ciasta ucierane - 7500 przepisów (strona:107/500)

Keks - pyszne ciasto z owocami. 148

rodzynki,orzechy itp. ) 32 dkg mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sposób wykonania : Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku i dalej ucierać. Wsypać do ciasta pokrojone w kostkę owoce i lekko wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem i przesiać przez sitko. Następnie wsypać do ciasta i dokładnie wymieszać. Gotowe ciasto wylać do foremki wyścielonej

Przepisy i porady kulinarne
Bułeczki odrywane z rabarbarem i waniliową kruszonką 139

rabarbarem i waniliową kruszonką 2016-04-07 13:06:33 Ilość porcji: 8 Uwielbiam te mocno czerwone, rubinowe łodygi. Można wykorzystać je na różne sposoby i upiec kruche, ucierane bądź biszkoptowe ciasto. Ja jednak rabarbar najbardziej lubię w połączeniu z lekkim i puszystym ciastem drożdżowym, które moim zdaniem idealnie pasuje do tej pory roku. Słodko-kwaśny smak rabarbaru w połączeniu

Wędrówki po kuchni
Ucierane Ciasto Serowo -Truskawkowe Z Kruszonką 107

już ostatnie ciasto z truskawkami, szkoda... bo bardzo je lubię i tak jak już gdzieś napisałam, dodawała bym je do każdego ciasta ;) Składniki na blaszkę 23 x 23 cm 4 jajka 3/4 szkl cukru 100 gr masła 100 gr serka kremowego 1 i 1/2 szkl mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia około 150 gr truskawek parę kropel(...)waniliowym 5 czubatych łyżek mąki pszennej Wszystkie Składniki Powinny Być W Temperaturze Pokojowej ! 1. Z podanych składników robimy kruszonkę i chowamy ją do zamrażalki na czas przygotowania ciasta. 2. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku i dalej ucieramy. Następnie dodajemy serek, miksujemy i na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i esencję waniliową. Mieszamy

Gotowanie...to proste !
z serkiem i owocami -ciasto...torta con frutta 114

Składniki Ciasto: 250 g mąki pszennej 60 g masła 150 g cukru 2 jajka 230 g śmietany 12%-- u mnie jogurt typu greckiego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Nadzienie twarogowe: U mnie serek waniliowy z wiaderka ale podaje przepis jak w oryginale 200 g tłustego twarogu(...)łyżki cukru 15 g cukru waniliowego 1 żółtko owoce ( maliny i borówka amerykańska) Wykonanie Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej. Nadzienie twarogowe,wszystkie składniki miksujemy na jednolitą masę. ciasto: Masło cukier ucieramy na puszystą masę. Następnie dodać po jednym jajku nadal miksując .Dodać ekstrakt waniliowy i po 1 łyżce jogurtu typu greckiego. Teraz zmniejszyć obroty na niskie i dodawać po jednej

w mojej kuchni
Karpatka najlepszy przepis na tradycyjne polskie ciasto 70

Najlepszy przepis na karpatkę z ciasta parzonego wymyślony przez Mamę. Spód jest klasyczny – jasny, a wierzch kakaowy z przepyszną domową masą budyniową. To ciasto samo rozpływa się w ustach. Idealnie komponuje się z kawą, dlatego w myśl przysłowia: „ Życie jest niepewne. Najpierw zjedz deser.”- Ernestine Ulmer Na blachę: 23cm x 35cm Ciasto: Składniki: 190 g masła 82% 190 g maki(...)woda doprowadzić do wrzenia. Wsypać mąkę i na bardzo wolnym ogniu ciągle mieszając, chwilę gotować aż masa się dobrze połączy. Po przestudzeniu dodawać po 1 jajku i ucierać mikserem. Połowę ciasta rozłożyć na blachę, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 200 stopni C przez 25 minut. Następnie skręcić piekarnik do 180 stopni

Przepisy Babci
Szarlotka z jabłkami i kruszoną 64

cukru pudru (opcjonalnie) Kruszonka: 80 g masła 150 g mąki pszennej 50 g cukru Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto zagnieść na stopnicy (najlepiej, aby masło nie było prosto z lodówki – pół godziny wcześniej wystarczy wyjąć, żeby trochę zmiękło). Ugniecione ciasto można schować na pół godziny do lodówki, aby lepiej się wałkowało. W misce zagnieść wszystkie składniki na kruszonkę. Moja(...)bardziej zbitą, można dodać więcej masła. Jabłka, obrać i zetrzeć na tarle o grubych oczkach. Ubić białka ze szczyptą soli i cukrem. Odcisnąć jabłka z powstałego soku podczas ucierania, aby spód ciasta nie był wilgotny. Do jabłek dodać cynamon, mąkę ziemniaczaną oraz ubite białka. Wszystko wymieszać. Ciasto rozwałkować i przełożyć na formę (22 cm x 30 cm) wyścieloną papierem

KuchniaWeDwoje.pl
Pączki: pijane poduszeczki 131

Składniki: na około 30-50 sztuk, w zależności od wielkości ciasto: 150 g stopionego masła 100 g drobnego cukru 60 ml whisky pół łyżeczki  cukru waniliowego 2 jajka 500 g mąki łyżeczka soli 250 ml mleka olej do smażenia cukier puder i cynamon(...)posypania Przygotowanie: Ciepłe masło mieszamy z cukrem. Kiedy się stopi, dodajemy whisky cukier waniliowy i jajka; mieszamy na gładką masę. Porcjami stale mieszając dodajemy mąkę, sól i mleko. Ucieramy na gładkie ciasto. Zostawiamy na 15 minut. Rozgrzewamy olej w garnku; z ciasta oddzielamy łyżką niewielkie porcje i kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy na złoty kolor. Odkładamy na papier kuchenny

KreatywnePiny
Leśny mech z masą jogurtową 141

pudru Wykonanie: Szpinak należy dokładnie umyć i wysuszyć. Przełożyć do blendera, zmielić na papkę, która później najlepiej postawić na gazę, aby skapał nadmiar wody. Nastawiamy piekarnik na 180C. Ciasto rozpoczynamy od ucierania całych jajek razem z cukrem. Kolejno ciągła stróżką dodajemy olej, aż do połączenia się składników. Zmniejszamy obroty miksera, wsypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz aromatem(...)się składników. Dodajemy szpinak i łyżką mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Przelewamy do formy, wcześniej wyłożonej papierem, bądź wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Pieczemy około 60 minut. Ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Odkrawamy wierzch ciasta i w palcach rozdrabniamy do miski. Pozostałą część przekrajamy na pół. Masa: Należy przygotować gazę, na która wylewamy jogurt i pozostawiamy najlepiej

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Cytrynowe muffinki z budyniem 128

miseczkę z niedoszłym budyniem tylko przetrzymam nieco dłużej (wcześniej była to lekko zgęstniała woda). To pomogło i faktycznie konsystencja nabrała formę budyniu. Kiedy budyń wystygł wziąłem się za ciasto. Zacząłem od ucierania na wolnych obrotach cukru z masłem aż nabrało konsystencji gęstej śmietany. Następnie dodałem łyżkę aromatu waniliowego (niestety nie miałem laski wanilii) i wbiłem jajka cały czas miksując. Kolejnym(...)skórka z cytryny i łyżka kandyzowanej skórki cytryny. Wszystko wymieszałem i przełożyłem do papilotek – tak do połowy. Następnie dodałem po pół łyżce wcześniej przygotowanego budyniu i uzupełniłem papilotki ciastem na 3/4 ich wysokości (z powyższych składników ciasta starczyło na 9 papilotek natomiast budyniu jeszcze na kilka porcji ). Po wyłożeniu papilotek ciastem z budyniem blaszka powędrowała do nagrzanego piekarnika

Kuchenne Wariacje
CIASTO " PYCHOTKA" 572

Kasi” 16 dag cukru pudru 4 żółtka (białka zostawić do piany na wierzch) 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia szczypta amoniaku (rozpuścić w 2-3 łyżkach kwaśnej śmietany) Zagnieść ciasto, podzielić na dwie równe części Masa 5 żółtek 5 łyżek cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej ½ litra mleka ½ kostki masła orzechy włoski - ja dałam migdały dżem - dałam(...)żółtka utarte z cukrem i mąką stale mieszając. Zagotować jak budyń i wystudzić (od czasu do czasu mieszając). Do utartego masła dodajemy po jednej łyżce masy budyniowej i ucieramy. Jedną część ciasta wykleić na blaszkę, posmarować dżemem i przykryć ubitą pianą z 4 białek z ciasta (na 2 białka 10 dag cukru),posypać orzechami.Upiec dwa takie same ciasta. Gdy ostygną

Darcia w kuchni
Sernik z wiśniami i bezową pianką na kruchym spodzie . 82

przygotowania ciasta 0,5 szklanki cukru Instrukcje Wiśnie osączamy na sitku. Jeśli były zamrożone wcześniej je rozmrażamy. Ciasto: Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy masło, cukier, proszek do pieczenia i żółtka. Całość siekamy, a po chwili szybko zagniatami kruche ciasto. Jeśli używacie miksera z hakiem do misy miksera wrzucamy wszystkie składniki na ciasto i wyrabiamy do połączenia się składników. Ciasto dzielimy(...)godziny. Jedną część zimnego, twardego ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach i wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Forma 23X36 cm. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 15-20 minut. Do czasu, aż się lekko zrumieni, piekarnik góra-dół. Masa serowa: W tym czasie kiedy ciasto się podpieka ucieramy masło z cukrem na jasną

To co lubię - gotuję i polecam
Tort Confetti 219

krem śmietankowy: 500 g serka mascarpone (schłodzonego) 250 ml śmietany 30% (schłodzonej) 2 czubate łyżki cukru pudru sok wyciśnięty z 1/2 cytryny skórka otarta z 1/2 cytryny Wykonanie: Ciasto: W misce ucieramy masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie zmniejszając obroty miksera, ale nie przerywając miksowania, dodajemy kolejno jajka, jedno po drugim. Dolewamy także sok z cytryny. [Jeśli masa(...)składników (najlepiej zrobić to szpatułką bądź rózgą kuchenną). Gdy całość się połączy na sam koniec wsypujemy cukrową posypkę. Mieszamy krótko, w przeciwnym razie posypka zacznie się rozpuszczać i zabarwi ciasto. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy ok. 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno), wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok. 20-30 minut

MyCookBook.pl
Ciasto z jagodami i kruszonką 150

jagód Kruszonka: 50 g mąki 30 g masła 20 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego Sposób wykonania: 1. Białka ubić na sztywno z cukrem, stopniowo dodawać żółtka i ucierać. 2. Do ciasta dodać olej i zmiksować, na końcu dodać mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie połączyć. 3. Ciasto wylać na blaszkę (24x28cm). 4. Do jagód dodać cukru, wymieszać, wyłożyć

Kuchnia domowa Ani
Placek przekładany z orzechami na wierzchu 219

wielokwiatowy) Masa kawowa: 300g masła 2 jajka 1 szklanka cukru kryształu 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki spirytusu Dodatkowo: 1 słoiczek powideł śliwkowych Sposób przygotowania: 1. Ciasto: Składniki na ciasto posiekać i szybko wyrobić. Schłodzić pół godziny w lodówce, po czym podzielić na 3 części. Rozwałkować i upiec 2 placki w nagrzanym do 180st C piekarniku (25 minut każdy). Trzecią(...)gorącej wody. Również studzimy. Masło ucieramy na pulchną masę. Stopniowo dodajemy ubite na parze jajka oraz przestudzoną kawę. Na końcu dodajemy spirytus i całość raz jeszcze dobrze ucieramy.  3. Przełożenie ciasta: 1 placek zwykły- 1/2 słoiczka powideł śliwkowych- 1/2 masy kawowej- 2 placek zwykły- powidła- masa kawowa- placek z orzechami. Placki najlepiej piec pojedynczo. Przygotowując masę kawową możemy rozpuszczoną

Kuchnia w czekoladzie
SERNIK Z CHOINKAMI 107

ciasto w gazecie to stwierdziłam, że koniecznie muszę takie zrobić !   CIASTO: 250g mąki pszennej typ 400 140g cukru 3 jajka 100g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia barwnik spożywczy w kolorze zielonym MASA SEROWA: 700g sera z wiaderka 1 opakowanie budyniu śmietankowego 50 ml mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej ¾ szkl. cukru pudru 3 jajka PRZYGOTOWANIE: CIASTO: 1. Jajka ucieramy(...)żółtkami.  2. Osobno ubijamy białka na sztywną pianę, a następnie delikatnie mieszamy z masą serową. 3. Foremkę natłuszczamy i wykładamy papierem.  4. Na spód wysypujemy pokruszone ciasto i układam ciasno choinki (jedna za drugą). Zalewamy masą serową. 5.  Pieczemy w 160 st. C ok. 60-70 min. Wystudzony sernik można polać lukrem lub polewą czekoladową

Marcepanowa kuchnia