ciasta wielkanocne - 3578 przepisów (strona:106/239)

Wielkanocna baba drożdżowa z rodzynkami. 158

Pyszna, mięciutka, puszysta baba drożdżowa z rodzynkami, to jeden z tradycyjnych wypieków na naszym rodzinnym stole Wielkanocnym. Co roku pieczemy z mamą na Wielkanoc tą pyszną babkę, a czasami nawet nie jedną!  Baba drożdżowa nie zalicza się do ciast prostych w przygotowaniu, bo jej zrobienie zajmuje czasami do 3 godzin, ale uwierzcie mi, że jeden raz do roku można

Kuchnia Łukasza
Babka piaskowa 161

polewą cukrową i kolorowymi kuleczkami. Jej przygotowanie jest banalnie proste, a sam smak jest rewelacyjny! Poniższa babka będzie idealnie pasować na wielkanocny stół. Warto dodać, że bardzo długo zachowuje swoją świeżość (nawet do 3-4 dni).  Składniki: ciasto 5 dużych jaj 1 szklanka zwykłego cukru 1 i 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 200 g oleju (niecała 1 szklanka) 1 łyżeczka

Ugotować
Ciasto cytrynka 200

Kolejne ciasto z serii przekładańce. Biszkopt jasny, polewa czekoladowa i obłędnie smaczny krem cytrynowy na lemon curd. Ciasto najlepiej smakuje na drugi lub trzeci dzień gdy smaki się przegryzą. Idealne na każdą okazję. A zbliżają się Święta Wielkanocne więc ciachom jak znalazł. Lemon curd możecie zrobić sami ale też kupić. A gdzie ? A na przykład w super zaopatrzonym sklepie Kuchnie

Ewa w kuchni
Najlepsze Sałatki na Wielkanoc 235

Wielkanoc to bardzo ważne święto, które każdy z nas obchodzi w towarzystwie najbliższych. Spotykamy się przy wielkanocnym stole, by wspólnie uczcić Zmartwychwstanie Pana Jezusa. Na świątecznym

Przepiski.pl
Trzecia po bogu. I o przygotowaniach do Wielkanocy 164

Zamiast tego, zabieram psy na długie spacery, pomału rozkręcam się z wiosennymi porządkami i... Zaczynam wymyślać ciasta na Wielkanoc.  Wiadomo, że w tym okresie królują babki. Mazurki, serniki i paschy też są cudowne, ale to właśnie babka jest dla mnie symbolem wielkanocnego stołu. Nie mogę im się oprzeć; po tym, gdy parę lat temu(...)końcu zaczęły mi wychodzić, a zakalec ( odpukać! ) już dawno mi humoru nie zepsuł, w okresie przed wielkanocnym z uporem maniaka piekę kolejne i następne. Nigdy mi się chyba nie znudzą! Tym razem dość oczywiste połączenie, czyli migdały z rabarbarem. Klasyczne, słodkie ciasto ucierane z kwaśnymi, różowymi łodygami. Swoje wyjęłam z zamrażarki, bo na świeże jeszcze nam chwilę przyjdzie poczekać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babka marmurkowa 82

ładnie pachnie i jest bardzo łatwa do przygotowania. Pyszna, szybka i prosta babka marmurkowa - idealna propozycja na Święta Wielkanocne Zamiast na maśle można ją przygotować na oleju Łatwa babka marmurkowa, która zawsze się udaje Babka marmurkowa - składniki potrzebne do przygotowania ciasta: 250g mąki pszennej 100g masła 120g cukru pudru 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Moja Książka Kucharska
Babka Makowa 219

wiem co bym chciała zjeść, to właśnie jest takie ciasto - makowiec lub ciasto z białek typu piegusek, te ciasta pojawiły się już kiedyś na blogu, dlatego dziś w odsłonie idealnej na święta Wielkanocne - babka Makowa - zapraszam po przepis :) Babka wychodzi słodka - ale bez przesady, jest typowo wilgotna z cudownie chrupiącą skórką. "Składniki4 jajka100 g cukru(...)dziurką (można użyć dowolnej formy na babki) wysmarowanej masłem i posypanej dokładnie mąką pszenną.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180`C i pieczemy około 30 minut - do suchego patyczka.Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem albo polewamy lukrem.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Paszteciki z białą kiełbasą w cieście francuskim 115

Żurek to punkt obowiązkowy naszego Wielkanocnego obiadu. Zapewne u wielu z Was jest podobnie. Żeby nie było nudno i standardowo, mam dla Was przepis na paszteciki z białą kiełbasą w cieście francuskim. Są pyszne i bardzo ładnie wyglądają. Dzięki nim urozmaicicie swój tradycyjny żurek Przepis jest bardzo szybki i prosty w przygotowaniu. Paszteciki z białą kiełbasą w cieście francuskim Składniki

PatiGotuje
Sernik z kratką 124

Serniki to chyba najbardziej uwielbiane przez wszystkich ciasta . Ja osobiście uwielbiam serniki ciężkie i wilgotne. Najlepiej, żeby miały jak najmniej mąki a jak najwięcej twarogu. Kilka już razy robiłam sernik z ziemniakami , teraz przyszła jednak pora, żeby wypróbować coś innego, nowego. Sernik przygotowany według tego przepisu wyszedł(...)niezwykle delikatny i puszysty. Skórka pomarańczy i wanilia nadała mu wspaniałego aromatu. Sernik z kratką to ciekawa propozycja nie tylko na wielkanocny stół , ale i na inne różnego rodzaju przyjęcia . Składniki ( okrągła blaszka o średnicy 26 cm): ciasto kruche 25 dag mąki 12 dag masła 2 łyżki cukru pudru 2 żółtka skórka starta z 1 cytryny smażone skórki 1 pomarańcza

Pobite gary Barbary
Babka herbaciano-miodowa 110

Babka herbaciano-miodowa idealnie sprawdzi się podczas nadchodzących świąt wielkanocnych. Zresztą możecie ją upiec w dowolnej formie bez żadnej okazji, ponieważ jest naprawdę bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu. Uwielbiam te mięciutkie oraz nieco wilgotne wnętrze ciasta. Nutę herbaty i miodu możecie wzbogacić o ulubione dodatki. Ja dotychczas dodawałam imbir, aromat waniliowy, cytrynowy bądź pomarańczowy. Tym razem w mojej babce

Di gotuje
Biszkopt z galaretką, pomarańczami i musem czekoladowym 301

Dziś nieco mniej zdrowo, ale za to jak pysznie! :D Święta Wielkanocne już za pasem, więc warto pomyśleć o oryginalnych wypiekach, które obok bab i mazurków będą gościć na naszych stołach. Jak tylko zobaczyłam to ciasto w internecie , wiedziałam, że wyląduje na moim stole :) Na pewno zrobi wrażenie na waszych gościach, nie tylko wizualne, ale przede wszystkim smakowe - delikatny biszkopt

DefinicjaSmaku
Prosta i pyszna babka na oleju dwukolorowa 109

Babka to ciasto, które sprawdzi się zawsze, do codziennej kawy, na niedzielne popołudnie czy na świąteczny wielkanocny stół. Ten przepis jest naprawdę klasyczny, prosty i niezwykle smaczny. Polecam, można ją zrobić w całości jasną lub do części dodać kakao i otrzymać babkę czarno-białą. Czas przygotowania: 20 min Czas pieczenia: 20 min   Składniki: (na małą formę o pojemności(...)cytrynowy a następnie wlej cienką strużką olej. Przesiej mąki z proszkiem do pieczenia wprost do miski z masą jajeczną i wymieszaj delikatnie szpatułką. Żeby uzyskać babkę dwukolorową odlej 1/3 ciasta i dodaj do niego kakao. Formę wysmaruj masłem i oprósz mąką. Przelej najpierw jasne ciasto, a potem na górę ciemne, wykonaj wzorki za pomocą patyczka do szaszłyków. Piecz w temperaturze

Słodki Blog
Śledzie z jajem, czyli 5 propozycji rybnych dań wielkanocnych 67

W krainie wielkanocnych smaków, gdzie tradycja przeplata się z nowoczesnością, możesz odkryć tajemnice wspaniałych dań rybnych. Zanurz się w atmosferze świątecznej radości, podczas której doświadczysz wyjątkowego

Kuchnia MagdaLeny