szynki :) Zajączki wyglądają uroczo i na pewno będą ozdobą wielkanocnego stołu lub zastąpią chlebek w koszyku wielkanocnym. Bardzo zachęcam do upieczenia, ponieważ są bardzo łatwe w przygotowaniu a wyglądają i smakują świetnie Składniki *z tych proporcji wyszło mi 8 dużych zajączków CIASTO -250 ml mleka -2 łyżki cukru -30g drożdży świeżych -50 ml oleju -1 jajko
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokucałej masy serowej dodajemy kajmak. Dzięki temu powstały dwie warstwy, które fajnie ze sobą współgrały. Mam wrażenie że to ciasto będzie pasować zarówno na co dzień jak i od święta, mam na myśli np. święta wielkanocne, które właśnie się zbliżają. Sernik z kajmakiem, przepis na tortownicę 22-23 cm: Spód ciasteczkowy: 150 g ciastek (herbatników) 50 g masła cynamon(...)porządnie stężeje. Moim zdaniem jest to następnego dnia. Z foremki wykroiłam 14 porcji. Jedna to 320 kcal Sernik z kajmakiem Pyszny sernik na ciasteczkowym spodzie Sernik z masą krówkową Ciasto na święta Sernik kajmakowy Smacznego!!! Justyna PS. Źródło przepisu blog Moje Wypieki Artykuł Sernik z kajmakiem pochodzi z serwisu Relaxtime czas na wypieki
Relaxtimepomóc! Zainspirowana konkursem „Przy świątecznym stole” na Durszlak.pl przygotowałam przepyszne dania nawiązujące do tych pięknych Świat Wielkanocnych, które już za nami i świątecznej tradycji. Danie łączące w sobie te cudowne świąteczne smaki – pyszne ciasto drożdżowe, świeże wiejskie jaja, domowy majonez, chrzan i aromatyczną białą kiełbasę. Dzięki preparatowi Espumisan Max nie musiałam się martwić o swój brzuch! Wręcz
Ostra na Słodkomoże jej zabraknąć na Wielkanocnym stole. Od razu pokazuje jakie święta właśnie nadeszły. Wersji jest mnóstwo. Można przygotować ją z dodatkiem żurawiny lub rodzynek, udekorować czekoladą, polewą i obsypać bakaliami, płatkami migdałów. Ciasto piaskowe to połączenie obu mąk w stosunku 1:1: pszennej i ziemniaczanej. Wychodzi delikatna i puszysta, a dzięki dodaniu aromatowi pomarańczowo - cytrynowego dodatkowo bardzo aromatyczna. Jest wiele(...)wersji, wiele smaków, a Święta jedne - i łączy je jedno - smaczna i charakterystyczna w kształcie Babka Wielkanocna! Smacznych Świąt Wam życzę!:) Składniki: 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki aromatu cytrynowego 2 łyżki oleju masło do smarowania formy (pojemność formy 2,5 litra, wymiary około
Zasmakuj Kuchnistołu. Przygotowuję je na niemal wszystkie święta i większe uroczystości (zdjęcia jeszcze w klimacie Wielkanocnym). Oprócz tego, że jest wyśmienite w smaku, zawsze się udaje, to jeszcze pięknie się prezentuje na świątecznym stole. Bardzo polecam, nie tylko od święta ;) Składniki na sernik w kakaowym cieście, zwany "królewskim": na formę 24x28 cm SPÓD: 250 g mąki pszennej 40 g cukru
Rozpustne gotowanieLubimy ciasta cytrynowe. To ma wyjątkowo wyczuwalny smak cytryny. Takie lekko orzeźwiające ciasto. Oryginalny przepis pochodzi z Moje Wypieki. Autorka użyła masła, ja zaryzykowałam z olejem kokosowym, ciasto wyszło fajne, z lekką nutą kokosową. Składniki: 140 g oleju kokosowego Biooil ( w postaci stałej) - (w oryginalnym przepisie było 180 g masła) 150 g drobnego cukru do wypieków 3 duże(...)średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy masę. Ja jak widać użyłam silikonowej formy w kształcie królika wielkanocnego. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni, przez około 40 minut do zezłocenia i tzw.suchego patyczka. Wystudzone ciasto wyłożyłam na tacę. Polałam lukrem mandarynkowym. Lukier mandarynkowy: sok i skórka otarta z 1 mandarynki 1/2 - 3/4 szklanki cukru pudru Składniki umieściłam
Blondynka GotujeMoja propozycja deseru na świąteczny stół to ciasto korzenne z orzechami laskowymi kremem waniliowym, udekorowane wedle Waszej fantazji. Życzę Wam wszystkim słonecznych i prawdziwie wiosennych Świąt Wielkanocnych! Przygotowanie: 15 min. Chłodzenie: 1h 15 Pieczenie: 50 min Proporcje dla 10 osób: ● 300 g mąki T 55 lub 45 ● 200 g mielonych orzechów laskowych ● 100 g drobnego cukru ● 80 g skrobi(...)cukru wanilinowego ● 1 laska wanilii ● 1 litr mleka ● 140 g masła + do formy ● 30 cl śmietany kremówki (minimum 30 %) Akcesoria: tortownica o średnicy 26 cm szpryca do dekoracji ciast lub rękaw cukierniczy Przygotowanie : Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. W rondlu roztop masło na małym ogniu, odstaw. W misce wymieszaj przesianą mąkę, mielone orzechy laskowe, 60 g cukru
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaPrzepyszna babka marmurkowa, którą zajadaliśmy się podczas tegorocznych świąt wielkanocnych. Jest naprawdę wspaniała - puszysta, mięciutka i bardzo wilgotna. Długo zachowuje świeżość. Smakowała nawet mojemu P., który za babkami nie przepada ;). Robi się ją bardzo szybko i bezproblemowo, co jest oczywiście dodatkową zaletą :). Świetnie smakuje z filiżanką kawy, herbaty czy popijana mlekiem. Taka babka to wypiek nie tylko odświętny - idealna będzie(...)krótko zmiksować na niskich obrotach miksera, do połączenia składników. Białka ubić na sztywną pianę. Odłożyć jedną kopiastą łyżkę piany do osobnego naczynia. Pozostałą pianę dodać w dwóch turach do ciasta, po każdym dodaniu delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką. Do odłożonej piany dodać około 1/4 ciasta, przesiane kakao i wymieszać szpatułką do połączenia i otrzymania jednolitej masy. Do przygotowanej formy wyłożyć
Opowieści z piekarnikaznane wszystkim pod różnymi nazwami : Chatka Baby Jagi, Chatka Puchatka a w moim zeszycie pod nazwą Domek Baby Jagi. Jest to ciasto bez pieczenia, więc każdy z nim sobie poradzi, np. gdy nie ma piekarnika. Idealna propozycja na Wielkanocny stół. Z pewnością spodoba się dzieciom, a dorosłym przypomni smak dzieciństwa. SKŁADNIKI 36 herbatników maślanych regionalnych , 400 g sera(...)galaretki wycinamy paski, układamy na środku białej masy (zdjęcie nr 3), następnie składamy domek do środka pomagając sobie folią i ściereczką, dociskamy (zdjęcie nr 4), wyrównujemy, zawijamy w folię. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin. Następnie polewamy polewą i dekorujemy wiórkami. zdjęcie nr 1 zdjęcie nr 2 zdjęcie nr 3 zdjęcie nr 3 Polewa: masło, cukier i mleko podgrzewamy
słodki bratekoknem co i rusz uparcie powraca zimowa aura. Na poprawę nastroju, na nadchodzące święta wielkanocne zamiast klasycznego mazurka :-) Kruchy spód i jabłkowe różyczki zatopione w pysznym migdałowym nadzieniu. Pycha! Zdjęcia krok po kroku pokażą Wam jak prosto wykonać jabłkową dekorację. Bardzo polecam! Składniki: Ciasto : 200 g mąki 125 g zimnego masła 35 g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżeczka ekstraktu
maniapieczeniaskładniki: 300 g mąki 125 ml mleka 15 g drożdży 50 g masła 1 jajko 50 g cukru 1 szczypta soli dodatkowo: 1 jajo do smarowania
Domowy Smak JedzeniaBabka to ciasto, które nie jest pracochłonne i zbyt skomplikowane w wykonaniu. Każdy bez trudu sobie z nią poradzi. Nie wyobrażam sobie wielkanocnego stołu bez baby oblanej czekoladą. Moja ulubiona to babka gotowana (przepis) , która zawsze gościła na wielkanocnym stole w moim rodzinnym domu. Prezentowana poniżej babka jogurtowa też zasługuje na miejsce wśród wielkanocnych smakołyków. Nie jest za sucha(...)oleju Polewa: 50 g gorzkiej czekolady 50 g mlecznej czekolady 50 g masła Przygotowanie: Jajka miksujemy z cukrem, dodajemy olej, jogurt, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy. Ciasto przekładamy do silikonowej formy na babkę. Pieczemy 45 minut w 200 stopniach C. Robimy polewę: czekoladę z masłem topimy w kąpieli wodnej, mieszamy. Czekoladową polewą oblewamy wystudzoną babkę
Smakowity Blog Kulinarnykilka moich tegorocznych pierników wielkanocnych 😊😉😉
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupowiedział, że warzywa tylko na wytrawnie? Świetnie sprawdzają się również właśnie w słodkich wypiekach. Ciasto z buraków już było, z marchewki także, więc tym razem padło na białą fasolę. Przepyszna, wilgotna i mocno cytrynowa babka to moja propozycja nie tylko nadchodzące Święta Wielkanocne, będzie idealna również na imieniny, urodziny lub po prostu do niedzielnej kawy. Dzięki dodatkowi
Krylowa KuchniaJeszcze w klimacie Wielkiej Nocy. Wielkanocne obżarstwo zostało tylko wspomnieniem. Jajka, kiełbasy, baby, mazurki, serniki, sałatki, pieczenie i pasztety. Stoły, jak to w polskim zwyczaju, uginały
W kuchni Karmel-itki