Takie muffinki to ja bardzo polecam. Są bardzo pyszne. Mięciutkie ciasto i krówkowy krem to bardzo pyszne połączenie. Do tego bardzo ładnie się prezentują. Z powodzeniem można je przygotować na Wielkanocny stół lub dla gości. Do ich przygotowania użyłam wspaniałej masy krówkowej o smaku czekoladowym od HELIO . Zapraszam :) Przepis bierze udział - LAYMAN OD KUCHNI- BITWA
Izabelawkuchnipora pomyśleć o wielkanocnych smakołykach. Ja nie wyobrażam sobie świąt bez drożdżowej baby na stole, sądzę, że Wy również, więc bardzo zachęcam do przygotowania jej na świąteczny stół. Babka jest wilgotna i delikatna za sprawą moczenia jej w zimnej wodzie. Nie zrażajcie się, ani nie obawiajcie, to działa! :-) Babka jest dzięki temu całkiem inna niż tradycyjne ciasto drożdżowe.Przepis znajdziecie
Pora coś zjeśćpropozycja niezwykle świąteczna, typowo wielkanocna, choć ja wykorzystuję ją także na inne okazje. Jest to przepis rodzinny. Receptura na ciasto pochodzi z notatek kulinarnych mojej mamy, zaś nadzienie i wierzch to przepis bratowej mojego dziadka. Ja już wpisałam je w swój zestaw przepisów świątecznych. Ciasto nie wymaga wielu przygotowań. Można pracę nad nim podzielić na dwa etapy i kruchy blat(...)masy żółtkowej. Na sam koniec wlewamy ocet jabłkowy. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na 30min. Po tym czasie blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i rozwałkujemy ciasto na kształt formy. Pieczemy w 180C na złoty kolor. /Ciasto można upiec dzień wcześniej przed przygotowaniem nadzienia./ Przestudzone ciasto smarujemy konfiturą morelową. Na warstwę konfitury wykładamy posiekane orzechy
Raj dla Podniebieniapropozycja niezwykle świąteczna, typowo wielkanocna, choć ja wykorzystuję ją także na inne okazje. Jest to przepis rodzinny. Receptura na ciasto pochodzi z notatek kulinarnych mojej mamy, zaś nadzienie i wierzch to przepis bratowej mojego dziadka. Ja już wpisałam je w swój zestaw przepisów świątecznych. Ciasto nie wymaga wielu przygotowań. Można pracę nad nim podzielić na dwa etapy i kruchy blat(...)masy żółtkowej. Na sam koniec wlewamy ocet jabłkowy. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na 30min. Po tym czasie blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i rozwałkujemy ciasto na kształt formy. Pieczemy w 180C na złoty kolor. /Ciasto można upiec dzień wcześniej przed przygotowaniem nadzienia./ Przestudzone ciasto smarujemy konfiturą morelową. Na warstwę konfitury wykładamy posiekane orzechy
Raj dla Podniebieniapropozycja niezwykle świąteczna, typowo wielkanocna, choć ja wykorzystuję ją także na inne okazje. Jest to przepis rodzinny. Receptura na ciasto pochodzi z notatek kulinarnych mojej mamy, zaś nadzienie i wierzch to przepis bratowej mojego dziadka. Ja już wpisałam je w swój zestaw przepisów świątecznych. Ciasto nie wymaga wielu przygotowań. Można pracę nad nim podzielić na dwa etapy i kruchy blat(...)nadzienia./ Przestudzone ciasto smarujemy konfiturą morelową. Na warstwę konfitury wykładamy posiekane orzechy i odsączone z alkoholu bakalie, morele musimy posiekać na drobne kawałki. Całość lekko dociskamy. W rondelku w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, dodając do niej pozostałe składniki, cały czas mieszając. Lekko ciepłą masę wylewamy na warstwę orzechów i bakalii. Odstawiamy do zastygnięcia. Słodkiej Wielkanocy! Artykuł Wielkanocny mazurek z bakaliami
Raj dla Podniebieniaśrody rozpoczynam warsztaty kulinarne w drugiej placówce. Więcej informacji znajdziecie na moim fan page'u na którego zapraszam, a teraz zaprezentuje Wam kolejną Wielkanocną propozycje - tym razem mocno cytrynową. Mówię tu o Babce cytrynowej, wilgotnym fajnym cieście. Lubicie cytrynę? W takim razie jest to idealna propozycja dla Was!"Składniki:4 jajka200 g masła1 szklanka cukru2 szklanki mąki100 ml mleka2 łyżeczki
Słodkie Przyjemnościmiejsca na miejsce. Pojemna misa – robot posiada dużą, metalową misę o pojemności 5,5 l, w której z łatwością można przygotować ciasto z ponad kilograma mąki. Z pewnością docenicie tą zaletę przed zbliżającymi się świętami wielkanocnymi. Proste składanie i rozmontowywanie – wszystko jest tak intuicyjne, że nie potrzebujemy do tego żadnej instrukcji. Zmiana poszczególnych końcówek zajmie nam dosłownie chwilę(...)przypadku tych pierwszych do tej pory stosowałam małe ręczne roboty kuchenne i… niestety musiałam je dość często wymieniać. Takie roboty często nie dawały sobie rady z gęstymi ciastami lub paliły się podczas świąt czy przygotowań do najróżniejszych uroczystości (piekłam dużą ilość ciast). Jeśli chodzi o ciasta drożdżowe te zawsze przygotowywałam ręcznie. Teraz jest inaczej. Opisywany robot planetarny znacznie ułatwił
Słodkie okruszkiDziś na moim blogu przepis na kolejny wielkanocny wypiek. Babkę przygotowuje się w kilka chwil. Nie może jej zabraknąć na świątecznym stole. Polecam!!! SKŁADNIKI: 4 jajka, 3/4 szklanki cukru, 1 szklanka mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1/2 kostki margaryny, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 80g orzechów włoskich, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 1,5 łyżki kawy mielonej, kilka kropel aromatu(...)ubijam z cukrem na puszystą masę. Mąki wymieszam z proszkiem do pieczenia i kawą. Stopniowo dodaję do masy jajecznej. Następnie cienkim strumykiem wlewam rozpuszczoną margarynę. 2. Na końcu do ciasta dodaję posiekane orzechy włoskie i aromat. Mieszam ciasto łyżką. Ciasto wylewam na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą foremkę na babkę. Piekę 45-50 minut w temperaturze 180 stopni
Tradycyjna kuchnia KasiJuż dawno nie zamieszczałam żadnego słodkiego wpisu - ale przecież zbliżają się Święta Wielkanocne i pewnych uroczych wypieków z takiej okazji, nie mogę sobie odpuścić :) Zaczynam od słodkich króliczków, czyli delikatnych, rozpływających się w ustach kruchych ciasteczek z waniliowym posmakiem, udekorowanych lukrem królewskim. Składniki na kruche ciasteczka (około 45 szt.): 300 g mąki 100 g cukru pudru 2 żółtka(...)potrzebne jest około 4-5 porcji lukru!/ 30 g białka 150 g cukru pudru 6 kropli soku z cytryny Dodatkowo: czerwony i czarny barwnik spożywczy Zaczynamy od kruchego ciasta. Mąkę przesiać, dodać cukier puder, cukier wanilinowy, żółtka i pokrojone na małe kawałeczki masło. Wszystko wyłożyć na stolnicę, posiekać dobrze nożem a następnie zagnieść jednolite ciasto. Uformować kulę i wstawić
Świat CiastaCytrynowe babeczki, których nie może zabraknąć wśród Wielkanocnych wypieków. Przepis bardzo klasyczny, babeczki z dodatkiem masła, pszennej mąki i dużej ilości soku z cytryny, jedynym moim zamiennikiem jest cukier, ciasto posłodziłam cukrem kokosowym i to on nadał mu lekko karmelowego smaku i koloru. Tradycyjny lukier zastąpiłam polewą cytrynową na bazie jajek, soku z cytryny i oleju kokosowego (który można zastąpić(...)zwykłym masłem), które posłodziłam miodem. Babeczki są idealną ozdobą do wielkanocnego koszyczka. SKŁADNIKI: pół kostki masła ( w temp. pokojowej) 3 jajka 3/4 szklanki miodu 1 i 1/2 szklanki maki 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 cytryna ( sok i otarta z niej skórka) PRZYGOTOWANIE: nagrzewam piekarnik do 180 stopni ucieram mikserem miękkie masło dodaję po jednym jajku, ciągle mieszając partiami
Upiecz sobie babeczkęodbywało się w połowie września, później i na inne okazje Rejon Nantes do dziś jest głównym obszarem, na którym wypieka się to ciasto, stąd też jego nazwa. W smaku i fakturze przypomina naszą typową drożdżową babkę wielkanocną, ale o intensywnym pomarańczowym smaku i aromacie. A składają się na to sok i skórka z pomarańczy, i dodatkowo esencja pomarańczowa. Wpis znalazł(...)jajka wielkość M 50 g mąki pszennej razowej 185 g mąki pszennej 500 15 g płatków pszennych 25 g cukru 4 g soli starta skórka z pomarańczy Przygotowanie ciasta: W rondelku podgrzej mleko z masłem, do rozpuszczenia się masła, i odstaw do przestygnięcia. Gdy mleko przestygnie, wlej je do dużej miski. Dodaj drożdże, które następnie dobrze rozmieszaj. W dalszej kolejności
Grahamka, weka i kajzerkaminut Łatwe Tanie Przepis na puszyście smaczną i nie tylko Wielkanocną babkę z majonezem. Składniki 0,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki kartoflanki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 4 jajka 1/3 szklanki majonezu Sposób przyrządzenia 1 Przygotowanie ciasta: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Dodać cukier, miksować do uzyskania […] Artykuł Puszysta babka
PysiaGotuje.plKeks, który robiłam na tegoroczne święta wielkanocne – pachnący, puszysty i pełen bakalii. Czas wykonania: 1 h 30 min Ilość porcji: 16 kawałków (forma 12 x 20 cm) Składniki: 7 białek 1 szklanka cukru 3 szklanki mąki pszennej 250 g margaryny ¾ szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 250 g bakalii (rodzynki, żurawina, suszona morela(...)białkami. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wlać mleko i wszystko zmiksować. Bakalie pokroić w grubą kostkę i wymieszać łyżką z ciastem. Formę keksową (forma 12 x 20 cm – może być większa) wysmarować tłuszczem i piec 1 godzinę w 180 stopniach (do suchego patyczka). Krok po kroku: 1. Ubić pianę
KuchniaWeDwoje.plOd dawna królową świątecznego stołu jest babka wielkanocna . Jej znakiem rozpoznawczym jest jej charakterystyczny kształt, który zawdzięcza formie. Babka wielkanocna powinna być także ładnie ozdobiona –
BabskiePorady.pl - PrzepisyWitajcie kochani, łapcie przepis na babkę z serkiem mascarpone . Może ktoś jeszcze się zastanawia jaką babkę upiec, zatem gorąco polecam właśnie babkę z serkiem mascarpone . Babka
Gotuj z Prezesem