Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Puszek Toffi z Krówką Składniki: Biszkopt: 3 duże jajka – osobno żółtka i białka 1/2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 szklanki cukru 2 łyżki kakao bez cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 500ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 450g masy krówkowej z puszki(...)wylać na biszkopt w blaszce, wyrównać. Na wierzchu poukładać biszkopty dobrze nasączone w kawowym ponczu ( patrz FILM ). Pomiędzy biszkoptami proszę zachować około 2cm odstępy. Na biszkopty wyłożyć pozostały krem i wyrównać. Ciasto Puszek Toffi wstawić do lodówki na całą noc. 10. Dobrze schłodzone ciasto wyjąć z blaszki i ułożyć na paterze. Czekoladę roztopić w mikrofalówce lub na parze i przelać
Mała Cukierenkawiększej satysfakcji niż zjedzony kawałek pysznego miodownika podczas stołu świątecznego. Miodownik z tego przepisu wychodzi bardzo smaczny, lekko kruchy, przełożony pysznym kremem budyniowym i polany uroczą, błyszczącą polewą czekoladową. Bardzo gorąco polecam przepis do wypróbowania. Składniki: Ciasto: 500-550 g mąki 100 g masła 100 g cukru (ja użyłem trzcinowego) 2 jaja 3 łyżki śmietany 3 łyżki miodu łyżeczka(...)warstwą powidła śliwkowego i nakładamy część kremu budyniowego, przykrywamy drugą częścią ciasta i tą czynność powtarzamy z każdym blatem ciasta.Ostatni blat układamy równą częścią do góry, a boki ciasta smarujemy pozostałym kremem. W malakserze mielimy pozostałe skrawki ciasta i nimi dekorujemy boki ciasta. W rondelku łączymy wszystkie składniki polewy, podgrzewamy do połączenia się składników, lekko studzimy
Kuchnia Łukaszałyżek cukru 5 łyżek mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Krem 3 szklanki mleka 2/3 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki tortowej 1 kostka margaryny 1 słoik dżemu lub powideł (śliwkowych ) Wykonanie Składniki na ciasto miodowe wrzucić do miski, za pomocą miksera wyrobić Ciasto podzielić na dwie części, każdą część(...)ugotować, budyń odstawić do przestudzenia. Margarynę miksujemy dodając po łyżce przestudzonego budyniu, następnie układamy ciasta 1 -ciasto miodowe smarujemy 1/2 słoika dżemu lub powidłami, wykładamy połowę utartego kremu 2 - ciasto biszkoptowe smarujemy pozostałym dżemem i kremem Przykrywamy całość ciastem miodowym Dekorujemy czekoladą (mleczną, gorzką lub białą) rozpuszczoną w kąpieli wodnej Ciasto odstawić w chłodne miejsce
kgwjanczewoBabka przekładana kremem i truskawkami. Koniecznie spróbujcie, bo warto wypróbować. Pracy nie ma przy niej zbyt wiele, a pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Moja mała podpowiedź. Ciasto przed przełożeniem kremem najłatwiej wybrać łyżką do lodów. Ciasto, które Wam pozostanie można wykorzystać do zrobienia bajaderek lub ciasteczek. Najprościej zjeść lub przygotować deser w pucharkach. Ciasto 4 jajka(...)margaryną i posypać kaszą manną. Wlać ciasto ciemne, a następnie jasne Piec około 50 min w 180 stopniach C. Po wystudzeniu przekroić babkę w połowie. Wyjąć łyżką część ciasta i napełnić kremem. Na kremie ułożyć truskawki i przyłożyć drugą częścią babki. Polać polewą i posypać posypką czekoladową
O kuchni z uczuciemCiasto Kakaowa Krówka z Krakersami – Zapraszam na pyszne ciasto z masą krówkową, krakersami i kremem kakaowym. Jest ciekawe w smaku, proste w przygotowaniu i wygląda apetycznie. Krakersy dodają odrobinę słonego posmaku i środek jest delikatnie chrupiący. Aby smaki dobrze się przegryzły, ciasto powinno przez noc postać w lodówce. Proszę pamiętać, aby składniki na krem były w temperaturze pokojowej. Polecam… Zapraszam(...)kremem. Ułożyć 3. warstwę krakersów i posmarować je pozostałym kremem. Na wierzchu położyć drugą cześć biszkoptu, nasączyć go pozostałym ponczem. Wierzch: 10. Śmietankę kremówkę ubić z kakao, cukrem pudrem, fixem i cukrem wanilinowym. Przełożyć ją do rękawa cukierniczego z metalową tylką (użyłam Wilton A1) i na wierzchu ciasta zrobić ozdobne rozetki. Ciasto posypać wiórkami czekolady i wstawić na całą
Mała Cukierenkarozpuszczamy w 2 łyżkach wody. Odstawiamy do napęcznienia na 5 minut. Następnie podgrzewamy ją w kąpieli wodnej (szklankę wstawiamy do wody i podgrzewamy, nie gotujemy!). Dodajemy do kremu i delikatnie miksujemy. Złożenie ciasta: Biszkopt nasączamy alkoholem (opcjonalnie), wykładamy połowę kremu, przykrywamy blatem bezowym, wykładamy resztę kremu i ostatni blat bezowy
VioletoweKucharzenieLeśny mech - ciasto zawdzięcza swój kolor szpinakowi i niewielkiemu dodatkowi szczawiu. Dekoracja może być dowolna – owoce (pewnie najlepiej leśne, chociaż bardzo polularne są pestki granatu), ja udekorowałam kremem i kwiatkami. ciasto: 240 g pulpy ze szpinaku (zmiksowany szpinak świeży lub mrożony), 40 g pulpy ze szczawiu, 100 ml soku z cytryny, 200 g cukru, 4 jajka, 120 ml oleju rzepakowego(...)zamieszać. Herbatę wymieszać z rumem, sokiem z cytryny i cukrem. Ułożyć jedną część biszkotu, nąsączyć go, następnie ułożyć na nim 1/2 kremu. Przykryć drugim plackiem, nasączyć. Posmarować brzegi ciasta i kremem, resztę ułożyć na wierzchu – jak?, to zależy od naszej fantazji. Boki ciasta obsypać pokruszonym ciastem (tego z wierzchniej warstwy ciasta). Wierzch ozdobić według uznania. Ja przybrałam kwiatkami. Można dekorować
królestwo garówtrzy równe części i z każdej części upiec placek na blaszce o wymiarach 23x38 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w 180 stopniach C. Wystudzić ciasto na kratce. Krem 500 g masła 3 jajka 100 g czekolady mlecznej 150 g cukru kryształu 2 łyżki rumu Jajka z cukrem ubić na parze. Uważać, aby temperatura nie była zbyt(...)ubiłam na sztywno mikserem. Masło utrzeć na gładko, a następnie dodać wystudzone i ubite jajka. Wlać roztopioną czekoladę i zmiksować. Rum wymieszać z 1/3 szklanki wody i nasączyć ciasto. Podzielić krem na dwie części i przełożyć placki. Polewa 130 g margaryny 5 łyżek cukru pudru 3 łyżki kakao 2 łyżki wody 5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany 1 łyżka żelatyny
O kuchni z uczuciemKorzystam z truskawek ile się da :) nie przejadły mi się jeszcze , dlatego proponuje tym razem czekoladowe ciasto z truskawkami. Bardzo smaczne jest połączenie czekolady z truskawkami , przełożone lekkim kremem. Wymiary blaszki: 24 x 28 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 20 minut Składniki: 4 jajka 180 g cukru 1 op. cukru wanilinowego 16 g 120 g mąki(...)czasie studzimy i przekrajamy wzdłuż na dwie części. Krem : Z mleka, 80 g cukru i budyniu , przygotowujemy gęsty krem. Masę studzimy i miksujemy z miękkim masłem na gładki krem. Czekoladowe ciasto z truskawkami: Połowę budyniu wykładamy na spodzie biszkoptu. Krem przykrywamy drugim blatem Wierzch smarujemy resztą kremu. Truskawki myjemy. wyjmujemy szypułki, kroimy na mniejsze kawałki i układamy
Słodkości i nie tylkowww.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Kokosowe Bounty Składniki: Biszkopt: 5 jajek – osobno żółtka i białka 40g kakao bez cukru 120g mąki pszennej (użyłam tortowej) 180g jasnego brązowego cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 100ml oleju Do nasączenia: 110-120ml wody 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki cukru pudru Krem kokosowy: 850ml mleka 1 budyń waniliowy(...)przełożyć do miski i zalać ją gorącą śmietanką, odczekać 30 sekund i po tym czasie, mieszać, aż czekolada się roztopi, powstanie gładki, czekoladowy krem ( patrz FILM ). 11. Czekoladowy krem wylać na ciasto w blaszce i wyrównać. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi i ciasto wstawić do lodówki na całą noc. 12. Ciasto można ostrożnie wyjąć z blaszki. Batoniki kokosowe pokroić na kawałeczki
Mała CukierenkaZnane ciasto kto go nie lubi A może w tej odsłonie zapraszam do skosztowania Składniki Biszkopt 1 - 3/4 szklanki mąki - 1/4 mąki ziemniaczanej - 2 czubate łyżki kakao - 1 szklanka cukru - 6 jajek - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Biszkopt 2 - 1 szklanka mąki - 2 budynie czekoladowe - 1 szklanka cukru - 6 jajek - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia krem(...)dodać 1/2 szklanki przegotowanej wody i wódkę (nie koniecznie) nasączyć biszkopt Posmarować cienką warstwę kremu -W drugim biszkopcie wyciąć literatką otwory Wykrojone ciasto położyć na posmarowany krem ,nasączyć ciasto Do każdego otworu dać krem wcisnąć ćwiartkę brzoskwini przykryć resztę kremu - na górę dać drugą połowę biszkoptu nasączyć i oblać polewą Polewa - Nutellę rozpuścić z margaryną
W królestwie smaków Beatyubijać do momentu aż będzie gęsta, ale nie sztywna. Następnie do śmietany dodać zimne serki mascarpone i ubijać do zwartej jednolitej masy (ale nie za długo). Dolny blat ciasta posmarować cieniutko kremem śmietanowym. Na krem wyłożyć zastygniętą galaretkę z malinami (formę odwracamy do góry dnem bezpośrednio na biszkopt z kremem, zdejmujemy delikatnie folię spożywczą). Na maliny w galaretce wykładamy masę
In my kitchenwygodnie jest ułożyć sobie na czystych kawałkach papieru do pieczenia, wtedy można przesuwać je swobodnie po blacie i mniej się kruszą, a kiedy ciasto będzie gotowe po prostu odklejamy papier i przekładamy na talerz. Masło na krem powinno być bardzo miękkie. Budyń rozpuszczamy w niewielkiej ilości mleka. Resztę mleka gotujemy w garnku z cukrem ciągle mieszając. Kiedy mleko zacznie się(...)Krem dzielimy na dwie części: do jednej dodajemy pokrojone orzechy i czekoladę. Mieszamy i nakładamy na pierwszy spód. Pierwszy spód przykrywamy drugim i nakrapiamy ponczem. Brzegi i wierzch ciasta smarujemy kremem. Brzegi ciasta obsypujemy wiórkami czekoladowymi. Z obranych migdałów układamy „ramkę” na wierzchu ciasta. Wierzch ciasta smarujemy kajmakiem (jeśli jest zbyt gęsty można nieco go podgrzać). Do dekoracji
CiastkozercyDawno nie piekłam nic z truskawkami a truskawki są dostępne w sklepach ;) Polecam to czekoladowe ciasto z truskawkami. Bardzo smaczne jest połączenie czekolady z truskawkami , przełożone lekkim kremem. Wymiary blaszki: 24 x 28 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 20 minut Składniki: 4 jajka 180 g cukru 1 op. cukru wanilinowego 16 g 120 g mąki(...)czasie studzimy i kroimy wzdłuż na dwie części. Krem: Z mleka, 80 g cukru i budyniu , przygotowujemy gęsty krem. Masę studzimy i miksujemy z miękkim masłem na gładki krem. Czekoladowe ciasto z truskawkami: Połowę budyniu wykładamy na spodzie biszkoptu. Krem przykrywamy drugim blatem Wierzch smarujemy resztą kremu. Truskawki myjemy. wyjmujemy szypułki, kroimy na mniejsze kawałki i układamy
Różne smaki w kuchniteż połówki orzeszków i te z kremem). Ciasteczka najlepsze są, gdy poleżą trochę i skruszeją od kremu (od razu też są pyszne, lekko chrupiące, półkruche, ale po kilku godzinach to jak ze Stefanką-przyjemnie miękną:)). Małe słodkości z nieco odmiennego, zarazem oryginalnego ciasta półkruchego dedykuję Akademii Kulinarnej Whirlpool - obchodzicie 3. urodziny i z tej okazji życzę Wam powodzenia w dalszym(...)nich małą foremką wycinamy dziurki (musimy mieć taką samą ilość całych spodów i "przykrywek" z dziurką). Pieczemy w 180 stopniach 12-15 minut (do zrumienienia). Postępujemy tak do wyczerpania ciasta. Krem: Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i wlewamy do śmietany (jednocześnie cały czas miksując), dodajemy mascarpone i całość dokładnie łączymy. Nadziewanie: Połówki orzeszków
Kolorowy Przepisownik