ajączki drożdżowe do koszyczka wielkanocnego i nie tylko. Dzieci będą zachwycone. Są proste do zrobienia, i możemy razem z naszymi pociechami takie wyczarować. Radość pieczenia jest ogromna i potem jedzenia. ciasto: 2 szklanki mąki pszennej typ 500 2 dkg drożdży 1 jajko szczypta soli 4 łyżki cukru trzcinowego 1/2 szklanki mleka 1 łyżka śmietany gęstej 1 łyżka masła nadzienie
wesoła kuchniaspody można upiec nawet tydzień wcześniej. Dekoracja zajmie już tylko kilka chwil. Będą na pewno ulubionymi wielkanocnymi słodkościami naszych pociech. Nutella i kolorowe czekoladowe jajeczka sprawiają, że nikt nie może się im oprzeć. Moja Oliwka była zachwycona ich wyglądem i smakiem. Kruche ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g zimnego masła 40 g cukru pudru jajko słoik nutelli kilka
Smakołyki AsiTakie paszteciki możemy śmiało podać do wielkanocnego barszczu białego:). Na pewno zaskoczymy gości. Mogą być także przekąską na imprezowym stole. Na pewno dla wielu osób będą nowością i przyjemnym zaskoczeniem:). 1 arkusz ciasta francuskiego 3 białe kiełbasy surowe 3 łyżki chrzanu 1 jajko majeranek 1. Kiełbasę wyciągamy z flaka. Zagniatamy z chrzanem. 2. Ciasto francuskie przekrawamy wzdłuż
Szefowa kuchniJeszcze jedna bardzo słodka wielkanocna propozycja. Jeśli ktoś nie ma pomysłu czym tym razem zaskoczyć swoich bliskich, to te jajka z pewnością Wam w tym pomogą ;) Składniki: Na 12 sztuk: Ciasto: 200g mąki pszennej 80g cukru pudru 2 żółtka 120g masła lub margaryny szczypta soli Krem: 300g margaryny 50ml wody 250g cukru pudru 140g mleka w proszku Dodatkowo
Kuchnia w czekoladzieU nołs 1 w d ōma sie tego niy robiōło, nawet żołdno ciotka tego niy znała, ale rołz moja Baba znołdła to w jaki ksiōnżce i
Chop w kuchniciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40 minut. Foremkę na babkę wysmarować dokładnie tłuszczem, wyrośnięte ciasto przełożyć do foremki i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 40 minut. Wystudzić, udekorować lukrem (np tym ) i dowolną posypką. W towarzystwie wielkanocnej szydełkowej kurki Mięciutka i puszysta w środku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniebiały, czy żurek były zupą gotowaną przez biedotę i dopiero później zaczęto serwować je na każdym wielkanocnym stole), po barszczu zaczynała się prawdziwa uczta. Stoły zastawiano wszelakim mięsiwem, począwszy od ptactwa, przez prosięta, a skończywszy na dziczyźnie. Już nie wspomnę o ilości ciast jakie na tę uroczystość pieczono. Biesiadowanie kończono na podaniu bigosu. Zauroczyłam się nieco
Rozpustne gotowaniekoszyczek pełen kolorowych jajek, przybrany w zieleń, z małymi wypiekami, solą itp. Dziś przedstawiam przepis na wielkanocne zajączki i chlebusie do koszyczka. Cieszą oczy i podniebienie. A mali domownicy na pewno będą nimi zachwyceni, gdy włożymy im je do koszyczków. * Przepis na ciasto jest mojego autorstwa. "Forma" zajączków podpatrzona w zagranicznym serialu kulinarnym. Czyż nie wyglądają uroczo? Składniki
Słodkie okruszkiPyszna babka wielkanocna z kokosem , którą polecam szczególnie miłośnikom kokosu .Jest szybka w wykonaniu i prosta w przygotowaniu . Koniecznie powinna znaleźć się na świątecznym stole . składniki na formę ciasta 30 dag maki 200 g masła 3 jajka 1/2 szklanki cukru cukier waniliowy 16 g 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100g wiórków kokosowych przepis Masło ucieramy z cukrem
Smakowite Daniarobię je z myślą o moich najbliższych i przyjaciołach. Są małe, takie by zmieściły się do wielkanocnego koszyczka. Choć z pozoru ciągle takie same to jednak zawsze inne. Tym razem w formie kwiatuszków z masa pralinową. Mazurki z masa pralinową przepis na ciasto (wychodzi około 8 małych mazurków) W tym roku upiekłam mazurki w kształcie kwiatków. składniki na masę
Przysmaki Karolkipolewą z białej czekolady. Pomysł na tą Wielkanocną babę powstał podczas przeglądania przepisów na stronie W kuchni z Wedlem , na której czytelnicy znajdą też inne pyszne propozycje na wielkanocne wypieki z użyciem czekolady Wedel. Koniecznie na nią zerknijcie po inspiracje na baby, mazurki czy paschy. Zachęcam Was przede wszystkim do wspólnego gotowania i spędzania tego czasu razem właśnie w kuchni(...)formy. Wysmaruj je masłem i posyp odrobiną bułki tartej. Nagrzej piekarnik do temperatury 170°C. Do misy dodaj wszystkie składniki babki i krótko je zmiksuj, dosłownie do połączenia składników. Ciasto przelej do jednej dużej (pojemność 1,5 l) lub 2 mniejszych form na babkę. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz je przez 35-45 minut w zależności od wielkości formy
nietylkopasta.plpiekła drożdżowe baby, zaczyn rósł nocą a potem rano pachniało już ciastem. Zawsze było ich dużo, nawet jak czerstwiały były pyszne maczane w mleku czy herbacie. Ja na te święta nie upiekę drożdżowych bab ale za to przygotuję Brioszki z przepisu Anny Włodarczyk znalezionego w "Retro Kuchni". Wielkanocne Brioszki Maślane 100 ml mleka 380 g przesianej maki pszennej(...)jednym jajku a następnie żółtku. Po 10 minutach wyrabiania dodajemy po kawałku miękkie masło i rodzynki. Wyrabiamy kolejne 10 minut. Może to za nas zrobić mikser. Gładkie, lśniące ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w misce nakrytej folią i wstawionej do lodówki na noc. Następnego dnia ciasto wyjmujemy z lodówki na 2 godziny przed planowanym pieczeniem by ciasto się ogrzało. Po godzinie
Dzieje kuchennej WiewióryPanettone jest tradycyjną włoską babką pieczoną najczęściej w czasie świąt Bożego Narodzenia. Na polskie standardy, częściej pieczemy babki w okresie Wielkanocnym, właśnie dlatego postanowiłam ją ostatnio upiec. Szczerze mówiąc to jedna z niewielu babek drożdżowych jakie upiekłam. A oryginalną babkę Panettone jadłam już kilka razy, gdyż dostaliśmy ją jako prezent od przyjaciółki z dzieciństwa, która często podróżowała do Włoch. Obecnie(...)tego jak powinna wyglądać babka Panettone- czyli być wysoka i okrągła. Dla moich potrzeb stwierdziłam że najlepsza będzie podłużna. Babka Panettone najlepiej smakuje po lekkim przestygnięciu, czyli jak większość ciast drożdżowych, które podobno świeże nie są zbyt zdrowe. Polecam :) Ciasto drożdżowe: 50 dkg mąki (+ ok. 2 łyżki do posypania) 12 dkg margaryny 250 ml mleka 5 dkg drożdży (+ 1 łyżeczka
Smakowy RajŚwięta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami, a pogoda nie daje za wygraną - na zmianę świeci słońce, wieje wiatr, pada śnieg, grad i deszcz. To chyba jakiś kilkudniowy primaaprilisowy żart... Mam nadzieję, że do niedzieli zrobi się ładniej i cieplej - słoneczna, wiosenna pogoda jest jedną z rzeczy, które kojarzą mi się z Wielkanocą i sprawiają, że pojawia się na mojej twarzy(...)początek. Zdecydowanie bardziej podoba mi się gotowanie potraw i pieczenie ciast. No tak, Święta rządzą się swoimi prawami :) tym bardziej, że nawet najbardziej kaloryczne potrawy można przyrządzić w lżejszej wersji. Oto kilka przepisów na "zdrowszą" Wielkanoc! 1. JAJKA FASZEROWANE Czy ktoś z Was wyobraża sobie wielkanocne śniadanie bez jajek faszerowanych? Dobrze myślałam - pewnie nikt. I dobrze
KatsuumiPiersi z kaczki to idealny wybór na świąteczny obiad. Smok poleca piersi z kaczki szczególnie na obiad Bożonarodzeniowy lub Wielkanocny. Ale oczywiście znajdzie się też szereg
Bardzo Gruby Smok