Czasami niewiele potrzeba do szczęścia :)Do dość cierpkiego szczęścia, bo soku z cytryn do lemon curd nie żałowałam.Przepis będzie wyjątkowo krótki :)Ach, i jeszcze coś
bistro mamamilk, oil for frying, honey, blueberries Składniki: 2 szklanki mąki, 1.1/2 łyżeczki sody, 4 łyżki cukru, 1 jajko, 300 ml mleka, olej do smażenia, miód, borówki. In food procesor mix flour, soda, and sugar. Add egg and blend until smooth batter. Heat a heavy pan and add oil, place spoonful of the batter on the hot pan cook(...)mistera wrzucić mąkę, sodę i cukier. Dodać jajko i miksować do uzyskania gładkiego ciasta. Podgrzać olej na patelni i włożyć dużą łyżkę ciasta. Piec 2-3 minuty. Zdjąć z patelni i podawać cieple z miodem i borówkami
Smaki Przyprawy i Kolorymnie na sklepowej półce. Składniki: 2 szklanki płatków pełnoziarnistych z otrębami pszennymi 1 łyżka miękkiego masła 800 gram serka homogenizowanego 2 galaretki truskawkowe Borówki amerykańskie Truskawki 1 szklanka wody Wykonanie: Płatki rozkruszamy (można użyć tłuczka do ciasta), dodajemy masło i wyrabiamy na jednolitą masę. Wykładamy do szklanek ( mnie wyszły 4 ) i lekko ubijamy. Umieszczamy na kilka minut w lodówce
Smaki Ewymiejsca lekko uzupełnić masą. Położyć drugą połowę biszkoptu. Górę i boki posmarować masą - boki lekko, a górę tak by owoce się trzymały. Borówki wcisnąć pomiędzy jedną, a drugą warstwę biszkopta - dookoła. Startą czekoladą obsypać boki ciasta. Na górze według własnej wizji ułożyć owoce. Tort włożyć do lodówki na ok.2h. Smacznego
W kuchni u MonikiCiasto jogurtowe z truskawkami to pomysł na szybkie, tanie, lekkie, puszyste i wilgotne ciasto. Pomysł na poniższe ciasto zaczerpnęłam ze strony Słodkie Fantazje . W oryginalnym przepisie dodajemy mąkę pełnoziarnistą i borówki. Jeżeli lubicie słodkości i znudziły się Wam koktajle truskawkowe to wypróbujcie poniższy przepis. Nie zawiedziecie się :) P.S. Podczas pieczenia po całym mieszkaniu roznosi się zapach truskawek... ahh ♥ Składniki(...)Ubijać jeszcze kilka minut. Następnie mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać do masy jajeczno-jogurtowej. Składniki połączyć ze sobą, np. za pomocą trzepaczki bądź na najniższych obrotach miksera. Ciasto powinno być gęste. Truskawki delikatnie obtoczyć w mące. Do ciasta dodać 3/4 truskawek. Za pomocą łyżki owoce wymieszać z ciastem. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na sam koniec wlać ciasto
Ugotowaćgodziny. Po tym czasie jest gotowe do podania. "],"recipeCategory":"Ciasto","recipeCuisine":"S\u0142odko\u015bci"} Sernik mocno owocowy Danie Ciasto Kuchnia Słodkości Porcje 8 Porcje 8 Składniki 500 g twaróg chudy 400 g jogurt naturalny 500 g maliny 500 g borówka amerykańska 9 listek żelatyna lub żelatyna w proszku lub agar na 750 ml płynu 1 łyżka stewia(...)borówkami. Na spód z herbatników wykładamy masę serową z borówkami, a na nią delikatnie borówki z żelatyną. Wstawiamy do lodówki na ok. pół godziny. Po upływie tego czasu wykładamy masę serową z malinami, a na nią maliny z żelatyną. Dekorujemy malinami. Ciasto chłodzimy w lodówce ok. 1-2 godziny. Po tym czasie jest gotowe do podania
KucharzycaKolejna pyszna śniadaniowa propozycja to czekoladowe pancake’i lub pancake’i brownie (jak kto woli ;) ) polane polewą czekoladową i udekorowane świeżymi owocami. Palce lizać
Ciastkozercyjajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Dodatki: 300-400 g rabarbaru 1 jabłko garść jagód (u mnie mrożone borówki) Kruszonka: 4 duże łyżki mąki 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżki masła Sposób wykonania: 1. Składniki na ciasto umieszczamy w misce i wszystko miksujemy (tak po prostu) 2. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem, na wierzch układamy pokrojony rabarbar
Kuchnia domowa Anispodzie i wierzch wypełniony chrupiącymi orzechami i polewą ze słodkich krówek! Które dziecko nie byłoby tym zachwycone?! Jabłkowe odwracanki Proste odwracanki z ciasta francuskiego i jabłek z cynamonem. Tarteletki z panna cottą, malinami i borówkami Babeczki ze świeżymi owocami i puszystą panna cottą przypominającą konsystencją budyń - jednak zupełnie inną w smaku
Moje Qulinariasera do serników 100g miękkiego masła 5 jajek 1 szkl cukru 1 cukier waniliowy 1 budyń waniliowy 2 galaretki o smaku czarnej porzeczki 1 szkl czerwonych porzeczek 1 szkl borówek + owoce do dekoracji Składniki na sernik powinny być w temp. pokojowej. Żółtka utrzeć z cukrami i masłem na jasną puszystą masę. Dodać ser, proszek budyniowy i utrzeć do połączenia składników(...)drzwiczkach. Ostudzony sernik chłodzić najlepiej całą noc w lodówce. Galaretki przygotować w 3/4l gorącej wody, zostawić do lekkiego stężenia. Owoce rozsypać na cieście, zalać tężejącą galaretką i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Sernik udekorować porzeczkami, borówkami i miętą
Smakołyki Asiproszku do pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego 1/4 łyżeczki aromatu cytrynowego skórka starta z 1 cytryny Nadzienie: 300g białej czekolady 500g umytych, obranych truskawek (dodałam 300g truskawek i 200g borówek) 4 łyżeczki żelatyny 250g serka mascarpone 250g śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 opakowanie cukru wanilinowego skórka starta z pół cytryny Do nasączenia: 200ml soku pomarańczowego 150g zmiksowanych(...)ubitych białek razem z aromatami i delikatnie wymieszać łyżką. Dodać skórkę cytrynową, wymieszać. 5. Następnie w 3 partiach dodać mąkę, po każdym dodaniu delikatnie wymieszać łyżką. 6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23-24cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45-50 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić
Mała Cukierenkaproszku do pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego 1/4 łyżeczki aromatu cytrynowego skórka starta z 1 cytryny Nadzienie: 300g białej czekolady 500g umytych, obranych truskawek (dodałam 300g truskawek i 200g borówek) 4 łyżeczki żelatyny 250g serka mascarpone 250g śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 opakowanie cukru wanilinowego skórka starta z pół cytryny Do nasączenia: 200ml soku pomarańczowego 150g zmiksowanych(...)ubitych białek razem z aromatami i delikatnie wymieszać łyżką. Dodać skórkę cytrynową, wymieszać. 5. Następnie w 3 partiach dodać mąkę, po każdym dodaniu delikatnie wymieszać łyżką. 6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23-24cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45-50 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić
Mała Cukierenkajajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować na gładkie ciasto. Foremki do sufletów lub małe kubki wysmarować tłuszczem. Podzielić masę pomiędzy dwa naczynka, w których pieczemy. Piec w mikrofali 2-3 minuty. Podawać z jogurtem i borówkami. Smacznego
Chocolate Muffin Blogsłodki, lekki, po prostu pyszny. Składniki: 7 jaj 3/4 szklanki cukru 3 łyżki mąki Masa: 1 kg serka mascarpone 500 ml śmietany krenowej 36% 500 g borówki amerykańskiej 2 łyżki cukru pudru sok z 1/2 cytryny Poncz: 1 szklanka mocnej herbaty 2 łyżki cukru alkohol do smaku Do dekoracji: 500 ml śmietany kremowej 36% 2 opakowania zagęstnika do śmietany(...)Upieczony wyjmuję, studzę i kroje na dwa blaty. Herbatę mieszam z cukrem i alkoholem i nasączam spód ciasta. Kremówkę ubijam na sztywno, dodaję cukier puder, sok z cytryny oraz serem mascarpone. Połowę borówki miksuję blenderem i dodaję do masy, resztę zaś dodaję w całości. Masę wykładam na nasączonym spodzie biszkoptowym i formuję łopatka na kształt księgi. Przykrywam drugim
Ciasteczkowy Potwórborówki do podania: syrop klonowy listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); W jednej misce wymieszajmy dokładnie mąkę, cukier, proszek i sodę. W drugiej składniki mokre: roztrzepane jajka, mleko, maślankę oraz rozpuszczone i schłodzone masło. Na środku suchych składników robimy wgłębienie i wlewamy mokre składniki. Mieszamy trzepaczką lub łyżką do połączenia. Odstawiamy na ok. pół godziny, aby ciasto(...)postoi. Pankejki możemy smażyć na suchej patelni, ale lepsze będą gdy rozsmarujemy pędzelkiem odrobinę masła lub oleju. Wlewamy na patelnię łyżkę ciasta i rozsmarowujemy na kształt placuszka – na 1 patelni zmieścimy 4 sztuki. Na wierzchu wtykamy kilka borówek (świeżych lub mrożonych – bez rozmrażania). Smażymy ok. 1,5 – 2 minuty, aż zaczną pojawiać się bąbleki i przekręcamy
Poezja smaku