Przepis na wielkanocny pudding jabłkowy Gordona Ramsaya Mazurek królewski z białą czekoladą i kajmakiem Mini serniczki z ciasteczkami oreo Marynowane jajka faszerowane musem z tuńczyka Marynowane jajka nadziewane z sałatką z łososia Mazurek z wiśniami i czekoladą Babka z advocatem Pieczona karkówka w imbirze, anyżu i miodzie Podwójnie lukrowana babka kawowa Jajka herbaciane nadziewane guacamole Anielskie ciasto czekoladowe z polewą
karmelowyZapiekanka szpinakowo-jajeczna, na kruchym spodzie, będzie świetnie wyglądać na wielkanocnym stole. Taką tartę można podać na wielkanocne śniadanie , ale może być też obiadem czy kolacją w zwykły dzień. Jest bardzo smaczna i wygląda wiosennie. Jeśli pominiecie dodatek szynki to będzie też świetnym daniem dla wegetarian. Lubimy tarty i robię je dość często. Można je podawać prawie zaraz po upieczeniu(...)Wielkanocy. Jajka i zielony szpinak zapieczone na kruchym cieście tworzą bardzo udaną, zarówno smakowo jak i wizualnie, kompozycję. Możecie dodać do swojej tarty jeszcze więcej ziół, jeśli lubicie. Ja dosypałam dużo pachnącego koperku, bo go uwielbiamy. Na targu kupiłam już wielki, gruby pęk dorodnego kopru! Wiosna idzie! Innych przepisów na wielkanocne śniadania, obiad czy desery znajdziecie TUTAJ Taką tartę
Smaczna PyzaOceń ten przepis Pyszny tort czekoladowy bez pieczenia sprawdzi się doskonale na różnego rodzaju okazje. Jest niesamowicie prosty oraz szybki do przygotowania i nie wymaga pieczenia
Ola la LCHFstół Wielkanocny. Jest bardzo łagodna i miękka, nawet po kilku dniach pozostaje świeża (chociaż jestem pewien, że zniknie już tuż po upieczeniu). Po prostu perfekcyjna babka Wielkanocna! Może zagości na Waszym stole świątecznym? Coś ostatnio dużo solonego karmelu na blogu 😆 Ale ta babka jest po prostu baaardzo karmelowa! Nie dość, że sama jest o smaku karmelowym(...)Dokładnie mieszamy za pomocą szpatułki. Nie używamy z miksera, bo białka utracą swe własności spulchniające. Tak powstałą masę dodajemy do pozostałych ubitych białek. Mieszamy szpatułką do powstania jednolitego ciasta. Otrzymane ciasto przelewamy do foremki na babkę. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 40-45 min. Po upieczeniu studzimy, a następnie wybieramy babkę z formy
Kuchnia Łukaszaskładniki: 500 g białej kiełbasy 200 g wędzonego boczku 150 g tartego chrzanu (ja użyłam domowego kliknij ) 250 ml kwaśnej śmietany 1500 ml wody 2 surowe
Domowy Smak JedzeniaSernik zebra to nieco zmodyfikowany przepis na mój klasyczny sernik wiedeński , czyli bez jakiegokolwiek spodu. Tym razem kakaowo-waniliowy w bardzo atrakcyjnej wizualnie odsłonie z wzorem
Ola la LCHFWitam Kochani, jak co roku piekłam różności na zamówienia :) W tym roku najwięcej miałam ich na małe koszyczki z piernikami wielkanocnymi. Łącznie upiekłam ok 30 koszyczków
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuNajszybsza babka z bakaliami. Pyszna, szybka, prosta w przygotowaniu. Idealna do popołudniowej kawy lub herbaty. Możecie ją również podać na święta wielkanocne. U mnie dziś w wersji mało słodkiej. Pominęłam dodatek normalnego cukru. Słodycz babce dodają pyszne bakalie i cukier puder, którym jest dość obficie oprószona. Do babki możecie dodać dowolne bakalie. Ja dziś wykorzystałam pyszną mieszankę keksową Helio(...)cukier puder do oprószenia babki 1/2 szklanki mieszanki keksowej Helio *cukru można dodać więcej (wg upodobań) lub całkowicie pominąć (ja dziś tak zrobiłam, wówczas babka wyjdzie bardziej krucha). Słodkości ciastu nadają bakalie i cukier puder, którym jest dość mocno oprószona Przygotowanie: Masło lub margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Do miski wsypujemy oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia. Dodajemy
Słodkie okruszkispędzić je wesoło. Dlatego Dziś podsyłam Wam przepis na wesołe Wielkanocne koktajle. Porcja na dwa koktajle Składniki: 30 ml wódk 30 ml likieru Kahula 30 ml likieru Advokat 150 ml mleka kruszony lód Dekoracja: kolorowy cukier (posypka do ciasta skruszona) piankowe króliczki sok z cytryny Przygotowanie: Krawędzie kieliszków
Niezły MłynekWielkanoc zbliża się wielkimi krokami, dlatego też mam dla Was przepis na prostą babkę, bo nie może jej zabraknąć podczas Świąt Wielkanocnych. Typowa babka piaskowa wzbogacona sokiem pomarańczowym Hortex z pewnością przypadnie każdemu do gustu. SKŁADNIKI 4 jajka, 250 g mąki pszennej, 150 g mąki ziemniaczanej 3/4 szkl. cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 250 g miękkiej(...)soli, dodajemy połowę cukru. Margarynę ucieramy z resztą cukru, dodajemy po 1 żółtku, następnie: mąki, proszek do pieczenia, sok pomarańczowy. Na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 2 części, do 1 dodajemy kakao. Na formę wylewamy jasną masę, posypujemy suszoną żurawiną. Wykładamy ciemną masę, wyrównujemy. Pieczemy ok. 45-50 min w 170 stopniach. Po upieczeniu
słodki bratekSzybka, pyszna i elegancka przystawka. Nadzienie możena dowolnie modyfikować wedle włąsnego gustu. Smakuje jako wytrawne dania, jak i na słodko. SKŁADNIKI 1/2 opakowania ciasta filo
Kopystką po garachSzybkie, smakowite i pulchne babeczki z dodatkiem buraków czerwonych, z czekoladową polewą z wielkanocnych króliczków i jajek. Smaku buraków zupełnie nie czuć w gotowych babeczkach a zapewniają fajną wilgotność, która utrzymuje się dłużej. Dla mnie to sposób na przemycenie mojemu niejadkowi buraków i fajny słodycz 😉 Składniki na ok 20 sztuk 270 g mąki bezglutenowej 3 łyżeczki kakao(...)Ciasto będzie dosyć rzadkie ale i tak wyrośnie i będzie pulchne. Ciasto nakładać do papilotek do pełnej wysokości foremek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 20 - 25 minut - piekłam z termoobiegiem. Gotowe babeczki wystudzić i polać przygotowaną polewą. Polewę zrobiłam z czekolady pozostałej z jednego wielkanocnego króliczka, jednego jajka czekoladowego i 8 kostek zwykłej czekolady. Czekoladę wrzuciłam
Ze smakiem bez glutenuurozmaicić wielkanocne śniadanie proponuję zrobić takie efektowne koszyczki z nadzieniem. Wyśmienicie smakują a dodatkowo będą piękną ozdobą świątecznego stołu. Koszyczki zrobiłam z trzema nadzieniami. Przepis przeniesiony z poprzedniego bloga. Ciasto na koszyczki: 350 g mąki tortowej 200 g masła 2 żółtka 1/4 łyżeczki soli morskiej Mąkę wymieszać ze solą,dodać zimne masło. Masło
Kolorowa kuchnia Elki