ciasta ucierane - 7500 przepisów (strona:105/500)

Nie zapomniana W-Z- ka 110

koniec dodajemy dżem. Wykładamy ciasto na blaszkę ,wyłożona papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopniach C  około 50 minut (do tzw. suchego patyczka). Upieczone ciasto wystawiamy do przestudzenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym na puszystą masę. Na koniec ucierania dodajemy stopniowo po łyżce maślanki. Przestudzone ciasto przekrawamy na pół z górnej części ciasta z ścinamy

kgwjanczewo
Ciasto kakaowe z olejem - łatwe 216

sodkę w cieście) Przygotowanie        Całe jajka ucieramy z cukrem Dodajemy stopniowo mąkę, kakao i na przemian olej - ucieramy Wsypujemy sodkę i ponownie ucieramy Obrane i pokrojone jabłka dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy, ja wymieszałam za słabo i wiekszość jabłek była na wierzchu  Całość wylewamy do natłuszczonej foremki Ciasto piekłam w prodiżu przez

Proste Potrawy
Ciasto jogurtowe ze śliwkami 515

Żeby dogodzić kubkom smakowym, jako dodatków użyłam śliwek oraz wiórków kokosowych, które znajdziecie w samym cieście, jak i na jego wierzchu.Ciasta jogurtowe nie lubią długiego mieszania czy ucierania, dlatego składniki takich ciast najlepiej jest mieszać za pomocą widelca lub łyżki tylko do ich połączenia się.Poniższy przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 24x24cm. Ciasto jogurtowe ze śliwkamiSkładniki:2 jajka100g

Smakołyki Bereniki
Bułeczki drożdżowe z serem i powidłami 92

ulubiony dżem. Zapraszam do wypróbowania przepisu, z podanej porcji wychodzi 14 średnich bułeczek :). Smacznego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Bułeczki drożdżowe z serem i powidłami Porcje 14 Składniki Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej 100 g masła 2 jajka 250 ml mleka 30 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru szczypta soli Składniki na farsz: 250 g sera śmietankowego lub półtłustego(...)czasu, aż składniki się połączą. Jeśli ciasto okaże się rzadkie dosypujemy odrobinę mąki, jeśli zbyt gęste odrobinę mleka. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Ser: W tym czasie kiedy ciasto rośnie ser przekładamy do miski, dodajemy cukier puder, żółtko, masło i całość dokładnie mieszamy łyżką lub ucieramy widelcem. Całość: Ciasto wykładamy na stolnicę lekko

To co lubię - gotuję i polecam
Sernik królewski 303

20kg półtłustego twarogu w kostce8 jajek300g cukru1 budyń waniliowy lub śmietankowy200g masła1 olejek (waniliowy lub śmietankowy)rodzynkiPRZYGOTOWANIEZ przesianej mąki i reszty podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy na pół godziny do lodówki.W malakserze ucieramy żółtka z cukrem. Dodajemy roztopione masło, budyń, olejek i małymi porcjami dorzucamy ser. Ubijamy białka i dodajemy do masy serowej(...)Wrzucamy rodzynki - w/g uznania. Mieszamy masę łyżką.Połowę ciasta wykładamy na blachę (posmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia). Nakładamy masę serową. Na wierzch kruszymy (lub ucieramy na tarce) drugą  połowę ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut.  Sernik z kakaową kruszonką gotowy!   Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Poduszkowiec - sernik na murzynku. 793

następnie ciągle mieszając dodajemy po jednym żółtku, mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie dodajemy olej i śmietanę.Delikatnie mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto. Zmielony ser ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy jajko i budyń, mieszamy. Rękaw cukierniczy napełniamy serem i na kakaowym cieście robimy serową kratkę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni

Sama słodycz i szczypta chili
O mące – typy i rodzaje mąk. Jak wybrać odpowiednią mąkę? Bajka o glutenie. 262

chleba i bułek, ciast i pizzy.   TYP 500 pszenna – mąka wrocławska, poznańska. Wysokoglutenowa, bardzo lepka. Idealna na kluski, polskie makarony, pierogi, naleśniki, do ciast drożdżowych, pączków, racuchów, ciast półfrancuskich i ucieranych. Nadaje się do zagęszczania potraw i do zasmażki.   TYP 550 pszenna – mąka luksusowa. Lekko kremowa w kolorze. Do ciast drożdżowych, pączków, faworków, placków smażonych w głębokim tłuszczu

Karo in the Kitchen
Murzynek – duża blacha 357

będzie pyszny, szczególnie na drugi dzień, więc jeśli tylko 1-2 mm linia Wam nie przeszkadza wizualnie, to się nią nie przejmujecie – następnym razem przytrzymajcie ciasto parę minut dłużej), a pieczony za długo za bardzo wyrośnie, będzie suchy, będzie się kruszył i będzie mało smaczny (na ostatnim zdjęciu pod przepisem możecie zobaczyć różnice). Murzynek idealnie upieczony to taki pośrodku(...)wlewam bezpośrednio z kubka ilość odpowiadającą mniej więcej 1 łyżce) roztrzepanych jajek w odstępach ok. 5 sekundowych (kolejna partia ma się dodać, kiedy wcześniejsza wmiesza się w ciasto) . Nie przerywając ucierania dodawać partiami na przemian mleko oraz wymieszaną mąkę z resztą suchych składników, zaczynając i kończąc na mące (ja dodaje najpierw czubatą łyżkę mąki oraz wlewam odrobinę mleka, a następnie

Moja Delicja
Murzynek – duża blacha 90

Murzynek to ciasto z kakaem i dżemem, oblany czekoladową polewą. Dzięki dodatkowi dżemu ciasto jest wilgotne i mięsiste. Musi być tylko upieczone w punkt. Pieczony za krótko będzie bardziej zbity z widoczną linią zakalca (ale za to będzie pyszny, szczególnie na drugi dzień, więc jeśli tylko 1-2 mm linia Wam nie przeszkadza wizualnie, to się nią nie przejmujecie – następnym(...)wlewam bezpośrednio z kubka ilość odpowiadającą mniej więcej 1 łyżce) roztrzepanych jajek w odstępach ok. 5 sekundowych (kolejna partia ma się dodać, kiedy wcześniejsza wmiesza się w ciasto) . Nie przerywając ucierania dodawać partiami na przemian mleko oraz wymieszaną mąkę z resztą suchych składników, zaczynając i kończąc na mące (ja dodaje najpierw czubatą łyżkę mąki oraz wlewam odrobinę mleka, a następnie

Moja Delicja
Błyskawiczne pączki 140

cukier puder albo lukier Domowe pączki – przepis Zaczynamy od przygotowania rozczynu – do mleka dodajemy drożdże, cukier i łyżkę mąki. Odstawiamy na ok. 15 minut do wyrośnięcia ciasta. W misce ucieramy żółtka i cukier. Masło roztapiamy w rondelku. Studzimy W misce mieszamy mąkę ze spirytusem, rozczynem, masłem, mlekiem. Odstawiamy na ok. 20 minut. Ciasto rozwałkowujemy na grubość

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Czekoladowo-Jagodowa tarta z kruszonką i borówkami 144

odbieramy odrobinę na kruszonkę. Ciasto zawińcie w worki i schłodźcie w lodówce około 20-25min. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do niej śmietankę, jajka i mąkę ucieramy na gładkie ciasto dodajemy do niego jagody i delikatnie mieszamy. Gotowe i schłodzone ciasto należy rozwałkować do wielkości blaszki ale żeby nie miało wysokich brzegów, masa też się upiecze i fajnie

Kuba Gotuje
Szarlotka z płatkami kukurydzianymi 135

jabłek (waga po obraniu) 2 łyżki soku z cytryny Wykonanie jabłek: Jabłka umyć, obrać i pokroić w słupki (grubość 1cm x 1cm). Skropić sokiem z cytryny. Wykonanie ciasta:  Masło (100g) ucieramy mikserem na krem, dodajemy cukier, jajka, przesianą mąkę - dwa rodzaje - wraz z proszkiem do pieczenia oraz skórkę cytrynową. Ucieramy, aż masa stanie się jednolita. Tortownicę (średnica

Mania Wypiekania
Tarta z figami, rozmarynem i serkiem mascarpone 96

Wkładamy na minimum pół godziny do lodówki. Po wyciągnięciu z lodówki pieczemy ok. 25-30 minut w temperaturze 200 stopni. Wykonanie kremu i owocowego wierzchu: Gdy ciasto się wystudzi ucieramy serek mascarpone wraz ze śmietaną, cukrem, skórką cytrynową i solą. W małym garnuszku rozgrzewamy miód - by stał się płynny, a następnie go studzimy. Ciasto smarujemy kremem i układamy

Mania Wypiekania
Mazurek kajmakowy 316

ciasta jajko, nakłuć widelcem i wstawić na godzinę do lodówki.Upiec w nagrzanym piekarniku na złoty kolor. Krem;margarynę utrzeć do białości,dodawać porcjami masę krówkową i ucierać.Na zimnym cieście rozsmarować część kremu ,posypać orzechami,posmarować kremem.Resztą kremu za pomocą szprycy udekorować mazurek i ozdobić wg własnej wyobraźni

Ala piecze i gotuje