ciasta ucierane - 7500 przepisów (strona:104/500)

Fale Dunaju z jabłkami 117

płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki mleka   2 łyżeczki kakao Margarynę, cukier, żółtka utrzeć. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej ucierać dodając mleko. Ciasto podzielić na 2 części.Z białek ubić pianę .Do 1 części ciasta dodać kakao i resztę piany i delikatnie wymieszać. Przygotowanie do pieczenia;Potrzebujemy 1 kg jabłek … Do foremki wlać jasne(...)minut. Krem ; 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 2 łyżki cukru pudru 1 kostka masła Olejek waniliowy Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu. Masło ucierać z cukrem i stopniowo dodawać budyń, olejek waniliowy. Masę wyłożyć na zimne ciasto i zalać polewą. Polewa; 10 dg margaryny  1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 pełne łyżki kakao 2 łyżki mleka 10 dag cukru pudru

Apetyczna babeczka
Amoniaczek 193

Ciasto Amoniaczek pamiętam z dzieciństwa jak robiła go moja mama. Teraz ja go robię moim dzieciom bo które dziecko nie lubi galaretki? Ciasto jest z dodatkiem amoniaku ale nie jest on jakoś wyczuwalny chyba dzięki esencji arakowej, która daje ten specyficzny aromat. Ciasto pochodzi z dawnych książeczek wydawanych przez Poradnik Domowy. Pychotka11  Składniki: 6 jaj 30 dag cukru pudru(...)ubić z cukrem na sztywną pianę, partiami dodawać żółtka i mąkę wymieszaną z amoniakiem.Utrzeć gładką masę. Margarynę utrzeć na puch i połączyć z masą. Pod koniec ucierania dodać kilka kropli esencji. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Upiec w temp. 180 st. do zarumienienia. Natychmiast po wyjęciu z piekarnika zdjąć papier

Cukiernia Pychotki
Klasyka smakuje truskawą 176

Muszę się do czegoś przyznać. Jako dziecko uważałam, że ciasto bez kremu to nie jest ciasto. Babki, drożdżowce, ucierane- jadłam, bo w końcu słodkie, ale najgłębszą miłością pałałam do tych warstwowych, przekładanych puszystym dobrem. Nie wiem skąd mi się to wzięło i z pewnością mi już przeszło, ale sentyment pozostał. I dziś mam dla Was właśnie przepis na ciasto właściwe(...)pieczemy 25-30 minut do suchego patyczka. Tu następuje moment, w którym zaczynamy zauważać wyższość ciast bez kremu. Ciepłą babką można by się już bezczelnie zajadać. Biszkopt musimy odstawić do wystudzenia. Budyń waniliowy przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i zostawiamy do ostudzenia. Ucieramy masło z cukrem (w makutrze, jest bardzo ważne, żeby masło było ciepłe- z zimnego zrobią się grudki

les mirabelles
Russskieeee... (pierogi) 147

oczkach tarki kiedy ostygną. Ale zdecydowanie łatwiej jest je przecisnąć przez praskę, kiedy są jeszcze gorące. Jeżeli nie posiadamy praski do ziemniaków - nic straconego. Wystarczy zwykła pałka do ciasta ( nie tłuczek). Ucieramy  nią w garnku odcedzone ziemniaki na puch ( jak ciasto) i studzimy. Cebulkę kroimy w kosteczkę. Na suchą patelnię wrzucamy słoninkę. Kiedy się wytopi, a skwareczki zrobią się

kawawszklance
BABKA CYTRYNOWA Z KISIELEM 175

Ostatnio mam "czas na babki" i wszelkie proste ciasta... bez kremów, mas, lukrów... Jeśli już piekę ciasto to albo jest to właśnie babka albo jakieś proste ucierane bądź drożdżowe ciasto z owocami. Dziś miałam wielką ochotę na babkę cytrynową :)Ciasto :4 całe jajka1/2 szklanki cukru1 szklanka mąki1/2 szklanki oleju1 łyżeczki proszku do pieczenia1 kisiel cytrynowyop.skórki pomarańczowej (100g

Walijskie Pichcenie
Kokosowy przekładaniec 227

Uwielbiam te chwile, kiedy mieszam, miksuje, ucieram i zagniatam ciasto, a moja kuchnia wypełnia się słodkimi zapachami wypieków. Uwielbiam kombinować, modyfikować przepisy i tworzyć zupełnie nowe, a najpiękniejszy moment to ten kiedy moi bliscy z zadowoleniem pałaszują ciasta i ciasteczka. Z tego uwielbienia powstał kokosowiec czyli biszkopt z kremem czekoladowym i wkładką kokosową, która moim zdaniem bardziej przypomina sklepowy batonik(...)ubijamy z cukrem na parze. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niego partiami ubite jajka i kakao. Biszkopt przekrawamy na pół, rozsmarowujemy na nim połowę kremu, przykrywamy wkładką kokosową, smarujemy resztą kremu i przykrywamy drugą połową biszkoptu. Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem w kąpieli wodnej i polewamy nią nasze ciasto. Przed podaniem chłodzimy przez kilka godzin w lodówce

Cynamonowe szczęście
Pyszne ciasto ze śliwkami 59

Ciasto ze śliwkami jest delikatne, pyszne i pełne soczystych śliwek. Proste ciasto w przygotowaniu, więc jest idealne dla początkujących. Kwaskowate i aromatyczne śliwki węgierki sprawiają, że ciasto nabiera niezwykłego smaku. Jeśli doda się śmietanę i olej to wtedy na długo pozostanie świeże i wilgotne. Ciasto może być kruche lub ucierane. Jest to jedno z najpopularniejszych ciast z owocami obok słynnej(...)https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2021\/12\/ciasto-ze-sliwkami-480x270.jpg"],"description":"Ciasto ze \u015bliwkami jest delikatne, pyszne i pe\u0142ne soczystych \u015bliwek. Proste ciasto w przygotowaniu, wi\u0119c jest idealne dla pocz\u0105tkuj\u0105cych.","keywords":["ciasto","ciasto ze \u015bliwkami","jak zrobi\u0107 ciasto ze \u015bliwkami","jak upiec ciasto ze \u015bliwkami","przepis na ciasto ze \u015bliwkami","ciasto ze \u015bliwkami przepis"],"author":{"@type":"Person","name":"Przepisy

ProstePesto.pl
Tort kawowy szachownica z prażonym słonecznikiem 357

pieczenia CIASTO JASNE Białka oddzielamy od żołtek i ubijamy je na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty kogel mogel.  Do żółtek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej i wodę .Wszystko ucieramy i dodajemy ubite białka. Całość delikatnie mieszamy.  Ciasto wykładamy do tortownicy i pieczemy około 30 min w temp 180 stopni do suchego(...)CIASTO CIEMNE Białka oddzielamy od żołtek i ubijamy je na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty kogel mogel.  Do żółtek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia z kakao oraz olej i wodę .Wszystko ucieramy i dodajemy ubite białka. Całość delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy do tortownicy i pieczemy około 30 min w temp 180 stopni do suchego

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Łatwe ciasto jogurtowe z wiśniami i czekoladą 125

    To ciasto musicie zrobić...a powody są dwa ! Po pierwsze - jest niezwykle proste w przygotowaniu. A po drugie - jest z czekoladą. I chyba

kolorowotorcikowo
Ciasto Nesquik-pyszne i mega kakaowe 129

Kochani, dziś chcę Was zaprosić na bardzo łatwe i pyszne ciasto z dodatkiem kulek czekoladowych i kakao rozpuszczalnego do picia.  Ma ono wspaniały smak, rozpływa się w ustach. Bardzo polecam i zapraszam po przepis. SKŁADNIKI *przepis na blaszkę 25x25cm *szklanka to u mnie zawsze 250ml  KAKAOWE CIASTO -6 jajek -3/4 szkl cukru -2 płaskie łyżeczki proszku(...)dajemy masło w temp pokojowej i ucieramy na gładką masę. Następnie stopniowo dodajemy budyń i wszystko miksujemy na gładki krem. Z kremu odkładamy kilka łyżek do osobnej miseczki. CIASTO KAKAOWE Jajka ucieramy z cukrem na jasną masę.  Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao,olej i wodę i wszystko miksujemy na gładką masę. Masę przekładamy do blaszki i pieczemy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Rogaliki drożdżowe z serem 266

masło. Wyrabiam ciasto. Oprószam mąką i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. 2. Masa serowa: Masło ucieram z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkiem. Dodaję pokruszony ser i razem ucieram. 3. Wyrośnięte ciasto wykładam na stolnicę i dzielę na dwie części. Jedną z części rozwałkowuję tworząc okrąg. Ciasto kroję na trójkąty. Na każdy kawałek ciasta nakładam porcję masy serowej. Ciasto zwijam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sernik biało - czerwony 277

WSZYSTKIE SKŁADNIKI POWINNY BYC W TEMPERATURZE POKOJOWEJ     Składniki na blaszkę 26 cm : Ciasto : - 300 g mąki pszennej typ 550 - 6 jajek - 270 g cukru - 220 g margaryny Kasia - 1 duża łyżka śmietany 18 %  - kilka kropel olejku waniliowego - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - prawie cały barwnik spożywczy ( ja kupiłam i polecam na aukcji http://allegro.pl(...)zwykłym mikserze kilkoma pulsacyjnymi obrotami robimy masę do przełożenia, masło ucieramy na białą masę i stopniowo dodajemy cukier , ucieramy i dodajemy serek Philadelphia i jeszcze chwile ucieramy I składamy ciasto , kładziemy na paterze czerwone ciasto ,smarujemy masą na to kładziemy sernik ,po schłodzeniu powinien być na tyle twardy ,że da się bez problemu zsunąć całość smarujemy serkiem i obsypujemy okruchami

Wypieki Rene
Serowiec zasmażany 151

kryształu zapach migdałowy 10 dkg rodzynek 1/2 szklanki mleka 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej Wierzch: 2 tabliczki czekolady mlecznej 1/4 szklanki mleka kolorowa posypka Sposób wykonania: 1. Ciasto: Jajka z cukrem ucieramy, dodajemy amoniak rozpuszczony w śmietanie oraz mąkę i zarabiamy na gładkie ciasto. Dzielimy na 4 równe części.   2. Każdą część wałkujemy bardzo cienko na wielkość blachy(...)Masa serowa: Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy ser i aromat, mieszamy. 4. Masę przekładamy do rondla i zasmażamy na średnim ogniu cały czas mieszając. Dodajemy mleko rozmieszane z mąką ziemniaczaną, zagotowujemy. Odstawiamy, dodajemy bakalie i przekładamy letnią masą wszystkie placki.   5. Wierzch: Czekolady rozpuszczamy wraz z mlekiem w kąpieli wodnej. Polewamy ciasto, dekorujemy

Kuchnia w czekoladzie
Magiczne ciasto 139

powodu to ciasto nazywa się magiczne. Sama byłam zaskoczona metamorfozą tegoż wypieku, gdy podczas przygotowania "pływało" sobie w miseczce, a podczas pieczenia zaczęło pięknie się rozwarstwiać tworząc piękną masę pomiędzy dwoma blatami  ciasta. Przepis wypatrzyłam na blogu  Bożenki- Smakowe Kubki , ale że mam mniejszą formę do zapiekania to dodatkowo korzystałam  http://decoraciondemabel.blogspot.com/2013/03/tarta-magica-de-chocolate-e-ideas-de.html  z oryginału. Warto(...)Jednak kuchnia to prawdziwa magia:) Składniki: 4 jajka 150 g cukru 100 g mąki 1 łyżka wody 1/2 litra mleka 1/2 kostki masła 50 g kakao Wykonanie: Żółtka ucieram z cukrem do białości, wlewam wodę i płynne masło.Mąkę przesiewam, mieszam z kakao i dodaje stopniowo do żółtek. Następnie wlewam bardzo cienkim strumieniem ciepłe mleko, miksując na najniższych obrotach, gdyż

Ciasteczkowy Potwór
Czekoladowe gębusie 180

czekolady 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki mleka Wykonanie ciasta: Zagotować wodę z masłem, dodać połamana czekoladę i szczyptę soli. Następnie wsypać mąkę z kakao, ucierać energicznie aż ciasto zacznie odstawać od ścianek naczynia. Ostudzić i wbijać kolejna jaja, cały czas ucierając. Nakładać na blachę wyłożona pergaminem placuszki łyżką lub workiem cukierniczym. Piec w temperaturze 170 stopni

Tradycyjna Kuchnia