ciasta wielkanocne - 3578 przepisów (strona:137/239)

Najlepszy mazurek wielkanocny 202

roku dziewczyny stwierdziły, że wspólne pieczenie wielkanocnego mazurka to jest to, czego pragną. Świetnie - powstała okazja, żeby dać mu jeszcze jedną szansę. Przepis wybrałam po długim oglądaniu zdjęć i porównywaniu receptur. Na Moich wypiekach znalazłam połączenie moich ulubionych smaków: kawy, kajmaku, bezy i solonego karmelu, a to wszystko razem ułożone na delikatnym, kruchym cieście. Brzmi obłędnie słodko - ale już taka(...)spodzie ułożyć ciasto. Schłodzić w lodówce minimum 1 godzinę. Kajmak zmiksować z masłem i kawą na gładką masę, tylko do połączenia składników. Wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Ciasto gęsto nakłuć widelcem. Piec w 200 st. C. przez 20-25 minut, aż nabierze złoto-brązowego koloru. Ostudzić. Na ostudzonym spodzie rozsmarować masę kawową. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Cukier skarmelizować

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mini babeczki do wielkanocnego koszyczka 87

Święta już za chwilķę, przygotowujecie słodkości na Wielkanocny stół z dziećmi? Polecam mini babeczki do wielkanocnego koszyczka, które upieczecie z Waszymi pociechami. Niech dzieci uczestniczą w świątecznej krzątaninie! To doskonała zabawa Bardzo prosty przepis i szybki w wykonaniu. Babeczki upiecz w specjalnych foremkach silikonowych lub metalowych. Nie polecam ustawiać babeczek na blasze w samych papilotkach, rozjadą się.  Składniki(...)Dodajemy jajko, pozostałe mleko i aromat cytrynowy, miksujemy. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni. Przekładamy ciasto do formy wyłożonej papilotkami  lub formy silikonowej i wstawiamy do pieca na 20-25 min. Po upieczeniu przekładamy babeczki na kratkę do całkowitego wystygnięcia.   Artykuł Mini babeczki do wielkanocnego koszyczka pochodzi z serwisu Rusty fork

Rusty Fork
Warstwowa sałatka na krakersach 81

Przygotowanie tej sałatki, odkładałam już chyba 3 rok. Wieczny brak czasu przed świętami wielkanocnymi. W tym roku postanowiłam - koniec! - sałatka z tuńczykiem na krakersach musi być! :)  Przepis na tą wyśmienitą sałatkę warstwową, która dodatkowo wygląda jak ciasto - pojawia się na wielu blogach i stronach z przepisami. Ale i tak uważam, że warto się skusić na jej wykonanie w swojej

Świat Domowej Kuchni
Mini babeczki na mleku skondensowanym. 154

pyszne, bardzo słodkie, pachnące i doskonałe. Upiekłam je do Wielkanocnego koszyka. Babeczki byłe też ozdobą stołu na śniadaniu wielkanocnym. Może upieczecie na następne Święta. Koniecznie spiszcie recepturę. Ja za rok znów je upiekę. Udanych i pysznych wypieków Wam życzę :) Potrzebujemy: Na ciasto: 3 jajka 15 dag masła lub margaryny 175 ml mleka skondensowanego słodzonego z puszki 1 cukier waniliowy

Izabelawkuchni
Chrzanowa tarta wytrawna z białą kiełbasą i suszonymi pomidorami 174

takie danie zrodził się w mojej głowie na myśl o zbliżających się Świętach Wielkanocnych. W niedzielę po śniadaniu Wielkanocnym nie jada się u nas obiadu, za to przygotowuje przekąski na ciepło, taka tarta może być właśnie jedną z nich. Składniki: na ciasto: 210 gram maki 100 gram masła 1 jajko na masę chrzanową: 300 gram śmietany 18 % 2 czubate łyżki

Życie zaczyna się w kuchni
Chrzanowa tarta wytrawna z białą kiełbasą i suszonymi pomidorami 131

takie danie zrodził się w mojej głowie na myśl o zbliżających się Świętach Wielkanocnych. W niedzielę po śniadaniu Wielkanocnym nie jada się u nas obiadu, za to przygotowuje przekąski na ciepło, taka tarta może być właśnie jedną z nich. Składniki: na ciasto: 210 gram maki 100 gram masła 1 jajko na masę chrzanową: 300 gram śmietany 18 % 2 czubate łyżki

Życie zaczyna się w kuchni
Hasło tygodnia - Wielkanoc dookoła świata. 153

jakie pyszne różności! ;) Od zup przez przekąski i dodatki do słodkości, a wśród nich, oczywiście, będące przebojem wszechczasów ciasto z malinami i budyniową pianką ... Tak było! Tym razem zapraszam Marzenę na świąteczną wycieczkę, a raczej wyprawę - kulinarną podróż dookoła świata! :) Przyrządźmy wielkanocne potrawy, jakich jeszcze nie próbowaliśmy. Odnajdźmy elementy świątecznej tradycji z różnych, bardziej lub mniej odległych, zakątków globu. Przekonajmy

zadanie-gotowanie
Kotlety drobiowe siekane smażone na oleju rzepakowym 229

małym ogniu ok 15 minut. Smacznego! Do smażenia kotletów i innych dań używam oleju rzepakowego. W mojej wielkanocnej kuchni  nie może zabraknąć oleju rzepakowego, ponieważ jest niezastąpiony. Można na nim smażyć i dusić warzywa i mięsa. Nadaje się do pieczenia ciast, a babki na oleju są wilgotne i długo zachowują świeżość. Jest podstawą majonezów, dressingów i sosów do sałatek

Obiad gotowy
Pasta słonecznikowa z suszonymi pomidorami i olejem rzepakowym 183

papryką, ziołowym pieprzem. Przechowywać w lodówce. Smacznego! Do przygotowania tej pasty użyłam oleju rzepakowego. W mojej wielkanocnej kuchni  nie może zabraknąć oleju rzepakowego, ponieważ jest niezastąpiony.  Można na nim smażyć i dusić warzywa i mięsa. Nadaje się do pieczenia  ciast, a babki na oleju są wilgotne i długo zachowują świeżość. Jest  podstawą majonezów, dressingów i sosów

Obiad gotowy
Bułeczki króliczki 144

Cieszą oczy nie tylko najmłodszych. Będą nie tylko smaczną przekąską ale piękną ozdobą wielkanocnego stołu. Moja córka była zachwycona samym kształtem króliczków zaraz po upieczeniu a gdy zobaczyła ich wesołe buźki szkoda było jej je zjeść ;) Ciasto drożdżowe: 500 g mąki tortowej Młynomag 7 g drożdży instant 2 łyżki cukru cytrynowego 1 łyżka cukru 1 szkl mleka 75 g masła

Smakołyki Asi
Ptysie z pastą jajeczno- chrzanową 146

Wielkimi krokami zbliżają się święta wielkanocne. Dzisiaj mam dla Was doskonałą propozycję na śniadanie wielkanocne, czyli wytrawne ptysie z pastą jajeczno- chrzanową. Ptysie są szybkie i łatwe do przygotowania. Nie może ich zabraknąć na świątecznym stole.  SKŁADNIKI: Ciasto ptysiowe: 1/2 szklanki wody, 50g masła, 100g mąki, 3 jajka, szczypta soli, Pasta: 5 jajek, 1/2 cebuli, 2 łyżki majonezu

Tradycyjna kuchnia Kasi
Mazurek kajmakowy z bakaliami 385

papierem do pieczenia. Piekę około 30 minut w temperaturze 170 stopni. 3. Na przestudzonym cieście rozsmarowuję masę kajmakową. Ciasto dekoruję bakaliami według uznania. Do przygotowania mazurka wykorzystałam bakalie, które otrzymałam do testowania od firmy MAKAR . Bakalie MAKAR są idealne do przygotowywania wielkanocnych wypieków. Bakalie są wysokiej jakości. W opakowaniach nigdy nie spotkamy ani pokruszonych, ani połamanych bakalii. Bakalie MAKAR

Tradycyjna kuchnia Kasi
MAZUREK KAJMAKOWY LCHF (keto, LCHF, paleo, optymalny, bez glutenu, laktozy i cukru) 558

Mazurki to obowiązkowy punkt Wielkanocy. Nasz ulubiony to ten właśnie z kajmakiem, ale w bezpiecznej wersji dla osób na LCHF, diabetyków i nietolerujących laktozy ponieważ karmel

Ola la LCHF
Wielkanocny tulipan 254

tych przepisów uzbierało. Tymczasem postanowiłam podzielić się z Wami efektownym przepisem na ostatnią chwilę. Będzie to kolorowa, wielkanocna babka. Biszkoptowa, więc lekka i delikatna. W moim odczuciu najlepiej nadaje się do kawy lub herbaty, bo sama jest trochę za sucha. Zwykle wolę ciasta cięższe i bardziej wilgotne, muszę jednak przyznać, że ta baba ma bardzo ciekawy smak i znika błyskawicznie

Ratunku obiad
Schab faszerowany kapustą i grzybami 78

Zanim na dobre zaczniemy piec i gotować potrawy Wielkanocne podzielę się z Wami przepisem na schab faszerowany pieczarkami i kapustą kiszoną. Trochę inna alternatywa dla tradycyjnych

To co lubię - gotuję i polecam