ciasta wielkanocne - 3578 przepisów (strona:155/239)

Cytrynowa mini babka (na oleju rzepakowym) 164

również witamin. Czy wiedzieliście, że olej ten bogaty jest w witaminę E i K. I z tych 3 prostych powodów nie może zabraknąć go w mojej kuchni zarówno wielkanocnej, jak i codziennej. A wracając do przepisu naszykujcie miskę, łyżkę i… do dzieła Składniki: (na foremkę 155x60x55 mm) 5 łyżek cukru 1 łyżka krojonej skórki cytrynowej* 1 i 1/3 łyżeczki(...)dolewamy mleko, wbijamy całe jajko i dodajemy 3 łyżki oleju rzepakowego. Całość szybko mieszamy łyżką do połączenia składników. Naszą masę wlewamy do papierowej małej foremki o wymiarach 155x60x55 mm. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy do tzw. suchego patyczka około 35 minut (czas pieczenia zależy od piekarnika). Po wystygnięciu babeczkę można oprószyć cukrem pudrem

Słodkie okruszki
Najlepsza Puszysta Babka Drożdżowa 166

rzep yszna, p uszysta, wilgotna , rozpływając a się w ustach babka drożdżowa z której finezyjnie spływa połyskujący lukier to klasyka wśród wypieków - szczególnie w okresie wielkanocnym. Rozkosz podniebienia ukryta w prostocie tradycyjnej, domowej babki wielkano cnej t o prawdziwa poezja smaku. Najlepsza Puszysta Babka Drożdżowa - Składniki: B abka drożdżowa : 440 g mąki pszennej 2 00 ml mleka 80 g masła(...)ksze.   W lekko ciepłym mleku r ozpuszczamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru, 3 łyżki mąki - dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Będzie ono miało rzadką konsystencje więc najlepiej przygotować je w food procesorze lub hakami do ciasta drożdżowego (ręcznie będzie to wręcz niemożliwe). Stara j my się nie dosypywać mąki ponieważ

Słodka Strona
Mazurek limonkowy 239

Mazurek limonkowy Zapragnęłam go zrobić od razu, jak go zobaczyłam w najnowszym numerze Kukbuka! Mazurek limonkowy - brzmiało intrygująco, choć jednocześnie nie kojarzyło mi się z tradycyjnym wielkanocnym mazurkiem. Ciekawość jednak zwyciężyła, a "Komisja Testowania Słodkość" potwierdziła jego walory i chciała więcej. Zatem jest i przepis na mazurek limonkowy - choć nieznacznie przeze mnie zmieniony w stosunku do wersji z gazety(...)opcjonalnie) Mazurek limonkowy - jak zrobić? Niezbyt twarde masło umieszczamy w misie miksera, dodajemy cukier i miksujemy do połączenia składników. Dodajemy żółtka oraz mąkę i sól. Miksujemy kilka minut, aż ciasto zacznie przypominać kruszonkę, a składniki się połączą. Zmiksowane składniki formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i na min. 30 minut wkładamy do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż

Moje Qulinaria
Sernik krakowski - z kratką i lukrem 170

Ranking tegorocznych wielkanocnych wypieków bezkonkurencyjnie wygrał sernik z kratką i lukrem. Na Boże Narodzenie mam już zamówienie na dwa, bo jeden, to zdecydowanie za mało - z trudem wydarłam żarłoczkom kilka kawałków do zrobienia zdjęcia 😉 Gorąco polecam! CIASTO: 250 g mąki pszennej typ 650 80 g cukru pudru 125 g masła łyżka domowego cukru waniliowego 1 jajko niewielka ilość mąki

Kuchenne zapiski Edyty
Czekoladowe ule wielkanocne 174

Przyszedł i czas na Wielkanocne ule, a raczej na jajko, kurkę i zająca. Teraz jeszcze zostanie mi wersja na Boże Narodzenie i będę miała komplet tych świetnych foremek. Pewnie się powtórzę, ale uwielbiam je. Można kombinować ze składem ciasta, nadzieniem czyli dla każdego coś dobrego.Przechodzimy do przepisu na czekoladową wersję. W środku nutella, ale może być inny krem czy budyń

Magiczne Życie Marty
Keks migdałowy z białą czekoladą i masą marcepanową 194

elementami mojej inwencji twórczej. Jedną z nich jest keks. Ciasto, które Wam dziś pokażę przygotowałam na bazie babki migdałowej z Asi z Kwestii smaku . Zrezygnowałam z dużej ilości cukru, dodałam mnóstwo suszonych owoców, a zamiast polewy z białej czekolady.Wypiek pokryłam masą marcepanową i cukrowym ozdobami. I tak, z babki wielkanocnej powstał bożonarodzeniowy keks z marcepanem. Składniki: 130 g białej(...)wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód) i piec przez ok. 35 minut. Ostudzić w formie, a następnie wyjąc i udekorować. Masę marcepanową rozwałkować na cienki płat, przykryć ciasto, odcinając jego nadmiar. Dowolnie udekorować

Czerwień i błękit
MAZUREK mocno czekoladowy 253

mojego pierwszego w życiu MAZURKA. Musiał być taki jak ten. G eneralnie MAZURKI są lukrowane, a ja jakoś lukru nie bardzo... Poszłam w ciemno do Margarytki , i w Jej WIELKANOCNYCH PRZEPISACH  znalazłam mazurka, takiego, jakiego chciałam! Dużo czekolady, bakalie lekko na rauszu i dodatki , które przenoszą w inny wymiar! I poddałam się ...robię! Jako, że są Święta za pasem(...)czegoś nie spitolić. Pozmieniałam co nieco, bo nie miałam identycznych składników i odjęłam trochę cukru. Przepis pochodzi od Margarytki  rzecz jasna. Składniki na blaszkę 33 x 23 cm Ciasto: 250 g maki pszennej typ 500 u mnie  Młyn Kopytowa 170 g zimnego masła 2 ugotowane żółtka 80 g cukru pudru 1 czubatą łyżkę dobrego, ciemnego kakao zastąpiłam KAROBEM

Z Kuchni Do Kuchni
Koszyczek wielkanocny 112

suchej nitki poniedziałku, zaganianego zajączka i ślicznego, okrąglutkiego, puchatego i żółciutkiego kórczaczka w koszyczku. I żeby było jeszcze milej, zostawię do Waszej dyspozycji przezpis na koszyczek wielkanocny. Koszyczek wielkanocny 500 g mąki pszennej 200 ml mleka* 100 g miękkiego masła 15 g drożdży świeżych (7 g suchych) 1 jajko 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Drożdże rozpuścić w mleku(...)cukru i dwóch łyżek mąki. Odczekać 15 minut, aż wyrośnie, w tym czasie przygotować w dużej misce mąkę wymieszaną z solą, dodać jajko, masło i rozczyn, po czym zagnieść. Ciasto zostawić na godzinę do wyrośnięcia, po czym pokroić na nieduże kawałki (ciasta wystarczy na dwa małe lub jeden duży koszyczek). Z kawałków formować wałeczki i układać na bokach odwróconej

Przepysznik - BLW i nie tylko
Babeczki na soku pomarańczowym 68

Babeczki na soku pomarańczowym Szukacie przepisu na wielkanocne babeczki? A może po prostu lubicie małe słodkie wypieki? Dziś polecam wam przepis na pyszne i proste w

Słodkie okruszki
Pascha pomarańczowa 67

Tegoroczna pascha pomarańczowa nie wymaga ubijania żółtek w kąpieli wodnej, jest więc szybsza i łatwiejsza do przygotowania. O tej wersji wielkanocnej paschy można powiedzieć, że jest

niecodziennikpary
Szwedzki tort kanapkowy 140

Szwedzki tort kanapkowy pięknie wygląda na każdym przyjęciu, a nawet na stole wielkanocnym. Smörgåstårta to danie popularne w całej Skandynawii. Wyglądem przypomina tort z kremem, a

dolcevitainmykitchen
Jak zrobić baranka z masła? 132

Baranek z masła jest jedną z „najmilszych” tradycji Wielkanocnych. Jest on także symbolem Zmartwychwstałego Chrystusa, a staropolska tradycja nakazuje, aby maślany baranek znalazł się

PysiaGotuje.pl
Wiosenny torcik z kiwi 153

Mamy już kwiecień a to oznacza,że Wielkanoc tuż tuż. Czas już pomyśleć o świątecznych wypiekach. Co powiecie na taki wiosenny torcik? Myślę,że pięknie będzie prezentował się na wielkanocnym stole. biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa zielona: 700 ml zielonego soku typu Pysio lub Kubuś 2 op budyniu śmietankowego(...)ubić na sztywną pianę,po czym dodać po jednym żółtku cały czas miksując. Do masy stopniowo przesiewać  mąkę powoli i delikatnie mieszając tylko za pomocą łopatki.   Gotowe ciasto przelać do tortownicy o śr. 24 cm wyłożoną (tylko na dno) papierem do pieczenia.  Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 25 minut bez używania termoobiegu

Kolorowa kuchnia Elki
CHAŁKA PSZENNA – POSTNA 242

drożdżowej , jak i taką lekką, pszenną , o konsystencji pszennego chleba. U mnie mówi się na nią postna. Dziś mam dla Was właśnie na taką przepis-idealna na nadchodzące Święta Wielkanocne ( ale nie tylko! ). Jest też fantastycznym pomysłem np. na leniwe sobotnie, czy też niedzielne śniadanie. Nie jest słodka, więc śmiało można pokusić się o posmarowanie ulubionym dżemem lub kremem czekoladowym(...)sezam – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W ciepłej wodzie rozpuszczamy pokruszone drożdże i cukier. Dodajemy jedno jajko i wszystko razem mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę i wyrabiamy ciasto ( ma się kleić i ciągnąć ). Następnie dodajemy roztopione i przestudzone masło i jeszcze wyrabiamy, do momentu aż ciasto będzie gładkie, zwarte i przestanie się kleić do dłoni. Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy

Ostra na Słodko
Babka cytrynowa z cytrynowym lukrem 66

wyrasta i nie upada, zero komplikacji podczas pieczenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Cytrynowa babka wielkanocna z lukrem 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Wypieki Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 10 porcji Przygotowanie 20 min. Pieczenie 40 min. Kalorie 220 kcal Puszysta cytrynowa babka wielkanocna, oblana odświeżającym cytrynowym lukrem. Babka jest wilgotna, zjesz ją ze smakiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)przygotowanym cytrynowym lukrem. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Cytrynowa babka wielkanocna z lukrem","image":["https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2021\/03\/babka-cytrynowa.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2021\/03\/babka-cytrynowa-500x500.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2021\/03\/babka-cytrynowa-500x375.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2021\/03\/babka-cytrynowa-480x270.jpg"],"description":"Puszysta cytrynowa babka wielkanocna, oblana od\u015bwie\u017caj\u0105cym cytrynowym lukrem. Babka jest wilgotna, zjesz

ProstePesto.pl