ciasta wielkanocne - 3578 przepisów (strona:108/239)

Najlepsze Sałatki na Wielkanoc 208

Wielkanoc to bardzo ważne święto, które każdy z nas obchodzi w towarzystwie najbliższych. Spotykamy się przy wielkanocnym stole, by wspólnie uczcić Zmartwychwstanie Pana Jezusa. Na świątecznym

Przepiski.pl
Trzecia po bogu. I o przygotowaniach do Wielkanocy 140

Zamiast tego, zabieram psy na długie spacery, pomału rozkręcam się z wiosennymi porządkami i... Zaczynam wymyślać ciasta na Wielkanoc.  Wiadomo, że w tym okresie królują babki. Mazurki, serniki i paschy też są cudowne, ale to właśnie babka jest dla mnie symbolem wielkanocnego stołu. Nie mogę im się oprzeć; po tym, gdy parę lat temu(...)końcu zaczęły mi wychodzić, a zakalec ( odpukać! ) już dawno mi humoru nie zepsuł, w okresie przed wielkanocnym z uporem maniaka piekę kolejne i następne. Nigdy mi się chyba nie znudzą! Tym razem dość oczywiste połączenie, czyli migdały z rabarbarem. Klasyczne, słodkie ciasto ucierane z kwaśnymi, różowymi łodygami. Swoje wyjęłam z zamrażarki, bo na świeże jeszcze nam chwilę przyjdzie poczekać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babka marmurkowa 55

ładnie pachnie i jest bardzo łatwa do przygotowania. Pyszna, szybka i prosta babka marmurkowa - idealna propozycja na Święta Wielkanocne Zamiast na maśle można ją przygotować na oleju Łatwa babka marmurkowa, która zawsze się udaje Babka marmurkowa - składniki potrzebne do przygotowania ciasta: 250g mąki pszennej 100g masła 120g cukru pudru 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Moja Książka Kucharska
Babka Makowa 189

wiem co bym chciała zjeść, to właśnie jest takie ciasto - makowiec lub ciasto z białek typu piegusek, te ciasta pojawiły się już kiedyś na blogu, dlatego dziś w odsłonie idealnej na święta Wielkanocne - babka Makowa - zapraszam po przepis :) Babka wychodzi słodka - ale bez przesady, jest typowo wilgotna z cudownie chrupiącą skórką. "Składniki4 jajka100 g cukru(...)dziurką (można użyć dowolnej formy na babki) wysmarowanej masłem i posypanej dokładnie mąką pszenną.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180`C i pieczemy około 30 minut - do suchego patyczka.Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem albo polewamy lukrem.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Paszteciki z białą kiełbasą w cieście francuskim 74

Żurek to punkt obowiązkowy naszego Wielkanocnego obiadu. Zapewne u wielu z Was jest podobnie. Żeby nie było nudno i standardowo, mam dla Was przepis na paszteciki z białą kiełbasą w cieście francuskim. Są pyszne i bardzo ładnie wyglądają. Dzięki nim urozmaicicie swój tradycyjny żurek Przepis jest bardzo szybki i prosty w przygotowaniu. Paszteciki z białą kiełbasą w cieście francuskim Składniki

PatiGotuje
Sernik z kratką 101

Serniki to chyba najbardziej uwielbiane przez wszystkich ciasta . Ja osobiście uwielbiam serniki ciężkie i wilgotne. Najlepiej, żeby miały jak najmniej mąki a jak najwięcej twarogu. Kilka już razy robiłam sernik z ziemniakami , teraz przyszła jednak pora, żeby wypróbować coś innego, nowego. Sernik przygotowany według tego przepisu wyszedł(...)niezwykle delikatny i puszysty. Skórka pomarańczy i wanilia nadała mu wspaniałego aromatu. Sernik z kratką to ciekawa propozycja nie tylko na wielkanocny stół , ale i na inne różnego rodzaju przyjęcia . Składniki ( okrągła blaszka o średnicy 26 cm): ciasto kruche 25 dag mąki 12 dag masła 2 łyżki cukru pudru 2 żółtka skórka starta z 1 cytryny smażone skórki 1 pomarańcza

Pobite gary Barbary
Babeczki orzechowe 182

babeczki upiekłam rok temu specjalnie z myślą o wielkanocnym koszyczku.  Okazało się jednak być tak dobre, że nie doczekały już Wielkanocnej Niedzieli.  Dziewczynki prześcigały się w jedzeniu.  Aż żałowałam, że zrobiłam ich tylko kilka.     Składniki: 200 g mąki 150 g orzechów (laskowych, włoskich) 4 jajka 150 g masła 0,5 szklanki cukru 2 łyżki cukru(...)proszek i wymieszać.  W misie robota utrzeć masło z cukrem i dodawać pojedynczo jajka, ucierają za każdym razem.  Dodać mąkę z orzechami i proszkiem i wymieszać.  Ciasto przełożyć do foremek (u mnie silikonowe).  Piec w 180 stopniach przez około 30 minut (do suchego patyczka).  Po przestudzeniu można polać lukrem lub rozpuszczoną czekoladą

Sto kolorów kuchni
Babka herbaciano-miodowa 81

Babka herbaciano-miodowa idealnie sprawdzi się podczas nadchodzących świąt wielkanocnych. Zresztą możecie ją upiec w dowolnej formie bez żadnej okazji, ponieważ jest naprawdę bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu. Uwielbiam te mięciutkie oraz nieco wilgotne wnętrze ciasta. Nutę herbaty i miodu możecie wzbogacić o ulubione dodatki. Ja dotychczas dodawałam imbir, aromat waniliowy, cytrynowy bądź pomarańczowy. Tym razem w mojej babce

Di gotuje
Biszkopt z galaretką, pomarańczami i musem czekoladowym 273

Dziś nieco mniej zdrowo, ale za to jak pysznie! :D Święta Wielkanocne już za pasem, więc warto pomyśleć o oryginalnych wypiekach, które obok bab i mazurków będą gościć na naszych stołach. Jak tylko zobaczyłam to ciasto w internecie , wiedziałam, że wyląduje na moim stole :) Na pewno zrobi wrażenie na waszych gościach, nie tylko wizualne, ale przede wszystkim smakowe - delikatny biszkopt

DefinicjaSmaku
Prosta i pyszna babka na oleju dwukolorowa 82

Babka to ciasto, które sprawdzi się zawsze, do codziennej kawy, na niedzielne popołudnie czy na świąteczny wielkanocny stół. Ten przepis jest naprawdę klasyczny, prosty i niezwykle smaczny. Polecam, można ją zrobić w całości jasną lub do części dodać kakao i otrzymać babkę czarno-białą. Czas przygotowania: 20 min Czas pieczenia: 20 min   Składniki: (na małą formę o pojemności(...)cytrynowy a następnie wlej cienką strużką olej. Przesiej mąki z proszkiem do pieczenia wprost do miski z masą jajeczną i wymieszaj delikatnie szpatułką. Żeby uzyskać babkę dwukolorową odlej 1/3 ciasta i dodaj do niego kakao. Formę wysmaruj masłem i oprósz mąką. Przelej najpierw jasne ciasto, a potem na górę ciemne, wykonaj wzorki za pomocą patyczka do szaszłyków. Piecz w temperaturze

Słodki Blog
Śledzie z jajem, czyli 5 propozycji rybnych dań wielkanocnych 38

W krainie wielkanocnych smaków, gdzie tradycja przeplata się z nowoczesnością, możesz odkryć tajemnice wspaniałych dań rybnych. Zanurz się w atmosferze świątecznej radości, podczas której doświadczysz wyjątkowego

Kuchnia MagdaLeny
Z ŁĄKI N TALERZ: Pomarańczowe babeczki z fiołkami i miodem 91

zatem są fiołki, jest wiosna i są też wiosenne słodkości. Oto słoneczne i bardzo aromatyczne kruche babeczki pomarańczowe z jogurtowym kremem na bazie Mascarpone i miodu. Pomarańcze w kruchym cieście, w nadzieniu, w kremie i dekoracji...i wcale nie czuć pomarańczowego przepychu. Jest za to mnóstwo słońca, słodyczy, jogurtowej świeżości i są też one...fioletowe iskierki w zwieńczeniu kruchej babeczki(...)się nimi z Wami podzielić mimo pewnych niedociągnięć wizualnych ;) Pyszne i urocze o lekkim wiosennym smaku będą także wspaniałym, wiosennym deserem na wielkanocnym stole! Nareszcie, niech dzieje się wiosna! ♥ Pomarańczowe babeczki z fiołkami i miodem Potrzebujesz: Kruche ciasto 150g mąki 60g masła 2 łyżki soku z pomarańczy 1/2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy 1 łyżeczka cukru Krem 250g mascarpone

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Chałka królewska - trzy smaki 209

chałki wypełnia inny farsz - nadzienie pomarańczowo - orzechowe, pistacjowo - marcepanowe i wiśniowe. Smakuje i pachnie obłędnie. Idealna i na wielkanocne śniadanie i do popołudniowej kawki. Przepis sugeruje upieczenie jednej chałki, zrobiłam jednak 2 sztuki. Może się skusisz na pyszną chałkę? Składniki na ciasto:   500 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa 630) 250 ml mleka 1 jajko 0,5 łyżeczki soli

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!