blogu a zarazem jeden z najsmaczniejszych jakie jadłam. Tort przygotowany specjalnie na urodziny mojego ukochanego taty, zatem musiał być wyjątkowy! Pyszne, czekoladowe, mięsiste ciasto przełożone delikatnym kremem czekoladowym z dużą ilością malin i borówek. Od dziś jest to mój ulubiony przepis na blogu, myślę, że przygotuję jeszcze wiele wypieków na podstawie tego przepisu! Specjalnie dla Was przepis już dziś(...)odkładamy 5-6 łyżek ciasta z podanej poniżej ilości): 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki kakao 1 łyżeczka sody 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki majonezu 1/2 szklanki mleka 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Czekoladowy krem: 500 ml śmietanki 36% 200 gram gorzkiej czekolady 3-4 łyżki cukru pudru Ponadto: 500 gram malin 20 gram borówek Zatem na wszystkie powyższe
Mango Papajakwiatki lawendy, które można wykorzystać do przygotowania różnych potraw. W mojej głowie od razu pojawił się jednak pomysł na ciasto. I to ciasto nie byle jakie! Przedstawiam Wam dziś biszkoptowy tort ombre z kremem śmietankowym i borówkami. Do tego dekoracja z kwiatów lawendy! Możecie mi wierzyć, zapach przy wysypaniu na stół zawartości woreczka z lawendą jest obłędny. Czułam się(...)innego utrwalacza do śmietany) i miksujemy do całkowitego wymieszania. Krem przykrywamy i wkładamy do lodówki. Borówki myjemy dokładanie i odkładamy na ściereczkę, żeby wyschły. Na pierwszy blat nakładamy cienką warstwę kremu i przykrywamy o ton jaśniejszym kolorem. Powtarzamy ze wszystkimi spodami. Gotowe ciasto można wyrównać ostrym nożem, ja jednak wolę go nie obcinać, a nierówności zakryć kremem. Kiedy cały tort
Ciastkozercyłyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki cukru porządna szczypta soli DODATKOWO: Świeże sezonowe owoce (truskawki, maliny, borówki lub inne). Cukier puder Serek waniliowy Syrop daktylowy/ klonowy Wszystkie składniki umieścić w naczyniu/dużej misce i zmiksować blenderem, bądź ręcznie rózgą do otrzymania gładkiej stosunkowo gęstej masy. Ciasto wylewać przy pomocy większej łyżki na rozgrzaną nieprzywierającą patelnię. Smażyć na małym ogniu(...)talerz. Podawać ciepłe, posypane świeżymi owocami, oprószone pudrem lub/oraz z syropem klonowym/jagodowym/daktylowym. Opcjonalnie można dodać na każdy placek kleks serka waniliowego. * Na świeżo wlane ciasto na patelni można również włożyć owoce, np. truskawki bądź borówki, z tym że wtedy trzeba uważać by placki się zbytnio nie przypaliły, a patelnię trzeba za każdym razem oczyszczać z resztek owoców
Calzonella.comKrem: 250ml śmietany 30% 2 serki mascarpone 1/2 szklanki cukru pudru 1 biała czekolada 2 łyżki mleka Dodatkowo: 60 dkg świeżych truskawek 10 dkg borówek Sposób przygotowania: 1. Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto, zawijamy w woreczek foliowy i odkładamy na godzinę do lodówki. 2. Ciasto dzielimy na kuleczki o średnicy ok 2 cm, każdą wylepiamy przygotowane formy
Kuchnia w czekoladzieTruskawki, maliny i borówki, przekładane kremem mascarpone - na przywołanie w końcu tego słońca ;) Miłej niedzieli! Składniki 250 g serka mascarpone 200 ml śmietanki 36% 3 łyżki
pink envelopebardzo :) W końcu mamy prawdziwe lato :) Upał rozleniwia, jeść się za bardzo nie bardzo chce, ale pić coś trzeba, dlatego zamiast ciasta na niedzielę dziś serwuję zdrowe, chłodne i orzeźwiające smoothie :) Składniki: 15 dag malin, 15 dag borówek, 40 dag świeżego ananasa, 10 kostek lodu. Ananasa obrać i pokroić na kawałki. Do malaksera wrzucić owoce i zmiksować. Dodać pokruszone kostki
Delicious TitbitsMokre składniki przelewamy do suchych i bardzo dokładnie mieszamy. Gdy masa będzie zbyt gęsta, można dolać więcej mleka. Formę do muffin, wyłożyć papilotkami, które zapełnić ciastem do 3/4 wysokości. Na wierzch ułożyć kilka owoców borówki (4-5 sztuk) i posypać przygotowaną kruszonką. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po przestudzeniu, muffinki można udekorować świeżą borówką, przyklejając
Kuchnia w opałachszklanka mąki pszennej 1 płaska łyżeczka sody szczypta soli ¾ szklanki roślinnego mleka 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka cukru trzcinowego/ksylitolu 1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego 50-60g borówek odrobina oleju kokosowego do smażenia placuszków Najpierw przygotuj lody. Na rozgrzaną patelnię wrzuć nerkowce i upraż je na złotobrązowy kolor. Zdejmij z ognia i przesyp do kielicha blendera. Orzechy zalej(...)wlej całość do miski z suchymi składnikami i wymieszaj, aby uzyskać gładkie ciasto. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju kokosowego. Za pomocą łyżki wykładaj porcje ciasta, a na każdą z nich powykładaj kilka borówek. Kiedy na placuszkach zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza, a brzegi rumienić, przełóż na drugą stronę (smaż na średnim ogniu). Placuszki podawaj od razu, póki są jeszcze
Roślinna - blog wegańskiPhiladelphia * tabliczka czekolady karmelowej * ewentualnie mięta do dekoracji Przygotowanie : Herbatniki pokruszyć, masło rozpuścić i dodać do ciastek. Wymieszać, wyłożyć formę do ciasta, dobrze docisnąć i odstawić na pół godziny do lodówki. Wysypać dno ciastek borówkami. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, serki wymieszać z czekoladą - można całość dosłodzić.Masę przełożyć na borówki, odstawić na noc do stężenia. Gotowy sernik
Magiczne Życie Martyprostym, a jakże smacznym deserze z serka homogenizowanego . Ze schłodzonym "serniczkiem" wyjątkowo dobrze komponował się zarówno sok rabarbarowy , jak i borówka . Wprost delicje! :) Przepis bierze udział w weekendowej akcji organizowanej na fejsbuku przez Ciasto na niedzielę pt. Sernik . Może w tym przypadku "sernik" brzmi nazbyt dumnie, ale przyjmijmy, że na potrzeby wspólnego wypiekania deserek ten do takiej kategorii można(...)WARSTWA SERNIKOWA: 1serek homogenizowany naturalny [200g] 1/5 szkl. gorącej wody [50ml] 2 łyżeczki żelatyny 1 łyżeczka cukru wanilinowego - można pominąć, jeśli nie chcemy zbyt słodkiego deseru 2-3 garście borówek - całe owoce WARSTWA RABARBAROWA: 1/2 szkl. soku rabarbarowego - pozostałego po odsączeniu 1 kg obranego i pokrojonego rabarbaru po zasypaniu go na 1 godzinę 1 szkl. cukru 3-4 łyżki
Grunt to przepis!czas około 5-6 godzin. Przed podaniem ciasto wyjmujemy na blat, posypujemy cukrem pudrem i kroimy w romby lub kwadraty. Ja uwielbiam wszystkie kremowe ciasta podawać z sezonowymi drobnymi owocami jagodowymi – truskawkami, malinami, borówkami. Delikatnie kwaskowe świeże owoce świetnie przełamią słodycz kremu. SKŁADNIKI 750ml mleka – dowolnego, może być bez laktozy 130g cukru 1 łyżka ekstraktu waniliowego, 1 łyżeczka pasty waniliowej(...)prawdziwą wanilią 5 całych jajek rozmiaru M 75g mąki pszennej typ 500-550 75g skrobi ziemniaczanej 50g masła 82% tłuszczu opcjonalnie 1/3 łyżeczki kurkumy dla koloru 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego, po 250-300g każde cukier puder do posypania
Karo in the Kitchenpieczenia tortownicy, i piec 30-35 minut w temperaturze 170 stopni (ciasto musi się lekko zarumienić i odejść od brzegów, najlepiej sprawdzić patyczkiem). Krem: 750 ml śmietany kremówki 1 szklanka leśnych jagód (do masy dodałam leśne jagody bo oddają piękny kolor, ale można użyć także borówki amerykańskiej) pół szklanki cukru pudru (lub więcej wg uznania) 1 opakowanie cukru waniliowego(...)dodać tężejącą żelatynę. Poncz: 100 ml przegotowanej wody posłodzonej łyżką cukru Każdy blat ciasta nasączyć ponczem. Biszkopt przełożyć kremem. Najlepiej zostawić ciasto na kilka godzin w formie, dopiero wtedy wyjąć i nałożyć owoce. Owoce: 1,5 szklanki borówki amerykańskiej 2 białe czekolady (200 g) 50 ml mleka Czekoladę połamać na małe kawałki i wraz z mlekiem rozpuścić w rondelku
Poezja Smaków - blog kulinarnytapioki (lub ziemniaczanej) 2 jajka od szczęśliwych kur 100 ml mleka 2 łyżeczki mielonego kardamonu 3 łyżeczki cukru kokosowego szczypta soli 1 łodyga rabarbaru garść borówek Wykonanie: Z wszystkich mąk, jajek i mleka robimy ciasto jak na naleśniki, dodajemy po 2 łyżeczki cukru kokosowego i kardamonu, szczyptę soli i jeszcze raz mieszamy. Rabarbar obieramy i kroimy na plasterki wkładamy(...)naczynia do zapiekania i posypujemy łyżeczką cukru kokosowego. Ciasto naleśnikowe wylewamy do formy do pieczenia, lub na patelnię, której można używać w piekarniku, polecam je wcześniej posmarować delikatnie tłuszczem, na przykład olejem kokosowym. Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15 - 20 minut, razem z naleśnikiem, ale w osobnym naczyniu do piekarnika wędruje rabarbar. Gdy naleśnik
Quinoa Raz!szpinaku!:) Moi goście nie mieli kompletnie pojęcia, że jedzą szpinakowe ciasto, dopóki im tego nie powiedziałam, gdy już skończyli jeść:D Miny, jakie zrobili - bezcenne:)) Bardzo polecam!SKŁADNIKI NA CIASTO:450 g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego, NIE w liściach!)3 jajka1 1/3 szklanki cukru1 cukier z prawdziwą wanilią (lub wanilinowy) 16 g1 1/3 szklanki oleju (użyłam rzepakowego)2 szklanki mąki(...)śmietany remówki 36%250 g mascarpone3-4 łyżki cukru pudruSkórka otarta z 1 limonki2 łyżeczki soku z limonkiDODATKOWO:1 granat (lub w sezonie jagody, borówki, jeżyny, maliny, porzeczki albo inne drobne owoce)WYKONANIE:CIASTO:Szpinak wyjmij z opakowania i pozostaw do całkowitego rozmrożenia.Odzedź z niego wodę, jeśli powstanie po rozmrożeniu (u mnie wody praktycznie nie było, ale dla pewności
Słodko-Słony Świat IlonyPoszukując codziennej dawki inspiracji często napotykam przepisy na ciasta z fasoli - szczerze mówiąc jakoś nie wyobrażałam sobie ich smaku... fasola na słodko? Dynia, marchewka - owszem, ale roślina strączkowa? Postanowiłam spróbować, ale oczywiście wg własnego pomysłu :) Białą fasolę zmiksowałam z ciemnym kakao i przyprawą korzenną i muszę przyznać, że efekt mnie zaskoczył :) Placuszki są kruche, mięsiste i bardzo sycące, cudownie pachną(...)miodu 1 łyżeczka ciemnego kakao 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: jogurt naturalny borówki Rozgrzewamy patelnię. Fasolę odsączamy dokładnie z zalewy, przekładamy do miski i dodajemy resztę składników. Miksujemy na gładką masę. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować ją odrobiną oleju/mas
Chocolate Muffin Blog