ciasta wielkanocne - 3578 przepisów (strona:137/239)

Chlebki do żurku 125

godziny do wyrośnięcia *** *** Wyrośnięte ciasto ponownie przez chwilę wyrabiamy i dzielimy na 3 części, Z każdej części odrywamy kawałek wielkości orzecha włoskiego – na uchwyt *** *** Z każdej części ciasta formujemy zgrabną kulę a na czubku umieszczamy małą kuleczkę. Gotowe chlebki odkładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, przykrywamy ściereczką i odkładamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut *** *** Wyrośnięte chlebki smarujemy(...)środek i zalewamy zupą *** *** Smacznego ***   Polecam także: PRZEPISY NA JAJKA I SAŁATKI WIELKANOCNE KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Chlebki

Blog z Apetytem
Prosta babka waniliowa z śmietankowym lukrem 146

babka , a do tego bardzo smaczna , przyjemnie, cieplutko waniliowa i mimo ,że nie jest to szczyt cukierniczych umiejętności ( bynajmniej nie moich , bo ich nie posiadam ) polecam , gorąco . Czas świąt wielkanocnych , jest bardzo pracowity , ogród budzi się do życia , ukazując wszelkie zimowe brudy , które czas uprzątnąć . Warzywniak i tunel , prosi o zasiedlenie . Do tego kury i przepiórki zaczynają lęgi(...)roztopiona margarynę ( nie może być gorąca ,ma być letnia ) oraz aromat waniliowy .Formę do pieczenia porządnie natłuszczamy margaryną ( lub po prostu używamy silikonowej ) , wysypujemy bułką tartą i wypełniamy ciastem . Pieczemy około 35 – 45 min w 180 C ( góra i dół bez termoobiegu ) w zależności od piekarnika , sprawdzając pod koniec pieczenia patyczkiem , czy jest dopieczona ( tak dla pewności ) . Po upieczeniu

Ogrodnik w podróży
babka górnicza + film krok po kroku 74

składniki: 320 g mąki 200 g cukru 125 g masła w temperaturze pokojowej 1 jajko 50 g powideł śliwkowych 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka kakao 2

Domowy Smak Jedzenia
Najlepszy mazurek wielkanocny 198

roku dziewczyny stwierdziły, że wspólne pieczenie wielkanocnego mazurka to jest to, czego pragną. Świetnie - powstała okazja, żeby dać mu jeszcze jedną szansę. Przepis wybrałam po długim oglądaniu zdjęć i porównywaniu receptur. Na Moich wypiekach znalazłam połączenie moich ulubionych smaków: kawy, kajmaku, bezy i solonego karmelu, a to wszystko razem ułożone na delikatnym, kruchym cieście. Brzmi obłędnie słodko - ale już taka(...)spodzie ułożyć ciasto. Schłodzić w lodówce minimum 1 godzinę. Kajmak zmiksować z masłem i kawą na gładką masę, tylko do połączenia składników. Wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Ciasto gęsto nakłuć widelcem. Piec w 200 st. C. przez 20-25 minut, aż nabierze złoto-brązowego koloru. Ostudzić. Na ostudzonym spodzie rozsmarować masę kawową. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Cukier skarmelizować

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mini babeczki do wielkanocnego koszyczka 81

Święta już za chwilķę, przygotowujecie słodkości na Wielkanocny stół z dziećmi? Polecam mini babeczki do wielkanocnego koszyczka, które upieczecie z Waszymi pociechami. Niech dzieci uczestniczą w świątecznej krzątaninie! To doskonała zabawa Bardzo prosty przepis i szybki w wykonaniu. Babeczki upiecz w specjalnych foremkach silikonowych lub metalowych. Nie polecam ustawiać babeczek na blasze w samych papilotkach, rozjadą się.  Składniki(...)Dodajemy jajko, pozostałe mleko i aromat cytrynowy, miksujemy. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni. Przekładamy ciasto do formy wyłożonej papilotkami  lub formy silikonowej i wstawiamy do pieca na 20-25 min. Po upieczeniu przekładamy babeczki na kratkę do całkowitego wystygnięcia.   Artykuł Mini babeczki do wielkanocnego koszyczka pochodzi z serwisu Rusty fork

Rusty Fork
Warstwowa sałatka na krakersach 75

Przygotowanie tej sałatki, odkładałam już chyba 3 rok. Wieczny brak czasu przed świętami wielkanocnymi. W tym roku postanowiłam - koniec! - sałatka z tuńczykiem na krakersach musi być! :)  Przepis na tą wyśmienitą sałatkę warstwową, która dodatkowo wygląda jak ciasto - pojawia się na wielu blogach i stronach z przepisami. Ale i tak uważam, że warto się skusić na jej wykonanie w swojej

Świat Domowej Kuchni
Mini babeczki na mleku skondensowanym. 152

pyszne, bardzo słodkie, pachnące i doskonałe. Upiekłam je do Wielkanocnego koszyka. Babeczki byłe też ozdobą stołu na śniadaniu wielkanocnym. Może upieczecie na następne Święta. Koniecznie spiszcie recepturę. Ja za rok znów je upiekę. Udanych i pysznych wypieków Wam życzę :) Potrzebujemy: Na ciasto: 3 jajka 15 dag masła lub margaryny 175 ml mleka skondensowanego słodzonego z puszki 1 cukier waniliowy

Izabelawkuchni
Chrzanowa tarta wytrawna z białą kiełbasą i suszonymi pomidorami 170

takie danie zrodził się w mojej głowie na myśl o zbliżających się Świętach Wielkanocnych. W niedzielę po śniadaniu Wielkanocnym nie jada się u nas obiadu, za to przygotowuje przekąski na ciepło, taka tarta może być właśnie jedną z nich. Składniki: na ciasto: 210 gram maki 100 gram masła 1 jajko na masę chrzanową: 300 gram śmietany 18 % 2 czubate łyżki

Życie zaczyna się w kuchni
Chrzanowa tarta wytrawna z białą kiełbasą i suszonymi pomidorami 126

takie danie zrodził się w mojej głowie na myśl o zbliżających się Świętach Wielkanocnych. W niedzielę po śniadaniu Wielkanocnym nie jada się u nas obiadu, za to przygotowuje przekąski na ciepło, taka tarta może być właśnie jedną z nich. Składniki: na ciasto: 210 gram maki 100 gram masła 1 jajko na masę chrzanową: 300 gram śmietany 18 % 2 czubate łyżki

Życie zaczyna się w kuchni
Hasło tygodnia - Wielkanoc dookoła świata. 150

jakie pyszne różności! ;) Od zup przez przekąski i dodatki do słodkości, a wśród nich, oczywiście, będące przebojem wszechczasów ciasto z malinami i budyniową pianką ... Tak było! Tym razem zapraszam Marzenę na świąteczną wycieczkę, a raczej wyprawę - kulinarną podróż dookoła świata! :) Przyrządźmy wielkanocne potrawy, jakich jeszcze nie próbowaliśmy. Odnajdźmy elementy świątecznej tradycji z różnych, bardziej lub mniej odległych, zakątków globu. Przekonajmy

zadanie-gotowanie
Kotlety drobiowe siekane smażone na oleju rzepakowym 226

małym ogniu ok 15 minut. Smacznego! Do smażenia kotletów i innych dań używam oleju rzepakowego. W mojej wielkanocnej kuchni  nie może zabraknąć oleju rzepakowego, ponieważ jest niezastąpiony. Można na nim smażyć i dusić warzywa i mięsa. Nadaje się do pieczenia ciast, a babki na oleju są wilgotne i długo zachowują świeżość. Jest podstawą majonezów, dressingów i sosów do sałatek

Obiad gotowy
Pasta słonecznikowa z suszonymi pomidorami i olejem rzepakowym 179

papryką, ziołowym pieprzem. Przechowywać w lodówce. Smacznego! Do przygotowania tej pasty użyłam oleju rzepakowego. W mojej wielkanocnej kuchni  nie może zabraknąć oleju rzepakowego, ponieważ jest niezastąpiony.  Można na nim smażyć i dusić warzywa i mięsa. Nadaje się do pieczenia  ciast, a babki na oleju są wilgotne i długo zachowują świeżość. Jest  podstawą majonezów, dressingów i sosów

Obiad gotowy
Bułeczki króliczki 139

Cieszą oczy nie tylko najmłodszych. Będą nie tylko smaczną przekąską ale piękną ozdobą wielkanocnego stołu. Moja córka była zachwycona samym kształtem króliczków zaraz po upieczeniu a gdy zobaczyła ich wesołe buźki szkoda było jej je zjeść ;) Ciasto drożdżowe: 500 g mąki tortowej Młynomag 7 g drożdży instant 2 łyżki cukru cytrynowego 1 łyżka cukru 1 szkl mleka 75 g masła

Smakołyki Asi
Ptysie z pastą jajeczno- chrzanową 143

Wielkimi krokami zbliżają się święta wielkanocne. Dzisiaj mam dla Was doskonałą propozycję na śniadanie wielkanocne, czyli wytrawne ptysie z pastą jajeczno- chrzanową. Ptysie są szybkie i łatwe do przygotowania. Nie może ich zabraknąć na świątecznym stole.  SKŁADNIKI: Ciasto ptysiowe: 1/2 szklanki wody, 50g masła, 100g mąki, 3 jajka, szczypta soli, Pasta: 5 jajek, 1/2 cebuli, 2 łyżki majonezu

Tradycyjna kuchnia Kasi
Mazurek kajmakowy z bakaliami 381

papierem do pieczenia. Piekę około 30 minut w temperaturze 170 stopni. 3. Na przestudzonym cieście rozsmarowuję masę kajmakową. Ciasto dekoruję bakaliami według uznania. Do przygotowania mazurka wykorzystałam bakalie, które otrzymałam do testowania od firmy MAKAR . Bakalie MAKAR są idealne do przygotowywania wielkanocnych wypieków. Bakalie są wysokiej jakości. W opakowaniach nigdy nie spotkamy ani pokruszonych, ani połamanych bakalii. Bakalie MAKAR

Tradycyjna kuchnia Kasi