składniki: 5 jajek 1/2 czerwonej papryki 100 g sera żółtego 4 łyżki majonezu sól, pieprz szczypiorek wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy a następnie rozdrabniamy
Domowy Smak JedzeniaJeszcze jedna wersja uwielbianej przez nas baby drożdżowej Na bazie baby puchowej stworzyłam jej troszkę zdrowszą wersję. Mąkę pszenną zamieniłam na białą orkiszową
Smaczne Zdrowespacerze! Wielkanocna dekoracja stołu Dla mnie Wielkanoc – to moment, w którym wszystko budzi się do życia. W tym czasie, oczekuje świeżości, lekkości, poszukuje jasnych, często pastelowych barw, które sprawiają, że mamy wrażenie takiego, jakby nowego początku. Jednym słowem- uwielbiam wiosnę na stole, pokażę Wam moje dekoracje na stół Wielkanocny . W ubiegłym roku we wpisie z aranżacją stołu wielkanocnego , używałam(...)wiosenne ciasto w postaci puszystego i mięsistego biszkoptu, przełożyłam go lekkim kremu bez dodatku cukru, ale użyłam morelowego dżemu i świeżych truskawek. Cytrusowy świeży poncz, nasączył ciasto, dzięki czemu całość jest lekka jak chmurka, orzeźwiająca i pięknie się też prezentuje na stole. W Wielkanoc zazwyczaj albo mamy gości, albo jedziemy w gości, zatem stawiam na przygotowanie jednego dużego ciasta
SMYKWKUCHNIŚwięta już pukają do drzwi. Dziś przepis na pyszny, mięciutki makowiec w formie drożdżowej rolady. Ta rolada jest idealna na wielkanocny stół, jak i do codziennej kawy lub herbaty. Ze względu na brak czasu makowiec przełożony jest gotową masą makową. Ale oczywiście jeśli wolicie możecie wykorzystać swój przepis na mak. Życzę smacznego. Z podanego przepisu wychodzą dwie duże rolady(...)roboty Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w wodzie z cukrem, odstawiamy do tzw. "ruszenia" rozczynu (bąbelki). Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier. Dodajemy jajko i olej. Wlewamy rozczyn z drożdży. Wyrabiamy ciasto. Ciasto ma mieć miękko, delikatną konsystencję, ale nie powinno przywierać do rąk. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Formujemy kulę i odstawiamy w oprószonej mąką misce przykrytej ściereczką w ciepłe miejsce
Słodkie okruszkiaromatyzuje się dwoma niezwykłymi składnikami - mahlep , czyli ziarnami wiśni wonnej oraz mastyksem , rodzajem żywicy. Są one trudno dostępne w Polsce, więc ja zastąpiłam je kardamonem, można także użyć wanilii. Ciasto jest puchate i pyszne jedzone z masłem lub dżemem. Niestety dość szybko traci świeżość, dlatego polecam go jeść w dniu upieczenia. Odnośnie pisanek, jeżeli chcecie uzyskać zbliżony do czerwonego kolor(...)się pięknie na naszym polskim stole! :) Tsoureki , grecki chlebek wielkanocny Składniki: 500 g mąki pszennej typ 650 3 saszetki drożdży instant (21 g) 50 g cukru szczypta soli skórka otarta z 2 ekologicznych pomarańczy 2 łyżeczki kardamonu 125 ml mleka podgrzanego 2 jajka + 1 jajko do posmarowania ciasta 75 g miękkiego masła sezam lub płatki migdałowe do posypania
Chilli Czosnek i Oliwaktórej się piekła, wyjmijcie i udekorujcie dopiero przed podaniem (ja po wyjęciu zawsze przechowuję ją w szklanej paterze ze szczelną pokrywką, co wydłuża jej świeżość). Składniki na babę drożdżową Wielkanocną na tradycyjną formę do babki z kominem: ROZCZYN: 500 g mąki pszennej (do drożdżowych wypieków) 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1/4 szklanki ciepłego mleka(...)jeśli używamy innej mąki to mleka należy używać ostrożnie np. na początek wlać 1/4 szklanki i w razie potrzeby nieco dolewać), dodajemy sól, skórkę z cytryny i wyrabiamy gładkie ciasto (ręcznie lub za pomocą miksera z mieszadłem do zagniatania [hak]). Po około 10 minutach do ciasta wlewamy masło, dodajemy bakalie i wyrabiamy do chwili, aż masło się wchłonie
Rozpustne gotowanieprzepis na szybką waniliową babkę. Do przygotowania ciasta wystarczy wam łyżka i kilka podstawowych składników. Babka z tego przepisu jest prosta w przygotowaniu i naprawdę pyszna. Możecie śmiało wzbogacić ją o dodatek ulubionych bakalii (mała garść) czy czekolady. Waniliowa babka idealnie sprawdzi się do popołudniowej kawy lub na wielkanocny stół. Ja często zabieram ją w gości. Polecam. Czy szykujecie się(...)produktów do wypieków. Polecam wam tu zakupu w sklepie domowykoszyk.pl Kupiłam tam m.in. foremki na babkę i pasztet, foremki na muffinki, patyczki do szaszłyków (ja głównie nimi sprawdzam czy ciasto jest już gotowe), ściereczki (bez nich w kuchni ani rusz) i inne produkty do pieczenia. W sklepie domowykoszyk znajdziecie też chemię domową, akcesoria do sprzątania i wiele innych przydatnych produktów
Słodkie okruszkiJest to najprostsza dwukolorowa babka jaką piekłam, nie wymaga wielu składniku. Jak dla mnie najsmaczniejsza. Sądzę, że taka tradycyjna, prosta babka powinna stać na Wielkanocnym stole. Składniki: 1,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 160 ml oleju 4-5 jajek Dodatkowo: masło i bułka tarta do blaszki Jajka(...)waniliowym. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Do ubitych jajek naprzemiennie dodajemy przesiana mąkę i olej. Na wysmarowaną i obsypaną bułką tartą blaszkę wylewamy większą połowę przygotowanego ciasta. Do pozostałej części dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Wylewamy na jasną masę wokół blaszki. Ciasto pieczemy w 180*C przez 40 minut
VioletoweKucharzeniekróliczków :) Wszystkie szukają marchewek... a raczej czekoladek, które są ukryte wewnątrz muffinek. Proponuję fajny przepis na mięciutkie babeczki z lekkim aromatem waniliowym, z dodatkiem płatków czekoladowych i oryginalną dekoracją wielkanocną z masy cukrowej. Na pewno przypadną do gustu nie tylko dzieciom ;) Składniki na muffinki (12 szt.): 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 110 g drobnego cukru(...)połączenia wszystkich składników. Dodać płatki czekoladowe, odsypując 2 czubate łyżeczki - które wykorzystamy później. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C (góra-dół). Przygotować foremkę na muffiny - wyłożyć ją papilotkami. Napełnić ciastem przygotowane foremki do 2/3 ich wysokości (fot.1) , każdego muffina posypać dodatkowo niewielką ilością odłożonych płatków czekoladowych. Piec około 15 - 20 minut do tzw. suchego patyczka (fot.2) . Wystudzić
Świat Ciastasię równej ilości mąki pszennej i ziemniaczanej. Dzięki temu ciasto jest lekkie, a jednocześnie kruche i wilgotne. Babka ma intensywny cytrynowy smak, co zawdzięcza wykorzystaniu soku i skórki otartej z cytryny. Według mnie nie potrzebuje już żadnych dodatków, ale można ją oprószyć cukrem pudrem lub polukrować. Przepis pochodzi z publikacji „Wielkanocne smaki” wydanej przez Stowarzyszenie LGD „Liwocz”. Babka łaciata - kuchnia(...)łyżek oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cytryna – starta skórka i sok 2 płaskie łyżki kakao Żółtka i białka oddzielamy. Białka ubijamy na sztywną pianę tuż przed ucieraniem ciasta. Margarynę ucieramy z cukrem na puch, a kiedy masa jest już gładka, dodajemy po jednym żółtku nie przestając ucierać. Następnie do ciasta dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia. Mieszamy
Trzeci talerzŚwięta Wielkiej Nocy zbliżają się wielkimi krokami, a czasu na opanowanie przepisów na świąteczne ciasta już coraz mniej. Jak co roku pojawia się pytanie - do kogo
COOKMAGAZINEPulchna, rozpływająca się w ustach, delikatna i słodka kajmakowa babka z chrupiącymi orzechami to moja propozycja Wielkanocnego wypieku, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Składniki
Szalona Kuchnia EwelinyDzień dobry wszystkim 😉 Dziś chciałybyśmy złożyć Wam najserdeczniejsze życzenia z okazji świąt Wielkanocnych! Oby ten czas był dla Was ciepły i promienny na przekór temu co
Candy Pandas