ciasta wielkanocne - 3578 przepisów (strona:147/239)

Przygotowania do świąt (o co zadbać?) + przepis na zakwas na żur 431

powstał na wierzchu). Gotowe! Podstawę do domowego żurku już macie Jeśli szukacie innych przepisów na wielkanocny stół zachęcam do przejrzenia bloga. W szczególności polecam Wam pyszną mocno czekoladową babkę lub najłatwiejszą babkę w łaty . Babki można upiec wcześniej, tak samo jak keks . Takie ciasta mogę postać dłużej i często to nawet poprawia ich smak (np. kokosowa babka). Dzień wcześniej warto

Słodkie okruszki
Cykl wielkanocny: Sernik z ricotty i kremu pasticcera (Torta di ricotta e crema pasticcera) 140

ubite na sztywną pianę.   Masę serową przelewamy na podpieczone ciasto.  Sernik pieczemy ok. 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Sernik odstawiamy do wystygnięcia. Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Sernik dekorujemy czekoladą oraz wielkanocnymi jajeczkami. **** Ripieno Mescolate delicatamente la ricotta con la crema pasticcera e lo zucchero

La grande e la piccola cuoca
Wielkanocne Migdałowe Kruche Ciasteczka 190

białko jaja   1,5 szklanki cukru pudru   barwniki w proszku (opcjonalnie) Wielkanocne Migdałowe Kruche Ciasteczka - Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Masło kroimy w drobną kostkę i dodajemy do mąki.  Następnie dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy ciasto (gdyby okazało się zbyt suche dodajemy więcej śmietany). Ciasto zawijamy w folię i umieszczamy w lodówce

Słodka Strona
Wielkanocne, marcepanowe babeczki z trawą i jajeczkami 146

cukru pudru, 200 g masła, 130 g serka śmietankowego, barwnik zielony spożywczy w żelu. dodatkowo: wielkanocne jajeczka Karmello . Przygotowanie: Babeczki: Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajka i miksujemy, dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.  Następnie dodajemy małe kawałki marcepanu i mieszamy ciasto. Przekładamy je do papilotek (mi wyszło 6 babeczek). Babeczki pieczemy ok. 20 minut

Aga w kuchni
PANETTONE BREAD PUDDING - NOWE OBLICZE ZAJĄCZKA :) 171

lubi:)  Polecam bardzo! Właściwie ten przepis miał trafić jeszcze do akcji Kuchni Wielkanocnej, która trwała do 10 kwietnia.  Chwilę po jego przygotowaniu i podaniu, dotarła do nas jednak wiadomość o tragedii pod Smoleńskiem...  SKŁADNIKI NA 5 PORCJI 1 zając z ciasta panettone :)  (oczywiście można zastąpić brioche lub babką drożdżową) 2 jajka szklanka mleka 3 łyżki likieru

KUCHARNIA
Wielkanocna baba parzona 190

warunków i sprzętu kuchennego, który skraca nam wszystkie czynności. Na początek od razu przepis przystosowałam, dzieląc składniki przez 4. Nie dodawałam do ciasta żadnych bakalii. Nie byłam pewna czy ciasto mi się uda, więc nie zwiększałam kosztów. Już wyobrażam sobie smak z dodatkiem różnych bakalii. Autorka radzi, aby dopiero co wyjęte baby, polać świeżym, roztopionym masłem i posypać miałkim cukrem(...)pewno je upiekę, ale z mnóstwem z bakalii. Wielkanocna baba parzona Potrzebujemy     700g przesianej mąki pszennej, 13g świeżych drożdży, 400g gorącego mleka, 250g masła klarowanego / ghee /, x) 15 żółtek, 225g cukru, bakalie, sól, 200g mąki zaparzamy gorącym mlekiem, zostawiając 2-3 łyżki mleka do rozczynu drożdżowego. Mieszamy na jednolite ciasto, przykrywamy i odstawiamy. Ciasto bardzo gęste. Robimy rozczyn

Leśny Zakątek
Warkocz Drożdżowy z Marcepanem 134

wielkiego nakładu pracy a zachwyca smakiem. Słodki marcepan idealnie współgra z ciastem drożdżowym. Chrupiące migdały i soczyste jabłko wzbogacają jej smak. Robiłam ją już trzy razy, wiec jak się domyślacie musi dobrze smakować. I choć z marcepanem, który bardziej zarezerwowany jest na święta Bożego Narodzenia tak i świąteczny Wielkanocny stół nią nie pogardzi a wręcz przeciwnie zachwyci. Składniki(...)odstawiamy na około 15 minut pod przykryciem w ciepłe miejsce. Drożdże powinny zacząć pracować, pienić się. Po tym czasie wlewamy pozostałe letnie mleko z tłuszczem, dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy i ponownie zostawiamy do napuszenia, około 30 minut. Ciasto ponownie delikatnie wyrabiamy, lekko podsypując mąką. Rozwałkowujemy na prostokąt około 35 x 40 cm. Marcepan, migdały, obrane i pokrojone

Made By Mom And Son
Jak przygotować kutię? 166

Jak co roku, 24 grudnia na polskich stołach pojawi się dwanaście wigilijnych potraw. Świąteczne menu w głównej mierze zależy od regionu, ale przyjęło się, że nie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Klopsiki z białej kiełbasy w sosie chrzanowym 74

Biała kiełbasa w niestandardowym wydaniu - w postaci klopsików w sosie chrzanowym - to świetna propozycja na wielkanocny obiad. Do przygotowania klopsików potrzeba kiełbasy białej, surowej i kilka

Kuchnia MagdaLeny
Pyszne inspiracje na Wielkanoc 59

  Kochani już za niecały miesiąc Wielkanoc- na blog powraca więc zakładka, w której zgromadzone są przepisy na babki, ciasta, sałatki , faszerowane jajka i propozycje obiadowe

Moje Kuchenne Rewelacje
"Zając wielkanocny" mazurek migdałowo-kajmakowy 97

Niewątpliwą zaletą domowych mazurków jest to, że mogą wyglądać tak, jak sobie je wyobrazimy. Mazurek na moim wielkanocnym stole każdego roku wygląda inaczej. Ten przybrał kształt

Przepisy Kulinarne
Pomarańczowa babka 138

Klasyczna świąteczna babka z wyczuwalną pomarańczową nutą, oblana delikatną czekoladą i posypana kolorowymi kuleczkami to ciekawa propozycja tradycyjnego Wielkanocnego wypieku. Składniki: 6 jajek 340g mąki pszennej

Szalona Kuchnia Eweliny
Wielkanocna baba drożdżowa szafranowa 63

Obłędnie żółciutka w środku. Na zewnątrz lekko pomarańczowa. A wszystko to za sprawą szafranu i dużej ilości żółtek. Do tego delikatna w smaku, puszysta i lekko maślana. Wielkanocna baba drożdżowa szafranowa – świetna na nadchodzące święta. Jeśli nie znacie smaku szafranu, proponuje dać go 0.2 g, nie więcej. Ja dałam sporo, bo 0.5 g i smak szafranu jest dość wyczuwalny. Składniki(...)ręcznie lub przy pomocy miksera z hakiem do ciasta drożdżowego przez około 15 minut. Wyrabiając dalej, stopniowo wlewać ostudzone, ale lekko ciepłe masło. Następnie dodać wódkę z szafranem (wymieszać przed wlaniem) oraz rodzynki. Wyrabiać kolejne 15 minut, aż ciasto będzie elastyczne i przestanie się kleić do rąk lub misy miksera. Wyrobione ciasto drożdżowe przełożyć do formy na babkę, tak mniej

Moja Delicja
Babka rumowa 176

Kiedyś babki piekła moja Babcia, Mama nie ma takiego zwyczaju, ale ja z wielką przyjemnością wróciłam do tej Wielkanocnej tradycji i co roku serwuję domownikom pyszną babkę. Tym razem proponuję pełną bakalii aromatyczną babkę rumową.  Składniki: 2 szklanki mąki 4 jaja kostka masła 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 kieliszki rumu 20 dag mieszanki keksowej Helio(...)pieczenia. Na koniec wlewamy alkohol i wsypujemy bakalie oprószone mąką. Formę do babki smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą (chyba, że używamy silikonowej, wtedy nie trzeba tego robić) i napełniamy ciastem do ok 2/3 wysokości. Pieczemy ok 45 minut w 180 st. C. Po upieczeniu i ostudzeniu polewamy lukrem, czekoladą lub np obsypujemy cukrem pudrem. Mi tutaj najlepiej pasował lekko kwaskowaty

Cynamonowe szczęście
jajka z szynką 121

składniki: 5 jajek 1 trójkącik serka topionego kremowego 2 plastry szynki 1/2 łyżeczki musztardy 2 łyżeczki majonezu sól, pieprz wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, ostudzamy, obieramy

Domowy Smak Jedzenia