ciasta wielkanocne - 3578 przepisów (strona:126/239)

Wielkanocne ciasteczka budyniowe (ręcznie malowane) 134

dlatego też idealnie sprawdzą się do różnego rodzaju zdobień. Wycięłam je w kształcie jajek, udekorowałam lukrem królewskim (royal icing) i pomalowałam barwnikami spożywczymi. Te małe słodkości z pewnością ozdobią wielkanocny stół lub święconkę Lukru królewskiego nie robiłam od podstaw z białek, gotową mieszankę w proszku kupiłam przez internet. Jakoś nie mam zaufania do surowych białek… Składniki: Ciasteczka budyniowe(...)Następnie zagniatamy elastyczne ciasto, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Wyjmujemy, rozwałkowujemy na 4 – 5 mm (podsypując mąką) i wycinamy ciasteczka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 13 minut. Studzimy i dekorujemy. Smacznego Przepis bierze udział w Konkursie „Wielkanocne Gotowanie” na Winiary.pl Przepis

Oryginalny smak
babka cytrynowa + film krok po kroku 61

składniki: 300 g mąki 130 g cukru pudru 5 jajek 200 g masła o temperaturze pokojowej skórka starta z 1 cytryny 5 łyżek soku ze świeżo

Domowy Smak Jedzenia
SERNIK Z WOLNOWARU (keto, LCHF, bez glutenu i cukru) 347

Tym razem znany już Wam przepis na sernik wiedeński, ale w wersji nie pieczonej a… gotowanej bo jest to sernik z wolnowaru. Tak przygotowane ciasto

Ola la LCHF
Mazurek lursowski, przepis XIX wiecznej Warszawy 39

Kijowie i Odessie. Szkolili młodych, przyszłych cukierników, aby mogli godnie reprezentować ich firmę. To jedno z wielu ciast sprzedawanych w cukierniach Lourse'a . Właśnie Lucyna Ćwierczakiewiczowa umieściła w swojej książce przepis na ten właśnie mazurek, który cieszył się w okresie Świąt Wielkanocnych dużym powodzeniem w cukierni Lourse'a. źródło Po takiej lekturze musiałam go upiec. Przeniosłam się do XIX wiecznej(...)składniki. Należy zważyć jaja ze skorupką / ilość dowolna / i dobrać do nich pozostałe składniki. Moje 2 jajka ważyły 138g.   Moje wrażenie po upieczeniu? Przepyszne, nie przypuszczałam, że ciasto z tak prostych składników może być tak dobre. Bardzo polecam. Brakowało mi jednak jakiegoś bardziej wykwintnego wykończenia. Myślę, że migdały można dodać do środka ciasta, a ciasto po upieczeniu dowolnie

Leśny Zakątek
Wielkanocne bułeczki z rodzynkami do koszyczka 209

składniki: 700-800 g mąki orkiszowej lub pszennej 50 g drożdży 1 jajko 100 g cukru 180 ml letniej wody 180 ml letniego mleka 100 g

Domowy Smak Jedzenia
babka kefirowa 83

[Głosów: 5   Average: 5/5] składniki: 450 g mąki 200 g cukru 225 g kefiru 4 jajka 150 ml oleju np. słonecznikoweg 2

Domowy Smak Jedzenia
TARTA ŻURKOWA Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ – idealny pomysł na Święta Wielkanocne 83

zabraknie pyszności, które oczarują najbliższych! Mam dla Was pomysł na coś pysznego! Specjalnie z myślą o Świętach Wielkanocnych razem z marką Pamso przygotowałam dla Was przepis na przepyszną wielkanocną tartę. Pamso to producent wyrobów mięsno-wędliniarskich opartych na staropolskiej recepturze. W ofercie znajduje się ponad 150 różnych wyrobów, jednak na szczególne wyróżnienie zasługują markowe linie „Z natury” „Podkomorzy”, „Wiejskie Smaki(...)firmy o wyroby garmażeryjne (kluski śląskie, kopytka, krokiety, kotlety, pierogi, udka faszerowane, paszteciki) oraz dania gotowe pod marką Od Tereski (naleśniki, knedle, cepeliny i sałatki). Zobaczcie: tutaj Delikatne kruche ciasto i przepyszny farsz, który faktycznie smakuje jak najlepszy żurek. Z dużą ilością świeżego czosnku, najlepszej jakości białą kiełbasą, jajkiem i całkiem sporą szczyptą majeranku. Ps. Biała kiełbasa Pamso

Ostra na Słodko
Fantastyczna tarta bakewell – mazurek migdałowy 75

stała się popularna nie tylko lokalnie, ale i na całym świecie – połączenie kruchego ciasta, kwaskowego dżemu malinowego i słodkiego migdałowego nadzienia jest przecież niezawodne. W Polsce taki mix jest niemal definicją idealnego mazurka, dlatego jak najbardziej możemy podać tartę jako migdałowy mazurek na wielkanocny stół. W moim przepisie wypiek jest migdałowy potrójnie – nadzienie z mielonych migdałów wzbogaciłam

Poezja smaku
babka ucierana 123

składniki: 150 g mąki orkiszowej lub pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 125 g masła, miękkiego 100 g cukru pudru 225 ml mleka 3 jajka (białka oddzielone

Domowy Smak Jedzenia
Babka Wielkanocna 64

Bardzo smaczna i łatwa w przygotowaniu domowa babka wielkanocna. Przepis ten jest niezastąpiony i niezawodny, babka zawsze wychodzi. Jest szybka w przygotowaniu a dodatkowo bardzo smaczna

Alle Dobre!
Koszyczek wielkanocny -drożdżowy 145

fajny..Przepis na koszyczek pochodzi z bloga Babeczki Zuzy  , która prowadzi akcję wspólnego pieczenia koszyczków wielkanocnych . 4 szkl.mąki 25 g świeżych drożdży 1 szkl. mleka 1 jajko 1/4 szklanki cukru 4 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli 1 jajko do posmarowania ciasta W letnim mleku rozpuścić drożdże i cukier, dosypać do nich 1 łyżkę mąki i ostawić w ciepłe

Moje domowe kucharzenie
babeczki piaskowe 131

składniki na ok. 6 szt.: 100 g mąki orkiszowej lub pszennej 25 g mąki ziemniaczanej 80-100 g cukru 2 jajka 2 łyżki mleka 60 g

Domowy Smak Jedzenia
Keks z bakaliami 122

Ciasto na puszysty keks z bakaliami zawsze pięknie wyrasta. Pamiętajcie aby bakalie przed dodaniem do ciasta przesypać lekko mąką – dzięki temu nie opadną na dno podczas pieczenia i równomiernie rozłożą się w całym keksie. Ja nie wyobrażam sobie Wielkanocny bez tego wypieku, a keksu nie wyobrażam sobie bez miękkiej skórki pomarańczowej.  Składniki: 5 jajek 2 szklanki mąki 250 gram(...)waniliowym. Do ucieranej masy dodajemy po jednym jajku, ciągle ucierając. Dodajemy trawę cytrynową, mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy oprószone mąką bakalie i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Uzywamy formy wedle uznania w mniejszej będzie bardzo wysokie lub większej tak jak u mnie 28 cm długości będzie równe

Życie zaczyna się w kuchni
Tarta z łososiem według Michela Moran 202

wielkanocnych dań. Ciekawostką jest, że do przygotowania dania użyliśmy dwóch rodzajów łososia – wędzonego oraz surowego, podpieczonego uprzednio w piekarniku. Dzięki temu zabiegowi tarta była delikatna w smaku, aromat ryby nie był tak intensywny. Podczas przygotowywania tarty, Michel udzielił wiele cennych rad, o których chciałabym Wam napisać. Za każdym razem przygotowując wytrawną tartę podpiekałam spód, ponieważ bałam się, aby ciasto(...)pierogów z takim nadzieniem, zdecydowanie polecam, zaskoczycie bliskich, nie tylko od święta. Sylwia z Idealne Ciasta wraz z Pauliną z Ugotuj To, na deser przygotowały delikatną jak pianka, ajerkoniakową babkę. Po samym spojrzeniu na zdjęcie, ślinka cieknie. Nigdy nie kosztowałam tak doskonałej baby wielkanocnej. Czuję, że pojawi się na stole w te święta. Ja, wraz z Sylwią ze smaker.pl, przygotowywałyśmy

Kuchnia Bazylii
Ciasto dyniowe z polewą z białej czekolady 64

musiało powstać ciasto. Musu wyszła cała masa, część chyba wyląduje w zamrażalniku. Jutro może Toli na śniadanie zrobię pancakes z dynią . Ciasto dyniowe z polewą wyszperałam w internecie. Szukałam czegoś co będzie przypominać babkę piaskową, na jaką mam ochotę od paru dni, a za którą raczej się nie zabiorę. Muszę w sumie powoli ogarniać pomysły na Święta Wielkanocne, może wtedy

Kardamonovy