Mazurek to polska tradycja na wielkanocnym stole. Dzisiejszy orzechowy dołączam do blogowej kolekcji mazurkowej, na pewno zadowoli wszystkich wielbicieli wypieków z orzechami. Idealnie kruchy spód wypełnia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pascha jaglana kokosowa to mój pomysł na tradycyjny, wielkanocny deser w zdrowym wydaniu, niezwykle smacznym. Jest prosta do przygotowania, wegańska – z łatwo dostępnych składników jeśli
Dorota SmakujeGdy nie mamy już czasu na wielkanocne wypieki, mazurek bez pieczenia z wafli z masą orzechową i krówkową poleca się do zrobienia. Tylko cztery składniki mazurka
niecodziennikparyCudowne połączenie delikatnie orzeźwiającego ciasta z lekkim, waniliowym kremem i soczystymi ziarnami granatu. Prosta, szybka, a zarazem efektowna babka, zachwycająca intensywnie zielonym kolorem. Postawiona na świątecznym
Fitsweet.meCudowne połączenie delikatnie orzeźwiającego ciasta z lekkim, waniliowym kremem i soczystymi ziarnami granatu. Prosta, szybka, a zarazem efektowna babka, zachwycająca intensywnie zielonym kolorem. Postawiona na świątecznym
Fitsweet.me12.03.2018 Powoli zbliżamy się do świąt Wielkanocnych. Dzisiaj prezentuję świąteczne ciasteczka. Zdobienie takich ciasteczek może być fajną zabawą dla naszych najmłodszych członków rodziny, do czego szczerze
gotuj ze mnąWielkanoc juz za nie cały miesiąc, a więc Wielkanocne insiracje czas start ;) Do tego przepisu na babkę wykorzystałam wodę daktylową, która została mi po moczeniu daktyli
Życie zaczyna się w kuchniŚwięta Wielkanocne tuż tuż więc i na naszym bezglutenowym stole nie może zabraknąć świątecznej babki. Ten przepis testowaliśmy kilka razy bo chcieliśmy aby to nie był
Kuchenne WariacjeTak jak obiecałam wrzucam kolejny przepis na Wielkanocne słodkości. Tradycyjnie u mnie w domu nie mogło zabraknąć babki wielkanocnej.Przepis jest bardzo prosty, a przygotowanie nie zabiera
Czekoladowa muffinkaŚwięta Wielkanocne kojarzą się przede wszystkim z białą kiełbasą, szynkami, pieczeniami, jajami, babami wielkanocnymi, mazurkami. Jednak, co mają powiedzieć wegetarianie i weganie? Nic, po prostu zrobić
W kuchni Karmel-itkiZaczął się nam kwiecień, więc Święta Wielkanocne coraz bliżej. Powoli zaczynam kompletować moje menu na ten świąteczny czas, może i ktoś z Was przy okazji
Kulinarne przygody Gatityodniesieniu do profilaktyki chorób sercowo-naczyniowych, można uzyskać opierając się o założenia diety roślinnej. Dane epidemiologiczne sugerują, że weganie oraz wegetarianie rzadziej zapadają na te choroby. Jajka w Święta Wielkanocne – czy naprawdę jest ich tak dużo? Większość specjalistów dietetyki powie, że umiejętne, umiarkowane spożycie niekoniecznie najzdrowszych dla nas produktów, nie spowoduje niebezpiecznych zmian w naszym organizmie. Do takich sytuacji można(...)powrotnej, jajka nadziewane, jajka w barszczu białym, sałatce jarzynowej i w majonezie do niej dodawanym. Do tego jajka w przeróżnych ciastach oraz w innych deserach. Stanowczo jest to więc ilość, która przekracza omawiany umiar. Co robić? Jak przetrwać Święta Wielkanocne? Trudno się dziwić, że tradycji nie chcemy zmieniać, zwłaszcza jeśli kultywuje się ją w naszej rodzinie bardzo mocno
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pora dodać przepis na drożdżowy warkocz z marcepanem i pistacjami, który gościł w tym roku na naszym wielkanocnym stole. Oczywiście taką pyszną drożdżówkę można przygotować na co dzień nie tylko od święta, do czego serdecznie was zachęcamy. Przepis: Produkty: Na ciasto: 250ml mleka 20g świeżych drożdży 75g cukru 500g mąki typ 550 1 jajko sól 80g miękkiego masła Na nadzienie
KasiaiKrzysiu.plmusem ananasowym w kształcie jajka. Taki słodki kurczak na pewno umili Wam święta :). Dekoracje z masy cukrowej można wykonać z kremu maślanego lub z lukru królewskiego. Polecam również tort Wielkanocny. P.S. Pracę nad tortem najlepiej rozłożyć sobie na kilka dni. Kilka dni przed zrobieniem tortu robimy dekoracje z masy cukrowej, aby zdążyły wyschnąć. 1 dzień: Pieczemy biszkopt. 2 dzień: Robimy(...)kremem maślanym. 4 dzień: Tort Kurczak podajemy gościom. Tort najlepiej smakuje 2-3 dni po złożeniu (przełożeniu go kremami). Tort jedzony na drugi dzień po złożeniu smakuje jak zwykłe ciasto z kremem. Sprawdziłam to i czuć różnicę, dlatego nie warto się śpieszyć! Skorzystaj z przelicznika foremek. Składniki na biszkopt – forma śr 20 cm: 4 białka + szczypta soli (rozm
Słodki PomysłDziś na chwilę oderwę się od Wielkanocnych przepisów. Mam dla Was pyszną propozycję na przekąskę lub kolację. Cudowne drożdżowe łódeczki ze szpinakiem. Ja osobiście kocham szpinak w każdej postaci, zatem często z nim eksperymentuję. To danie wyszło fenomenalnie! Łódeczki ze szpinakiem Składniki: 300 g mąki 15 g świeżych drożdży łyżka cukru około 150 ml ciepłej wody 2 łyżki śmietany(...)ciepłe miejsce na około 15 minut. Drożdże będą gotowe kiedy zaczną pracować, to znaczy kiedy zaczną rosnąć. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy śmietanę, olej, sól i zaczyn. Zaczynamy wyrabiać ciasto stopniowo dolewając ciepłą wodę. Ilość wody zależy od chłonności mąki, dlatego lepiej jest dodawać ją w czasie zagniatania ciasta po trochu. Zagniatamy ciasto. Ma ono być sprężyste i gładkie. Przekładamy
PatiGotuje