Wielkanoc coraz bliżej, warto więc pomyśleć o świątecznych wypiekach. Polecam w tym roku, na wielkanocne śniadanie, upiec te proste bułki ze szpinakiem, fetą i orzechami włoskimi. Przepis na samo ciasto znacie doskonale z przepisu na tradycyjne bułki pszenne . To ich rozszerzona wersja! Są pyszne :). Składniki: (na 10 sztuk) Ciasto: 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 100 ml ciepłego
Nastoletnie WypiekanieCiąg dalszy propozycji na Święta Wielkanocne. Proponuję upiec chleb:) Prosty w wykonaniu i bardzo smaczny. Może będzie dobrym wyborem między ciastem, a domowym chlebem. Składniki na 2 bochenki: u mnie foremka 30 x 12 cm 800 g mąki orkiszowej , u mnie typ 1850 Bio 2 łyżeczki soli 1 saszetka suchych drożdży (7 g) lub 14 g drożdży świeżych 2 łyżki
Proste PotrawyApetyczna dekoracja Wielkanocnego Śniadania. SKŁADNIKI: Jajka ugotowane na twardo ugotowana marchewka pieprz ziarnisty majonez szczypiorek Wykonanie: Z marchewki wycinamy dzióbki, nóżki. Nożykiem do dekorowania z jajek
RAROSSAserowej i postanowiłam wykorzystać ją w inny sposób. Dorobiłam czekoladowe ciasto i teraz mogę cieszyć się boskim ciachem. Spróbuj a nie pożałujesz. Ciasto jest aromatyczne o dwóch strukturach i niezwykle wilgotne. Świetna alternatywa dla suchych babek. Babka Wielkanocna Czytaj więcej » Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytCiasto na wszelkiego rodzaju uroczystości, w których chcecie zaskoczyć gości. Kolorystycznie wpisuje się w okres wielkanocny, nadaje się też doskonale na imprezy dla dzieci - z powodzeniem możecie przemycić tu szpinak, gdyż jego smak pozostanie niewyczuwalny dzięki aromatycznym dodatkom, a w szczególności cytrynie. Tort powstał z połączenia przepisów, które znalazłam w sieci oraz z rodzinnego zeszytu z wypiekami
Milion SmakówKolejny mazurek wielkanocny, tym razem jeszcze tańszy i szybszy do zrobienia. Mimo tego, że to tylko kruche ciasto i dżem pomarańczowy to całość jest bardzo smaczna. A do tego ładnie się prezentuje. Składniki: na ciasto: 150 g mąki 100 g masła 50 g cukru pudru 1 żółtko szczypta soli dodatkowo: 4 łyżki dżemu pomarańczowego kilka wiśni kandyzowanych płatki migdałowe
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaBeza Pavlovej w nieco innym wydaniu, w formie wielkanocnego wieńca. Przepięknie się prezentuje, z odrobiną ubitej śmietanki, udekorowany czekoladowymi jajeczkami. Pycha! Jeśli kochacie bezy, koniecznie musi
Domowa cukiernia EwyMój młodszy synek z ciast najbardziej uwielbia babki. Na jego życzenie mamy dziś babkę, która na pewno zagości na wielkanocnym stole. Oczywiście będą też inne ciacha ale jeszcze nie wiem jakie. A tymczasem zapraszam po przepis na zebrę. Inspiracją była zebra Izy z bloga Smaczna Pyza, ale ja dodałam cytrynowe smaki. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniDzielę się z Wami przepisem na babkę gotowaną, bez której nie wyobrażam sobie Wielkanocy. Do jej przygotowania potrzebna jest specjalna forma z przykryciem (bez problemu kupicie
Smakowity Blog KulinarnySzafran ma wielką moc, nadaje wypiekom wyrazisty kolor i delikatny aromat, wystarczy tylko kilka nitek, a efekt niesamowity. Składniki na babkę: 50 dag mąki
Apetyczna babeczkablogu spory ruch w poszukiwaniu świątecznych wypieków, sałatek itp. W ubiegłe Święta Wielkanocne zrobiłam swój pierwszy mazurek - z masą mleczną i bakaliami. Był pyszny, a jego słodycz była przełamana kwaśnym dżemem. W tym roku też coś z pewnością wykombinuję :) Składniki (24x28 cm): Ciasto: 1 żółtko 100 g mąki pszennej tortowej 100 g mąki krupczatki 100 g masła 50 g cukru
Kuchnia domowa Aniżeby nie wylało się w trakcie pieczenia) i wierzch posypać posiekanymi orzechami. Zapiekać w temperaturze 190 stopni około 20-25 minut. Porada: Kruche ciasto dobrze się wałkuje między dwoma kawałkami folii.Przepis znajdziecie również w e-booku wielkanocnym serwisu http://zpierwszegotloczenia.plSmacznego Post Tartaletki gruszkowo-orzechowe pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plJeszcze jedna wersja babki drożdżowej, tym razem parzonej. Pyszna, meeega puszysta, chyba jeszcze smaczniejsza niż poprzednia (w mojej ocenie), w tej są wyczuwalne bardziej
Smaczne ZdroweSernik orzechowy o smaku białych Michałków - absolutny hit tegorocznych Świąt Wielkanocnych! Cudowny, kremowy, w sam raz słodki, nie za ciążki, ale też nie kruszący się - po prostu sernik idealny! Najlepszy jaki w życiu jadłam (i nie tylko ja) :) Nie należy ani do najprostszych, ani tym bardziej do najtańszych - ale wierzcie mi, wart jest swojej ceny i każdej poświęconej mu minuty(...)Białych Michałków orzechy ziemne niesolone 1. Spód: Masło rozpuścić. Orzechy i ciastka zmielić przy pomocy blendera (ewentualnie można włożyć je do woreczka i rozmiażdżyć wałkiem do ciasta). Dodać rozpuszczone masło i wymieszać wszystko ręką - powstanie masa o konsystencji mokrego piasku. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia (ja użyłam szklanej z silikonowym brzegiem więc nie było to konieczne) i wylepić
Kto ugości moich gości?zbliżają się Święta Wielkanocne, więc postanowiłam wykorzystać ten smak i zapach w babce. Już kilka babek pojawiło się na blogu, takie jak babka piaskowa, czy babka twarogowa, która dla mnie jest ewidentnym hitem. Babka kokosowa należy do tych cięższych, sycących babek:) Polewa czekoladowa jak dla mnie jest obowiązkowym elementem, gdyż podkreśla zapach i smak kokosa. Uwielbiam ciasta ucierane, ale babki
dom-agi.plZnudziły Wam się tradycyjne piaskowe i drożdżowe babki wielkanocne? Dziś mam dla Was nowy przepis! Babka serowa pięknie wyrasta i świetnie prezentuje się na stole. Koniecznie wypróbujcie ten przepis! Przepis z bloga Smaczna Pyza . Składniki: 250 g sera białego (półtłustego) 3 średnie jajka 150 g miękkiego masła 200 g drobnego cukru 300 g mąki pszennej tortowej 1/4 łyżeczki soli(...)Miksować do czasu połączenia wszystkich składników. Na koniec wlać sok z cytryny i esencję waniliową. Formę na babkę z kominem wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wlać do niej ciasto, wyrównać górę i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 st.C i piec 60 minut (lub do suchego patyczka). Babkę wyjąć z formy i przełożyć na talerz/paterę. Gdy ostygnie polać
Pasja Smakukawy, jak i w czasie Świąt Wielkanocnych czy innych uroczystości. O czym należy pamiętać przygotowując ten, kultowy już, deser? Ser – kluczowy składnik Zanim zabierzemy się na pieczenie sernika , zastanówmy się, na jakim efekcie finalnym nam zależy. Gdy mamy ochotę na przysmak wilgotny, gładki i zwarty w strukturze, użyjmy tłustego sera. Jeśli preferujemy ciasto suche, lekko grudkowate – zaopatrzmy się w jego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!