ciasta wielkanocne - 3578 przepisów (strona:119/239)

Babka marcepanowo – kakaowa 128

Pyszna, mokra i długo świeża babka. Marcepan powoduje, że babka nie jest sucha i nadaje jej super smaczek. Thermomix przepis na dole. Białka ubić na sztywną

Kuchnia Pokoleń
Domowa biała kiełbasa! 107

Następnie za pomocą końcówki do robienia kiełbasy napełniamy jelita, przekręcając je co 12cm. Na śląsku surową, białą kiełbasę zapieka się w cieście (tzw. murzyn), zaś gotowaną dodaje do żurku. Zgodnie z tradycją nie może jej zabraknąć na Wielkanocnym stole.  Polecam ją również ze względu na fakt, iż dokładnie wiemy jakie składniki się w niej znajdują. Mamy pewność, że jest

Kuchnia Pani Wiosny
Babka czekoladowa 152

Święta tuż, tuż więc najwyższy czas zacząć wybierać i testować przepisy na Wielkanocny stół :) Babka czekoladowa jest idealną propozycją dla wszystkich łasuchów, którzy cenią wilgotne, intensywne w smaku ciasta.  Bardzo prosta w wykonaniu, uda się każdemu laikowi w kuchni. Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten Ilość porcji: Babka o średnicy 23 cm i wysokości 11 cm Czas przygotowania

Kolizje Smaków
Keto piernik z powidłami (Paleo, LowCarb) 126

Keto piernik z powidłami Makowiec versus piernik – które ciasto jest numerem jeden Bożego Narodzenia? Piernik razem z makowcem to ciasta, które najbardziej kojarzą mi się ze Świętami Bożego Narodzenia . Z drugiej strony, makowiec bywa także częstym bywalcem na wielkanocnym stole… Zatem to chyba właśnie piernik będzie tym wypiekiem, który nierozerwalnie kojarzy się z urokiem Świąt Bożego Narodzenia . Kiedyś dodałabym(...)zimno. A nam chodzi tutaj o aksamitny, pieczony sernik z bakaliami. No właśnie – jesteście fanami bakalii w wypiekach czy raczej należycie do tej grupy ludzi, którzy skrupulatnie je z ciasta wydłubują…? Keto piernik z migdałami i orzechami pecan Rodzynki i bakalie nie idą w parze z dietą ketogeniczną Ja zaliczam się niestety do tej pierwszej grupy… Dlaczego niestety? Ano dlatego

Modern Cave Girl
Kruche ciasto na gotowanych żółtkach / Mazurek 116

Ostatnio usłyszałam, że można zrobić kruche ciasto na gotowanych żółtkach i ciekawość zwyciężyła. Troszkę poczytałam i znalazłam kombinację składników, która wydawała się zadowalająca. Z uwagi, że mamy Święta Wielkanocne to postanowiłam, to cisto wykorzystać jako spód do mazurka.  Potrzebujemy: 2 szklanki mąki pszennej (lub krupczatki) 3 gotowane żółtka 200 g masła 82% mocno schłodzonego 1/3 szklanki cukru pudru Mąkę(...)cukier puder przesiewamy przez sitko. Żółtka przecieramy przez sito lub przeciskamy przez praskę do czosnku. Masło siekamy na drobno. Całość składników szybko zagniatamy, tak żeby nie rozgrzać ciasta. Zagniecione ciasto wkładamy do lodówki n a 30 minut.  Rozkładamy ciasto na blaszce i pieczemy przez 25 minut w 200°C. Jeśli pieczemy ciasto z masą lub owocami to należy wydłużyć

Emskie Smaki
Na początku był sklep ... 2-gie urodziny bloga w objęciach Kucharza, pod Szczęśliwą Siódemką. Mazurek razowy. 173

moim domu nie było tradycji jedzenia i pieczenia mazurków, a ja co Wielkanoc o nich marzyłam. Mazurek był jednym z pierwszych ciast, jakie upiekłam w mojej samodzielnej kuchni i od tego czasu co roku kilka pojawia się na wielkanocnym stole. Mam swoje ulubione, ale tym razem chciałam upiec inny, z Kucharza Warszawskiego , z wydania z 1914 roku , które należało(...)zużyłam 4 duże kromki chleba.   Na spód zamiast dużych, prostokątnych opłatków użyłam małych, okrągłych, na których u mnie tradycyjnie piecze się świąteczne ciasteczka (klik).  Po połączeniu składników ciasto jest bardzo gęste, można je bez problemu formować nadając pożądany kształt i grubość.  Przyjęłam, że pieczenie w wolnym piecu to w przypadku mojego piekarnika z termoobiegiem najbezpieczniejsza temperatura

KUCHARNIA
CIASTKA WIELKANOCNE Z LEMON CURD – NA SŁODKO ZE SWEET DECOR 55

pieczone ) oraz świąteczne mazurki. Dziś, w ramach cyklu NA SŁODKO ZE SWEET DECOR przygotowałam przepis na fantastyczne ciastka wielkanocne w kształcie pisanek z kremowym lemon curd. Lemon curd to fantastyczny krem / nadzienie o smaku cytrynowym – idealny dodatek do ciastek, ciast, tart i lodów! Wspaniale przełamuje również słodycz bezy. Ja uwielbiam! Spróbujcie i Wy! Ps. Lemon curd śmiało można przechowywać(...)kąpielą wodną przez ok. 10-15 minut. Gotowy krem przecieramy przez sitko, a następnie studzimy. CIASTO: Do mąki dodajemy zimne masło, cukier puder, żółtka, śmietanę i szczyptę soli. Zagniatamy szybko nie ogrzewając ciasta. Dzielimy na 4 części, zawijamy w folię, chłodzimy. Schłodzone ciasto wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy na ok. 5 mm. Wykrawamy pisanki za pomocą wykrawaczek w kształcie jajek

Ostra na Słodko
Wielkanocne ciasteczka 185

gładkim wałkiem!) ciasto, podsypując mąka, na grubość ok 4 mm. 6. Następnie po tak przygotowanym cieście należy jeszcze raz przejechać wałkiem ozdobnym. 7. Wykrawać ciasteczka i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 8. Piec ok 12 min, do zrumienienia. ZAPRASZAM NA FILM - Wielkanocne ciasteczka ! Jeśli spodobał Ci się film  subskrybuj mój kanał YouTube(...)Wzór pisanek, króliczków i baranków idealne wpisuje się w klimat wielkanocnych wypieków. Ciastka wyglądają bardzo efektownie i oryginalnie. Wałki wykonane są z drewna bukowego. Są wytrzymałe i przede wszystkim ekologiczne. Grawer na wałkach wykonany jest laserowo w związku z tym wałki mają bardzo precyzyjny wzór. Wyżłobione wzory na cieście odbijają się wyraźnie a do wałkowania nie trzeba używać zbyt dużej

Atlas Smaków
Wielkanocne gniazdko kokosowe 85

Świąt. Mam nadzieję, że u Was tak nie ma.  Kolejną propozycją jaka mam dla Was, to wielkanocne gniazdo kokosowe z czekoladowymi jajkami. Obłęd! Już to wiem, że na moim stole w tym roku będzie, bardzo słodko i kolorowo.  Składniki:  ciasto 250 g mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła 1,5 szklanki cukru

Niezły Młynek
Wielkanocne gniazdko kokosowe 132

Świąt. Mam nadzieję, że u Was tak nie ma.  Kolejną propozycją jaka mam dla Was, to wielkanocne gniazdo kokosowe z czekoladowymi jajkami. Obłęd! Już to wiem, że na moim stole w tym roku będzie, bardzo słodko i kolorowo.  Składniki:  ciasto 250 g mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła 1,5 szklanki cukru

Niezły Młynek
Babka na białkach 156

zachwyca mnie swą miękkością i wilgotnością. Wielką zaletą tej babki, jest to, że do jej przygotowania nie potrzebujemy proszku do pieczenia, ponieważ swą pulchność zawdzięcza białkom. Inne przepisy Wielkanocne znajdziecie TUTAJ . Babka na białkach - przepis: Składniki: 8 białek 200 g masła 170 g mąki 30 g mąki ziemniaczanej szklanka cukru aromat migdałowy Jak zrobić babkę na białkach? Białka ubijamy mikserem(...)połączenia się składników. Do masła dodajemy 1/3 piany z białek i łagodnie mieszamy do połączenia się składników. Po tym dodajemy pozostałe białka i ponownie łagodnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto. Tak przygotowane ciasto wykładamy do posmarowanej masłem i oprószonej mąką formy na babkę. Pieczemy w rozgrzanym do 175 stopni piekarniku przez ok. 45-50 min. Po upieczeniu studzimy i dekorujemy

Kuchnia Łukasza
Koszyczki z ciasta francuskiego z jajkiem, szynką i ogórkiem 541

akurat było dostępne w lodówce: jajkami, szynką oraz ogórkami. Również czarnuszka na cieście dawała bardzo interesujący posmak i trochę żałuję, że nie posypałam nią wszystkich koszyczków. Takie koszyczki prezentują się świetnie, nie są zapychające, idealne na przystawkę, sprawdzą się również doskonale na Wielkanocnym stole:) Podaję proporcje z jakich ja przygotowałam koszyczki. Nadzienia mi co prawda troszkę zostało, więc albo zmniejszamy

Smaki Na Talerzu
WIELKANOCNE ZAJĄCZKI. 187

przygotowaniu, jedyny kłopot to wycięcie kształtu zająca z tektury, który później wycinam z rozwałkowanego ciasta. Niestety nie udało mi się (przez pracę) zrobić wzoru do wydrukowania, ale myślę, że każdy sobie poradzi z tym rysunkiem, a jeśli nie, internet obfituje w różne zajączkowate kształty. WIELKANOCNE ZAJĄCZKI. /własny;/ na 15 zajączków średniej wielkości 1, 5szklanki mąki pszennej + mąka do podsypywania(...)opakowanie cukru waniliowego 3 łyżki oleju roślinnego 2 łyżki wody dodatkowo: cukier puder odrobina mleka groszki czekoladowe 1 białko Z tektury wycinam kształt zająca, jaki będę wycinać z ciasta. Wszystkie składniki, oprócz kakao, umieszczam w misce, wyrabiam gładkie ciasto. Dzielę je na dwie części, jedna wielkości dwóch sporych łyżek oraz druga z pozostałego ciasta. Do większej porcji dodaję kakao

W kuchni Karmel-itki