ciasta z borowkami - 1003 przepisów (strona:23/67)

Muffinki z owocami. Bez glutenu, bez laktozy, bez jajek. Mąka ryżowa oraz jaglana. 131

oleju słonecznikowego 1 szklanka mleka ryżowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO syrop z agawy owoce: maliny, borówki, agrest, czerwona pożeczka Mąki wsypałam do miski, dodałam proszek do pieczenia, olej i agawę. Wszystkie składniki wymieszałam na gładko za pomocą miksera. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, należy dodać mąki. Jeśli natomiast jest zbyt gęste(...)należy dodać mleka. Do foremek nałożyłam ciasto, dodałam do środka owoce. Każdy z domowników miał inne preferencje, więc dzisiaj do wyboru zrobiłam muffinki z : borówkami, malinami oraz moją własną konfiturą agrestowo - pożeczkową:) Na owoce nałożyłam ciasto, tak by przykryło owoce. Muffinki wstawiłam do nagrzanego piekarnika do temp 180 °C. Piekłam

nietadieta
Z (prawie) jagodami 178

szybko, że i tak nikt się nie zorientuje... Maślane ciasto z jagodami i creme fraiche Składniki: (na keksówkę 8x22 cm) 190 g miękkiego masła 190 g mąki pszennej 120 g cukru 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1,5 łyżki creme fraiche (18%) dodatkowo: 125 g borówek amerykańskich lub jagód Masło utrzeć z cukrem(...)puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem i solą. Partiami dodawać do ciasta, miksując na najniższych obrotach. Dodać creme fraiche, połączyć. Na końcu wsypać borówki i wymieszać łyżką. Masę przełożyć do keksówki wyłożónej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 50-60 minut. Przestudzić przez 15 minut, następnie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bajeczna tarta z sezonowymi owocami 195

500g serka mascarpone - 3 czubate łyżki cukru pudru - sok z jednej dużej cytryny Na wierzch:  - 5 śliwek węgierek - 1 duża brzoskwinia  - maliny - borówki - świeża mięta - kwiaty nasturcji  PRZYGOTOWANIE:  Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy masło. Razem łączymy. Następnie dodajemy cukier, sól i żółtka. Dokładnie zagniatamy. Chowamy do zamrażarki na 30 minut. W tym czasie nagrzewamy

Sajkofanka smaku
Racuchy drożdżowe z borówką amerykańską 244

patelni nakładamy porcjami ciasto, posypujemy kilkoma jagodami i smażymy na wolnym ogniu z obu stron. Łyżkę za każdym razem zanurzamy w wodzie - wtedy ciasto nie będzie się do niej kleić. Można też przed smażeniem wsypać borówki i bardzo delikatnie zamieszać, tak aby nie puściły soku, bo wtedy ciasto może się nie napuszyć podczas smażenia. 5. Usmażone racuszki posypujemy cukrem pudrem

Kuchnia domowa Ani
WYNIKI KONKURSU Z OKAZJI 1 URODZIN BLOGA 142

książka Ciasta i desery krok po kroku oraz foremki do ciasteczek . 3  Miejsce zajęła Pani Małgorzata Luty i jej Tort śmietanowy z brzoskwiniami i borówkami . Nagroda  to książka  Najlepsze przepisy na ciasta i ciasteczka oraz foremki do ciasteczek .   4 Miejsce zajęła Pani Justyna Dragan i jej Tort Crispello . Nagroda to książka Ciasta Siostry Anieli oraz foremki

Sama słodycz i szczypta chili
Śniadaniowe placuszki z borówkami na jesienne poranki 217

drugim naczyniu jogurt, śmietanę, ŻÓŁTKA i przestudzone masło. Potem połączyć suche z mokrym i ubić na sztywno białka z odrobinką soli. Połączyć ubitą pianę z ciastem, mieszać delikatnie. Teraz pora na borówki, jeżeli ich używacie, dodać taką niepełną szklankę. Smażę z obu stron na złoty kolor na patelni ledwie muśniętej masłem klarowanym. Smażone z owocami podaję ze słodkim sosikiem

I tu będę miała takie te
Ciasto ucierane z owocami np. z borówkami i jabłkami 318

sposób było mu się oprzeć :) Składniki: 300g masła 82% lub margaryny 300g cukru 5 jajek 300g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Owoce np. jabłka i borówki Dodatkowo: Cukier puder do posypania ciasta Miękki tłuszcz ucieramy z cukrem do białości, następnie dodajemy po jednym jajku, na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Po dodaniu wszystkich składników miksujemy jeszcze

Smakowy Raj
Tarta z czekoladowym kremem z ricotty, borówkami i polewą czekoladową 170

gram mąki orkiszowej typ 2000 50 gram zimnego masła! 1 żółtko szczypta soli 3 łyżki cukru pudru Krem: 200 gram ricotty 50 gram rozpuszczonej mlecznej czekolady Dodatkowo: 150 gram borówek amerykańskich 50 gram mlecznej czekolady 3 łyżki oleju z orzechów włoskich Wszystkie składniki na kruchy spód szybko zagniatamy, tworzymy kulę i umieszczamy w lodówce na minimum pół godziny(...)łyżce połowę z rozpuszczonej czekolady cały czas mieszając. Gotowy krem nakładam na upieczony spód. Pozostałą czekoladę mleczną mieszam z olejem z orzechów włoskich. Na gotowe ciasto z kremem nakładam umyte i osuszone borówki amerykańskie. Całość dekoruję polewą czekoladowo-orzechową. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Jagodzianki + film 303

gładkie ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta formujemy wałek a następnie dzielimy go na 12 części. Każdy kawałek ciasta rozciągamy w dłoniach, nadziewamy porcją borówek, zlepiamy brzegi i formujemy z niego podłużne bułeczki. Gotowe jagodzianki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 25 minut w piekarniku rozgrzanym

Smakowite Dania
Szarlotka z truskawką po amerykańsku dla świeżo upieczonego, młodego Komunisty. 173

swojej pierwszej komunii... aż się łza w oku kręci. Ale, ale - dość wspominek. Przejdę do przepisu na pyszne ciasto "na czasie", na które zamówienie złożyła moja Siostra. Dlaczego po amerykańsku? Bo z ulubioną przez wszystkie dzieciaki z Bandy - borówką amerykańską ;) Składniki: 3 szklanki mąki 1 i 1/2  szklanki cukru kostka margaryny 4 żółtka 3 łyżki oleju 1 łyżka octu(...)Nakłuwamy ciasto widelcem i posypujemy bułką tartą by wciągnęła nadmiar soku z owoców. Obrane jabłka kroimy w drobną kostkę. Wykładamy na ciasto. Posypujemy cynamonem i odrobiną mąki ziemniaczanej. Wykładamy osuszone i pokrojone w kostkę truskawki oraz całe borówki. Ze schłodzonych białek ubijamy pianę na sztywno. Dodajemy pół szklanki cukru, odrobinę cukru waniliowego i łyżkę mąki ziemniaczanej. Sztywną pianę wykładamy

Kuchnia po mojemu
Kruche ciasto z pianką waniliową i jagodami 169

spożywcza i umieścić w zamrażarce na min. 2 godziny.  Do pozostałej części dodać kakao i dokładnie zagnieść. Uformować wałek i umieścić w zamrażarce na min. 2 godziny. Ciemne ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Piec 18 minut z termoobiegiem w 180°C. Wyjąć, wystudzić. Masło rozpuścić i przestudzić. Budyń wymieszać z połową(...)cytryny na sztywną pianę. Dodać mieszankę budyniową i zmiksować na niższych obrotach. Na koniec wmieszać masło. Wyłożyć piankę na upieczony spod czekoladowy. Na wierzch wysypać borówki oraz zetrzeć na tarce jasne ciasto.  Piec 50 minut z termoobiegiem w 180°C. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Ucierane ciasto z jagodami 166

Moje pyszne jagody nazbierane nieopodal  Chatki pod Niemcową  zostały przeznaczone na ekspresowe ciasto ucierane. Puszyste i delikatne pod pierzynką z borówek i słodkiej kruszonki, w sam raz na leniwy, upalny weekend :). Blaszka o wymiarach 40x25 cm Składniki na ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 6 dużych jaj 25 dag masła lub margaryny 1 i 3/4 szklanki cukru

Apetyczna babeczka
Strucla drożdżowa z serem i jagodami 656

łyżka masłaKruszonka:1 łyżka masła1 łyżka cukru2 łyżki mąkiDodatkowo:3-4 łyżki jagód (borówek)Sposób wykonania: 1. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, odstawiamy do wyrośnięcia.2. W misce mieszamy mąkę, cukier, jajko, szczyptę soli i olejek cytrynowy, dodajemy wyrośnięty rozczyn, rozpuszczone masło i zagniatamy gładkie elastyczne ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt luźne(...)należy dodać mąki. Odstawiamy, by podwoiło swoją objętość.3. Ser mieszamy z żółtkiem, cukrem, olejkiem i rozpuszczonym masłem na gadką masę.4. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy mniej więcej na grubość 1-2 cm, smarujemy serem, posypujemy borówkami i zwijamy w ciasny rulon. Przekrawamy na pół, wykładamy oba strucle na małą blaszkę i nacinamy w środku do połowy głębokości ciasta. Odstawiamy

Kuchnia domowa Ani
Naleśniki zapiekane z serem 435

jeden magiczny składnik, który sprawił, że  stały się jeszcze lepsze. Hmm ... Dobrze zdradzę Wam go.  To syrop klonowy, którym polałam gotowe naleśniki i posypałam borówkami amerykańskimi. Spróbujcie , bo to bardzo dobre. Ciasto na naleśniki 250 g mąki 250 g wody gazowanej 250 ml mleka 2 jajka 1 łyżka oleju 3 łyżki cukru olej do smażenia Wszystkie składniki dokładnie(...)minut, aby ciasto "odpoczęło" Na rozgrzaną patelnię wraz z olejem wlewać małe porcje ciasta, aby pokryć dno patelni. Smażyć z dwóch stron. Ser 250 twarogu 3 łyżki cukru (lub według własnego smaku) 2 łyżki śmietany Dodatkowo  250 ml śmietany słodkiej borówki amerykańskie syrop klonowy 50 g masła Twarożek ugnieść widelcem, dodać cukier, śmietanę i wymieszać. Każdy naleśnik posmarować serem

O kuchni z uczuciem
czekoladowy deser 195

najpierw część  przesianej mąki następnie drugą część i delikatnie łączyć składniki rózgą , wlać połowę czekolady z masłem - wymieszać rózgą i dolać drugą część - połączyć delikatnie składniki . Uzupełnić foremki ciastem , piec około 7-9 minut - środek ma mieć płynna konsystencję (można zrobić próbę i upiec dwa i wtedy określić ile piec - wszystko zależy w jakiej foremce będą pieczone - chodzi(...)będzie tworzył sople karmelowe . Gdy zastygnie dekorować deser.  DODATKOWO 1/2 sztuki mango zblendowanego - do zrobienia kropek  50 gram rozpuszczonej gorzkiej czekolady - do posmarowania talerza pokruszone bezy truskawki borówki cukier puder - do obsypania borówek Smacznego

na gazie