kawy rozpuszczalnej. Muszę przyznać, że jestem zachwycona tym mazurkiem. Jeden z najlepszych jakie jadłam! Mazurek kawowy w kształcie pisanki zapewne ozdobi wielkanocny stół, a miłośnikom kawy na stałe wpisze się w świąteczne menu. Bardzo polecam! Składniki: Kruche ciasto: 2 szklanki mąki 180 g masła 3 żółtka 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki ciemnego kakao 1 płaska łyżka kwaśnej śmietany
Oryginalny smakpyszny, że ciężko jest się powstrzymać od wyjadania go prosto ze słoiczka ;) Polecam! Kochani! Życzę Wam radosnych, spokojnych i rodzinnych Świąt Wielkanocnych, mokrego dyngusa i bogatego zajączka :-) Wszystkiego co najlepsze na ten szczęśliwy czas! :* Składniki na ciasto: 175 g mąki pszennej 25 g cukru pudru 100 g masła 1 łyżka śmietany 18% 1 żółtko Składniki na ciasto przełożyć do miski
Domowa cukiernia EwyMazurki to ponoć nieodłączny element Świąt Wielkanocnych! Ja postanowiłam je zrobić w wersji mini. Wyszły smaczne .... Składniki; 30 dag mąki pszennej 5 dag cukru pudru 20 dag masła 1 jajko 2 żółtka 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie; 5 dag masła ok.50 ml mleka 30 dag krówek 30 dag suszonej żurawiny bakalie do dekoracji (migdały, pistacje, suszone morele(...)Przygotowanie; Z podanych składników zagniatamy ciasto a następnie wylepiamy foremki na tartaletki. Z podanej porcji wychodzi około 10 tartaletek. Wszystko zależy od tego jak grubo nakładamy ciasta. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180C około 20 min. Najlepiej sprawdzać czy się rumienia. Do garnka o grubym dnie wkładamy masło i krówki. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się krówek
Radość kipiąca uśmiechem.Przed wojną mazurki były podstawowym wypiekiem wielkanocnym. Były kruche i zarazem lekkie. Podczas komuny tradycja pieczenia mazurków zaczęła zanikać, gdyż podobno były obrzydliwe. Nic dziwnego zatem, że ludzie przestawali je piec i kupować. Prawda jest taka, że zrobienie mazurka nie wymaga dużo - poza pomysłem. Pole do popisu jest ogromne! Można wypełnić kajmakiem, czekoladą, powidłami, dżemami, kremami, mogą być owocowe, kokosowe(...)przygotowaniu. ... I co najważniejsze - jest obłędny! Słodki, kwaśny, kremowy, orzeźwiający... no po prostu dla mnie bajeczny! Nic więcej nie będę opisywać... po prosu zachęcam do spróbowania :) Składniki na kruche ciasto: 250 g mąki pszennej 50 g cukru 1 jajko 150 g zimnej margaryny lub masła Wszystkie składniki dokładnie i szybko zagnieść. Jak ciasto będzie już jednolite uformować kulkę i schować
Jedzeniomaniatych dziwnych czasach... O ile rok temu myśleliśmy, że to na chwilę, tak coraz częściej zastanawiamy się co dalej i jak długo. Zostawiam wielkanocne zajączki, które zdaje się całą sytuację mają gdzieś. Są z gotowego ciasta francuskiego, roboty przy nich tyle co nic. A uśmiechu dostarczą, zapewniam :) Tego akurat bardzo potrzebujemy. Kalorii trochę mniej. Składniki: 2 rulony ciasta
bistro mamaGalaretkowiec to ciasto na zimno, które uwielbiają dzieci. Kolorowe galaretki otulone białą masą zachęcają do jedzenia 😋 Aby galaretkowcowi dodać nieco wielkanocnego charakteru, przygotowałam go w formie do pieczenia babki (z kominem). Oczywiście możecie wykorzystać inne smaki galaretek - ważne, aby kolory lekko ze sobą kontrastowały. Jestem pewna, że takim ciastem na zimno zaskoczycie gości. Zachęcam do przygotowania. Składniki
UgotowaćChyba Was troszkę zaskoczyłam taką formą babki wielkanocnej, ale co tam! Jest pyszna, kremowa, cytrusowa i ma truskawki! To co lubię najbardziej! Babka ucierana na oleju kokosowym i mące z płatków owsianych, no bo jak może być choć odrobinę zdrowiej to czemu nie? I niech Was nie zwiedzie miały krem! To absolutnie nie bita śmietana! Zresztą poczytajcie sami! ;-))) Dzień dobry(...)wysokich obrotach, dodaj mleko, olej, mąką i proszek, całość wymieszaj na gładką masę. Białka ubij na sztywno, dodaj do masy. formy wysmaruj olejem i obsyp bułką tartą. Przelej ciasto i piecz na złoty kolor około 35 minut w temp 180 stopni C. Babki studzimy całkowicie. KREM : - 8 łyżek serka śmietankowego, twarogowego (taki w wiadereczku, ja użyłam marki Piątnica, o zawartości
SMYKWKUCHNIKolejny pyszny przepis na babę Wielkanocną. Ta baba jest na dużo szybsza w przygotowaniu niż babka maślana lub drożdżowe, ale to nie oznacza, że prostsza w smaku. Składniki: 5 białek 5 żółtek szklanka cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 150 g mąki pszennejlukier Przygotowanie: Białka w temperaturze pokojowej przekładamy do misy miksera i miksujemy do powstania pierwszej piany(...)trzy podejścia dodajemy ubite białka, mieszamy bardzo ostrożnie, aby masa pozostawała nadal bardzo pyszna. Formę na babę smarujemy masłem i posypujemy odrobiną mąki, nadmiar mąki możemy dodać do ciasta (jeżeli to będzie łyżeczka lub dwie, a nie cała szklanka :D). Ciasto przekładamy do formy i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 35-40 min, aż wbity
Kuchnia Łukaszasuper szybki sposób na zrobienie pysznej i nieco innej babki z ajerkoniakowym kremem. Ta dwukolorowa babka na pewno będzie świetna opcja na Wasz wielkanocny stol. Robi się ja niezwykle szybko i zawsze wychodzi. Składniki: Ciasto: 100 g maki pszennej szczypta soli 180 g zmielonych migdałów 3/4 szklanki cukru 5 białek 4 żółtka 2 łyżki kakao Krem: 30 ml ajerkoniaku
Pani M - kuchnia smakowitasuper szybki sposób na zrobienie pysznej i nieco innej babki z ajerkoniakowym kremem. Ta dwukolorowa babka na pewno będzie świetna opcja na Wasz wielkanocny stol. Robi się ja niezwykle szybko i zawsze wychodzi. Składniki: CIASTO: 100 g maki pszennej szczypta soli 180 g zmielonych migdałów 3/4 szklanki cukru 5 białek 4 żółtka 2 łyżki kakao KREM: 30 ml ajerkoniaku
Pani M - kuchnia smakowitaczasu dwójka dzieci w domu i trzeba zapewnić im jakieś atrakcje. Dlatego wspólne pieczenie ciasteczek jest super sprawą. Do tego polecam świąteczne, wielkanocne owieczki. W odmierzaniu ilości mąki i cukru pomoże nam gotowe ciasto kruche, dzięki temu też nie tracimy tyle czasu w kuchni :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldczasu dwójka dzieci w domu i trzeba zapewnić im jakieś atrakcje. Dlatego wspólne pieczenie ciasteczek jest super sprawą. Do tego polecam świąteczne, wielkanocne owieczki. W odmierzaniu ilości mąki i cukru pomoże nam gotowe ciasto kruche, dzięki temu też nie tracimy tyle czasu w kuchni :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldżółtka, posiekać składniki i zagnieść, aż do uzyskania jednolitego ciasta. 3. Ciasto rozwałkować, wyłożyć je na natłuszczoną formę do ciasta w taki sposób, by uformować wałeczek na brzegach. Formę z ciastem włożyć na godzinę do lodówki. 4. Orzechy lekko podprażyć na suchej patelni. Ostudzić. 5. Po tym czasie ciasto nakłuć gęsto widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego(...)zezłocenia. 6. Ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić. 7. Na ostudzone ciasto wyłożyć wiśnie z konfiturą. 8. Na wiśnie rozłożyć mieszankę lekko posiekanych orzechów. 9. Czekoladę ze śmietanką umieścić w garnuszku. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. 10. Powstałą polewą czekoladową polać ciasto. Odstawić do zastygnięcia. 11. Pokroić na porcje i podawać jako wielkanocny smakołyk. Smacznego
W mojej kuchnipiekło się mazurków w mojej rodzinie. Pierwszy na wielkanocnym stole pojawił się kilka lat temu, zupełnie nieplanowany. Zostało kruche ciasto z innego wypieku. I powstał niewielki, chrupiący, bodajże z konfiturą. O ile pamiętam w kratkę, może w paski. Był ładny niezaprzeczalnie, bo ręka mi nie zadrżała przy wykonywaniu napisu Alleluja. W tym roku piękno mazurka było względne. Ręka mi wprawdzie
Kronika Piekarnikagęsty dodać kilka łyżek wody lub oliwy. Jeśli jeszcze zastanawiacie się, jakie ciasto upiec na Wielkanoc, polecam Wam kilka moich przepisów na ciasta na święta: CIASTO BAJECZNE: CIASTO ARBUZ CIASTO ROCHER CIASTO BOUNTY KOSTKA ŚWIĄTECZNA CIASTO NIEBO WSZYSTKIM CZYTELNIKOM MOJEGO BLOGA ŻYCZĘ ZDROWYCH, SPOKOJNYCH RODZINNYCH ŚWIĄT WIELKANOCNYCH:) Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku
Lekcje w kuchni