ciasta z borowkami - 1003 przepisów (strona:31/67)

Muffinki z borówką amerykańską 130

miski i mieszamy ze sobą. Składniki mokre do drugiej i również mieszamy ze sobą. Składniki suche łączymy z mokrymi, dokładnie mieszamy, na koniec dodajemy borówkę i delikatnie mieszamy. Papilotki wypełniamy do około 3/4 wysokości ciastem. Pieczemy w temp. 180 stopni około 20-25 minut.  Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem Źródło

Smaki Natalii
Dietetyczna tarta z patelni z kremem budyniowym (wegańska) 208

gęstej konsystencji Odstawić do przestudzenia Zmiksować pozostały olej kokosowy (75 ml) i stopniowo dodawać masę budyniową aż do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji Na spód ciasta wylać gotową masę budyniową Udekorować owocami np. malinami i borówkami (użyłam mrożonych) Odstawic do lodówki do zastygnięcia (około 2 h) Smacznego

pyszne zdrowości
Babeczki przekładane kremem i owocami 200

ciasto. Ubijać minutę na wolnych obrotach, następnie ok. 3 minut na najwyższych obrotach. Ciasto rozlać do foremek na babeczki do 3/4 wysokości (u mnie foremki silikonowe). Piec około 30 minut w temp. 180st. Ostudzić i odciąć góry babeczek. Krem: 500ml śmietanki 30%, 200g borówki amerykańskiej, 200g malin, 100g jeżyn, 100ml letniej wody. Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. W osobnym

Z miłości do słodkości
Muffinki pełnoziarniste na serku wiejskim z borówkami i cynamonem (Zdrowe słodycze #2) 106

Jajko roztrzepać z cukrem i miodem, dodać mokre składniki i dokładnie wymieszać (ja to zrobiłam ręczną trzepaczką). Dodać składniki suche, połączyć wszystko dokładnie. Dodać borówki/jagody, wymieszać łyżką.  2. Do silikonowych foremek nałożyć porcje ciasta (prawie do pełna), wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec do suchego patyczka ok 25-30 minut. Inspiracja: The sweet tooth life

Kto ugości moich gości?
Drożdżówki gniazdka 151

nadzieniami. Moje ulubione są z białym serem i owocami. Kocham maliny, ale z braku laku użyłam innych owoców: borówek amerykańskich i jeżyn, które lubi mój mąż. Smak jest naprawdę godny polecenia. Wiadomo, nie ma nic lepszego niż domowa bułeczka :) Składniki: CIASTO: 15 g świeżych drożdży 2 zaokrąglone łyżki cukru 1/2 szklanki mleka 30 g masła 1 jajko 300 g mąki(...)czubate łyżki cukru 1 płaska łyżką mąki ziemniaczanej ok. 300 g świeżych jeżyn i borówek amerykańskich Przygotowanie: Drożdże pokruszyć do miski, posypać cukrem, odstawić na ok. 3 minuty, wlać lekko ciepłe mleko, wymieszać. Masło rozpuścić, ostudzić, wlać do miski. Dodać jajko i mąkę, wyrobić jednolite ciasto. Rozwałkować na lekko posypanej mąką desce, rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Szeroką

Cakes By Kejt
Tort czekoladowo-serowy z owocami i galaretką 216

porcję masy serowej. Przykryć ostatnim blatem i na wierzch wylać cienką warstwę masy serowej. Na wierzchu ułożyć owoce, np maliny, borówki, truskawki lub inne. Wstawić do lodówki. Galaretki rozpuścić w 800 ml wrzącej wody. Tężejącą galaretkę wylać na ciasto. Tort chłodzić przez kilka godzin. Smacznego

kolorowotorcikowo
rolada bezowa z bitą śmietaną i borówkami 161

zdążymy zerwać ich wcześniej. Wczoraj zaś zauważyłam, że ogołociło z owoców cały krzaczek aronii...owoców było naprawdę dużo, co pozwala mi przypuszczać, że owych rabusiów może być więcej! Borówki lubię, więc póki sezon na nie trwa, chcąc w pełni korzystać - kupuję... Ostatnio zebrało mi się w lodówce sporo białek. Myślałam o pavlowej, ale przypomniało mi się, że znajoma wspominała(...)mięknie. Myślę, że do ciasta można wykorzystać również inne, ulubione owoce i dżemy. Świetny deser na lato! składniki: beza: szklanka białek 300 g cukru szczypta soli łyżeczka octu 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej krem: 330 g śmietany kremówki łyżka cukru pudru łyżka soku z cytryny ponadto: 2 łyżki dżemu jagodowego mały koszyczek borówki amerykańskiej Białka ubić z solą na sztywną

6niebo
Jagodzianki babci Zosi 245

świeżych jagód to kolejny smak mojego dzieciństwa. Do tych robionych przez moją babcię nie umywają się żadne inne. Kiedy je piekła, cały dom pachniał ciastem drożdżowym i jagodami. Tego się nie zapomina. Czarna jagoda, czyli borówka brusznica, jest leśną krzewinką rosnącą w Polsce dość pospolicie. Jadalne są jej owoce - ciemnogranatowe jagody pokryte delikatnym woskowym nalotem. Zalicza się je do jednych(...)jajo i 1 żołtko (drugiego białka nie wyrzucać) i mleko podgrzane do ok. 30 stopni. Całość lekko zagnieść. Masło stopić i lekko przestudzić. Wciąż ciepłe porcjami dodawać do ciasta i zagniatać. Wyrobione ciasto powinno być miękkie, gładkie i nie powinno lepić się do ręki. Gotowe przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 2-2,5 godziny. W tym czasie ciasto

W SMAK
Biszkopt na migdałach z kremem borówkowym na bazie mascarpone 179

kremówki 150 g gładkiego twarożku 200 g borówek 2 łyżki dżemu malinowego (u mnie bez dodatku cukru) 3 duże łyżki żelatyny *opcjonalnie słodzik lub cukier do smaku + 70-100 g borówek do dekoracji Przygotowanie: BISZKOPT: Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Płatki migdałów zmielić najdrobniej jak to możliwe. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać żółtka(...)formy o średnicy 28 cm i piec przez 13-15 minut. Po tym czasie wyłączyć i otworzyć piekarnik i zostawić w nim ciasto jeszcze na kilka minut. KREM: Serek mascarpone zmiksować z twarożkiem.  Dodać borówki oraz dżem i miksować do połączenia składników. Można także zmiksować borówki w blenderze i przelać powstały mus do masy. Kremówkę ubić ze słodzikiem

Ze smakiem i z pasją
Kruche babeczki z bitą śmietaną i owocami 213

mąki pszennej, 200 g masła, 100 g cukru     400 ml śmietany kremówki 30%, 2 – 3 łyżki cukru pudru maliny, jagody, borówki, porzeczki.... Wykonanie w przypadku obu przepisów takie samo. Wszystkie składniki ciasta włożyć do malaksera i szybko, krótko zmiksować. Ciasto wyjąć na blat i zlepić w kostkę, zawinąć w folię spożywczą lub ściereczkę i wstawić co najmniej

królestwo garów
Sernik jogurtowy borówkowo-cytrynowy 175

zasadzie mój tort urodzinowy. Nie lubię za słodkich deserów, ciasta z kremem w takie upały to za duże ryzyko,  a bezglutenowe spody trochę mi się przejadły… Postawiłam więc na jogurt grecki z borówkami i masą cytrynową, jako dwa przeciwstawne smaki, które połączone w jedno dadzą całkiem miły efekt dla podniebienia. No i dały Składniki na warstwę jogurtowo(...)rozmrożone) zblendować na gładką, jednolitą masę. W zależności od mocy sprzętu być może dodatkowo trzeba będzie przecedzić borówki przez sito, aby pozbyć się skórek. Ja użyłam thermomix i nie było to konieczne. Kremówkę ubić na sztywno i na czas dalszego przygotowania ciasta wstawić do lodówki. Żelatynę wsypać do małego garnczka i zalać wodą, tak aby woda nieznacznie wystawała ponad poziom

gutfut
Power Fruits Sernik na zimno z owocami:) 135

wyłożone Galaretki owocowe, które ułożone są na 1 części BISZKOPTA i przykrywamy drugim.   GALARETKI OWOCOWE  Na ok 12 szt czyli na ciasto-blacha prostokątna 3 opakowanie galaretki zielonej agrestowej 2 banany garść borówek amerykańskich garść malin kiść  winogron (chociaż nie polecam gdyż ciężko się kroi) 2-3 nektaryny   Galaretki (wszystkie) rozpuścić w 3 szklankach

Moje Słodkie Piekiełko
141. Sernik na zimno 108

dokładnie miksujemy i masę wylewamy na ciastka. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Następnie na masę układamy owoce, ja miałam mix owocowy tzn. maliny, truskawki, borówki, morele. Na to tężejąca galaretka i gotowe. UWAGA: Po przygotowaniu ciasta pozostanie nam 5 białek z których możemy przygotować bezy. Przepis znajdziecie tutaj

Jadło i czytadło
Sernik jagodowy 297

kruszonką. Dodajemy żółtka, śmietanę i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Przekładamy do woreczka i wkładamy do lodówki na noc. Na drugi dzień – spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy ciasto, częścią wykładamy spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (można pokroić w plastry), równamy powierzchnię, nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 15 – 20 minut. Upieczone pozostawiamy(...)Mieszając, gotujemy jak kisiel (ma być gęsty). Ozdabiamy sernik, według gustu, następnie wstawiamy go do lodówki. Do ozdoby, z braku świeżych jagód, użyłam borówki amerykańskiej, notabene… kupionej w Irlandii, a pochodzącej z Polski. RADY : - Ciasto na spód zawsze szykuję z minum ½ kg mąki (nawet z 1 kg), po podzieleniu na porcje zamrażam i zawsze mam gotowe pod ręką, nawet

mojewypiekiinietylko
Sernik na zimno na jogurcie z jagodami i białą czekoladą 202

inny i dodałam od siebie białą czekoladę, która wg mnie świetnie komponuje się z borówkami. Sernik jest bez sera, a na jogurcie i powiem Wam, że jak to mówią "jogurt dał radę". Dla kogo: dla tych, którym zepsuł się piekarnik dla kochających ciasta bez pieczenia dla mających ochotę spróbować sernika na jogurcie Składniki na spód: 80g płatków kukurydzianych 50g płatków

Mania Wypiekania
BAŁAGAN W EATON Z BORÓWKAMI 163

Uwielbiam bezy, a jeszcze bardziej bitą smietanę, często więc taki prosty deser gości u mnie w domu. Zmieniając owoce zawsze może mieć inny smak. Składniki

Z Majeczką w kuchni
Bananowe placuszki z otrębami i borówkami 163

klonowy - pestki granatu - jeszcze więcej borówek amerykańskich :) Przygotowanie: Zmiksować z blenderze: banana, jajko, jogurt, otręby, mąkę, proszek do pieczenia. Na koniec dodać borówki i delikatnie wymieszać. Patelnię wysmarować olejem kokosowym, rozgrzać i nałożyć ciasto (około 1,5 łyżki na jeden placuszek). Smażyć z obu stron do zarumienienia.  Podawać z syropem klonowym i owocami. Smacznego

Zgrabne Gotowanie