ciasta wielkanocne - 3578 przepisów (strona:100/239)

Świąteczna baba drożdżowa z migdałami i pomarańczą 68

Baba to nieodzowny element wielkanocnego stołu. Baba musi być i kropka. Dlatego dzisiaj propozycja świetnej świątecznej baby drożdżowej z migdałami i pomarańczami, którą wykonacie szybko i bezproblemowo. Pyszna, aromatyczna, miękka i wilgotna – nie żartuję. Przepis oczywiście „z wąsem” ze starych notatek Składniki: 3 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1 cukier waniliowy 4 łyżki masła 3 łyżki cukru 3 jajka(...)łyżkę cukru, całość mieszam. Tłuszcz rozpuszczam. Mąkę mieszam z 2 łyżkami cukru, cukrem waniliowym, jajkami, zaczynem drożdżowym, solą. Dodaję rozpuszczone masło i wyrabiam na gładką masę. Do ciasta dodaję migdały i otartą skórkę z pomarańczy i ponownie mieszam. Ciasto przykrywam i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Formę do baby (około 3 litrów) smaruję tłuszczem. Ciasto mieszam

Słodki sentyment
Świąteczna baba drożdżowa z migdałami i pomarańczą 57

Baba to nieodzowny element wielkanocnego stołu. Baba musi być i kropka. Dlatego dzisiaj propozycja świetnej świątecznej baby drożdżowej z migdałami i pomarańczami, którą wykonacie szybko i bezproblemowo. Pyszna, aromatyczna, miękka i wilgotna – nie żartuję. Przepis oczywiście „z wąsem” ze starych notatek Składniki: 3 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1 cukier waniliowy 4 łyżki masła 3 łyżki cukru 3 jajka(...)łyżkę cukru, całość mieszam. Tłuszcz rozpuszczam. Mąkę mieszam z 2 łyżkami cukru, cukrem waniliowym, jajkami, zaczynem drożdżowym, solą. Dodaję rozpuszczone masło i wyrabiam na gładką masę. Do ciasta dodaję migdały i otartą skórkę z pomarańczy i ponownie mieszam. Ciasto przykrywam i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Formę do baby (około 3 litrów) smaruję tłuszczem. Ciasto mieszam

Słodki sentyment
Mazurek kawowy 362

kawy rozpuszczalnej. Muszę przyznać, że jestem zachwycona tym mazurkiem. Jeden z najlepszych jakie jadłam! Mazurek kawowy w kształcie pisanki zapewne ozdobi wielkanocny stół, a miłośnikom kawy na stałe wpisze się w świąteczne menu. Bardzo polecam! Składniki: Kruche ciasto: 2 szklanki mąki 180 g masła 3 żółtka 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki ciemnego kakao 1 płaska łyżka kwaśnej śmietany

Oryginalny smak
Mazurek z orange curd 143

pyszny, że ciężko jest się powstrzymać od wyjadania go prosto ze słoiczka ;) Polecam! Kochani! Życzę Wam radosnych, spokojnych i rodzinnych Świąt Wielkanocnych, mokrego dyngusa i bogatego zajączka :-) Wszystkiego co najlepsze na ten szczęśliwy czas! :* Składniki na ciasto: 175 g mąki pszennej 25 g cukru pudru 100 g masła 1 łyżka śmietany 18% 1 żółtko Składniki na ciasto przełożyć do miski

Domowa cukiernia Ewy
Mini mazurki krówkowo żurawinowe. 128

Mazurki to ponoć nieodłączny element Świąt Wielkanocnych! Ja postanowiłam je zrobić w wersji mini. Wyszły smaczne .... Składniki; 30 dag mąki pszennej 5 dag cukru pudru 20 dag masła 1 jajko 2 żółtka 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia   Nadzienie; 5 dag masła ok.50 ml mleka 30 dag krówek 30 dag suszonej żurawiny   bakalie do dekoracji (migdały, pistacje, suszone morele(...)Przygotowanie; Z podanych składników zagniatamy ciasto a następnie wylepiamy foremki na tartaletki. Z podanej porcji wychodzi około 10 tartaletek. Wszystko zależy od tego jak grubo nakładamy ciasta. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180C około 20 min. Najlepiej sprawdzać czy się rumienia. Do garnka o grubym dnie wkładamy masło i krówki. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się krówek

Radość kipiąca uśmiechem.
Mazurek cytrynowy 176

Przed wojną mazurki były podstawowym wypiekiem wielkanocnym. Były kruche i zarazem lekkie. Podczas komuny tradycja pieczenia mazurków zaczęła zanikać, gdyż podobno były obrzydliwe. Nic dziwnego zatem, że ludzie przestawali je piec i kupować. Prawda jest taka, że zrobienie mazurka nie wymaga dużo - poza pomysłem. Pole do popisu jest ogromne! Można wypełnić kajmakiem, czekoladą, powidłami, dżemami, kremami, mogą być owocowe, kokosowe(...)przygotowaniu. ... I co najważniejsze - jest obłędny! Słodki, kwaśny, kremowy, orzeźwiający... no po prostu dla mnie bajeczny! Nic więcej nie będę opisywać... po prosu zachęcam do spróbowania :) Składniki na kruche ciasto: 250 g mąki pszennej 50 g cukru 1 jajko 150 g zimnej margaryny lub masła Wszystkie składniki dokładnie i szybko zagnieść. Jak ciasto będzie już jednolite uformować kulkę i schować

Jedzeniomania
Zajączki z ciasta francuskiego 72

tych dziwnych czasach... O ile rok temu myśleliśmy, że to na chwilę, tak coraz częściej zastanawiamy się co dalej i jak długo. Zostawiam wielkanocne zajączki, które zdaje się całą sytuację mają gdzieś. Są z gotowego ciasta francuskiego, roboty przy nich tyle co nic. A uśmiechu dostarczą, zapewniam :) Tego akurat bardzo potrzebujemy. Kalorii trochę mniej.  Składniki:  2 rulony ciasta

bistro mama
Babka galaretkowiec - kolorowe ciasto na zimno 144

Galaretkowiec to ciasto na zimno, które uwielbiają dzieci. Kolorowe galaretki otulone białą masą zachęcają do jedzenia 😋 Aby galaretkowcowi dodać nieco wielkanocnego charakteru, przygotowałam go w formie do pieczenia babki (z kominem). Oczywiście możecie wykorzystać inne smaki galaretek - ważne, aby kolory lekko ze sobą kontrastowały. Jestem pewna, że takim ciastem na zimno zaskoczycie gości. Zachęcam do przygotowania.  Składniki

Ugotować
Baba Wielkanocna a tu Tort! ;-) 136

Chyba Was troszkę zaskoczyłam taką formą babki wielkanocnej, ale co tam! Jest pyszna, kremowa, cytrusowa i ma truskawki! To co lubię najbardziej! Babka ucierana na oleju kokosowym i mące z płatków owsianych, no bo jak może być choć odrobinę zdrowiej to czemu nie? I niech Was nie zwiedzie miały krem! To absolutnie nie bita śmietana! Zresztą poczytajcie sami! ;-))) Dzień dobry(...)wysokich obrotach, dodaj mleko, olej, mąką i proszek, całość wymieszaj na gładką masę. Białka ubij na sztywno, dodaj do masy. formy wysmaruj olejem i obsyp bułką tartą. Przelej ciasto i piecz na złoty kolor około 35 minut w temp 180 stopni C. Babki studzimy całkowicie. KREM : - 8 łyżek serka śmietankowego, twarogowego (taki w wiadereczku, ja użyłam marki Piątnica, o zawartości

SMYKWKUCHNI
Babka biszkoptowa-lekka jak puch! 5346

Kolejny pyszny przepis na babę Wielkanocną. Ta baba jest na dużo szybsza w przygotowaniu niż babka maślana lub drożdżowe, ale to nie oznacza, że prostsza w smaku. Składniki: 5 białek 5 żółtek szklanka cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 150 g mąki pszennejlukier Przygotowanie:  Białka w temperaturze pokojowej przekładamy do misy miksera i miksujemy do powstania pierwszej piany(...)trzy podejścia dodajemy ubite białka, mieszamy bardzo ostrożnie, aby masa pozostawała nadal bardzo pyszna.  Formę na babę smarujemy masłem i posypujemy odrobiną mąki, nadmiar mąki możemy dodać do ciasta (jeżeli to będzie łyżeczka lub dwie, a nie cała szklanka :D). Ciasto przekładamy do formy i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 35-40 min, aż wbity

Kuchnia Łukasza
Biszkopt migdałowy z ajerkoniakowym kremem. 185

super szybki sposób na zrobienie pysznej i nieco innej babki z ajerkoniakowym kremem. Ta dwukolorowa babka na pewno będzie świetna opcja na Wasz wielkanocny stol. Robi się ja niezwykle szybko i zawsze wychodzi. Składniki: Ciasto: 100 g maki pszennej szczypta soli 180 g zmielonych migdałów 3/4 szklanki cukru 5 białek 4 żółtka 2 łyżki kakao Krem: 30 ml ajerkoniaku

Pani M - kuchnia smakowita
Biszkopt migdałowy z ajerkoniakowym kremem. 41

super szybki sposób na zrobienie pysznej i nieco innej babki z ajerkoniakowym kremem. Ta dwukolorowa babka na pewno będzie świetna opcja na Wasz wielkanocny stol. Robi się ja niezwykle szybko i zawsze wychodzi. Składniki: CIASTO: 100 g maki pszennej szczypta soli 180 g zmielonych migdałów 3/4 szklanki cukru 5 białek 4 żółtka 2 łyżki kakao KREM: 30 ml ajerkoniaku

Pani M - kuchnia smakowita
Wielkanocne ciasteczka owieczki 103

czasu dwójka dzieci w domu i trzeba zapewnić im jakieś atrakcje. Dlatego wspólne pieczenie ciasteczek jest super sprawą. Do tego polecam świąteczne, wielkanocne owieczki. W odmierzaniu ilości mąki i cukru pomoże nam gotowe ciasto kruche, dzięki temu też nie tracimy tyle czasu w kuchni :) Czytaj więcej

Ana Mari's world
Wielkanocne ciasteczka owieczki 103

czasu dwójka dzieci w domu i trzeba zapewnić im jakieś atrakcje. Dlatego wspólne pieczenie ciasteczek jest super sprawą. Do tego polecam świąteczne, wielkanocne owieczki. W odmierzaniu ilości mąki i cukru pomoże nam gotowe ciasto kruche, dzięki temu też nie tracimy tyle czasu w kuchni :) Czytaj więcej

Ana Mari's world
Mazurek z wiśniami i orzechami wg Aleex 119

żółtka, posiekać składniki i zagnieść, aż do uzyskania jednolitego ciasta. 3. Ciasto rozwałkować, wyłożyć je na natłuszczoną formę do ciasta w taki sposób, by uformować wałeczek na brzegach. Formę z ciastem włożyć na godzinę do lodówki. 4. Orzechy lekko podprażyć na suchej patelni. Ostudzić.  5. Po tym czasie ciasto nakłuć gęsto widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego(...)zezłocenia.  6. Ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić. 7. Na ostudzone ciasto wyłożyć wiśnie z konfiturą. 8. Na wiśnie rozłożyć mieszankę lekko posiekanych orzechów. 9. Czekoladę ze śmietanką umieścić w garnuszku. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. 10. Powstałą polewą czekoladową polać ciasto. Odstawić do zastygnięcia.  11. Pokroić na porcje i podawać jako wielkanocny smakołyk. Smacznego

W mojej kuchni