ciasta wielkanocne - 3578 przepisów (strona:122/239)

Kruche ciasteczka Wielkanocne 27

Wesołego Alleluja! Wielkanoc to radość! Radość to przyjemność! Przyjemność to kruche ciasteczka! Bardzo łatwy przepis na bardzo kruche ciasteczka z wielkanocnym motywem zajączków, pisanek, kurczaczków, kaczuszek i baranków. Upiekłam aż 4 porcje, każda w innym kolorze. Resztki ciasta zmieszałam i powstała mozaika kolorów. Ciasteczka są bez sody i proszku do pieczenia przez co równomiernie rosną, bez wybrzuszeń. Takie płaskie ciasteczka

To co kocham
Jajka na Wielkanoc – dekoracje z jajek gotowanych 106

nadzieję, że nie sprawią wam trudności! Jeśli macie jakieś pytania – piszcie śmiało w komentarzach. Najlepsze pasty jajeczne na wielkanocne śniadanie Wielkanocna babka w wersji fit! 7 prostych i lekkich przepisów na Wielkanoc Zdrowe brownie z fasoli, idealne ciasto na Wielkanoc. Artykuł Jajka na Wielkanoc – dekoracje z jajek gotowanych pochodzi z serwisu Czynniki Pierwsze

Czynniki pierwsze
Wyjątkowe produkty ze Schroniska Smaków Magdy Gessler 130

sklep internetowy: https://www.spizarnia.schroniskosmakow.pl/ Tu znajdziecie produkty nie tylko pyszne, ale też takie, których skład aż cieszy oczy. Niedługo święta wielkanocne, a taki chrzan i wędlina po prostu powinny pojawić się na każdym stole A do świątecznych ciast i ciasteczek, takie konfitury będą idealne. Polecamy! P.s. Było też coś do poczytania – wspaniała książka i coś dla dzieci. Ta owieczka

Słodkie okruszki
Kruche ciasteczka Wielkanocne 166

radość! Radość to przyjemność! Przyjemność to kruche ciasteczka! Bardzo łatwy przepis na bardzo kruche ciasteczka z wielkanocnym motywem zajączków, pisanek, kurczaczków, kaczuszek i baranków. Upiekłam aż 4 porcje, każda w innym kolorze. Resztki ciasta zmieszałam i powstała mozaika kolorów. Ciasteczka są bez sody i proszku do pieczenia przez co równomiernie rosną

To co kocham
Rolada drożdżowa z lodówki 104

piecze zawsze na Święta Wielkanocne. Składniki: Mąka pszenna ½ kg Margaryna ½ kostki Cukier ½ szklanki Cukier waniliowy 1 szt. Jajka 3 szt. Drożdże 3 dag Mleko ½ szklanki Szczypta soli Nutella Wykonanie: Drożdże rozpuścić w letnim mleku z płaską łyżeczką cukru i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę wymieszać z resztą cukru, cukrem waniliowym, rozbełtanymi jajkami, margaryną, solą i zarobić ciasto jak na makaron. Następnie

Tradycyjna Kuchnia
Sałatka na pieczarkowym cieście 177

się zaplątały gdzieś zdjęcia, że dopiero teraz je dojrzałam. Zresztą jak po nich widać- sałatka przygotowana była na wielkanocne święta, a o tych już każdy zdążył zapomnieć.  Skąd pomysł na takie połączenie? Ogromnie ciekawiło mnie ciasto pieczarkowe, które spotkałam na blogu Kolorowy Przepisownik, a że sałatkę leśną już też dawno chciałam zrobić, to tak je sobie pomieszałam, poplątałam

Kuchnia w czekoladzie
Pagnottelle di Pasqua. Wielkanocne bochenki. 126

Pagnottelle di Pasqua to w dosłownym tłumaczeniu wielkanocny bochenek. Popularne we Włoszech, ale nie tylko. Wcześniej ugotowane na twardo jajko otacza się wiankiem z ciasta drożdżowego. Dopiero potem całość wędruję do piekarnika. Po raz pierwszy barwiłam jajka w wywarze z czerwonej kapusty. Polecam ten sposób, bo daje ciekawy efekt i co najważniejsze jest zdrową alternatywą dla kupnych barwników. Zdecydowałam się

zadanie-gotowanie
18. Mrożące krew w żyłach połączenie: czyli czekoladowe, wilgotne ciasto z buraków 167

kilka dni do świąt wielkanocnych, więc na pewno w każdym domu panuje lekko nerwowa atmosfera doczyszczania każdego kąta w domu, polerowania szklanek i trzepania dywanów. Aby chociaż na chwilę oderwać się od tego rozgardiaszu, zamykam się w kuchni (w przenośni, ponieważ moja kuchnia nie posiada drzwi) i zabieram się za pysznie czekoladowe, mięciutkie i wilgotne ciasto buraczane. Takie ciasto

Pland based fille
Leśny mech na bogato - na dzień świętego Patryka 552

pokrojoną galaretkę i delikatnie mieszamy. Na spód biszkoptowy wykładamy masę śmietanowo galaretkową i posypujemy okruszkami. Przepis dodaję do akcji  Ciasto na niedzielę , gdzie w tym tygodniu królują świąteczne wypieki. Razem ze mną wypiekały:  Różowa kuchnia -   Mazurek wielkanocny kurczak Może coś zjemy -  Babka wielkanocna  i  Babka rodzynkowa Piekielna kuchnia Anety -  Babka pomarańczowa Moje domowe

Ewusiowe Smaki
Wielkanocna babka drożdżowa 105

Babka drożdżowa- królowa polskiego, wielkanocnego stołu! Wilgotna, aromatyczna, a ponadto pulchna, miękka i z mnóstwem rodzynków w środku. Dodatek kurkumy do ciasta nadaje babce ładnego żółtawego kolorku. Babkę przygotować można również ze świeżych drożdży. Pamiętajcie jednak, by dać ich 2x więcej niż suchych i przed dodaniem do reszty składników sporządzić z nich rozczyn ! Serdecznie polecam!     Składniki

Nastoletnie Wypiekanie
Wielkanocne jajeczka z dżemem 173

Ostatnio coś dużo jajek na blogu ;) No cóż...taki urok Świąt Wielkanocnych! Dzisiaj mam dla Was kruche jajeczka przełożone dżemem. Wyglądają uroczo i smakują bajecznie. Serdecznie polecam!     Składniki:   Ciasto kruche: 125 g zimnego masła 180 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej 1 jajko 50 g cukru pudru 1 łyżeczka esencji waniliowej   Dodatkowo: dżem morelowy

Nastoletnie Wypiekanie
Mazurek jabłkowo-cytrusowy 159

pierwszy rok, kiedy zdecydowałam się na smakowite ozdoby stołu wielkanocnego :) Do tej pory przerażała mnie słodkość mazurków i ciężkość ich polew. Po wielu tygodniach niejedzenia cukierków, ciast, ciasteczek i dżemów naszła mnie wielka ochota na ładnie wyglądające słodkości. A ponieważ zostało mi trochę masy do nadziewania rolad, zdecydowałam się na mazurka, który pięknie pachnie i - co dla mnie najważniejsze

Weekendy w domu i ogrodzie
Keto Green Velvet Cake (Paleo, LowCarb) 84

tłumaczę… Szpinak do ciasta? – A czemu nie…? Bardzo lubię także szpinak w różnych nietypowych kompozycjach – na przykład jako składnik ciast . Babka szpinakowa z tego przepisu jest nie tylko pyszna, ale i ciekawie się prezentuje. Jest to wypiek utrzymany trochę w wielkanocnych klimatach , więc jak najbardziej na czasie. Podoba mi się także idea wykorzystywania szpinaku w roli barwnika spożywczego (na przykład(...)Velvet Cake – zielony zawrót głowy Wybór padł na zieloną wersję słynnego Red Velvet Cake (tutaj znajdziecie wariację na jego temat w postaci muffinek ). No bo skoro jest to ciasto biszkoptowe zabarwione burakami przełożone białym kremem, to analogicznie puszysty biszkopt ze szpinakiem i białym kremem staje się Green Velvet Cake. U mnie oczywiście w wersji zgodnej z dietą ketogeniczną , czyli

Modern Cave Girl
Babka herbaciano-rumowa z rodzynkami 184

rodziny i gości. Nie wiem jak u Was ale u mnie babka obowiązkowo króluje na wielkanocnym stole. Co roku jest inna. Herbacianą zrobiłam pierwszy raz i jestem zachwycona. Jest  wilgotna, aromatyczna, po prostu pyszna! Polecam jeśli jeszcze jej nie piekliście :) Ja dodałam do ciasta aromat rumowy ale jeśli go nie lubicie równie dobrze możecie dodać startą skórkę z cytryny

Smakołyki Asi
Austria - Wegański Linzertorte 105

Linzertorte to tradycyjne austriackie ciasto, szczególnie popularne w okresie świąt grudniowych, ale świat i tak już zwariował, więc u nas Linzertorte zagościło na stole wielkanocnym. Inspirowaliśmy się przepisem  Stiny Spiegelberg , której bloga gorąco polecamy szczególnie miłośnikom wegańskich wypieków (blog po niemiecku). Składniki (na formę o średnicy 24 cm): - 180 g mąki  - 100 g zmielonych migdałów(...)łyżeczek dżemu morelowego Przygotowanie: 1) Do miski przesiewamy mąkę i zmielone w młynku do kawy orzechy. Dodajemy kakao, cukier, przyprawy, karob i sól. Dodatek mączki z karobu sprawi, że ciasto będzie bardziej elastyczne (warto w nią zainwestować, koszt to około 8-10 zł za 250 g). Dokładnie mieszamy suche składniki. 2) Do miski dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę i zaczynamy

Roślinożerni urlopowicze
Wielkanocna babka marmurkowa wg Aleex 200

trzeba do tego specjalnego sprzętu. Wystarczy miska, mikser, no i waga. A potem godzina oczekiwania i pyszne, okazałe ciasto trafia na nasz stół. Babka marmurkowa godnie może zastąpić tradycyjną babę drożdżową lub obok niej wspaniale prezentować się na wielkanocnym stole, ciesząc oczy i podniebienia domowników. Polecam. Składniki: • 300 g miękkiego masła • 370 g mąki pszennej • 280 g cukru • 1 cukier(...)połączyć mikserem na jednolitą masę. 4. Połowę masy przelać do formy babkowej. 5. Do pozostałej masy dodać resztę mleka (30 g), kakao i 30 g cukru. Ponownie zmiksować. 6. Ciasto czekoladowe wylać na białą masę. Lekko przemieszać, tworząc wzorek. 7. Babkę piec 55 -60 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone. 8. Babkę pozostawić w formie przez 10 minut

W mojej kuchni