16.04.2019 Czas mazurków zbliża się szybkimi krokami. Chyba w czasie Świąt Wielkanocnych goszczą na stołach w większości domów. Zachęcam do wypieku mazurka bakaliowego jednego z lepszych
gotuj ze mnąZbliżają się święta, więc wszyscy wymieniają się przepisami na baby wielkanocne, mazurki i serniki. W takim układzie postanowiłam uraczyć Was przepisem na kawę z lodami... w końcu trzeba do tych wszystkich ciast dołożyć filiżankę królewskiego napoju ;) Cafe Affogato smakowa będzie nie tylko w święta, ponieważ zdecydowanie jest to mój ulubiony kawowy napój w upalne dni, a takie (mam nadzieję) przed
ChilliJemyprzez 25-30 minut. Pozostały miód podgrzać razem z wodą pomarańczową, Posmarować syropem jeszcze ciepłe ciasto. Podawać letnie. Smacznego! Tymczasem w szkole, na początku grudnia (tak tylko przypominam, jakby ktoś dawno do kalendarza nie zaglądał), od wielkanocnych jajek płynnie przeszliśmy do lodów... Jest pysznie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeW menu Wielkanocnym nie może przecież zabraknąć jajek :) Proponuję więc pyszne jajeczka faszerowane łososiem. Smakują rewelacyjnie, a taki farsz może być również świetną pastą do kanapek
kuchnia doskikonfiturą, kruszonką czy owocami, z makiem i twarogiem. Przyjemność ta będzie Was kosztować około 80 koron czeskich za połowę ciasta. Przepis na kołacz inspirowany wyjazdem pojawi się na pewno na blogu bliżej wiosny – może on stanowić ciekawą alternatywę dla naszego wielkanocnego mazurka. Gdy już opuścicie rejon starego miasta, warto wybrać się do neogotyckiej Katedry Św. Wacława . Jej wieża mierzy
Garniec Magaliemuffinki w kształcie baranków :-) Nie potrzeba wiele czasu do ich przygotowania a na pewno ślicznie będą się prezentowały na Wielkanocnym stole, i sprawią ogromną radość dzieciom :-) Babeczki są niezwykle puszyste, mięciutkie i wilgotne, polecam gorąco. Do ich przygotowania będziemy potrzebowali: CIASTO NA MUFFINKI -2 jajka -3/4 szkl mleka -3/4 szkl wody -3/4 szkl oleju rzepakowego -cukier waniliowy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuŚwięta wielkanocne zbliżają się dużymi krokami, więc opublikuję Wam przepisy na tę okazję. Pierwsza moja propozycja to babka herbaciana. Pyszne i aromatyczne ciasto, długie zachowujące świeżość. Przepis zasięgnęłam z gazetki "Ciasta za grosik" i oczywiście go zmodyfikowałam trochę. Już od jakiegoś czasu mam postanowienie i robię na święta bardzo mało potraw. Przeważnie człowiek sporządzi za dużo jedzenia i potem musi
Zakątek rozkoszy kulinarnychsoku z cytryny i cukru pudru przygotować lukier i polać nim ciasto. Można oczywiście zrezygnować z lukru i posypać ciasto tylko cukrem pudrem. A już w następnym poście zapraszam Was na notkę z jajami:) I Bynajmniej nie będzie to potrawa wielkanocna
My simple kitchenDegustacja smakołyków Wielkanocnych Przedświąteczna degustacja wielkanocnych smakołyków już za nami. Dziękujemy wszystkim za tak liczne przybycie, w tym również wójtowi Gminy Santok - Józefowi Ludniewskiemu i Wieni
kgwjanczewoskładniki na ciasto kruche: 130 g mąki pszennej 80 g masła 50 g cukru pudru 1 łyżka śmietany 2 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1
Domowy Smak JedzeniaWielkanocny, pyszny z dużą ilością bakalii keks, musi być obowiązkową propozycją na świątecznym stole obok wielu innych wypieków. Sposób przygotowania tego ciasta jest banalnie prosty nie może się nie udać . składniki na formę na keks ciasto 250g masła 1 szklanka cukru kryształu 1 opakowanie cukru waniliowego
Smakowite DaniaPyszna i wilgotna babeczka o cytrynowym aromacie w sam raz na wielkanocny stół i nie tylko. Wygląda bardzo skromnie a smakuje rewelacyjnie.składniki:120 g masła
Monia miesza i gotujeWielkimi krokami zbliżają się Święta. Kiełbasy wędzone już zrobione, pasztety popieczone to nadszedł czas na słodkości. Dzisiaj Wielkanocna odsłona kokosanek z nutellą i jajkami m&m. Pychotka. Przepis być może znany bo domowe kokosanki robi się podobne, jednak nie każdy wie, że można z nich przygotować czarujące gniazdka, które dodatkowo udekorują nasz stół. Składniki(...)Składniki znajdziecie tutaj Przygotowanie: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, powoli dodajemy cukier, cały czas ubijając. Następnie dodajemy żółtka, ekstrakt waniliowy i wiórki kokosowe. Jeżeli ciasto jest za rzadkie możemy dodać 2 łyżki mąki lub więcej wiórek ( wszystko zależy od wielkości jajek). Ciasta formujemy w kulkę ok 3 cm, następnie delikatnie rozpłaszczamy i robimy dołek
Niezły Młynekzaprezentuję jak w prosty sposób można wykonać efektowną ozdobę na święta wielkanocne. Miękkie masło przełożyć do miski, dodać cukier i utrzeć na puch. Następnie dodać sok z wyciśniętej połówki pomarańczy, skórkę pomarańczową i roztrzepane jajko. Mąkę razem z proszkiem przesiać i dodać do masła z cukrem. Wyrobić miękkie ciasto. Rozwałkować na grubość około 3-4 mm. Powycinać foremką kształt ciasteczek
Świat Ciastatruskawek, pokrojonych w sporą kostkę 100g posiekanej mlecznej czekolady Przygotowanie babeczek: Piekarnik rozgrzewamy do 180st. Mokre składniki miksujemy ze sobą, dosypujemy wszystkie suche składniki, mieszamy do połączenia całości. Przelewamy ciasto do foremek na babeczki, do 3/4 ich wysokości. W każdą napełnioną foremkę wkładamy po kilka truskawek. Posypujemy odrobiną posiekanej czekolady. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 30 minut, w 180st. Babeczki(...)delikatne i puszyste. Nie są tak słodkie jak tradycyjnie smażone pączki, Babka wielkanocna – przepis Babka wielkanocna - przepis Bardzo delikatna, puszysta, idealnie wilgotna i lekko cytrynowa. Pomijając cytrynę w Deser na Walentynki Witajcie Kochani! Mam dla Was szybki deser na Walentynki! Połączenie ciasta francuskiego, lodów i owoców. .related-post{}.related-post .post-list{ }.related-post .post-list .item{ }.related-post
NiePieprz.plLekka, puszysta, czekoladowo-waniliowa babka z wyrazistymi kolorami, posypana cukrem pudrem to świetna propozycja na tradycyjną Wielkanocną babkę. Rewelacyjnie smakuje i z pewnością będzie słodką ozdobą świątecznego stołu. Składniki: 5 jajek 300g cukru 430g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego 250ml oleju 250ml wody 3 łyżki kakao + 3 łyżki wody szczypta barwnika czerwonego i żółtego(...)soli, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Następnie dodać żółtka, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ekstrakt waniliowy, olej i wodę. Całość dokładnie i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto podzielić na 3 równe części. Do jednej dodać kakao i 3 łyżki wody, dokładnie wymieszać, a do drugiej i trzeciej barwniki. 2. Gotowe ciasto w trzech kolorach przelać do wysmarowanej
Szalona Kuchnia Eweliny