ciasta z borowkami - 1003 przepisów (strona:34/67)

Karmelowa tarta z owocami dla zabieganych mam 142

przypadkiem. Tak podobno było również z tartą tatin, którą roztargniona (może zakochana?) kucharka próbowała uratować odwracając do góry dnem, po tym jak nieopatrznie ułożyła na dnie formy nadzienie zamiast ciasta. Historia historią, ważne jest natomiast, że ten rodzaj tarty jest super-przyjacielem zabieganych adeptów sztuki kulinarnej, z racji na prostotę wykonania. Jedyny trudniejszy moment pojawia się na samym końcu(...)żal było nie pokombinować. Tak oto powstała: Karmelowo – owocowa tarta zabieganych mam Składniki: 4 jabłka szklanka malin szklanka borówek amerykańskich (najlepiej z polskiej plantacji) 4 łyżki brązowego cukru 100 g masła 1 opakowanie gotowego ciasta kruchego* Formę na tartę smarujemy delikatnie masłem. Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki. Pozostałe owoce myjemy. Na suchej patelni karmelizujemy cukier (podgrzewamy

Patchwork
Pleśniak 353

ewentualnie zwykły cukier waniliowy)2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (po 40 g)2 łyżki olejuok. 500 g dowolnych owoców (borówki, truskawki, maliny itp.)cukier puder do oprószeniaPleśniak - Sposób przygotowania:Masło bardzo drobno siekamy, dodajemy pozostałe składniki na ciasto i zagniatamy. Powstałą masę dzielimy na dwie części, jedna ok. 60% druga 40%. Wkładamy do zamrażalki na minimum 2 godziny.Po

Słodka Strona
Tarta z kremem waniliowym i owocami 115

wanilii, 240 g cukru pudru, 4 żółtka, 15 g żelatyny, 2 łyżki mleka 600-700 g owoców (porzeczki, maliny, borówki) Mąkę, pokrojone masło, cukier, żółtka i skórkę włożyć do malaksera, szybko zmiksować. Przełożyć na blat lub do miski – zlepić ciasto w kulę, zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 60 minut. Formę do tarty lub tortownicę wysmarować masłem. Ciasto

królestwo garów
Jogurtowiec z malinami i borówkami 647

Ciasto bardzo sezonowe. Zrobiłam go według receptury Doroty. Bardzo nam przypadło do gustu i z pewnością jeszcze do niego wrócę.   Składniki: Spód: 1,5 szklanki mąki 3 żółtka 125 g masła 4 pełne łyżki cukru pudru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia(...)Masa jogurtowa: 1 litr jogurtu naturalnego (odradzam grecki) 1 szklanka cukru 2 budynie śmietankowe bez cukru 3 białka 1 szklanka borówek leśnych 1/2 szklanki malin 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej Sposób wykonania: 1. Składniki na spód łączymy, zagniatamy ciasto. Wykładamy na blaszkę o wymiarach 20x35cm. Powierzchnię wyrównujemy, nakłuwamy widelcem i pieczemy przez ok 20 minut w 180 st. C. Studzimy

Kuchnia domowa Ani
DROŻDŻÓWKI BEZGLUTENOWE 204

łyżeczka siemienia lnianego - 1 łyżeczka babki płesznik - białko do posmarowania - szklanka owoców sezonowych (u mnie to co akurat dojrzało w ogrodzie: poziomki, borówki, agrest, porzeczka) - cukier (zależy jak słodkie masz owoce) - odrobina wody WSZYSTKIE SKŁADNIKI NA ciasto dokładnie wymieszaj za pomocą miksera, najlepiej miksuj kilka minut. Miskę przykryj wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce aby wyrosło (około 20 minut

Kuchnia bezglutenowa Loli
Ciasto omletowe z porzeczkami i lukrem 107

foremki :) Urok tego ciasta polega na połączeniu smaków słodkiego i kwaśnego oraz na jego konsystencji. Nie, to nie jest pomyłka - w tym cieście nie ma żadnych środków spulchniających ani zapachowych! Wersja z dodatkiem czerwonego agrestu i borówki amerykańskiej Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Jagodzianki 173

Zapraszam! Jagodzianki Składniki: 500g mąki pszennej\ 50g drożdży świeżych 1 jajko 3 żółtka 100g cukru 100g masła 1 szklanka ciepłego mleka 16g cukru waniliowego szczypta soli nadzienie: 1/2 L borówek, 3-4 łyżeczki cukru Przygotowanie: Zrobić rozczyn: pół szklanki letniego mleka, łyżka cukru, łyżka mąki i pokruszone drożdże wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce. Masło rozpuścić i odstawić(...)Powinno być lśniące i jednolite. Uformować w kulę, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie, gdy ciasto zwiększyło swoją objętość należy jeszcze raz delikatnie wyrobić. Odcinać w miarę równe kawałki mniejsze od pięści. Każdą porcję spłaszczać na dłoni, nadziewać borówkami obtoczonymi w cukrze i sklejać bułeczki. Uformowane kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, lub do okrągłej formy

Tagebuch po polsku
Marcepanowe szachownice 179

ciasteczka w których łączymy ciekawy wygląd, słodycz marcepanu i lekką kwaskowość konfitury z borówek. Idealne zestawienie na świąteczne ciasteczka.Z mąki, cukru pudru, jajka, rumu i posiekanej margaryny szybko zagnieść kruche cisto i podzielić je na dwie części, do jednej dodać kakao i ponownie wyrobić. Z obu ciast uformować kule i włożyć na minimum 1 godzinę do lodówki.Po tym czasie(...)ciasto pociąć na plasterki o grubości 4-5 mm (fot.2). Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200ºC przez około 12 minut. Wystudzić na kratce.Z masy marcepanowej formować cienkie wałeczki i na połowie porcji ciastek układać je na krawędziach, tak aby w środku powstało szczelne okienko. Następnie środki ciastek wypełnić konfiturą z borówek (fot.3

Świat Ciasta
Babeczki z kremem budyniowym i owocami 1185

waniliowego (każda po 40 g) 500 ml mleka 100 g masła Dodatkowo: ok. 15 truskawek ok. 150-200 g borówek amerykańskich mała kiść jasnych winogron (bez pestek) mała kiść ciemnych winogron (bez pestek) 1 galaretka cytrynowa lub pomarańczowa Wykonanie: Ciasto kruche: Mąkę wraz z solą przesiewamy przez sito. Dodajemy margarynę i siekamy ją razem z mąką. Następnie dodajemy cukier puder

MyCookBook.pl
Tarta z malinami i borówkami 125

serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego Owoce: owoce leśne - maliny i borówki w dowolnej ilości ;) Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kawałki masło, sól oraz cukier. Połączyć składniki, dodać żółtko i zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić pół godziny w lodówce. Piekarnik nagrzać do 190°C. Formę na tartę 24 cm wysmarować

Atlas Smaków
Torcik śmietankowo owocowy 91

łyżek cukru pudru, 750 ml śmietany kremówki, cukier waniliowy, usztywniacz do śmietany*   600 g owoców –borówki amerykańskiej, Wodę zagotować z masłem i szczyptą soli – gotować aż zacznie się dobrze pienić. Zdjąć z ognia, wsypać mąkę. Drewnianą łyżką wyrabiać ciasto - w tym czasie garnek stoi na najmniejszym ogniu. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Chwilę przestudzić i dodawać

królestwo garów
Kokosowe ciasteczka z konfiturą. Kruche ciasteczka z kokosową bezą 196

blogu dzisiaj czeka na Was przepis na kruche ciasteczka z kokosową bezą i oczkiem z konfitury z czerwonych borówek w świątecznej odsłonie. Ciasteczka nie są trudne do przygotowania i nie wymagają jakiś szczególnych uzdolnień manualnych. Wystarczy do nich okrągła foremka i worek silikonowy do wyciśnięcia równej kokosowej bezy. Takie ciasteczka ładnie zapakowane będą doskonale nadawać się do obdarowania gości jako(...)lodówce, ale j a podarowałam sobie ten etap. Wałkujemy ciasto na delikatnie podsypanej mąką stolnicy i za pomocą okrągłej foremki wykrawamy ciasteczka, które układamy na papierze do pieczenia ułożonym na blasze. Kokosowa beza 2 białka szczypta soli 100 g cukru 100 g wiórków kokosowych Konfitura z czerwonych borówek Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, partiami powoli wsypujemy cukier

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Orkiszowe ciasto z kremem z ricotty oraz galaretką i truskawkami 147

Idealne ciasto na weekend! Lekkie, wilgotne i orzeźwiające. Polecam, szczególnie w tej porze roku! Składniki: Na biszkopt orkiszowy: 3 jaja, osobno białka i żółtka 3-4 łyżki cukru 5 łyżek mąki orkiszowej typ 2000 2 łyżki mąki ziemniaczanej Na krem: 200 gram sera ricotta(...)gram białej czekolady 1 łyżka whiskey (opcjonalnie) 2 łyżki wody kokosowej Poza tym: 250 gram truskawek kilka malin garść borówek gęsty dżem truskawkowy, ja użyłam z tego przepisu (3-4 łyżki) 1 opakowanie galaretki- ja użyłam agrestowej *Aby ciasto zrobić dość szybko i sprawnie warto wszystko robić w odpowiedniej kolejności. **Użyłam tortownicy i średnicy 24 cm. Galaretkę rozpuszczam w wodzie

Mango Papaja
Gofry drożdżowe z owocami + film 169

mąki 1 szklanka ciepłego mleka 3 jajka 1/3 kostki masła lub margaryny 4 łyżki cukru 16 g cukru waniliowego 2 dag drożdży szczypta soli 200 g truskawek 125 g borówek amerykańskich 4 owoce kiwi cukier puder do posypania gofrów przepis Masło lub margarynę rozpuszczamy w garnku na małym ogniu. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka oraz wystudzony tłuszcz, wsypujemy cukier(...)owoce kiwi kroimy w kostkę a oczyszczone z szypułek i umyte truskawki na pół. Na rozgrzaną płytę gofrownicy wlewamy porcję ciasta i zamykamy górną pokrywę, gofry pieczemy od 3- 5 minut. Na gorące gofry nakładamy pokrojone kiwi, truskawki oraz borówki amerykańskie i oprószamy je cukrem pudrem

Smakowite Dania
Tiramisu z borówkami i białą czekoladą 91

borówki, posypujemy startą białą czekoladą (1 tabliczka) a następnie kakao. Ponownie układamy warstwę nasączonych biszkoptów, przykrywamy ją pozostałym kremem i posypujemy drugą tabliczką startej białej czekolady a następnie kakao. Tiramisu wkładamy do lodówki na 6 godzin, a najlepiej na całą noc. *Białka możemy wsadzić do plastikowego pojemniczka i zamrozić, rozmrożone w temperaturze pokojowej idealnie nadadzą się na pianę do ciasta

Gotowanie i blogowanie