ciasta wielkanocne - 3578 przepisów (strona:159/239)

Babka drożdżowa! 101

pozostawiamy do wyrośnięcia. Następnie smarujemy formę masłem i wysypujemy bułką tartą. Ciasto przenosimy do formy i pozostawiamy na kilka minut by jeszcze trochę "urosło". Pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez ok. 1h. Babkę wyjmujemy z formy ciepłą. Wyjątkowo dobrze smakuje z masłem i kubkiem ciepłego kakao. Polecam na wielkanocny, zimowy wieczór. Przed kominkiem oczywiście! A na zdjęciach przesyłam uchwycone wczorajsze

Kuchnia Pani Wiosny
Babka marmurowa 287

czym jest to spowodowane, chrupiącą skórką, wilgotnym wnętrzem a może dodatkiem kakao - naprawdę nie wiem, ale babkę marmurkową uwielbiam! I choć kojarzę ją z zimą nadaję się również na Wielkanocne stoły jak również wakacyjne wypieki - jest po prostu uniwersalna a przy tym pyszna i wyjątkowa, choć totalnie klasyczna. Ma ktoś z Was ochotę?"Składniki:6 jaj250 g cukruekstrakt waniliowy200(...)masy mieszamy z 2 łyżkami kakao, a następnie wylewamy masę kakaową na jasne ciasto.Wstawiamy do rozgrzanego do 180`C i pieczemy około 40 minut- do suchego patyczka.Studzimy w piekarniku.Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Cytrynowa babka z makiem 157

Puszysta, wilgotna babka z dodatkiem maku i cytryny. To moja pierwsza propozycja, którą chciałam się z Wami podzielić przed zbliżającymi się świętami Wielkanocnymi. Zazwyczaj przygotowywałam klasyczną

Pink Envelope
Wielkanocne menu - 15 przepisów na słone dania 133

kilka minut. Gotowane jajka zawinięte wędliną drobiową i nadziane kiełkami rzodkiewki oraz sosem chrzanowym. Prosto i smacznie. 4. Jajka wielkanocne - szynka z warzywami w galaretce . Jeżeli szukacie pomysłów na wielkanocne przekąski na zimno to zachęcam do przygotowania jajek na słono. Wystarczy wydmuszki nadziać kukurydzą, groszkiem, papryką, natką pietruszki i szynką oraz całość zalać mięsnym wywarem wraz z dodatkiem żelatyny(...)czosnkiem . 6. Biała kiełbasa zapiekana w sosie chrzanowym . Danie proste do przygotowania i bardzo smaczne! Świetnie smakuje podane z ziemniakami jak i świeżym pieczywem. 7. Piersi z kurczaka w cieście francuskim nadziane pieczarkami i cebulką to pomysł na wykwintny obiad. Pięknie się prezentują i jeszcze lepiej smakują. 8. Pieczeń rzymska z jajkiem to pomysł na wykorzystanie mięsa mielonego. Taka pieczeń

Ugotować
Irlandzki chleb sodowy z czosnkiem niedźwiedzim 83

krokusami jest niepodważalnym zwiastunem Wiosny :) Chwyciłam garść tych soczyście zielonych, pysznych liści i zmieszałam z ciastem na Irlandzki Chleb Sodowy (Irish Soda Bread), który jest gotowy w mniej niż godzinę! Zmieszanie ciasta nie trwa więcej, niż 20 minut łącznie w przygotowaniami, ciasto nie musi wyrastać, bo całą robotę robi tu połączenie sory z maślanką, dzięki którym chleb wyrasta(...)minutach pieczenia, chleb jest rumiany, pachnący, miękki w środku i gotowy do zaserwowania na wiosenne śniadanie, więc można go przygotować z samego rana :) Będzie też idealnym dodatkiem do wielkanocnych pyszności! Chleb na sodzie mocno wyrasta i ma piękną, chrupiącą skórkę, jednak nie do końca przypomina smakiem nasz codzienny chleb. Jest lekko słodkawy od miodu, z dość wyczuwalnym posmakiem sody

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Muffinki z żurawiną. 133

około 2/3. Do napełniania najlepiej użyć szprycki ( woreczka do zdobienia ciast ). Piec w temperaturze 180 C przez około 30 minut, na jasno złoty kolor. Wystudzone babeczki oblej polewą czekoladową i posyp kolorową posypką. Odstaw w chłodne miejsce do zastygnięcia polewy.   T akie babeczki doskonale nadają się do koszyka wielkanocnego. :)  R ada : Zamiast żurawiny możesz użyć innych owoców kandyzowanych

Przepisy i porady kulinarne
Babeczki cytrynowo-majonezowe do koszyczka wielkanocnego 109

opisywała wszystkiego, a jedynie wspomnę o babce...  Babka Wielkanocna - powinna być własnoręcznie wypieczona przez gospodynię, gdyż symbolizuje doskonałość, do której powinien dążyć każdy człowiek - zarówno w życiu duchowym jak i na co dzień. Zaprezentowane babeczki są przepyszne i przyznam, że robię je też w "zwykłe" dni. Ciasto również ładnie się piecze w formie na muffinki. I pewnie niektórzy zdziwią

Di gotuje
Na Kulinarnym Szlaku Wschodniej Polski - Ziołowy Zakątek - część II 137

wycinanki z opłatka i papieru, ozdoby na choinkę, pisanki, palmy wielkanocne), jak również pokazy pieczenia sękaczy i chleba. Pani Ewa prowadzi pokazy pieczenia sękacza również na festynach. Jeździ z „podręcznym” paleniskiem i stara się pokazać jak powstaje sękacz, skąd biorą się sęki. Spróbować kręcić może każdy, oby tylko ciasta starczyło ;) Ja też miałam przyjemność uczestniczyć w pieczeniu. Sama zrobiłam całe

królestwo garów
Mazurek czekoladowo chałwowy z orzechami nerkowca i batonem 166

Często na stołach wielkanocnych MAZURKI do nas się uśmiechają i mnóstwo bakalii w sobie mają. Są też owocowe, marcepanowe, na kruchym spodzie lub biszkoptowe. Każdy ich wygląd jest przemyślany, pięknie ozdabiany. Ja jednak na prostotę postawiłam i bardzo szybko go zrobiłam. Ciasto, wiadomo czasu na przygotowanie i pieczenie potrzebuje, ale moją masę do mazurka ekspresowo się przygotowuje. Jeśli czasem

Moniki Smakołyki
Waniliowy sernik z mlekiem w proszku 68

dodatkiem mleka w proszku jest bardzo puszysty, delikatny i niemal dosłownie rozpływa się w ustach. Taki serniczek świetnie sprawdzi się zarówno na specjalne okazje (np. zbliżające się święta wielkanocne), jak i do popołudniowej kawy ze znajomymi. Waniliowy sernik z mlekiem w proszku - przepis Do przygotowania sernika będą Ci potrzebne: 1kg twarogu z wiaderka, 200g ksylitolu, 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii(...)Gotową masę przelej do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. 6. Piekarnik nagrzej do 160 stopni C. Na dno wstaw naczynie z wodą, a nad nim ułóż formę z ciastem i piecz przez godzinę. Po 45 minutach sprawdź, czy wierzch się nie przypala - jeśli tak przykryj sernik folią aluminiową. 7. Gdy ciasto będzie już gotowe zostaw je do ostudzenia

Z notatnika dietetyka
Mazurek kakaowo- kokosowy 166

mazurek kakaowo- kokosowy, który mogliście zobaczyć już tydzień temu w wydaniu Chwili dla Ciebie. Zresztą robiłam go właśnie w tym celu, więc na zdjęciu nawet nie ma żadnej "oprawy" wielkanocnej ;)  Najważniejszy jest jednak smak, a ten broni się sam. Zwłaszcza jeśli tak jak ja jesteście wielbicielami kokosu :) Nie będę się zbytnio rozpisywać, bo czasu coś u mnie(...)zimnej wody 50g mleka w proszku 50g kokosu Dodatkowo: Kilka kostek deserowej czekolady Kilka małych czekoladowych jajeczek Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy na blat, dodajemy pozostałe składniki prócz kakao. Siekamy ciasto, a następnie zagniatamy. Dzielimy w proporcji ⅓ i ⅔ . Do większej części dodajemy kakao i ponownie zagniatamy. Można również podzielić składniki przed przygotowaniem ciasta i przygotować je od razu w wersji zwykłej

Kuchnia w czekoladzie
Wielkanocne ciasteczka zajączki 79

Wielkanocne ciasteczka zajączki Święta już tuż tuż. Dlatego dziś mam dla Was kolejną słodką inspirację. Pyszne wielkanocne ciasteczka zajączki . Proste w przygotowaniu, idealne do świątecznej kawy czy herbaty. Moje dzieci je uwielbiają. Takie ciasteczka zajączki zawsze cieszą się powodzeniem. Czasem mam wrażenie, że znikają szybciej niż się je przygotowuje. Kto się skusi na takie wielkanocne ciasteczka ? Składniki(...)wpisu) Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, dodajemy posiekane masło, ekstrakt waniliowy i 2 żółtka jaj. Wszystko szybko zagniatamy. Ciasto wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Odrywamy kawałki ciasta. Rozwałkowujemy je na podsypanej mąką macie i wycinamy zajączki. Ciasteczka układamy  w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Słodkie okruszki
Babka ponczowa z białą czekoladą i migdałami 41

przygotowuje. Babka to wypiek, który musi pojawić się na wielkanocnym stole! Babka wielkanocna Oto kilka innych, wypróbowanych przepisów na Wielkanoc, które mogą Ci się spodobać: Jajka faszerowane pieczarkami i chrzanowym serkiem>>> Świąteczna ćwikła z chrzanem>>> Cudownie przyprawiony świąteczny bigos od podstaw>>> Wielkanocny żurek na zakwasie - przepis, jak zrobić>>> Sałatka(...)minut do wyrośnięcia. Krok 2. Masło utrzeć na puszystą masą, dodając kolejno żółtka i pozostały cukier. Następnie włożyć rozczyn, ucierać dalej, dodając po trochę mleka i mąki. Ciasto powinno być rzadkie, aby dało się wyrabiać łyżką. Dodać pianę z białek, esencję waniliową i szczyptę soli. Ciasto po wyrobieniu powinno być gładkie, lśniące i zawierać dużo pęcherzyków powietrza. Krok 3. Przygotować

Moja Książka Kucharska