masła Dodatkowo 2 paczki delicji o smaku owocowym 2 galaretki pomarańczowe Wykonanie: Ciasto Białka ubić z cukrem, dodając żółtka i resztę składników. Ciasto piec około 30-40 minut w temperaturze 170 stopni. (Można upiec ciemny biszkopt). Krem Odlać(...)brzoskwiń i uzupełnić wodą do 1/2 litra. Z soku, dodając cukru do smaku,ugotować 2 budynie. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń. Masę podzielić na 2 części. Przełożenie ciasta: Ciasto - krem - ułożone delicje -krem -brzoskwinie, Całość zalać tężejącą galaretką pomarańczową. Źródło: 183 nowe przepisy Siostry Anastazji
PychotkaaaPyszne, bezglutenowe ciasto z kremem. Połączenie wilgotnego, mocno czekoladowego spodu i delikatnej, puszystej bitej śmietany, przełamane świeżymi, sezonowymi owocami. Nic tylko rozkoszować się chwilą przy jedzeniu tego smakołyku. Przekonajcie się sami :) Składniki: 300 g czekolady (ja dałam 2 mleczne i 1 gorzką) 150 g masła 6 jajek 100 g cukru Dodatkowo: 250 ml śmietanki 30 % ( zimnej(...)zapadnie się tworząc miejsce na krem. Przygotowanie kremu: Mocno schłodzoną śmietankę wlać do misy miksera, dodać mascarpone, cukier puder i powoli zacząć ubijać stopniowo zwiększając obroty miksera. Wyłożyć krem na ciasto i ułożyć pokrojone owoce. Smacznego 😊 źródło: klik
Słodka StrefaKiedy powstaną grudki dodać żółtko i nadal siekając (lub podczas pracy robota) dolać 1 - 2 łyżki zimnej wody. Szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut. Przygotować krem. Podgrzać mleko z odłożonymi ziarnami wanilii. W misce ubić żółtka z mąkami i cukrem, aż powstanie jasna masa(...)lodówki i ogrzać. Rozwałkować na grubość ok 1 - 2 mm i wymiary nieco większe od foremki (12x 35 cm, moja było trochę mniejsza, ale zostało mi trochę ciasta i kremu). Rozłożyć ciasto w foremce tak, tak, aby pokrywało dno i boki. Odciąć wystające fragmenty ciasta i nakłuć dno widelcem. Schłodzić przez 30 minut. Piekarnik rozgrzać
Sto kolorów kuchnibudyniowy. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, dodajemy proszek budyniowy. Ugotowany budyń studzimy, Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Składanie ciasta: na połowie ciasta rozsmarowujemy połowę kremu, na krem układamy biszkopty nasączone w galaretce, a na nie pozostały krem, który przykrywamy drugą częścią ciasta. Całość można dodatkowo polać rozpuszczoną czekoladą
Cynamonowe szczęścieCiasto leśny mech miałam w planach już od dłuższego czasu. Oczywiście w wersji lekko uzdrowionej. Do tego ciasta na krem zawsze pasowała mi śmietanka z mleka kokosowego, a nie kremówka, dlatego to właśnie jej użyłam w przepisie. Myślę, że lekko kokosowy posmak doskonale sprawdza się w tym cieście, a do tego użycie stałej części mleczka kokosowego powoduje, że do zrobienia(...)stałą część mleczka kokosowego, dodać 5 łyżek erytrytolu i ubijać przez chwilę mikserem na puszystą masę Ciasto przekroić na 2 części. Na dolną część wyłożyć krem kokosowy. Z górnej zielonej części ciasta wybrać łyżeczką zielony środek i wyłożyć na krem.Wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc. * Erytrytolu można dodać mniej lub więcej - w zależności
Healthy food explorers.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); CIASTO SZPINAKOWE Z KREMEM CYTRYNOWYM I MIĘTĄ Składniki na ciasto: - 500 gramów szpinaku rozdrobnionego (około, 450 albo 400 też będzie ok) - 250 gramów cukru - 3 jajka - 150 gramów mąki pszennej - 200 gramów mąki(...)sokiem z 1 i 2 jajkami. Cały czas mieszamy aż do zagotowania. Po zagotowaniu dodajemy 1/3 szklanki wody zmieszaną z 1 łyżką mąki ziemniaczanej. Mieszamy do zgęstnienia. Wylewamy krem na ciasto i zostawiamy do ostudzenia. Składniki do warstwy śmietanowej: - 750 mililitrów śmietanki kremówki - 2-3 śmietan-fixy lub zamiennie żelatyna - 3-4 łyżki cukru pudru - listki świeżej mięty - syrop cukrowy
Życie zamknięte w smakuokazji urodzin bloga upiekłam tort. Choć nie jestem ich zwolenniczką. Po prostu nie umiem ich piec i dekorować hehe. Przepis na ciasto wzięłam z gazetki "Gotuj krok po kroku" i trochę go zmodyfikowałam. Tort przełożyłam kremem maślanym z mlekiem w proszku i kawałkami brzoskwiń. Do kremu dodałam także sok z cytryny, aby był delikatnie kwaśny. Tort oblałam polewą z nutelli(...)masę, dodać ostudzone mleko z cukrami, mleko w proszku i sok z cytryny. Brzoskwinie osączyć (jedną połówkę zostawić do dekoracji), pokroić na kawałki i dodać do kremu. Placki przełożyć kremem. Ciasto wstawić do lodówki. Do garnuszka włożyć nutellę, masło i wlać śmietanę kremówkę, całość podgrzewać tylko do połączenia składników. Lekko ostudzić i wylać na ciasto. Ciasto ponownie schłodzić w lodówce
Zakątek rozkoszy kulinarnychNiesamowicie prosty w wykonaniu przysmak z gotowego ciasta francuskiego, który możemy wykonać nawet w ostatniej chwili tuż przed świętami. Wystarczą dwa blaty ciasta, odrobina kremu czekoladowego i gotowe. Na pewno pozytywnie zaskoczymy nim wszystkich gości :) Składniki: 2 gotowe blaty ciasta francuskiego 1/2 słoiczka kremu czekoladowego (np. Nutella) 2 żółtka (do posmarowania) 1 łyżka mleka Na blacie ułożyć arkusz papieru(...)pieczenia. Na nim rozwinąć jeden blat ciasta francuskiego i posmarować go (dosyć cienko) kremem czekoladowym (fot.1) . Przykryć drugim blatem ciasta francuskiego. Dobrze docisnąć. Wyciąć kształt choinki, a następnie z obu stron (zostawiając odstęp na środku, imitujący trzon choinki) ponacinać poziome paski, mniej więcej o szerokości 3 cm (fot.2) . Tak przygotowaną choinkę delikatnie przełożyć na największą blaszkę z piekarnika
Świat CiastaIlość porcji: cała blacha Ciasto I: 2,5 szklanki mąki 1 margaryna 6 żółtek 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto II: 6 białek 1 niepełna szklanka cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 150g orzechów włoskich Krem: 0,5 margaryny 1 puszka mleka krówkowego 1 czekolada deserowa lub gorzka 2 łyżki kakao wiórki kokosowe do posypania Ciasto I Wszystkie składniki wykładamy(...)niej zimne mleko, rozpuszczoną czekoladę w kąpieli wodnej (nieco przestudzoną) oraz dwie łyżki kakao. Całość dokładnie mieszamy (może być za pomocą miksera). Ostatnia część to przekładanie. Na ciasto wykładamy część kremu, posypujemy wiórkami kokosowymi i przykrywamy drugim ciastem. Smarujemy kremem z wierzchu i po bokach. Całość posypujemy wiórkami kokosowymi
Kolizje Smakówszklanki cukru pudru - 1/3 szklanki niesłodzonego kakao - 2 duże czubate łyżki mąki ryżowej - 2 duże łyżki startej gorzkiej czekolady - 1/4 miękkiego masła - aromat do ciasta waniliowy - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Krem - 100g miękkiego masła - 250g mascarpone - 100ggorzkiej czekolady - 2-3 łyżki ciemnego kakao do wypieków - 2 łyżki cukru pudru Sposób przygotowania: Krem Czekoladę siekamy i roztapiamy(...)czasie wyjmujemy je z piekarnika i na 5 minut pozostawiamy w blaszce. Czytą kuchenną ścierkę posypujemy cukrem pudrem i zawijamy ciasto w rulon. Odstawiamy do wystygnięcia. Przekładamy ciasto kremem, zawijamy i wstawiamy na 3 godziny do lodówki
Pan i Pani Smith w kuchnizawsze staram się je do końca dobrze wykorzystać;)) Dlatego zrobiłam kruchą tartę z pyszną masą budyniową i świeżymi truskawkami. Krem jest bardzo delikatny i wspaniale komponuje się z truskawkami. Zapewniam, że na jednym kawałku się nie skończy! Ciasto: 125g masła lub margaryny, 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej, 3 łyżki cukru, 3 łyżki zimnej wody(...)napęczniała. Do gotującego się mleka wlać rozrobioną masę z żółtek i mąki oraz żelatynę. Ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce zimnej masy budyniowej. Krem wyłożyć na ciasto, w masę wetknąć kilka truskawek, resztę rozłożyć na wierzchu. Schłodzić. Galaretkę rozpuścić w 300ml wrzątku, przestudzić. Tężejącą galaretką posmarować truskawki, by nie ściemniały. Schłodzić
Z miłości do słodkościKolejny przepis na pyszne ciasto do kawy. Tym razem z kremem i galaretką. Polecam przygotować je nie tylko na weekend. Składniki : * biszkopt z tego przepisu * 330ml śmietanki 30% * 250g mascarpone * 4 wafelki Prince Polo * puszka brzoskwiń(...)galaretki truskawkowe Przygotowanie : Biszkopt nasączyć sokiem z brzoskwiń. Kremówkę ubić z mascarpone. Dodać pokrojone wafelki oraz brzoskwinie. Krem wyłożyć na biszkopt. Galaretki rozpuścić w 500ml wrzątku. Wystudzić. Wylać na krem. Ciasto schłodzić
Magiczne Życie Martycukrem przez kilka minut, dodać kokos, połączony z kaszą i jeszcze chwilę miksować, tylko do połączenia składników. Pierwszy spód ciasta posmarować połową dżemu z aronii, wyłożyć cały krem, wyrównać. Drugi placek ciasta posmarować pozostałym dżemem i ułożyć go na wierzchu, lekko dociskając. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez około 12 godzin. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Ciasto najlepiej smakuje podane
Domowa cukiernia Ewywrzenia. Dodajemy resztę cukru, mleka, mąkę kukurydzianą oraz żółtka.Chwilę gotujemy. Gdy masa przestygnie mieszamy ją z masłem utartym z cukrem pudrem oraz likierem kawowym. Na blat ciasta nakładamy krem, na to układamy plasterki banana i znów krem, przykrywamy blatem ciasta. Ponownie nakładamy krem, plasterki banana, krem i przykrywamy blatem. Boki tortu smarujemy resztą kremu i schładzamy w lodówce
Zainspirowana w kuchniwcześniej wyłożoną papierem. 2. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, dodajemy do niej suchy proszek kisielowy. Miksujemy na najniższych obrotach, żeby składniki się połączyły. Pianę wykładamy na ciasto ciemne. Pieczemy w 180 stopniach 40 minut. Studzimy. Wkładka serowa: 7 żółtek 200 g cukru pudru 150 g masła budyń waniliowy (40 g bez cukru) 600 g zmielonego sera białego(...)budyń. Studzimy. Miękkie masło ucieramy, stopniowo dodajemy budyń, miksujemy, żeby składniki ładnie się połączyły. Przełożenie ciasta: ciasto jasne z bezą czekoladową i bakaliami - połowa kremu - wkładka serowa - druga połowa kremu - ciasto ciemne z bezą wiśniową - polewa czekoladowa
kruche babeczki