez kremów) ciastami. O babkę, chociaż superwilgotną, musiałam stoczyć poważny bój. No może nie tak poważny, w końcu to ja jestem domowym cukiernikiem ;) (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments
Życie zamknięte w smakuDziś mam dla Was przepis na jedno z moich ulubionych ciast, które wygląda pięknie, a smakuje jeszcze lepiej. Kruchy spód połączony z delikatną kremową pianką i
Cynamonowe szczęścieZazwyczaj piekę tradycyjne, duże torty, jednak czasem potrzebny jest mały, symboliczny torcik:) Ten jest malutki i zupełnie inny od tradycyjnego tortu. Przede wszystkim ciasto jest bardzo wilgotne a krem bardzo prosty, aczkolwiek niecodzienny:) Do ciasta wykorzystałam Olej ze słonecznika , który otrzymałam jakiś czas temu do przetestowania... Ciasto: 200g mąki pszennej , 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 łyżki kakao(...)czekoladowe serduszka. Kawę rozpuścić we wrzątku, lekko przestudzić i wraz z cukrem pudrem dodać do śmietany. Dokładnie wymieszać. Masą przełożyć blaty ciasta. Wierzch i boki ciasta udekorować resztą kremu. Posypać startą na dużych oczkach czekoladą oraz pokruszoną bezą. Udekorować serduszkami. Wstawić na kilka godzin do lodówki
Z miłości do słodkościDodajemy 3 łyżki nutelli i mieszamy. W czekoladowym mleku maczamy biszkopty, a następnie wykładamy nimi dno formy do ciasta. Mleko zagęszczamy kolejnymi 6-cioma łyżkami nutelli i tak powstałą masę odstawiamy do wystygnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty, jasny krem. Dodajemy serki mascarpone i dalej miksujemy. W oddzielnej misce ubijamy(...)sztywno mocno schłodzoną śmietankę. Przekładamy ją do kremu i delikatnie wszystko razem mieszamy. Połowę kremu nakładamy na biszkopty. Na krem nakładamy masę mleczno - czekoladową a na nią drugą część kremu. Ciasto wkładamy do lodówki na 4-5 godzin (najlepiej na noc). Przed podaniem oprószyć kakao
Qchnia po prostupołożyć na ściereczce w taki sposób, aby papier do pieczenia był na górze. Delikatnie ściągnąć go z ciasta. Pracując szybko zwinąć jeszcze gorące ciasto w roladę razem ze ściereczką, wzdłuż dłuższego boku. Odłożyć do całkowitego wystudzenia. Krem truflowy z rodzynkami: Cukierki pokroić na mniejsze kawałki, czekoladę posiekać. Do garnuszka przelać śmietankę. Postawić na niedużym ogniu i mocno podgrzać(...)razem na wolnych obrotach miksera, do otrzymania gładkiego, sztywnego kremu ( ubijanie nie trwa długo, krem szybko gęstnieje ). Do gotowego kremu wmieszać rodzynki. Roladę rozwinąć, usunąć ściereczkę. Ciasto równomiernie nasączyć przygotowanym ponczem. Wyłożyć krem truflowy, rozsmarować na całej powierzchni. Zwinąć z powrotem w roladę. Włożyć do lodówki do schłodzenia, na około 1 godzinę. Polewa czekoladowa: Czekoladę posiekać Śmietanę kremówkę umieścić
Opowieści z piekarnikaRafaello na krakersach... Warstwy lekko słonych krakersów. A pomiędzy nimi kokosowy krem budyniowo-maślany. Wierzch oprószony wiórkami kokosowymi. Pyszne ciasto nie wymagające pieczenia. Zapraszam! Składniki: Krem kokosowy: 2 żółtka; Opakowanie cukru wanilinowego (16 g); 3/4 szklanki białego cukru; 2 płaskie łyżki mąki pszennej; 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej; 500 ml mleka; 250 g miekkiego masła; 150 g wiórków kokosowych. Dodatkowo(...)najlepiej to na całą noc, aby krakersy miały czas nasiąknąć kremem. Masło w kremie można zastąpić margaryną. Smak kremu kokosowego można wzbogacić o kilka kropel olejku migdałowego. Krem w cieście jest bardzo słodki, więc można śmiało zmniejszyć ilość cukru. Ciasto, z uwagi na dodatek masła do kremu, jest dość ciężkie. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni MiejskaByło już brownie banana split teraz kolej na pyszne babeczki, czy tez muffinki banana split. Pysznie bananowe ciasto, krem, owoce i czekolada i odjazd na maxa. Polecam zarówno dla mniejszych jak i większych łasuchów. Robi się szybko i prosto. Przepis na ciasto z tej strony . Smacznego. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikCiasto powstało na bazie innego ciasta . Zrobiłam inny krem i użyłam brzoskwiń zamiast ananasów. Ciasto jest wilgotne ze względu na jabłka. To naprawdę udane połączenie smaków. Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki 5 jabłek 1 i 1/2 szklanki cukru kryształu 4 jajka 1 szklanka siekanych orzechów włoskich 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Krem: 1 puszka brzoskwiń cukier(...)zrobić budyń. Chwilkę jeszcze gotować na małym ogniu, aż nie zgęstnieje. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. 4. Masło w temperaturze pokojowej utrzeć dodając po łyżce zimnego budyniu. 5. Na cieście wyłożyć krem, ułożyć pokrojone cząstki brzoskwiń i zalać tężącą galaretką. Schłodzić, by galaretka dobrze stężała. Smacznego
Kuchnia domowa Anisztywno białek, naprzemiennie dodawać płynne i suche składniki. Cały czas dokładnie, bardzo delikatnie mieszając ciasto drewnianą łyżką. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Wylać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza przez 25 minut. Krem czekoladowy ganache: Do garnka wlać śmietanę kremówkę. Dodać do niej cukier puder oraz masło. Zagotować. Zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę. Mieszać bardzo(...)wystudzony ganache czekoladowy. Ubijąc do momentu, w którym krem jest wystarczająco gęsty a składniki są ze sobą dobrze połączone (kilkanaście sekund). Na koniec dodać wiśnie. Wymieszać delikatnie z kremem. Złożenie ciasta: Biszkopt przekroić wzdłuż. Na pierwszy błat wyłożyć połowę kremu. Rozsmarować. Przykryć drugim blatem, na który wyłożyć pozostały krem. Na wierzch wylać tężejącą galaretkę. Ciasto wstawić do lodówki
mecookssztywno białek, naprzemiennie dodawać płynne i suche składniki. Cały czas dokładnie, bardzo delikatnie mieszając ciasto drewnianą łyżką. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Wylać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza przez 25 minut. Krem czekoladowy ganache: Do garnka wlać śmietanę kremówkę. Dodać do niej cukier puder oraz masło. Zagotować. Zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę. Mieszać bardzo(...)wystudzony ganache czekoladowy. Ubijąc do momentu, w którym krem jest wystarczająco gęsty a składniki są ze sobą dobrze połączone (kilkanaście sekund). Na koniec dodać wiśnie. Wymieszać delikatnie z kremem. Złożenie ciasta: Biszkopt przekroić wzdłuż. Na pierwszy błat wyłożyć połowę kremu. Rozsmarować. Przykryć drugim blatem, na który wyłożyć pozostały krem. Na wierzch wylać tężejącą galaretkę. Ciasto wstawić do lodówki
mecooks