Powoli zaczynam myśleć o nadchodzących Świętach, w końcu trzeba złożyć jakieś konkretne menu :) Kiedyś w moim rodzinnym domu tradycją były torty. Proponuję Wam więc dziś bardzo
Czerwona PorzeczkaKupiłam sobie w końcu formę z kominkiem do babki. Nie była to rzecz taka prosta, bo w UK można kupić tysiące foremek do.... muffinek... do tart
Walijskie Pichceniekolorowymi motylkami cukrowymi. Idealnie będzie wyglądać na wielkanocnym stole. Przepis jest prosty i łatwy w przygotowaniu. Jak wykonać taką babkę szpinakową z lukrem pokazane jest w filmiku . Zapraszam do oglądania. Subskrybuj kanał RITA creative a nie ominą Cię nowe przepisy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); BABKA SZPINAKOWA Z LUKREM SKŁADNIKI: Ciasto: listki szpinaku świeżego (130 g) olej roślinny(...)oraz kolorową posypką. Uwagi: - Moim zdaniem ciasto lepiej smakuje na drugi dzień. - Można użyć szpinaku mrożonego, ale trzeba pamiętać, że ładny i intensywny kolor otrzymamy ze szpinaku świeżego (najlepiej baby). - Gdyby lukier był zbyt gęsty to dolewamy mleka, a gdyby był za rzadki dosypujemy cukru pudru. | TUTAJ znajdziesz więcej moich przepisów wielkanocnych. Obserwuj RITA creative
RITA food channelPopularna w okresie szczególnie wielkanocnym, smaczna i delikatna babka gotowana. To bardzo tradycyjna receptura zapożyczona od mojej mamy i gwarantuje udany wypiek za każdym razem! Trudność: Średnia Czas przygotowania: 25 min Czas gotowania: 1 godz 30 min Całkowity czas: 1 godz 55 min Ilość porcji: 8 osób Składniki babka gotowana: 4 jajka 1 cytryna 3/4 szklanki drobnego cukru(...)będzie puszyste. Do tak przygotowanego masła dodawaj po jednym żółtku – ciągle miksując. Kiedy jajka połączą się z masłem, dodaj partiami mąkę – miksuj. Obowiązkowo mąkę przesiej przez sitko. Ciasto na babkę gotowaną już zaczyna przybierać gładką konsystencję. Dołóż jeszcze 2 łyżeczki proszku do pieczenia i startą skórkę z całej cytryny. przepis na babkę gotowaną Odłożone wcześniej białka jaj ubij
ugotuj-przepis.pldowód na to, że wielkanocne wypieki można przygotować w zdrowszej wersji - na mące jaglanej, bez glutenu. O właściwościach kaszy jaglanej (z której mąka powstaje) wspominałam przy okazji zapiekanki śniadaniowej , więc teraz skupię się wyłącznie na walorach smakowych: Babka jest miękka, wilgotna, lekka, nie za słodka, po prostu pychota :) Mąka jaglana nadała babce orzechowy posmak, który bardzo przypadł mi do gustu(...)mąkę, dodać cukier, wiórki, proszek do pieczenia i jajka. Wszystko dokładnie zmiksować. Dalej miksując dolewać powoli rozpuszczone masło. 5. Banana zmiksować w blenderze, lub dokładnie rozgnieść widelcem. Dodać do ciasta i dokładnie wymieszać. 6. Formę do babki (u mnie o średnicy 23 cm) wysmarować tłuszczem i przelać do niej ciasto. Kilka razy postukać formą o blat, aby ciasto wypełniło zakamarki
Domowa Cookierenka Agimazurku Snickers przedstawiam Wam mazurek czekoladowy. Ciasto bardzo kruche, masa mocno czekoladowa i dekoracja koszyk z kwiatami, to typowo wielkanocny mazurek. Jeśli myślicie, że jest ubiegłoroczny, albo, że mazurek czeka tydzień na święta, to się mylicie.. Owszem, piekę wcześniej, ale to tylko dlatego, że jestem mocno zapracowana i przed świętami pewnie bym nie zdążyła, bo nie samymi mazurkami żyje
To co kochammazurku Snickers przedstawiam Wam mazurek czekoladowy. Ciasto bardzo kruche, masa mocno czekoladowa i dekoracja koszyk z kwiatami, to typowo wielkanocny mazurek. Jeśli myślicie, że jest ubiegłoroczny, albo, że mazurek czeka tydzień na święta, to się mylicie.. Owszem, piekę wcześniej, ale to tylko dlatego, że jestem mocno zapracowana i przed
To co kochamobdarowywałam nimi rodzinkę i znajomych :) A, że ostatnio nabyłam fajne, nieduże foremki do takowych babeczek - postanowiłam zrobić "próbę" przed wielkanocną i sprawdzić, czy nie wyszłam z wprawy. Babeczki wyszły pyszne! Puszyste, pachnące cytryną i skórką pomarańczową, której do ciasta dodaję zawsze sporo. Nie mogłam się oprzeć i jedną zjadłam jeszcze ciepłą... Skoro próba zakończyła się sukcesem - następne
Walijskie PichcenieNaprawdę świetne. Spróbujcie chociaż raz takiej zamiany. Tartę możecie podać na obiad lub kolację, ale jestem pewna, że sprawdzi się również na wielkanocnym świątecznym stole. Ilość porcji: 4 porcje Czas przygotowania: 1-1,15 godzina Składniki: Ciasto: mąka – 250g smalec – 100g cheddar – 50g jajka – 1 duża sztuka mleko – kilka łyżek sól, pieprz Środek: marchewka
wiecejwarzyw.plBabka szafranowa od dawna gościła na wielkanocnych stołach. Szafran w kuchni staropolskiej używany był w dużych ilościach. Ponieważ otrzymałam szafran, polski szafran, postanowiłam upiec babkę z jego użyciem. Przepis zaczerpnęłam z książki „Jak gotować” Marii Disslowej, z 1930 roku. Szafran to przyprawa ze znamion słupków krokusów, które są ręcznie wyrywane, a następnie suszone. Aby otrzymać gram przyprawy, potrzebnych jest(...)szafranu i porządnie zagnieść, aż pojawią się pęcherzyki. Następnie dodawać po trochę roztopione masło i dalej wyrabiać. Na koniec dodać rodzynki i skórkę pomarańczową. Jeszcze chwilę wyrabiać. Odstawić aby ciasto urosło. Następnie przełożyć ciasto do dużej formy na babkę (metalowej, wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą, lub silikonowej). Gdy ciasto zacznie rosnąć, wstawić do pieca nagrzanego do 180 stopni
królestwo garówMałe słodkie i kolorowe mazurki w święta wielkanocne być muszą.Zapraszam na mazurek kajmakowy w kształcie jajka. Składniki: margaryna 60 g jajko 1 szt mąka pszenna 1 szk proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki cukier waniliowy 2 łyżeczki margaryna 150 g masa krówkowo orzechowa 400 g orzechy włoskie drobno krojone 50 g Przygotowanie: Mąkę przesiać dodać zimną margarynę(...)posiekać.Dodać jajko,proszek do pieczenia,cukier waniliowy i zagnieść ciasto.Uformować z ciasta jajko, nakłuć widelcem i wstawić na godzinę do lodówki.Upiec w nagrzanym piekarniku na złoty kolor. Krem;margarynę utrzeć do białości,dodawać porcjami masę krówkową i ucierać.Na zimnym cieście rozsmarować część kremu ,posypać orzechami,posmarować kremem.Resztą kremu za pomocą szprycy udekorować mazurek i ozdobić
Ala piecze i gotujebardzo smakowało. Chce Wam je bardzo polecić. Jest łatwe, pyszne, pięknie wygląda. Szczególnie polecam na zbliżające się święta wielkanocne. Na pewno będzie ozdobą stołu. Zapraszam SKŁADNIKI Przepis na dużą blaszkę ok 35x25cm CIASTO -6 jajek -3/4 szkl cukru -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -1,5 szkl mąki pszennej tortowej -8 łyżek wody
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokubakaliami. Dodatek śmietanki do masy kajmakowej nadaje mu lekkości i aksamitności, a w połączeniu z kruchym, delikatnym spodem oraz orzechami tworzy świetny, Wielkanocny wypiek będący ozdobą niejednego świątecznego stołu. Mazurek z Kajmakiem i Bakaliami - Składniki : ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g zimnego masła 75 g cukru 2 żółtka łyżka śmietany (lub więcej) pół łyżeczki proszku do pieczenia cukier
Słodka StronaPrzeglądając książki o gotowaniu natknęłam się na przepis o placku cytrynowym. Myślę, że jest to również dobra alternatywa dla tradycyjnych wielkanocnych wypieków. Patrząc na samo zdjęcie w książce ślinka mi pociekła. Postanowiłam więc takie samo ciasto upiec. Składniki: 4 duże jajka 1 szklanka cukru pudru kostka masła 2 szklanki mąki pszennej czubata łyżeczka proszku do pieczenia sok i skórka otarta
tojestpyszne.blogspot.comCytrynowy sernik z lemon curd to pyszny i orzeźwiający, wiosenny sernik cytrynowy z niebiańskim kremem cytrynowym Lemon Curd. Świetny na nadchodzące Święta Wielkanocne. Idealny na letnie imprezy. Jeśli lemon curd przypadł Wam do gustu, to polecam “ Ciasto cytrynowe z lemon curd i bitą śmietaną – bez miksera “. Inne przepisy na serniki znajdziecie tutaj . Cytrynowy sernik z lemon curd – Składniki
Moja Delicja