jajko do posmarowania ciastek- brązowy cukier (Demerara) Masa śmietanowa: - 500ml fresh double cream- 250g serka mascarpone- 2 łyżki cukru pudruDodatkowo:- truskawki- kilka szt. borówek- listki mięty- cukier puder do oprószenia- skórka z cytryny Ciasto wyjmujemy z lodówki i pozostawiamy na ok. 10 minut (łatwiej je rozwinąć). Dzielimy na 8, mniej więcej, równych prostokątów. Radełkiem lub nożykiem wycinamy wewnątrz każdego(...)kształcie gwiazdki) na ostudzone ciastka. Na masie śmietanowej układamy pokrojone truskawki, borówkę, niteczki skórki cytrynowej (oczywiście cytryna uprzednio musi być wyszorowana i wyparzona), ozdabiamy listkiem mięty. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.Dla mniej wprawnych w pieczeniu, czy bardziej zabieganych, czy też zapracowanych… i nie tylko – gotowe ciasto francuskie stanowi wielkie udogodnienie. W krótkim czasie przygotujemy pyszne, aromatyczne ciastka francuskie
mojewypiekiinietylkosłownictwa polskiego dotyczącego słów borówka czy tez jagoda, nie będę rozciągać. Temat w swoim czasie został omówiony i zakończony, nazywajmy jak chcemy, smakuja zawsze wybornie...prawda? Otóż zrobienie pierogów bezglutenowych bylo lekkim wyzwaniem... otóż: Składniki na ciasto: - 1 szklanka mąki Shar na naleśniki/pierogi(...)zawiązaną masę ciasta, dognieść na stolnicy. Lekko podsupujac maka, rozwałkować ( ok 3 mm, nie za cienko bo ciasto może pękać). Wykroić szklaneczką kółeczka, łyżeczkę borówek zamykamy w środku i gotowe. Gotujemy na lekko osolonej wrzącej wodzie. Czekamy, aż wypłyną na wierzch
Lajtkraft food intolerancenawet monotonne obierania migdałów nie jest tu straszne. Smakujcie naprawdę warto. Zapraszam... Żródło "Moje wypieki" Skala smaku 10/10 - tarta pierwotnie jest z malinami ja zrobiłam z borówkami i dżemem jagodowym. Składniki na kruche ciasto: 225 g mąki pszennej 60 g cukru pudru szczypta soli 225 g masła, zimnego Formę prostokątną o wymiarach 30 x 20 cm. wyłożyć papierem(...)Wszystkie składniki na ciasto kruche wyrobić. Wcisnąć w dno przygotowanej formy i wyrównać. Podpiec w temperaturze 180ºC przez 20 minut, wystudzić przez 5 minut. Nadzienie: 150 g masła 4 jajka 150 g drobnego cukru do wypieków 150 g zmielonych migdałów 250 g bezpestkowego dżemu malinowego/ dałam jagodowy i ok 200g. 250 g świeżych malin/dałam borówki 50 g migdałów
Kubki smakudociążania ciasta w pierwszej fazie pieczenia, lecz trzeba liczyć się z tym że podczas pieczenia będzie lekko wyrastać.Upieczone ciasto schłodzić przed wyłożeniem kremu.Krem:300 ml śmietany kremówki,2 tabliczki białej czekolady.Dodatkowo:konfitury - użyłam gruszkowo-borówkowych,świeże borówki.Czekoladę roztopić. Najlepiej zrobić to w kąpieli(...)wodnej, nie będzie ryzyka, ze coś się przypali :) Roztopioną czekoladę przestudzić.Schłodzoną śmietanę ubić. Dodać płynną czekoladę i wymieszać delikatnie. Ciasto przesmarować niezbyt grubo konfiturami. Na to wyłożyć śmietanę z czekoladą. Wierzch wysypać borówkami. Odstawić do lodówki na godzinkę :)Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennatwarde!" - zawsze dodaję. I wcale nie zauważyłam, aby ciasto było twarde, wręcz przeciwnie, jestem nim zachwycona! Składniki na ciasto: 500 g mąki wrocławskiej 1 jajko 1 szklanka ciepłej wody 1 łyżeczka oleju szczypta soli oprócz tego: ok. 500 ml borówek Wszystkie składniki (w temperaturze pokojowej) zagniatamy: do przesianej mąki dodajemy sól, jajko oraz stopniowo dolewamy wody, cały czas ugniatając(...)gładkie, jednolite i elastyczne. Zostawiamy je pod przykryciem na 20-30 minut, żeby doszło do siebie. Następnie wałkujemy ciasto bardzo cieniutko (2 mm), delikatnie podsypując mąką. Wykrawamy kółka o średnicy około 8-10 cm. Na środek układamy 1 - 1,5 łyżki borówek i lepimy pierogi. Moim ulubionym sposobem jest zawijanie brzegów, jak na zdjęciu. Gwarantuje to, że pierogi nie rozkleją
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Wiem, że sezon na borówki się już skończył, ale może macie zamrożone :-) Nadadzą się idealnie. Oczywiście jeśli nie macie borówek nie musicie ich dodawać. Możecie zrobić bułeczki z samym serem-też są pyszne :-) Uwielbiam robić wszelkie bułeczki,rogaliki z ciasta drożdżowego,nie dość że są łatwe, pyszne to jeszcze w całym domu pięknie pachnie :-) Z tego przepisu wychodzi bardzo dużo(...)gładką masę. Kruszonka Wszystkie składniki kruszonki mieszamy ze sobą,ma mieć sypką konsystencję, jeśli się klei należy dodać mąki. gdy ciasto wyrośnie odrywamy kawałek,i wałkujemy na kształt prostokąta nacinamy boki,na środek dajemy troszkę sera,posypujemy borówkami,i zakładamy prawy bok na lewo,lewy na prawo,tak by nadzienie znalazło się w nacięciach. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuLubicie serniki? Ja bardzo! Dziś polecę Wam szybki serniczek z jeżynami, borówkami amerykańskimi i jagodami. Czytaj więcej »
Ana Mari's worldLubicie serniki? Ja bardzo! Dziś polecę Wam szybki serniczek z jeżynami, borówkami amerykańskimi i jagodami. Czytaj więcej »
Ana Mari's worldUwielbiam takie lekkie owocowe desery gdyż nie trzeba grzać się przy piekarniku. Takie jogurtowe torciki sprawdzają się zwłaszcza w lecie, orzeźwiają w gorący dzień. Ale
Smakołyki Asidachem, gdzie deszczowe krople nie wyrządzą nam szkody. Zaparzyć gorącej herbaty, i zjeść sobie do niej ptysia. Z jagodowym kremem najlepiej. To taki prosty deser - ciasto parzone, bita śmietana i świeże borówki. Ja do środka dodałam niespodziankę w postaci curdu, który specjalnie z myślą o tym deserze przygotowałam. Wyszło lekko i lekko, taki deser schyłku lata. Aż mi troszkę smutno
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJuż bardzo długo nie podawałam żadnego przepisu na sernik. Ten dzisiejszy to delicja, kawowy środek a wokół pełno borówek, znakomite połączenie. Dodałam do sera agar - agar
Moje Małe Czarowanieskładniki potrzebne do ich przygotowania mamy w domu. Podstawowa wersja tego wypieku jest z malinami, jednak ja robiłam je już z: truskawkami, wiśniami, czarnymi jagodami i borówką amerykańską. Z każdym z tych owoców ciasto smakuje wyśmienicie:-) Składniki: Kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki kostka margaryny/masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru 5 żółtek Budyniowa pianka: 5 białek
sierotka maRysia w kuchniUwielbiam borówki. W sezonie potrafię ich zjeść naprawdę dużo. Wybornie smakują od tak, w słodkim cieście, w formie koktajlu, jako dodatek do śniadania i innych potraw. Borówka amerykańska, to samo zdrowie. Ze względu na duże wartości odżywcze i niską kaloryczność, borówka jest idealnym produktem dietetycznym. Jej owoce są bogatym źródłem witamin oraz makro- i mikroelementów. Zawierają witaminy
Słodkie okruszkiJest lato, są borówki, więc obowiązkowo muszą być pierożki. By jednak troszkę je sobie urozmaicić, do ciasta pierogowego dodałam odrobinę mleka w proszku. Są dzięki temu bardziej wyraziste w smaku i jak dla mnie delikatniejsze. Zrobiłam malutką porcyjką, bo coś ok 25 sztuk, ale przy "kombinowaniu" nie ma co szaleć, bo nigdy się nie wie, co wyjdzie :) Teraz śmiało można(...)jajko oraz olej i sól. Rozbełtać, uważając by nie wyciekło poza mąkę, a następnie powoli dolewać wodę cały czas siekając. Ciasto zarobić, jeśli trzeba dobrze podsypać mąką. Wałkować na ok 4mm placek i wykrawać szklanką kółka. Na środek układać borówki i zlepiać delikatnie by nie puściły soku. Gotować od razu w osolonej wodzie ok 2 minuty od momentu wypłynięcia
Kuchnia w czekoladzietortu zaproponuję ciasto, które swoim wyglądem niezmiernie kojarzy się z lasem. Zielone jak mech, przystrojone czerwonymi owocami granatu kojarzącymi się z leśnymi borówkami. Mamo, Tato - jeszcze raz: Wszystkiego Najwspanialszego ! <3 Składniki: Ciasto: 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku 3 jajka 1 i 1/3 szklanki cukru 1 i 1/3 szklanki oleju 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku
Taste Therapy