łaciaty siostry Anieli. Ja mam ten przepis już wiele lat, jeszcze nigdy mnie nie zawiódł. Polecam serdecznie na zbliżające się święta Wielkanocne :) Zapraszam też na film SKŁADNIKI Proporcje na dużą blaszkę ok 25x35cm ***używam szklanki 250ml*** CIASTO KAKAOWE -250g masła lub margaryny - 1/2 szklanki cukru - 2 łyżki kakao - 2 żółtka (białka odkładamy do masy serowej) - 1 jajko
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuŚwięta, święta i po świętach... ;) Ale wszystkich wielkanocnych przepisów nie zdążyłam opublikować więc muszę "pomęczyć" Was nimi teraz, chociaż wiem, że wszyscy pewnie mają już dość świąt i nie prędko z powrotem wrócą do kuchni żeby coś upichcić ;) A może jednak? Może na niedziele upieczecie babkę marmurkową? Kto powiedział, że babki piecze się tylko na Wielkanoc ;) BABKA MARMURKOWA przepis autorski(...)pozostawić do ostudzenia. Jogurt zmiksować z jajkami, dodać cukier, roztopione masło i ponownie zmiksować. Następnie, ciągle miksując, partiami dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dodać sól. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać ekstrakt waniliowy, a do drugiej kakao (i ew. trochę mleka jeśli masa będzie za gęsta). Do formy wlewać na przemian ciasto waniliowe
chili & sugarPrzepis na bardzo wilgotną i puszystą babkę wielkanocną o intensywnym pomarańczowym aromacie. Ta babka jest zupełnie inna niż tradycyjne polskie wypieki tego typu. Przede wszystkim jest bardzo wilgotna dzięki odpowiednio dobranej recepturze. Zapraszam! Czas przygotowania: 30 min Czas pieczenia: 40 min Składniki: (na formę o pojemności 1 L) 1 pomarańcza 2 jajka 110 g cukru (1/2 szklanki(...)skórkę z pomarańczy, olejek pomarańczowy i zmiksuj Przesiej mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i zmiksuj na wolnych obrotach miksera tylko do połączenia się składników Przełóż gotowe ciasto do formy natłuszczonej masłem i wysypanej mąką Piecz ok. 40 min w piekarniku nagrzanym do 170°C (grzałka góra-dół) Po upieczeniu i wystudzeniu polej lukrem: 1/2 szklanki cukru pudru rozmieszaj
Słodki Blogwtedy jestem szczęśliwa. A ten sernik mocno kokosowy i z nutką ajerkoniaku jest idealny na wielkanocny stół. Zaskoczycie nim rodzinę i gości. Co ja mam więcej napisać...upieczcie koniecznie, a nie pożałujecie :) Smacznych wypieków Wam życzę i miłej niedzieli :) Iza :) Potrzebujemy: Na ciasto: 1 szklanka mąki tortowej pół szklanki cukru pudru 1 małe jajko 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia
IzabelawkuchniPiątek witam pierwszym przepisem wielkanocnym i to na słodko :) Taka babka na pewno znajdzie się na moim świątecznym stole, jest wilgotna, prosta do przygotowania i naprawdę dobrze smakuje. Składniki na małą foremkę z kominkiem lub keksówkę 25 x 10 cm: 110 g masła 3 jajka kl. M 3/4 szkl cukru 1 czubata szkl, mąki pszennej 2 czubate łyżki budyniu waniliowego(...)Następnie dodajemy partiami mąkę z proszkiem do pieczenia oraz jogurt. 4. Foremkę keksową, wykładamy papierem do pieczenia, foremkę z kominkiem smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wykładamy masę. Ciasto pieczemy w 190 stop przez 45-50 minut do suchego patyczka (patyczek wbity w ciasto musi być suchy) Polewa 5. Śmietankę zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i wkładamy czekoladę połamaną, mieszamy
Gotowanie...to proste !Sernik jest puszysty, bardzo serowy i rozpływa się w ustach. Na pewno znajdzie u mnie miejsca na stole w tegoroczne Święta Wielkanocne, szkoda tylko, że zamiast kiełkujących krokusów mamy za oknem tonę śniegu:( Składniki na ciasto: -250g mąki orkiszowej 700 (lub pszennej) -120g masła (zimne) -50g ksylitolu (może być cukier) -cukier wanilinowy -3-4 łyżki mleka
Smaczne Zdroweszynkę poukładałam, masę serowo jajeczną 🐔🍳 przelałam, a na wierzch jajka 🍳 przepiórcze dodałam. ⏰ 40 min,to czas jej przygotowywania, razem z ciasta schłodzeniem i w całości pieczeniem. Smacznie, kolorowo, nietypowo, ekspresowo :) „ 3 powody, dla których w mojej wielkanocnej kuchni nie może zabraknąć oleju rzepakowego: jeśli olej rzepakowy u mnie na co dzień w kuchni króluje
Moniki SmakołykiIdealny patent na utylizację nadmiaru białek jaj Święta Wielkanocne tuż tuż. Wielkie sprzątanie w trakcie. Wiosenne porządki nie ominęły również kuchennej lodówki . W zamrażarce znalazłam dawno już zapomniane białka jaj . Zwykle mrożę je w małych pojemniczkach do późniejszego wyk orzystania, gdy zostanie mi ich nadmiar po szarlotce lub cieście na tartę . Takie zamrożone białka dają się przechowywać nawet do kilku
Grunt to przepis!Pyszna, mięciutka, puszysta baba drożdżowa z rodzynkami, to jeden z tradycyjnych wypieków na naszym rodzinnym stole Wielkanocnym. Co roku pieczemy z mamą na Wielkanoc tą pyszną babkę, a czasami nawet nie jedną! Baba drożdżowa nie zalicza się do ciast prostych w przygotowaniu, bo jej zrobienie zajmuje czasami do 3 godzin, ale uwierzcie mi, że jeden raz do roku można
Kuchnia Łukaszapolewą cukrową i kolorowymi kuleczkami. Jej przygotowanie jest banalnie proste, a sam smak jest rewelacyjny! Poniższa babka będzie idealnie pasować na wielkanocny stół. Warto dodać, że bardzo długo zachowuje swoją świeżość (nawet do 3-4 dni). Składniki: ciasto 5 dużych jaj 1 szklanka zwykłego cukru 1 i 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 200 g oleju (niecała 1 szklanka) 1 łyżeczka
UgotowaćKolejne ciasto z serii przekładańce. Biszkopt jasny, polewa czekoladowa i obłędnie smaczny krem cytrynowy na lemon curd. Ciasto najlepiej smakuje na drugi lub trzeci dzień gdy smaki się przegryzą. Idealne na każdą okazję. A zbliżają się Święta Wielkanocne więc ciachom jak znalazł. Lemon curd możecie zrobić sami ale też kupić. A gdzie ? A na przykład w super zaopatrzonym sklepie Kuchnie
Ewa w kuchniWielkanoc to bardzo ważne święto, które każdy z nas obchodzi w towarzystwie najbliższych. Spotykamy się przy wielkanocnym stole, by wspólnie uczcić Zmartwychwstanie Pana Jezusa. Na świątecznym
Przepiski.plZamiast tego, zabieram psy na długie spacery, pomału rozkręcam się z wiosennymi porządkami i... Zaczynam wymyślać ciasta na Wielkanoc. Wiadomo, że w tym okresie królują babki. Mazurki, serniki i paschy też są cudowne, ale to właśnie babka jest dla mnie symbolem wielkanocnego stołu. Nie mogę im się oprzeć; po tym, gdy parę lat temu(...)końcu zaczęły mi wychodzić, a zakalec ( odpukać! ) już dawno mi humoru nie zepsuł, w okresie przed wielkanocnym z uporem maniaka piekę kolejne i następne. Nigdy mi się chyba nie znudzą! Tym razem dość oczywiste połączenie, czyli migdały z rabarbarem. Klasyczne, słodkie ciasto ucierane z kwaśnymi, różowymi łodygami. Swoje wyjęłam z zamrażarki, bo na świeże jeszcze nam chwilę przyjdzie poczekać
Pożeraczka, czyli raz adobrzeładnie pachnie i jest bardzo łatwa do przygotowania. Pyszna, szybka i prosta babka marmurkowa - idealna propozycja na Święta Wielkanocne Zamiast na maśle można ją przygotować na oleju Łatwa babka marmurkowa, która zawsze się udaje Babka marmurkowa - składniki potrzebne do przygotowania ciasta: 250g mąki pszennej 100g masła 120g cukru pudru 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Moja Książka Kucharskawiem co bym chciała zjeść, to właśnie jest takie ciasto - makowiec lub ciasto z białek typu piegusek, te ciasta pojawiły się już kiedyś na blogu, dlatego dziś w odsłonie idealnej na święta Wielkanocne - babka Makowa - zapraszam po przepis :) Babka wychodzi słodka - ale bez przesady, jest typowo wilgotna z cudownie chrupiącą skórką. "Składniki4 jajka100 g cukru(...)dziurką (można użyć dowolnej formy na babki) wysmarowanej masłem i posypanej dokładnie mąką pszenną.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180`C i pieczemy około 30 minut - do suchego patyczka.Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem albo polewamy lukrem.Smacznego
Słodkie Przyjemności