ciasta z borowkami - 1003 przepisów (strona:19/67)

Czekoladowy tort z jeżynami 605

można zastąpić dowolnym sokiem lub herbatą w wariancie dla dzieci), 30 g gorzkiej czekolady do rozpuszczenia (+ewentualnie olej kokosowy, żeby polewa miała właściwą konsystencję, dżem do przełożenia ciasta, świeże owoce – jeżyny, borówki Biszkopt przygotowujemy według przepisu . Można upiec go poprzedniego dnia, żeby miał dużo czasu na ostygnięcie. Poprzedniego dnia przygotowujemy także ganache na krem: śmietanę kremówkę zagotowujemy i zalewamy(...)ganache czekoladowy ubijamy na pianę w mikserze – ważne, żeby był bardzo dobrze schłodzony przed rozpoczęciem ubijania. Pod koniec dodajemy śmietanFix dla utrwalenia. Na paterze układamy pierwszy spód biszkoptu, pod ciasto wkładamy kilka szerokich pasków papieru do pieczenia, dzięki temu, kiedy skończymy dekorowanie będzie można łatwo je usunąć, a patera zostanie czysta. Biszkopt nasączamy ponczem. Krem przekładamy do worka cukierniczego

Ciastkozercy
Smerfuś z jagodami 370

Pyszne i delikatne jak puszek ciasto bez pieczenia. Nie wymaga wielu umiejętności kulinarnych, nawet moja siedmioletnia córka przy niewielkiej mojej pomocy nie miała z nim problemów

Smakołyki Asi
Pyszne ucierane ciasto owocowe. Ciasto z nektarynkami i borówkami. 148

Kilka chwil przygotowań, pieczenie i… możecie na stół podać wspaniałe ciasto z jagodami i nektarynkami, które ucieszy smakiem każdego. Zachęcam do pieczenia. Pyszne ucierane ciasto owocowe. Ciasto z nektarynkami i borówkami. 2016-04-15 13:46:20 Write a review Save Recipe Print 0 calories(...)borówki amerykańskiej 2 nektarynki * masło, jajka i owoce muszą być w temperaturze pokojowej Przygotowanie Przygotowujemy owoce - nektarynki obieramy ze skórki, pozbawiamy pestek i kroimy w dużą kostkę. Borówki płuczemy. Tak przygotowane owoce odstawiamy na bok. Szykujemy dwie miski. Do jednej przesiewamy mąkę pszenną. Dodajemy do niej cały budyń i proszek do pieczenia, mieszamy wszystko delikatnie łyżką. Do drugiej miski przekładamy

Słodkie okruszki
Mini torciki z ciasta francuskiego z kremem i owocami. 190

śmietany kremówki 30%  1 opakowanie bitej śmietany w proszku lub śnieżki 250 g serka mascarpone 150 g borówek amerykańskich 150 g malin           Sposób przyrządzania:             Zimne ciasto francuskie podzielić na 20 części. Pocięte części ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego(...)czym wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać bitą śmietanę w proszku i porcjami serek mascarpone. Borówki amerykańskie oczyścić, umyć i osuszyć, maliny tylko oczyścić z zanieczyszczeń. Na połowie kawałków ciasta wyłożyć krem (najlepiej za pomocą szprycy) i ułożyć owoce. Mini torciki przykryć wierzchami i posypać cukrem pudrem. Smacznego

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Jagodzianki drożdżowe z mrożonych owoców 181

słodkie, ale za to mięciutkie i pulchniutkie ślimaczki drożdżowe z owocami lata- borówkami i jagodami. Osobiście użyłam mrożonych- rozmrożonych, ale nic to nie zaszkodziło :) Śmiało można także użyć dostępnych świeżych owoców, a jeśli zachomikujemy takowe do zimy, to i wtedy możemy cieszyć się pysznymi drożdżówkami :) Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki mleka 3.2% 1/3 szklanki jogurtu naturalnego(...)jest lekko klejące, to nie podsypujemy mąką, by drożdżówki były bardziej pulchne.Pozostawiamy na ok 40 minut do wyrośnięcia, najlepiej pod bawełnianym przykryciem.  2. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt o wymiarach ok 18x30cm. Jagody, borówki, cukier trzcinowy oraz mąkę ziemniaczaną łączymy ze sobą i wykładamy na przygotowane ciasto, które zwijamy w roladę wzdłuż szerszego boku. Dzielimy na 12 części

Kuchnia w czekoladzie
Jagodzianki czyli drożdżówki z borówkami 104

kogo: dla fanów domowych wypieków dla chcących przenieść się w świat dzieciństwa dla lubiących drożdżowe wypieki Składniki na ciasto: 250ml mleka 450g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 80g masła 70g cukru jajko łyżeczka ekstraktu wanilii Składniki na owocowe wypełnienie: 400g borówek (jagód) 2 cukru pudru Składniki na glazurę: jajko 2 łyżki mleka Składniki na lukier: 250g cukru pudru(...)można także wyrobić mikserem z końcówką z hakami przez ok. 5 minut. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę (dopóki ciasto nie podwoi swojej objętości). Wykonanie farszu: Borówki opłukać na sicie i odstawić do odcieknięcia wody. Po odcieknięciu wody wymieszać w  misce z dwiema łyżkami cukru pudru. Jeśli byłyby bardzo mokre należy

Mania Wypiekania
Dacquois orzechowe z cytrynowym kremem i borówkami amerykańskimi 176

mnie swoje piętno. Liczę, że rozumiecie. I, że będziecie korzystali ze zgromadzonych tu przepisów nawet, jeżeli nowe będą ukazywały się rzadko :) DACQUOIS ORZECHOWE Z CYTRYNOWYM KREMEM I BORÓWKAMI AMERYKAŃSKIMI Składniki na ciasto (dacquois): - 6 białek - 150 gramów cukru (kryształ) - 100 gramów cukru pudru - 200 gramów orzechów laskowych - 100 gramów migdałów (płatków) Przygotowanie ciasta (dacquois): 150 gramów orzechów laskowych(...)stopniowo dodając do nich cukier (kryształ). Orzechową mąkę łączymy z cukrem pudrem. Dodajemy do tego ubite białka i mieszamy do połączenia składników, ale delikatnie i w jedną stronę. Wykładamy ciasto do dwóch identycznych form wyłożonych papierem do pieczenia. Wygładzamy. Jeden z krążków obsypujemy siekanymi orzechami i migdałami. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 30-35 minut. Studzimy. Składniki na krem

Życie zamknięte w smaku
Jogurtowiec borówkowo- porzeczkowy 173

Sezonowe owoce doskonale spisują się w ciastach. Zarówno w tych pieczonych jak i przygotowanych na zimno.  Borówki cały czas są dostępne, gorzej z porzeczkami. Ale w większych miastach znajdziecie je pewnie w każdym supermarkecie.  Jeśli nie- przepis zapiszcie i za rok przyda się na pewno ;) Składniki: Na blaszkę 24x24cm  ok 12 herbatników kakaowych 2 duże kubki jogurtu(...)folią spożywczą i układamy obok siebie warstwę herbatników. Owoce myjemy i osuszamy. Dzielimy na 2 części, przy czym jedna mniejsza od drugiej- na wierzch ciasta.  W osobnych kubeczkach miksujemy większą część porzeczek i borówek. Do dwóch szklanek wlewamy po ok 70 ml gorącej wody i dajemy po 3 łyżki żelatyny i galaretkę- do jednej części malinową, do drugiej jagodową

Kuchnia w czekoladzie
Brownie z borówką amerykańską, pachnące pomarańczą 163

szpitalu) w wykonaniu Marcina.  Zakochałam się. Żeby nie było, że w Marcinie, bo mój Mąż by mi głowę urwał, ale właśnie w tym cieście. Modyfikacją są dodatki, którymi nie są maliny, a borówki, oraz to, że chciałam nadać czekoladzie pomarańczowego "charakteru". Spróbujcie, a nie pożałujecie ;) Składniki: 3 tabliczki gorzkiej czekolady (im więcej kakao tym lepiej) 100g masła 6 jajek(...)dalej miksować. Zmniejszyć obroty o połowę i powoli dodawać ostudzoną czekoladę.  Formę wysmarować tłuszczem (u mnie 20x30) i wylać na nią połowę masy. Wysypać borówki oprószone mąką i zalać to pozostałym ciastem.  Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok 25 minut ( w oryginale 200stopni na 20 minut). Po wyjęciu można posypać cukrem pudrem. Pycha

ChilliJemy
Jogurtowa krajanka z borówkami 116

już nie mogę się doczekać tego momentu ;) Na poprawę nastroju mam dla Was (i dla siebie) jogurtową krajankę z borówkami. Bez pieczenia, jeśli użyjecie gotowego spodu lub zwykłych biszkoptów. Delikatny, orzeźwiający smak, ładnie wygląda na stole. Polecam! :) Składniki na ciasto: 3 jajka 100 g cukru 50 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Jajka ubić(...)czasie, delikatnie ją podgrzać, do rozpuszczenia i odłożyć do przestudzenia. Jogurt wymieszać z serkiem homogenizowanym, cukrem i sokiem z cytryny. Dodać przestudzoną żelatynę, dokładnie wymieszać. Na ciasto wyłożyć trochę kremu, na nim ułożyć borówki i zalać resztą masy. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia masy. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy
Jagodzianki – prosty przepis 116

Jagodzianki. Jagodzianki kocham. W ogóle to kocham jagody, borówki, czy jak je zwą. Nie lubię tylko bajzlu, jaki zostawiają oraz tego, że farbują skórę i jak spadną na podłogę, to potem podłoga wygląda jakby ktoś zamordował na niej Smerfa. Podobno jagody to samo zdrowie, działają dobrze na zmarszczki, robią porządki w jelitach, obniżają cholesterol i regulują poziom cukru. Więc(...)żółtek dodaję cukier oraz pastę waniliową i ucieram mikserem na puszystą masę. Masę przelewam do mąki, dodaje zaczyn drożdżowy, przestudzone masło i zaczynam mieszać łopatką, dodając powoli mleko. Jeśli ciasto jest za rzadkie, lepi się do rąk, to dosypuję mąki i wyrabiam dotąd, aż będzie ładną, zwartą kulką odchodzącą od ręki. Wyrobione ciasto przekładam do dużej, czystej miski wysypanej mąką

ladykitchen
Mięciutkie knedle z borówkami z ciasta parzonego bez ziemniaków, szybkie i pyszne :-) 1785

nocy ma w górach padać śnieg...paranoja :-)  Aby sobie umilić szarobure deszczowe dni polecam Wam rewelacyjny przepis na knedle z borówkami. Robi się je ekspresowo, są mega mięciutkie i pyszne. Robi się je z ciasta parzonego, które jest niezwykle mięciutkie i delikatne. Knedle są bez ziemniaków więc robi się je dużo szybciej, i wydaje mi się,że w smaku(...)kształt ciasta na ptysie. Ciasto studzimy 10 minut , wbijamy żółtka, dodajemy mąkę ziemniaczaną i wyrabiamy ciasto, jak się klei dodajemy maki pszennej. Ciasto ma być gładkie i elastyczne. Dzielimy je na małe kawałki, nadziewamy borówkami (borówki należy wymieszać z 1 łyżką cukru i cukrem waniliowym) do borówek, które zostały dajemy łyżkę cukru oraz mleko i śmietanę i blendujemy na gładki

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Biszkopt z borówkami i masą śmietanową 91

babci słoik borówek w syropie i postanowiłam je dobrze wykorzystać. W mojej głowie pojawiła się od razu inspiracja i zaczęłam działać . Oto efekt, delikatny biszkopt z borówkami, masą śmietanową i galaretką malinową. Ciasto nie jest za słodkie więc myślę, że można sobie pozwolić nie tylko na jeden kawałek . Zachęcam was do wypróbowania przepisu.      składniki na borówkowe nadzienie(...)cukier waniliowy. Do dobrze ubitej masy wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy lekko łyżką. Przelewamy ciasto na wysmarowaną masłem blachę o wymiarach 40x 30 cm. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 20 min w temp. 190 stopni C termoobieg. W międzyczasie odcedzamy borówki z zalewy ( zostawiamy pół szklani soku) i wkładamy do garnka, gotujemy przez chwilę, dodajemy

noteskulinarnyfiga
Ekspresowy ucieraniec z jagodami 147

jagody. Zapomniałam dodać ten przepis więc na pewno świeżych jagód już nie macie ale śmiało możecie ruszyć zapasy z zamrażarki i użyć mrożone. Do tego ciasta możecie użyć też borówek bo jeszcze są więc nie ma dużego problemu, choć przyznam, że mi lepiej smakuje z jagodami właśnie. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Placuszki jogurtowe z borówką amerykańską 154

cukier waniliowy. Wszystko miksujemy, żeby składniki nam się połączyły. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do reszty i miksujemy do momentu, aż powstanie gładka masa. Borówki myjemy, wrzucamy do ciasta i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Na patelni rozgrzewamy niedużą ilość oleju, łyżką nabieramy porcję ciasta, nakładamy na patelnie i łyżką formujemy placuszka. Pieczemy z obu stron po kilka minut

kruche babeczki